2.2.19

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΕΚΡΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΦΙΑΛΗΣ ΣΕ ΤΑΒΕΡΝΑ !


Τρία άτομα τραυματίστηκαν απόψε θανάσιμα στην Καλαμάτα, όταν, για άγνωστους ακόμα λόγους, εξερράγη φιάλη υγραερίου μέσα στην κουζίνα εστιατορίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, νεκρές είναι δύο εργαζόμενες, ηλικίας 53 και 46 χρόνων αντίστοιχα, καθώς και η 53χρονη σύζυγος του ιδιοκτήτη.


Επίσης, από την έκρηξη της φιάλης του υγραερίου τραυματίστηκαν ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, ηλικίας 53 χρόνων και μία εργαζόμενη, ηλικίας 27 χρόνων.

Οι τραυματίες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της Καλαμάτας και σύμφωνα με πληροφορίες δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Η έκρηξη έγινε σε εστιατόριο που βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Σανταρόζα και Ηρώων. Αμέσως μετά την έκρηξη έφθασαν στο σημείο οκτώ πυροσβέστες με τρία οχήματα, ασθενοφόρα και περιπολικά της Αστυνομίας.

Το «μαγικό» για να μη μυρίζει το κουνουπίδι

Το κουνουπίδι θεωρείται ως μια από τις πλέον θρεπτικές και υγιεινές τροφές, ωστόσο πολλοί το αποφεύγουν εξαιτίας της μυρωδιάς του η οποία να μένει στον χώρο.
Κι όμως, υπάρχει ένα «μαγικό» κόλπο με το οποίο μπορείτε να εξαφανίσετε τη δυσάρεστη μυρωδιά του κουνουπιδιού όταν το μαγειρεύετε:
Κόψτε ένα μικρό κομμάτι βαμβάκι και βουτήξτε το σε λίγο ξίδι. Στη συνέχεια, ακουμπήστε το πάνω στο καπάκι της κατσαρόλας όπου βράζει το κουνουπίδι.
Αν δεν έχετε βαμβάκι, ρίξτε μία φλούδα λεμονιού μέσα στην κατσαρόλα.
Στην περίπτωση που το θυμηθήκατε… κατόπιν εορτής, κανένα πρόβλημα: Μπορείτε να εξαφανίσετε τη δυσάρεστη οσμή από τον χώρο πολύ εύκολα: Ανάψτε το μικρό μάτι της κουζίνας σας για λίγα λεπτά.
Στη συνέχεια σβήστε το και σκορπίστε στην επιφάνειά του λίγους κόκκους ελληνικού καφέ. Μέσα σε λίγα λεπτά, το σπίτι σας θα μυρίζει υπέροχα.

 spirossoulis.com

Τα συμπτώματα της γρίπης

Σε έξαρση βρίσκεται η εποχική γρίπη στην Ελλάδα, με τα συμπτώματα να ταλαιπωρούν αρκετούς πολίτες.
Σε ποιες περιπτώσεις, πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό;
Πότε «κολλάει» η γρίπη;
Πώς θα ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα;
Απαντήσεις και χρήσιμες συμβουλές δίνει ειδικός λοιμωξιολόγος.

«Είναι η επάνοδος του στελέχους ΑΗ1Ν1», αναφέρει και διευκρινίζει πως αυτό το στέλεχος «έχει αρχίσει να γίνεται πλέον εποχική γρίπη». Το στέλεχος Α Η1Ν1 προσβάλει, μάλιστα, και νεότερους ανθρώπους. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού νοσεί χωρίς να εμφανίζει τα τρομερά και φοβερά συμπτώματα της γρίπης και την περνάει ελαφρά.
Ωστόσο, κι αυτή η ομάδα «μπορεί να μεταδώσει τον ιό, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή», τονίζει ο γιατρός και καλεί ακόμη και με ελαφρά συμπτώματα «να περιορίσουμε τις επαφές, ειδικά εάν έχουμε άτομα αυξημένου κινδύνου στο σπίτι ή στον εργασιακό χώρο».
Ομάδες αυξημένου κινδύνου, είναι οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, με προβλήματα από καρδιά και πνεύμονες, καρκινοπαθείς, άνθρωποι με ρευματολογικά νοσήματα που καταφεύγουν σε ανοσοκαταστολή και όσοι αντιμετωπίζουν διαβητολογικά νοσήματα.
Επίσης, οι έγκυες γυναίκες και οι άνθρωποι άνω των 60 ετών.
«Όλοι αυτοί πρέπει να έχουν μια επαγρύπνηση παραπάνω», δηλώνει ο ειδικός.
«Χρειάζεται προσοχή στα μέτρα υγιεινής», προσθέτει και καλεί σε αποφυγή του συγχρωτισμού και να παραμένουμε σπίτι όσο διαρκούν τα συμπτώματα.
Για όσους εργάζονται και αρρωστήσουν, ο κ. Τσιόδρας προτείνει «να μένουν σπίτι για το τριήμερο των συμπτωμάτων ώστε να μη μεταφέρουν και διασπείρουν τον ιό σε συνανθρώπους οι οποίοι μπορεί και να είναι αυξημένου κινδύνου και να νοσήσουν σοβαρά».
Ο εμβολιασμός «συστήνεται καθ’ όλη τη διάρκειας της περιόδου».
Ωστόσο, «το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και η θεραπεία με αντιϊκά για ανθρώπους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και για αυτούς που έχουν σοβαρά συμπτώματα γρίπης» προκειμένου «να αρχίσουν έγκαιρα τα αντιϊκά ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα πιο γρήγορα και οι επιπλοκές».
Η εποχική γρίπη δεν αντιμετωπίζεται με αντιβίωση, αλλά υπάρχουν ειδικά αντιϊκά φάρμακα. «Παρόλα αυτά, υπάρχει το ενδεχόμενο μερικές ημέρες μετά τη γρίπη να εμφανίσει κάποιος λοίμωξη. Αυτή θα χρειαστεί αντιβιοτικά, αλλά αυτό θα το κρίνει ο γιατρός», υπογραμμίζει ο γιατρός.

Στον εισαγγελέα 19χρονος που κατηγορείται ότι βίασε 17χρονη

Στη σύλληψη ενός 19χρονου με την κατηγορία του βιασμού 17χρονης μαθήτριας προχώρησε αργά χθες το βράδυ η Ασφάλεια Κοζάνης.
Η 17χρονη κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία και σε πολύ σύντομο χρόνο οι άνδρες της ασφάλειας κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον νεαρό, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σχηματίστηκε δικογραφία και ο 19χρονος με την κατηγορία του βιασμού οδηγήθηκε πριν από λίγο στον Εισαγγελέα Κοζάνης.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Συναυλία στο ¨Θ. Αγγελόπουλος"

Οι «Μουσικές του Κόσμου» επιστρέφουν την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου (8.30μμ) στο αμφιθέατρο «Θεόδ. Αγγελόπουλος», Αριστομένους 95, με ένα ...«Ταξίδι ψυχής».
Με τον Γιώργο Τσοκάνη στο πιάνο η ερμηνεύτρια Κλεονίκη Δεμίρη, επισκέπτεται την Καλαμάτα, για να παρουσιάσει παραδοσιακά τραγούδια από Σμύρνη, Κρήτη, Αιγαίο, Κύπρο, αλλά και της Κάτω Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Μεξικού κ.α.. Επίσης θα αποδώσει τραγούδια αγαπημένων μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, καθώς και συνθέσεις από νεότερους αγαπημένους τραγουδοποιούς.
Οι «Μουσικές του Κόσμου» είναι ένας κύκλος εκδηλώσεων που διοργανώνουν η κοινωφελής επιχείρηση «Φάρις» του δήμου Καλαμάτας και το δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, σε συνεργασία με το σύλλογο «Τέρψις».


Γενική είσοδος 5 ευρώ.

Μεγάλη κατολίσθηση στο Καλέντζι Αχαίας

Ξεριζώθηκαν έλατα, ζημιές στην Περιμετρική.
Μεγάλη κατολίσθηση σημειώθηκε στο Καλέντζι. Χωμάτινοι όγκοι παρέσυραν έλατα και κατέστρεψαν την Περιμετρική ενώ έχουν κληθεί μηχανήματα για να προχωρήσουν στις απαιτούμενες παρεμβάσεις ώστε να αποφευχθούν μεγαλύτερης έκτασης προβλήματα.
Επιτόπου βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας αλλά και ο Προέδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Χρήστος Ντέρμας.
Δείτε φωτογραφίες: 



 thebest

Έκθεση με κειμήλια του Θ. Κολοκοτρώνη, στην Τρίπολη

Κειμήλια της οικογένειας Κολοκοτρώνη, ιερές εικόνες, τεμάχια οπλισμού του Γέρου και το Άγιο Ποτήρι, που ο ίδιος είχε αφήσει στην Ιερή Μονή της Επάνω Χρέπας, παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες, στον Μητροπολιτικό Nαό του Αγ. Βασιλείου της Τρίπολης.
Με αφορμή τις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τα 176 χρόνια απ’ τον θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, η μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας και ο δήμος Τρίπολης, οργανώνουν την έκθεση, που ήδη, συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ Τρίπολης.
Αύριο Κυριακή, θα τελεστεί το πρωί, μνημόσυνο για τον Θ. Κολοκοτρώνη, ενώ στις 5.30 το απόγευμα, στον ίδιο χώρο (ναός Αγίου Βασιλείου), θα πραγματοποιηθεί και το φιλολογικό μνημόσυνο για τον Αρχιστράτηγο της Επανάστασης. Μετά τον Εσπερινό, θα ακολουθήσει ομιλία του Γιώργου Γιανναρά, τέως προέδρου της κοινότητας Πιάνας Φαλάνθου.

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ - ΟΛΟΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Καλούμε τους αγρότες της Μεσσηνίας να συμμετάσχουν μαζικά στη  συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί με τα αγροτικά μας μηχανήματα τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019 και  ώρα 11 το πρωί έξω από την Περιφερειακή Διοίκηση στη Καλαμάτα.

  Προσυγκεντρώσεις   

9 π.μ  Χανδρινού,     9.30 π.μ. Ριζόμυλος ,       10 π.μ Μεσσήνη
……………………………………………………………………………………………………………………………………
              Nα εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.
             Nα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί   ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΏΡΑ στο 100% της ζημιάς από τον δάκο, ζημιά για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά το Υπουργείο.
            Να παρέμβει το κράτος με κατώτερη εγγυημένη τιμή για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια και ο εκβιασμός των εμποροβιομηχάνων με τα οξέα.
            Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
           Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, , ΟΣΔΕ των ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ.
           Μείωση  του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια,  στα  είδη λαϊκής κατανάλωσης.
           ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ-ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!!!
ΟΛΟΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Επιτροπή αγώνα Πυλίας
 Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας

Διψήφια διαφορά δίνει δημοσκόπηση κυριακάτικης εφημερίδας

Μια νέα δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από τη Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής», έρχεται στη δημοσιότητα.
Αυτή φέρνει πιο κοντά στην αυτοδυναμία τη Νέα, η οποία συγκεντρώνει ποσοστό 37,2%.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, παραμένει σταθερά σε διψήφιο επίπεδο η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στο 25,1%. Με άλλα λόγια, τα δύο κόμματα χωρίζει ποσοστό της τάξης του 12,1%.
Σημαντική φαίνεται να είναι η άνοδος της Χρυσής Αυγής. μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, που βρίσκεται στην τρίτη θέση με 9,1%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7,0% και το ΚΚΕ με 6,1 %. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η Βουλή, όταν θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, θα είναι πεντακομματική.
Κοντά στο όριο του 3% η Ελληνική Λύση με 2,8% και η Ένωση Κεντρώων με 2,7 %. Εκτός Κοινοβουλίου, με πολύ χαμηλά ποσοστά, είναι το Ποτάμι με 1,9% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,3%.
Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά έχουν ως εξής:
Νέα Δημοκρατία: 37,2%
ΣΥΡΙΖΑ: 25,1%
Χρυσή Αυγή: 9,1%
Κίνημα Αλλαγής: 7,0%
ΚΚΕ: 6,1 %
Το Ποτάμι: 1,9%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 1,3%
Ένωση Κεντρώων: 2,7 %
Λαϊκή Ενότητα: 1,5%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,3 %
Ελληνική Λύση: 2,8%
Άλλο: 4.0 %
Στην κυριακάτικη έκδοση του «Βήματος» θα βρείτε αναλυτικά τη δημοσκόπηση και πληροφορίες σχετικά με αυτήν.

Βροχή ρεκόρ έπεσε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το meteo

Πολύ μεγάλα ύψη βροχοπτώσεων καταγράφηκαν τον Ιανουάριο του 2019 σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Το μηνιαίο ύψος βροχής σε αρκετούς σταθμούς του ΕΑΑ/meteo.gr στη διάρκεια του φετινού Ιανουαρίου ήταν το μεγαλύτερο για τον μήνα αυτό από τότε που λειτουργούν οι μετεωρολογικοί σταθμοί.
Μεταξύ άλλων, βροχή ρεκόρ καταγράφηκε στις εξής περιοχές (σε παρένθεση το έτος έναρξης λειτουργίας κάθε σταθμού): Σαμαριά Κρήτης 653 χιλιοστά (2008), Ικαρία 636 (2009), Ανδρίτσαινα 588 (2008), Δωδώνη 490 (2011), Στενή Ευβοίας 444 (2008), Ορεινή Ναυπακτία 436 (2009), Κως 351 (2013) και Αμοργός 295 χιλιοστά (2012).
Θεωρείται εντυπωσιακό ότι ύψη ρεκόρ βροχής σημειώθηκαν σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμα και στις Κυκλάδες. Τα ύψη αυτά είναι αποτέλεσμα μιας σειράς κακοκαιριών, από τις οποίες πέντε ονοματοδοτήθηκαν (Ραφαήλ, Σοφία, Τηλέμαχος, Υπατία και Φοίβος).

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Φ.Γεννηματά: «Η κυβέρνηση είναι βαρίδι, έχει τελειώσει στη συνείδηση των πολιτών»

«Ζούμε μια πρωτοφανή περίοδο παρακμής και ξεπεσμού με αλισβερίσια , εκβιασμούς, ίντριγκες που θυμίζουν άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά από την Καλαμάτα, όπου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Υπαπαντής.

Η κ. Γεννηματά μίλησε για έναν νέο διχασμό και τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι βαρίδι, έχει τελειώσει στη συνείδηση των πολιτών. Να φύγει τώρα πριν η ζημιά για τη δημοκρατία και τη χώρα γίνει ανεπανόρθωτη». «Ενωμένοι οι Έλληνες να πάμε τη χώρα μπροστά» κατέληξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

ΦΩΤΟ - Λαοθάλασσα στην Καλαμάτα για την Πολιούχο Παναγία Υπαπαντή


Με λαμπρότητα και την παρουσία χιλιάδων πιστών, εόρτασε η Καλαμάτα την πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή, στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό.
Στον Όρθρο και την πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ιλίου Αθηναγόρα, Μεγάρων

Κωνσταντίνου, Καρθαγένης Μελετίου, Ιεραπύτνης Κυρίλλου, Σταγών Θεοκλήτου, Λαρίσης Ιερωνύμου και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημειολογία της εορτής της Υπαπαντής, τονίζοντας ότι η συνάντηση με το Θεό και τον συνάνθρωπο αποτελεί την ολοκλήρωση της ζωής του ανθρώπου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε πάνδημη λιτάνευση της θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας στις κεντρικές οδούς της πόλης, όπου υπομονετικά περίμεναν χιλιάδες πιστών για να προϋπαντήσουν τη Θεομήτορα.
Τιμές απέδωσαν αγήματα του Στρατού, της Αεροπορίας, του Ναυτικού και φιλαρμονικές Δήμων της Πελοποννήσου και Σωμάτων Ασφαλείας.
Τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους ο εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο εκπρόσωπος της κυβερνήσεως Υφυπουργός Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, εκπρόσωποι Κομμάτων, του Κοινοβουλίου, της Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας Κώστας Ψυχάρης ανέφερε: «Ο ευλογημένος Μεσσηνιακός λαός τιμά σήμερα την Προστάτιδά του και κλείνει γόνυ ευλαβικά στο θαυματουργό εικόνισμά της. Η Υπεραγία Θεοτόκος μας στέλνει σήμερα ένα μήνυμα, ότι με πίστη στον Υιό της, θυσιαστική αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο και πίστη στις αξίες και τα ιδανικά μας θα βιώσουμε καλύτερες μέρες ως άτομα, αλλά και ως Έθνος».


Αηδία!

Την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα μας δεν μπορούμε να την σχολιάζουμε πλέον με πολιτικούς όρους, όπως θα έπρεπε να γίνεται. Δυστυχώς, καταφεύγουμε σε λέξεις που παραπέμπουν ευθέως στο θυμικό μας. Τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες ξεφεύγουν εντελώς από το πλαίσιο μιας ψύχραιμης πολιτικής ανάλυσης.
Μέσα σε μιαν ημέρα—ναι μέσα σε μιαν ημέρα, την χθεσινή—είχαμε τα εξής γεγονότα:
1.Tην αποστρατεία του υποστρατήγου της Πυροσβεστικής που αποκάλυψε πως ο Τσίπρας γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι
2. Την αποκάλυψη του βουλευτή του «Ποταμιού» Αμυρά πως ο Στ. Θεοδωράκης ανέλαβε δέσμευση για να ψηφίσει την
συμφωνία των Πρεσπών. Και ο βουλευτής ερωτά έναντι ποίου αναλήφθηκε αυτή η δέσμευση. ( Και με ποια ανταλλάγματα, συμπληρώνω εγώ.)
3.Την απαράδεκτη και, άνευ ουσίας, κυβερνητική πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, και
4. Το θλιβερό σήριαλ της παραίτησης του βουλευτή Παπαχριστόπουλου και τις απειλές του Π.Καμμένου για αποκαλύψεις. Προφανώς, ο τέως υπουργός Αμύνης γνωρίζει πολλά και δεν μπλοφάρει, γι΄αυτό και τον τρέμουν οι Συριζαίοι.
Αφήνω κατά μέρος την επιθυμία της κυρίας Μεγαλοοικονόμου να δημιουργήσει δικό της κόμμα, ως μια φαιδρή δήλωση.
Πού οφείλεται όλος αυτός ο ευτελισμός των κοινοβουλευτικών θεσμών; Πώς είναι δυνατόν η Δημοκρατία μας να ζει τέτοιες στιγμές κατάπτωσης;
Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός πως οι Έλληνες πολίτες, μέσα στον οίστρο της αντιμνημονιακής απάτης, επέλεξαν για βουλευτές άτομα που δεν πιστεύουν στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Με πρώτον-πρώτον τον πρωθυπουργό.
Αυτοί οι άνθρωποι επειδή δεν πιστεύουν στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς είτε τους αγνοούν ευθέως είτε τους καταπατούν με πλήρη επίγνωση της πράξεως τους. Έχουν μια διαφορετική κοσμοθεώρηση, που παρακάμπτει όλους τους κανόνες που ρυθμίζουν την αντιπροσωπευτική μας δημοκρατία, αν αυτό απαιτεί ο πολιτικός τους σχεδιασμός. Αυτά τα βλέπαμε να ξετυλίγονται μπροστά μας εδώ και τέσσερα χρόνια—κάποιοι λίγοι τα επισημαίναμε από τότε—αλλά η πλειοψηφία των πολιτών τα προσπερνούσε. Τα θεωρούσε φαίνεται ένα φυσιολογικό σύμπτωμα της άσκησης εξουσίας. Όμως, καθώς ο χρόνος περνά και η ώρα της πτώσης έρχεται, τα γεγονότα σήψης και διαφθοράς πυκνώνουν, καθώς οι κυβερνώντες βρίσκονται σε απόγνωση. Γνωρίζουν πως δεν αγωνίζονται για την εκλογική νίκη, αλλά για μιαν αξιοπρεπή και πολιτικά διαχειρίσιμη ήττα. Γι΄αυτό και η συσσώρευση όλων αυτών των γεγονότων. Και θα υπάρξει και συνέχεια. Ο ευτελισμός του κοινοβουλίου-- στον οποίον συμμετέχει και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής – με την περίπτωση του βουλευτή Παπαχριστόπουλου, αποτελεί ένα φαινόμενο που ουδέποτε εμφανίστηκε στην Μεταπολιτευτική μας Δημοκρατία. Δεν ξαναζήσαμε στιγμές, τέως υπουργός Εθνικής Αμύνης να εκβιάζει τον πρωθυπουργό με αποκαλύψεις ούτε βουλευτής να αποκαλύπτει πως ο αρχηγός του ήταν «βαποράκι» ξένων συμφερόντων σε ένα εθνικό ζήτημα. Ούτε βέβαια πρόεδρος βουλής να εκλιπαρεί βουλευτή να μην παραιτηθεί για τέσσερις ημέρες! Και το χειρότερο όλων αυτών: και ο πρωθυπουργός υποκύπτει στον εκβιασμό του τέως υπουργού του και ο πολιτικός αρχηγός σιωπά στην καταγγελία του βουλευτή του. Το πρόβλημα πλέον δεν είναι μόνον πολιτικό. Δεν αφορά μόνον τον σεβασμό των κοινοβουλευτικών θεσμών. Φαίνεται πως είναι κατά βάση ηθικό, καθώς αφορά τόσο το μορφωτικό επίπεδο όσο και το ήθος των ανθρώπων που ασκούν την εξουσία. Η Νέα Δημοκρατία, ένα κόμμα με βαθιές τις κοινοβουλευτικές ρίζες, οφείλει να επανατοποθετήσει τις πάγιες ηθικές αρχές πάνω στις οποίες ασκείται η πολιτική πράξη.
  Σ. Μουμτζής
liberal.gr

Καλημέρα από τον ΚΥΡ


Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για την Πολιούχο της Καλαμάτας Παναγία Υπαπαντή

Με κατάνυξη και την παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή της Υπαπαντής του Χριστού, στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Καλαμάτας, όπου φυλάσσεται η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας.
Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης  Ιερώνυμος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Νικαίας Αλεξίου, Ιλίου Αθηναγόρα, Μεγάρων Κωνσταντίνου, Καρθαγένης  Μελετίου, Ιεραπύτνης Κυρίλλου, Σταγών  Θεοκλήτου και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης Κύριλλος, αναφερόμενος στην εορτή της Υπαπαντής του Χριστού και στα μηνύματά της, καθώς και στο ιστορικό της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας την οποία κατέχει η Καλαμάτα ως πολυτιμότατο θησαυρό.
Οι εκδηλώσεις εορτασμού θα κορυφωθούν αύριο με την τέλεση του Όρθρου, της πανηγυρικής Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της μεγαλειώδους λιτάνευσης της χαριτοβρύτου Εικόνας, προς αγιασμό των κατοικών και των προσκυνητών.
Να σημειωθεί ότι στις αυριανές εκδηλώσεις θα παραστεί ο Μεσσήνιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Αασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος.

1.2.19

ΒΙΝΤΕΟ - Δείτε πώς κατέληξε γυναίκα που βγήκε με βρεγμένο κεφάλι στο πολικό ψύχος στις ΗΠΑ

Το κύμα πολικού ψύχους που σαρώνει τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ με θερμοκρασίες που πέφτουν κάτω από τους -50 βαθμούς Κελσίου έχει παραλύσει μεγάλο μέρος τη χώρας, προκαλώντας δεκάδες ατυχήματα, ακυρώσεις πτήσεων και ακόμα και τον θάνατο 21 ατόμων.
Μια νεαρή Αμερικανίδα, η Τέιλορ Σκάλον, ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter ένα βίντεο που απαντά εύγλωττα στην ερώτηση: «Μα κάνει στ’ αλήθεια τόσο κρύο στην Άιοβα;».
Η νεαρή αποφάσισε να βγει στο τσουχτερό κρύο με βρεγμένα μαλλιά, αμέσως μετά από το μπάνιο της, για να αποδείξει στους… άπιστους Θωμάδες ότι όσα λέγονται για πολικό ψύχος στην πολιτεία της δεν είναι σε καμία περίπτωση υπερβολές.

Ο αστυνομικός… άλλαξε ρόλο κι έκανε ληστεία 550.000€!

Κάθειρξη 20 ετών σε πρώην αστυνομικό της Ασφάλειας Ζακύνθου και 21 ετών κατά συγχώνευση σε έναν αλλοδαπό, ο οποίος εκτός από τη ληστεία κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε σωματική βλάβη στο θύμα, επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων στην Πάτρα στη δίκη για τη ληστεία σε βάρος του Ζακυνθινού επιχειρηματία Νικήτα Αρετάκη.
Η ληστεία είχε γίνει τον Απρίλιο του 2016 στο κέντρο της πόλης, δίπλα στην εκκλησία της Ανάληψης. Ο κ. Αρετάκης περπατούσε στον μικρό πεζόδρομο και είχε μαζί του μία μικρή τσάντα που περιείχε 550.000 ευρώ, τα οποία προορίζονταν για πληρωμές για την κατασκευή του Αρετάκειου Σχολείου, στην ορεινή Ζάκυνθο. Εκείνη την ώρα, του επιτέθηκε ένα άτομο, το οποίο προσπάθησε να του αποσπάσει την τσάντα και, επειδή αντιστάθηκε, τον έσπρωξε με δύναμη. Ο αλλοδαπός, τελικά, κατάφερε και του πήρε την τσάντα με τα χρήματα.
Οι δύο κατηγορούμενοι, που θα οδηγηθούν στις φυλακές Κορυδαλλού, αναμένεται να ασκήσουν έφεση.

Συνεχίζονται οι δράσεις στον πολυχώρο ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στο Καρτερόλι.

Η επόμενη εκδήλωση προγραμματίζεται για τις 23 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια επιμορφωτική ημερίδα αφιερωμένη στη θεατρική αγωγή, η οποία απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας και του Δήμου Μεσσήνης.
H ημερίδα με τίτλο: «Το θέατρο συναντά την Ιστορία: από την αρχαία εποχή έως σήμερα» εστιάζει στις θεατρικές τεχνικές που θα μπορούσαν  να εισαχθούν στην καθημερινή διδακτική πρακτική, αλλά και σε ευρύτερες ερευνητικές εργασίες που σχετίζονται με το μάθημα της Ιστορίας ή τη δημιουργία ομίλων θεάτρου στα σχολεία.  
Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του 8ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος - Αρχαία Μεσσήνη 2019, που θα πραγματοποιηθεί 9-18 Απριλίου και συνδέει τον χώρο ανάδειξης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς Δημοτικού Σχολείου Καρτερολίου με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Ήδη στον πολυχώρο φιλοξενείται έκθεση, η οποία πραγματεύεται την αρμονική συνύπαρξη του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτισμού στο Δήμο Μεσσήνης, με έμφαση στον μεσσηνιακό ελαιώνα, στην ελιά ως παραγωγή και ως στοιχείο πολιτισμού, στα σημαντικά μνημεία αρχαιοελληνικής και βυζαντινής εποχής του Δήμου, στην Αρχαία Μεσσήνη και στο αρχαίο δράμα.
Η Αντιδήμαρχος Μεσσήνης του Τμήματος Πολιτισμού Γωγώ Παναγοπούλου, τόνισε ότι πρόκειται για ένα δυναμικό αυτοδιοικητικό βήμα όπου το παλιό ανανεώνεται, εξελίσσεται και διατηρείται βρίσκοντας νέο ρόλο και σκοπό. Ένας πολυχώρος πολιτισμού, με επίκεντρο την Αρχαία Μεσσήνη, το λάδι, την ελιά και το φυσικό κάλλος της περιοχής.
Στον χώρο πολλαπλών δραστηριοτήτων που βρίσκεται στο ανακατασκευασμένο πρώην Δημοτικό Σχολείο, πραγματοποιήθηκε ήδη με μεγάλη επιτυχία το βιωματικό πρόγραμμα εκπαιδευτικής δράσης και πολιτισμού με θέμα την ελιά.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος 166 μαθητές και οι δάσκαλοί τους είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα διαδραστικό ταξίδι στον κύκλο του ελαιολάδου.
Το πρόγραμμα, το οποίο είχε ως φορέα υλοποίησης την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) “Ρέκτης”, περιελάμβανε οργανωμένες επισκέψεις εκπαιδευτικών μονάδων με διαδραστική ξενάγηση των μαθητών στην εικαστική έκθεση με θέμα την ελιά και το ελαιόλαδο που λειτουργεί στον χώρο, επίσκεψη σε ελαιοτριβείο και ελαιοπερίβολο, σεμινάριο για τα παράγωγα του ελαιολάδου καθώς και την διαδικασία παρασκευής φυσικών χειροποίητων σαπουνιών ελαιολάδου και διαδραστική αφήγηση με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για την ιστορική και πολιτιστική αξία του ελαιολάδου και της ελιάς.
Κατά τη διάρκεια της δράσης, δεκάδες ακόμη άτομα είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον χώρο και να επισκεφθούν τη μόνιμη έκθεση.

Η ζωντοχήρα από τη Ρόδο, η πλαστική στήθους και το αυτοκίνητο – Πώς εξαπάτησε τον υποψήφιο γαμπρό

Στο Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου αναμένεται να εκδικαστεί στις 5 Φεβρουαρίου η υπόθεση απάτης ιδιαίτερα μεγάλης αξίας με φερόμενο ως θύμα έναν ομογενή του Καμερούν και κατηγορούμενη μια ζωντοχήρα από τη Ρόδο, η οποία παριστάνοντας την ερωτευμένη, με την προοπτική γάμου, του απέσπασε σημαντικό ποσό, πείθοντάς τον ότι πάσχει από καρκίνο διέθεσε τα χρήματα για πλαστική στήθους και για την αγορά αυτοκινήτου.
Η κατηγορούμενη έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή.
O μηνυτής εξέθεσε ότι φτάνοντας σε ώριμη ηλικία γάμου, έκρινε πως η επιλογή του, θα πρέπει να είναι από την χώρα καταγωγής του, την Ελλάδα, αφού κάθε άλλη επιλογή σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θα ήταν, κατά την εκτίμησή του, προβληματική.
Αυτές τις σκέψεις του τις εξέφρασε στο στενό περιβάλλον της ελληνικής κοινότητας, όταν τον προσέγγισε ένας ομογενής με καταγωγή από τη Ρόδο, ο οποίος γνώριζε τόσο τον ίδιο όσο και την οικογένειά του και του είπε, ότι η κόρη του (εγκαλούμενη), η οποία ζούσε μόνιμα στη Ρόδο και είχε ήδη έναν αποτυχημένο γάμο, με δύο ανήλικα τέκνα, ήταν μία εξαιρετική κοπέλα, η οποία, εφόσον ταίριαζαν, θα ήταν υπόδειγμα συζύγου και μητέρας.
Έτσι αφού ήρθαν με την παρότρυνση του πατέρα της σε επαφή μέσω διαδικτύου, τον Απρίλιο του 2010 ήρθε για πρώτη φορά στη Ρόδο για να γνωριστούν.
Όπως υποστηρίζει, βρέθηκαν μαζί και από την πρώτη στιγμή του φερόταν πολύ τρυφερά, δείχνοντας ουσιαστικό ενδιαφέρον για πρόοδο μίας σχέσης που θα οδηγούσε σε γάμο, τονίζοντάς του ότι έχει ανάγκη από ένα στήριγμα, αφού είναι μόνη της και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, η ίδια και τα παιδιά της.
Η κατηγορούμενη φέρεται να φλέρταρε μαζί του, κάνοντάς τον να πιστέψει, ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για εκείνον και για την δημιουργία μίας σοβαρής σχέσης, που θα οδηγούσε στον γάμο.
Όπως υποστήριξε του έλεγε, ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, τα οποία προσπαθούσε να λύσει μόνη της χωρίς όμως αποτέλεσμα και ότι εξαιτίας αυτών θα κινδύνευε το σπίτι της, το οποίο αποτελούσε οικογενειακή στέγη δική της και των τέκνων της.
Ο μηνυτής διατείνεται παραπέρα ότι πέραν των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, με κίνδυνο απώλειας της κατοικίας της, στις αρχές του καλοκαιριού του 2011, του «εκμυστηρεύτηκε» ότι σε εξετάσεις που υποβλήθηκε, διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού και ότι έπρεπε να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση, μη έχοντας την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της επέμβασης, ζητώντας μάλιστα αυτό να παραμείνει κρυφό από τους γονείς της για να μην τους αναστατώσει.
Έτσι, όπως ισχυρίζεται, του ζήτησε να την βοηθήσει οικονομικά, οπότε και εκείνος, δείχνοντας πίστη στους ισχυρισμούς και στις προθέσεις της και συγκεκριμένα στο πρόβλημα της υγείας της και στην προοπτική που καλλιεργούσε για την πρόοδο της σχέσης της και για τα αισθήματα που έτρεφε για εκείνον, της κατέβαλε συνολικά το ποσό των 36.400 €, με τρεις δόσεις.
Η εγκαλούμενη, λαμβάνοντας τα παραπάνω ποσά, όπως υποστηρίζει, προοδευτικά άρχισε να μειώνει το ενδιαφέρον της και τελικά αδιαφορούσε για εκείνον.
Ο μηνυτής διατείνεται ότι η μηνυόμενη του «πούλησε» έρωτα και προσδοκίες αποκατάστασης, ώστε να αποκομίσει περιουσιακά οφέλη σε βάρος του, αλλά και ασύστολα ψεύδη. Υποστήριξε ότι δεν είχε καρκίνο του μαστού και ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα για την αγορά καινούριου αυτοκινήτου και για αισθητική επέμβαση αποκατάστασης στήθους. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι του κατέβαλε σε χρονικό διάστημα τριών ετών, μόλις το ποσό των 8.500 €.
Η ίδια απολογούμενη αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι της είχε δανείσει χρήματα για να εξοφλήσει καταναλωτικό της δάνειο και για αγορά αυτοκινήτου προσθέτοντας ότι του τα επιστρέφει σταδιακά.
Παραδέχτηκε εξάλλου στο δικαστήριο ότι προέβη σε επέμβαση στο στήθος της όχι αισθητική αρνούμενη ωστόσο ότι έλαβε τα χρήματα για τον σκοπό αυτό.
Ως συνήγορος πολιτικής αγωγής παρίσταται ο δικηγόρος κ. Βασίλης Καβουριού και ως συνήγορος υπεράσπισης ο δικηγόρος κ. Γ. Σκλάβος.


dimokratiki.gr

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Οι τρίτεκνοι κόβουν την πίτα τους

O ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ενημερώνει πως την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019 στις 12:00, στο Ξενοδοχείο «Galaxy» στην Καλαμάτα θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη τελετή κοπής, της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας για το έτος 2019.
Στην εκδήλωση μας, θα παρουσιάσει, η διακεκριμένη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κα Λουκάκου Αφροδίτη, ομιλία με Θέμα: « Διατροφή & Υγεία για την σύγχρονη οικογένεια».

Καλούμε μέλη, φίλους και εθελοντές να μας τιμήσουν με την παρουσία τους.

Τιμή εισόδου: 3 ευρώ στην οποία περιλαμβάνονται καφές, γλυκίσματα και άλλα κεράσματα.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ για τις αλλαγές στον «Κλεισθένη»


Στην συνεδρίαση έχουν προσκληθεί τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, καθώς και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων δήμων 

Με μοναδικό θέμα τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν αλλαγές του «Κλεισθένη» Ν. 4555/2018, συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Στην συνεδρίαση έχουν προσκληθεί τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, καθώς και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων δήμων όλης της χώρας.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - 5η συνάντηση Λέσχης Ανάγνωσης

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας και η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων ανακοινώνουν την πέμπτη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019 στις 7 μ.μ. στο αναγνωστήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας (4ος όροφος του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας).
Θα παρουσιαστεί και θα σχολιαστεί το μυθιστόρημα «Στου Χατζηφράγκου» του Κοσμά Πολίτη, αντιπροσωπευτικό της ωριμότητας του συγγραφέα και των ιστορικών αναφορών της γενιάς του 30’. Θα ακολουθήσει σύντομη εισαγωγή στη νεότερη πεζογραφία και θα επιλεγεί για ανάγνωση ένα βιβλίο της περιόδου αυτής.
Η Λέσχη Ανάγνωσης είναι ανοιχτή σε όλους όσοι αγαπούν το βιβλίο και δεν περιορίζεται στα μέλη της ΕΜΣ ή της ΔΚΒ Καλαμάτας.

Περισσότερες πληροφορίες στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας (2721096818 και mail@vivlkkal.mes.sch.gr) και στην Ένωση Μεσσηνίων Συγγραφέων (6936665907 και tinakoutsoubou@gmail.com).

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 - Η Καλαμάτα τιμά την Υπαπαντή !

upapanti-eikonaΗ Καλαμάτα τιμά αύριο, Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019, τη μεγάλη εορτή της Υπαπαντής του Χριστού, καθώς και την Πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή. Απόψε, παραμονή της εορτής, θα κορυφωθούν οι θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις με τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Ιερή Αγρυπνία, στο φερώνυμο Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Ναό, ενώ την επομένη, κύρια ημέρα της εορτής, θα τελεσθούν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Nαό, Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. 
Τις ιερές εκδηλώσεις θα λαμπρύνει με την παρουσία του  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ενώ αναμένεται να παραστούν πολλά μέλη της πολιτικής ηγεσίας.
Στις 11.00 το πρωί του Σαββάτου 2 Φεβρουαρίου, μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Iερής Eικόνας με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού Φιλαρμονικών, σε κεντρικές οδούς της πόλης (Υπαπαντής – 23ης Μαρτίου – Αριστομένους – Π. Καίσαρη – Φαρών – Φάριος και Μητροπολίτου Μελετίου), με κατάληξη το Μητροπολιτικό και Kαθεδρικό Iερό Nαό.
H IΕΡΗ EΙΚΟΝΑ ΚΑΙ Ο NΑΟΣ ΤΗΣ YΠΑΠΑΝΤΗΣ
H Iερή Eικόνα της Παναγίας Yπαπαντής βρέθηκε επί τουρκοκρατίας, θαμμένη και μισοκαμένη, με αλλοιωμένα τα πρόσωπα της Θεομήτορος και του Xριστού, στα ερείπια μικρής Εκκλησίας, κατεστραμμένης από τους Tούρκους (πιθανόν το 1770), που χρησιμοποιούσαν οι κατακτητές ως στάβλο. Στο χώρο αυτό, νοτιοανατολικά του υπάρχοντος Mητροπολιτικού και Καθεδρικού Iερού Nαού, κτίστηκε και καταστράφηκε επανειλημμένα η αφιερωμένη στην Παναγία την Yπαπαντή Εκκλησία.
O σημερινός μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Nαός, που θεμελιώθηκε στις 25 Iανουαρίου 1860 και εγκαινιάστηκε στις 19 Aυγούστου 1873, έπαθε ζημιές με τους σεισμούς του 1886 και του 1986, οι οποίες αποκαταστάθηκαν, ενώ απειλήθηκε από πυρκαγιά στις 2 Φεβρουαρίου του 1914. Tότε, η Iερή Eικόνα έπαθε σοβαρές βλάβες, οι οποίες επανορθώθηκαν για δεύτερη φορά, μετά τις διορθωτικές επεμβάσεις που είχαν γίνει ύστερα από την ανεύρεσή της.
H λιτάνευση της Eικόνας έγινε για πρώτη φορά το 1841, για την αντιμετώπιση κάποιας επιδημίας βαριάς μορφής (πιθανολογείται ότι ήταν πανώλη), που είχε πλήξει την πόλη. Kαθιερώθηκε, όμως, η λιτάνευση να γίνεται κάθε χρόνο, την ημέρα της γιορτής, το έτος 1884.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ
ΤΗ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ
Για τη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας, με απόφαση του Διευθυντή Αστυνομίας Μεσσηνίας, απαγορεύεται η στάθμευση και κίνηση παντός είδους οχημάτων κι από τις δύο κατευθύνσεις στις οδούς: Υπαπαντής – 23ης Μαρτίου – Αριστομένους – Π. Καίσαρη – Φαρών – Φάριος και Μητροπολίτου Μελετίου.
Η απόφαση αυτή θα ισχύσει το Σάββατο 2-2-2019, από 06:00 έως 13:00 όσον αφορά στην απαγόρευση στάθμευσης και από 10:00 έως 13:00 όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας.
ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ
Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της λιτανεύσεως της Ιερής Εικόνας, σύμφωνα με το έθιμο, τα καταστήματα της Καλαμάτας θα ανοίξουν.

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΥΓΓΡΟΥ ΜΕΘΩΝΗΣ»

Υπεγράφη η σύμβαση του έργου «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΥΓΓΡΟΥ ΜΕΘΩΝΗΣ», μεταξύ του Δημάρχου του Δήμου Πύλου- Νέστορος Δημήτρη  Καφαντάρη και του αναδόχου του έργου  Βασίλη Τρίγκα , προϋπολογισμού 260.000 ευρώ.
Το κτίριο Συγγρού αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης και πρόκειται να φιλοξενεί πολιτιστικά δρώμενα, καθώς και την οργάνωση αυτών. Οι εργασίες αφορούν  στην επισκευή και αποκατάσταση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου, όπως επίσης την προμήθεια απαραίτητου για τη λειτουργία του εξοπλισμού.
Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη έχουν κινητοποιηθεί φορείς και στελέχη, προκειμένου να ενταχθεί η αναβάθμιση του κτιρίου Συγγρού στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου. Στον παρελθόν, ο Δήμαρχος έχει προσκαλέσει τον Υπουργό Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, όπου συζήτησαν για τις προοπτικές του κτιρίου, προκειμένου να αναδειχθεί ο ιστορικός και πολιτιστικός χαρακτήρας του.
Σε δήλωση του ο Δήμαρχος  Δημήτρης Καφαντάρης σημείωσε τα εξής: « Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προχωρήσουμε στη αναβάθμιση του διατηρητέου «Σχολείου Συγγρού» της Μεθώνης . Το κτίριο αυτό προσδοκούμε να γίνει κέντρο πολιτισμού, καθώς θα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως αυτή του παραδοσιακού δρώμενου «Του Κουτρούλη ο Γάμος». Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των ιστορικών κτιρίων του Δήμου μας που αναδεικνύουν  και προβάλουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.»

Εγκαίνια του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

DSCN665MediumΑύριο Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 13:00, ανήμερα την εορτή της Πολιούχου της Καλαμάτας, Παναγίας Υπαπαντής, θα εγκαινιασθεί – με ανοικτή τελετή - το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από Εθνικούς και Δημοτικούς πόρους, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού για παραστάσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνονται κατά τη διάρκειά του, αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας διαθέτει μια επιβλητική Κεντρική Σκηνή, συνολικού εμβαδού 1.200 τ.μ. και αίθουσα θεατών 650 θέσεων, μια μικρή αίθουσα 200 θέσεων (Στούντιο), δυο μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας χορού, φουαγιέ στην είσοδο, καμαρίνια, κυλικείο, χώρους διοίκησης κι άλλους βοηθητικούς χώρους. Έχει φιλοξενήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών, αλλά και άλλες καλλιτεχνικές ποιοτικές παραγωγές. Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις πρόζας και λυρικού θεάτρου, μεγάλου μεγέθους παραγωγές με υψηλές σκηνογραφικές και άλλες τεχνικές απαιτήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να λειτουργήσει ως Συνεδριακό Κέντρο. Στους χώρους του είναι δυνατόν να παρουσιαστούν όλων των ειδών πολιτιστικές εκδηλώσεις (όπερα με συνοδεία ορχήστρας, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις, ομιλίες, εκθέσεις κ.λπ.) Λειτούργησε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2013, στην πρεμιέρα του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν μόνον τρεις αίθουσες, οι οποίες λειτουργούν μ' αυτές τις - πολύ υψηλού επιπέδου - προδιαγραφές: η κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (αίθ. Αλεξάνδρα Τριάντη), η κεντρική αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (αίθ. Σταύρος Νιάρχος) και η κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Αυτό αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση διεθνών παραστάσεων, οι οποίες θα διαφημίσουν την Καλαμάτα.
Το Μέγαρο Χορού είναι ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για την πόλη και για την προώθηση του πολιτισμού τα επόμενα χρόνια. Η Διοίκησή του θα ασκείται, στο πλαίσιο της Κ.Ε. «Φάρις», από καλλιτεχνικό διευθυντή που θα οριστεί ύστερα από πανελλήνια προκήρυξη. Στόχος του Δήμου Καλαμάτας είναι να αποτελέσει ένα Μέγαρο Τεχνών – «Φάρο Πολιτισμού» για ολόκληρη την Πελοπόννησο.
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΑ
kratikh-orxhstra-athinvn
Το βράδυ της ημέρας των εγκαινίων και ώρα 20:00, θα δώσει για πρώτη φορά συναυλία στην Καλαμάτα η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συμβάλλει στον πανηγυρικό χαρακτήρα της βραδιάς, επιλέγοντας έργα χαρμόσυνα αλλά και συνθέσεις που συνδέονται με την Τέχνη του Χορού. Η βραδιά ανοίγει με τον αρμόζοντα τελετουργικό στόμφο της Εισαγωγής από «Τα εγκαίνια του οίκου» του Μπετόβεν αλλά και το εορταστικό «Celebration I» του διακεκριμένου Στάθη Γυφτάκη. Συνεχίζει με δύο αναγνωρισμένα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, τουςΝίκο Μάνδυλα (βιολί) και Μάνο Γουβέλη (βιόλα), οι οποίοι θα αναμετρηθούν με την ιδιαίτερη Συμφωνία κοντσερτάντε για βιολί, βιόλα και ορχήστρα του Μότσαρτ που τους επιτρέπει να αναδυθούν μέσα από το σώμα της Ορχήστρας ως ίσοι συνομιλητές . Ολοκληρώνεται με τους Χορούς – αρχής γενομένης με τους 36 Ελληνικούς Χορούς τουΣκαλκώτα- που ακολουθούνται από τον Μακάβριο Χορό του Σαιν- Σανς αλλά και επιλογές από τους Σλαβικούς και Ουγγρικούς Χορούς των Ντβόρζακ και Μπραμςαντίστοιχα. Διευθύνει ο έμπειρος Νίκος Χαλιάσας.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ (1770 – 1827)
Τα εγκαίνια του οίκου, έργο 124
ΣΤΑΘΗΣ ΓΥΦΤΑΚΗΣ (γεν. 1967)
Celebration I, έργο 105
ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756 – 1791)
Συμφωνία κοντσερτάντε για βιολί, βιόλα και ορχήστρα σε μι ύφεση μείζονα, K. 364
Allegro maestoso
Andante
Presto
Διάλειμμα
ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ (1904-1949)
Από τους «36 Ελληνικούς Χορούς για ορχήστρα»
Πελοποννησιακός Ι
Ηπειρωτικός Ι
Κρητικός
Χωστιανός
Κλέφτικος
ΚΑΜΙΓ ΣΑΙΝ-ΣΑΝΣ (1835 – 1921)
Μακάβριος Χορός, έργο 40
ΑΝΤΟΝΙΝ ΝΤΒΟΡΖΑΚ (1841 – 1904)
Από τους Σλαβικούς Χορούς (πρώτη σειρά), έργο 46:
Aρ.2 (Allegretto scherzando – Allegro vivo)
Aρ.8 (Presto)
ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΜΠΡΑΜΣ (1833 – 1897)
Από τους Ουγγρικούς Χορούς:
Aρ.4 (Poco sostenuto – Vivace)
Aρ.5 (Allegro – Vivace)
Aρ.6 (Vivace)
Νίκος Μάνδυλας, βιολί
Μάνος Γουβέλης, βιόλα
Νίκος Χαλιάσας, μουσική διεύθυνση
Γενική είσοδος: 10 €
Την ημέρα της συναυλίας, η προπώληση των εισιτηρίων θα γίνεται μέχρι τις 13.00 στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και το απόγευμα θα συνεχιστεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας Καλαμάτας μέχρι τις 20:00.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου