17.11.18

Παντρεύεται η κόρη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Θεοδώρα!

Τον εκλεκτό της καρδιάς της Matthew Kumar αρραβωνιάστηκε και ετοιμάζεται να παντρευτεί η κόρη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και την Άννας – Μαρίας, Θεοδώρα. 
Το ζευγάρι ανακοίνωσε τον αρραβώνα του μέσα από τα social media και την είδηση επιβεβαίωσε και το γραφείο Τύπου της οικογένειας.
«Η Θεοδώρα και ο Mr. Matthew Kumar αρραβωνιάστηκαν και ετοιμάζονται να παντρευτούν. Ο Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία έχουν τη χαρά να ανακοινώσουν τους αρραβώνες της μικρότερης κόρης τους με τον Matthew Kumar, χωρίς να έχει οριστεί προς το παρόν η ημερομηνία του γάμου», ανέφερε η ανακοίνωση.
Με τη σειρά της, η Θεοδώρα ανέβασε στο Instagram δυο φωτογραφίες με τον αγαπημένο της Matt, όπως τον αποκαλεί, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τη χαρά και τον ενθουσιασμό μου. Ανυπομονώ να παντρευτώ αυτόν τον εκπληκτικό άντρα. Σε αγαπώ Matt».
Ο έρωτας του ζευγαριού έγινε γνωστός τον Μάιο του 2016, όταν οι δυο τους παρευρέθησαν στον γάµο φίλων τους από την Ινδία. Λίγους µήνες µετά, η Θεοδώρα ανέβασε τρυφερές φωτογραφίες τους από ένα ταξίδι τους στην Ταϋλάνδη.
Έκτοτε οι δυο τους είναι αχώριστοι και μένουν μόνιμα στο Λος Άντζελες, όπου η 35χρονη Θεοδώρα ασχολείται με την ηθοποιία και ο 34χρονος αγαπημένος της είναι ένας πολλά υποσχόμενος δικηγόρος με ειδικότητα στις αγωγές αποζηµιώσεων των θυμάτων των φυσικών καταστροφών.
Ο γαμπρός έχει γνωρίσει και την οικογένεια της Θεοδώρας, ενώ διατηρεί πολύ καλές σχέσεις µε τα αδέλφια της και κυρίως τον Φίλιππο!

Παραγράφηκαν (λόγω 5ετίας) οι φόροι για αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό του Δημ.Κοντομηνά !

Περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ  ....
 
Παραγεγραμμένη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η φορολογική υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον επιχειρηματία Δημ. Κοντομηνά καθώς αν και βρέθηκαν καταθέσεις του σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού και εσωτερικού που δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την προέλευσή τους, οι φόροι και οι πρόσθετοι φόροι που του επιβλήθηκαν υπέπεσαν σε 5ετή παραγραφή.
Πρόκειται για εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που καταλαμβάνει όλες τις ανάλογες υποθέσεις που υπάγονται στον γενικό κανόνα 5ετούς παραγραφής.
Στον Δημήτρη Κοντομηνά καταλογίστηκαν περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας διαφοράς φόρου για τα έτη 2006-2008 , καθώς και πρόσθετος φόρος λόγω υποβολής ανακριβούς δήλωσης.
Η διαδρομή του χρήματος, σύμφωνα με τις περιγραφές των αρχών, καταγράφεται από τότε που ήρθε στην Ελλάδα από την Γαλλία η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ . Στην λίστα αναφέρεται πως εντοπίστηκαν ίχνη καταθέσεων του στην Τράπεζα HSBC της Γενεύης.
Η εντολή έρευνας στο ΣΔΟΕ
Έτσι, κινητοποιήθηκε (4.10.2012) η Εισαγγελία του Οικονομικού Εγκλήματος και δόθηκε εντολή έρευνας στο ΣΔΟΕ και ακολούθησε (18.12.2014) παραγγελία του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος προς το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθεί εάν υπάρχει φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κ.λπ.
Από τη λίστα Λαγκάρντ δεν προέκυψε κάτι το ιδιαίτερο. Βρέθηκε ένας λογαριασμός στην Τράπεζα HSBC της Γενεύης που σχετιζόταν με την Interamerican της οποίας ο Δημήτρης Κοντομηνάς ήταν πρόεδρος και διευθυντής του εν λόγω ομίλου.
Επίσης, στην ίδια Τράπεζα της Γενεύης βρέθηκε λογαριασμός (Νοέμβριος 2005 έως Φεβρουάριο 2007) ο οποίος σχετιζόταν με την επιχείρηση Global Multi Strategies, o οποίος όμως από τον Μάρτιο του 1999 είναι αδρανής με μηδενικό υπόλοιπο.
Άρση του τραπεζικού απορρήτου
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε άρση του τραπεζικού απορρήτου και τραπεζικός έλεγχος στην ημεδαπή (Ελλάδα) για τα έτη 2005-2007.
Από τον έλεγχο αυτό προέκυψε ένας λογαριασμός στην Τράπεζα Millennium που περιείχε καταθέσεις 41.241.277 ευρώ, 13.692.660 ευρώ και 11.030.778 ευρώ. Τα ποσά αυτά αποτελούν πρωτογενείς καταθέσεις. Δηλαδή, για τα ποσά αυτά δεν προέκυψε πηγή και αιτία προέλευσης τους (σύμφωνα με πάντα με τις αρχές) , με αποτέλεσμα να έχει επέλθει προσαύξηση της περιουσίας του, η οποία δεν έχει φορολογηθεί, σύμφωνα με τις φορολογικές αρχές. ¨Έτσι, καταλογίστηκαν φόροι, προσαύξηση φόρου λόγω υποβολής ανακριβούς δήλωσης, κ.λπ.
Προσέφυγε στο ΣτΕ
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς προσέφυγε στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι οι αξιώσεις της Εφορίας έχουν υποπέσει σε 5ετή παραγραφή (2006-2008), καθώς οι οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού εκδόθηκα και κοινοποιήθηκαν το 2015. Αντίθετα, οι φορολογικές αρχές υποστήριζαν ότι η παραγραφή είναι 10ετής.
Με απλά λόγια το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2347/2018 απόφασή του και με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ, είπε ότι οι πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού εκδόθηκαν και κοινοποιήθηκαν μέσα στο 2015, δηλαδή μετά τη λήξη της προθεσμίας της παραγραφής και για το λόγο αυτό είναι άκυρες.
Ούτε όμως, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, μπορεί να θεωρηθούν νέα στοιχεία εκείνα με τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην αλλοδαπή, από τα οποία δεν προκύπτει –αποδεικνύεται η ύπαρξη φορολογητέας ύλης στην ημεδαπή.
Τέλος, το Ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο έχασε την δικαστική μάχη με το Δημήτρη Κοντομήνα (και τους φόρους φυσικά που θα μπορούσε να εισπράξει), πλήρωσε και 460 ευρώ για δικαστικά έξοδα.


πηγή

Προπηλάκισαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έξω από την αμερικανική πρεσβεία

Την οργή των διαδηλωτών αντιμετώπισαν στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ λίγο μετά τις 19:30 το απόγευμα, την ώρα που έπαιρναν μέρος στην πορεία για την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου με το μπλοκ του κυβερνώντος κόμματος.

Αρχικά οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά των μελών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια όμως, άρχισαν να τους πετούν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα, ενώ δεν έλειψαν και τα σπρωξίματα.

Διαρρήκτης εισέβαλε σε σπίτι και ξάπλωσε…γυμνός δίπλα στους ιδιοκτήτες

Ένας άνδρας διέρρηξε ένα σπίτι στην Αugusta των ΗΠΑ, αφού έψαξε όλο το σπίτι, έβγαλε τα ρούχα του και ξάπλωσε γυμνός στο κρεβάτι, όπου κοιμόταν το ζευγάρι των ιδιοκτητών.
Ο 29χρονος Christopher Lindner συνελήφθη για τη διάρρηξη και, όπως ανακοίνωσε το αστυνομικό τμήμα, το ζευγάρι έμεινε άναυδο όταν αντιλήφθηκε τον άντρα και άρχισαν να τρέχουν. Ο διαρρήκτης άρχισε να κυνηγάει το ζευγάρι αλλά τελικά συνελήφθη.

Επεισόδια έξω από την ΓΑΔΑ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Επεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγο στο ύψος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ), στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όταν κουκουλοφόροι άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ και πέτρες κατά των αστυνομικών.
Οι αστυνομικές δυνάμεις «απάντησαν» με χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να απομακρύνουν τους ταραξίες, οι οποίοι κατευθύνονται αυτή την ώρα προς την πλατεία Εξαρχείων.
Νωρίτερα νεαροί έριξαν βόμβες μολότοφ στην οδό Στουρνάρη.

Τραγωδία: Ήταν βάρδια στο ΕΚΑΒ και πήρε κλήση για τροχαίο που σκοτώθηκε ο σύζυγός της

Το πιο άσχημο παιχνίδι έπαιξε η μοίρα σε εργαζόμενη στο ΕΚΑΒ της Πάτρας, όταν την ώρα της βάρδιάς της, δέχθηκε κλήση για θανατηφόρο τροχαίο, με θύμα τον άντρα της.
Σύμφωνα με το tempo24.news, θύμα του τροχαίου, που έγινε στο 8,7ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Ιτέας, είναι ο Πατρινός Σπύρος Μακρυγένης, που είχε τελειώσει τη βάρδια του στα ΕΚΑΒ που εργαζόταν στη Ναύπακτο και επέστρεφε στην Πάτρα και στην οικογένειά του.
Η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο 41χρονος συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 27χρονος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Ο Σπύρος Μακρυγένης διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου Πατρών, ωστόσο λίγη ώρα μετά απεβίωσε.

Γιατί οι γιατροί μπαίνουν στο Facebook των ασθενών πριν πουν τα… δυσάρεστα

Η ενσυναίσθηση αποκτά διεθνώς ολοένα και περισσότερο χώρο στην ιατρική πράξη και στη σχέση γιατρού ασθενή

Τον λόγο για τον οποίο ψάχνει το προφίλ των νεκρών ασθενών του στο Facebook αποκαλύπτει ένας γιατρός. Συγκεκριμένα, ο Λούις Προφέτα, γιατρός στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου St Vincent στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ αποκάλυψε στον Independent ότι βλέπει τα προφίλ αυτών που πεθαίνουν, ώστε να μπορεί να είναι συμπονετικός όταν ανακοινώνει τα συγκλονιστικά νέα στους αγαπημένους τους.
Μπορεί στην αρχή να φαίνεται κάπως παράλογο, αλλά ο γιατρός παραδέχτηκε ότι αυτή η διαδικασία τον κάνει να παραμένει άνθρωπος, καθώς έτσι αισθάνεται πως είναι καθήκον του να «ρίχνει μια ματιά στη ζωή τους».
Η ενσυναίσθηση αποκτά διεθνώς ολοένα και περισσότερο χώρο στην ιατρική πράξη και στη σχέση γιατρού ασθενή. Φαίνεται δε ότι ίσως αποτελέσει την επόμενη επανάσταση στα συστήματα υγείας.
Επαφή με τον πραγματικό κόσμο 
«Για να είμαι ειλικρινής, ο νεκρός ασθενής είναι απλά ένα άγνωστο νεκρό σώμα, σαν ένας σάκος που τον μαλάξαμε και του βάλαμε σωλήνες και βελόνες, στην απεγνωσμένη προσπάθεια μας να τον σώσουμε. Δεν υπάρχει κίνηση, καμία ζωή, τίποτα που να μου λέει ότι κάποτε είχε όνειρα ή φιλοδοξίες. Οφείλω να μάθω λίγα πράγματα γι’ αυτόν πριν ανακοινώσω τα νέα».
Περιγράφοντας πως βρίσκει το Facebook του θύματος, ο Λούις παραδέχεται πως έχουν υπάρξει φορές που έχε βρει «κοινούς φίλους» στο Facebook του αποθανόντος.
«Παίρνω την ξεθωριασμένη φωτογραφία από το δίπλωμα οδήγησης, ανοίγω το κινητό μου, πηγαίνω στο Facebook και αναζητώ το όνομά του. Είναι πιθανό να έχουμε και κάποιον κοινό φίλο. Ξέρω πολλούς ανθρώπους», αναφέρει ο γιατρός συμπληρώνοντας «Ελέγχω τη σελίδα τους στο Facebook πριν τους πω ότι είναι νεκρός/η, επειδή μου θυμίζει ότι μιλάω για έναν άνθρωπο που αγαπήθηκε πολύ».
Όσο για το τι συμβαίνει κάθε φορά που ο γιατρός ανακοινώνει τα δυσάρεστα στην οικογένεια του αποθανόντος, εκείνος αναφέρει.
«Το θύμα είναι «τυχερό» που δεν μπορεί να δει πώς λαμβάνουν τα νέα του θανάτου του οι αγαπημένοι του. «Ο μπαμπάς να ουρλιάζει το όνομά του ξανά και ξανά και η μαμά να τραβάει τα μαλλιά της και να χτυπάει το πάτωμα…».
Σχέσεις γιατρών – ασθενών
Η σχέση γιατρού – ασθενούς ή όπως εκφράζει καλύτερα τον ασθενή η σχέση του με τον θεράποντα, είναι από τις σημαντικότερες σχέσεις που μπορεί να αναπτύξει ο άνθρωπος και όπως όλες οι σχέσεις είναι αμφίδρομη και διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες.
Ο ιατρός, οφείλει να ασκεί το έργο του δείχνοντας τον καλύτερο εαυτόν του! Πρέπει να συντηρεί τις γνώσεις του και τις δεξιότητες του, πρέπει να είναι υπομονετικός, να διαθέτει χρόνο και ειλικρινές ενδιαφέρον για τους ασθενείς του.
Ενσυναίσθηση σημαίνει η ικανότητα του γιατρού να μπαίνει στη θέση των ασθενών του, σαν να είναι ο ίδιος, να αντιλαμβάνεσαι τον πόνο τους και να τους συμπαραστέκεται, διατηρώντας και ασκώντας ταυτόχρονα προς όφελός τους την ιατρική και επιστημονική του ιδιότητα.
Η ενσυναίσθηση αποκτά διεθνώς ολοένα και περισσότερο χώρο στην ιατρική πράξη και στη σχέση γιατρού- ασθενή. Φαίνεται δε ότι ίσως αποτελέσει την επόμενη επανάσταση στα συστήματα υγείας, αφού είναι βέβαιο ότι μέσω της ενσυναίσθησης δημιουργείται και εδραιώνεται «θεραπευτική συμμαχία» με τον ασθενή.


healthpharma.gr

Κορυφώνονται σήμερα οι Λεοντίδες !

Οι Λεοντίδες είναι μια μέσης θεαματικότητας βροχή διαττόντων, η οποία όμως κατά καιρούς εξελίσσεται σε άκρως εντυπωσιακή.
Συνήθως δημιουργεί 15 πεφταστέρια ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζουν ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες ή και χιλιάδες μετέωρα την ώρα. Η πιο πρόσφατη θεαματική χρονιά τους ήταν το 2001.
Ακόμη μια βροχή από διάττοντες αστέρες, των Λεοντιδών, θα φτάσει στο αποκορύφωμά της σήμερα Σάββατο 17 Νοεμβρίου
Η φετινή φθινοπωρινή βροχή των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών θα κορυφωθεί το βράδυ του Σαββάτου, 17 Νοεμβρίου, έως τα χαράματα της Κυριακής στο βόρειο ημισφαίριο, που περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα (πράγμα μάλλον δύσκολο λόγω της αναμενόμενης κακοκαιρίας), οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για νυχτερινή παρατήρηση, με δεδομένο ότι η επόμενη πανσέληνος θα είναι στις 23 Νοεμβρίου, οπότε ο ουρανός θα είναι σχετικά σκοτεινός.

Η βροχή των διαττόντων διαρκεί από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου και φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, από όπου πήρε και το όνομά της. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031.

Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, αναφλέγονται λόγω της τριβής και σχηματίζουν φωτεινές σφαίρες, γνωστές ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες ή μετέωρα.

Η επιστημονική εξήγηση για όσους πίνουν σκέτο καφέ

Όσο πιο ευαίσθητοι είναι οι άνθρωποι στην πικρή γεύση της καφεΐνης, εξαιτίας των σχετικών γονιδίων στο DNA τους, τόσο περισσότερο καφέ πίνουν, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη δείχνει επίσης ότι, ανάλογα με τη γενετική προδιάθεση, οι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν τον καφέ ή το τσάι (σπάνια κάποιος πίνει πολύ και από τα δύο).
Τόσο το τσάι όσο και ο καφές περιέχουν συστατικά (ιδίως καφεΐνη) που τους προσδίδουν μια πικρή γεύση. Η πικράδα εξελίχθηκε ως φυσικό σύστημα προειδοποίησης για να προστατεύει τους ανθρώπους από δυνητικά επικίνδυνες ουσίες. Όμως, ενώ κανονικά αυτό θα σήμαινε ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να αποφεύγουν τον καφέ, συμβαίνει το αντίθετο σε πολλούς ανθρώπους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής Μάριλιν Κορνέλις του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Scientific Reports, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 430.000 ανθρώπους ηλικίας 37 έως 73 ετών.
Διαπιστώθηκε ότι όσο πιο ευαίσθητος είναι ένας άνθρωπος στην πικρή γεύση της καφεΐνης, λόγω της σχετικής γονιδιακής παραλλαγής στο γονιδίωμά του, τόσο περισσότερο καφέ πίνει (ιδίως χωρίς ζάχαρη ή γάλα). Η ύπαρξη των «πικρών» γονιδίων αυξάνει περίπου κατά 20% την πιθανότητα να πίνει κάποιος περισσότερους από τέσσερις καφέδες τη μέρα (κατά προτίμηση σκέτους).
«Θα περίμενε κανείς οι άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην πικρή γεύση της καφεΐνης, να πίνουν λιγότερο καφέ. Το αντίθετο όμως προκύπτει από την έρευνά μας, καθώς έχουν μάθει να συσχετίζουν την πικράδα με τα καλά πράγματα», δήλωσε η Κορνέλις.
Από την άλλη, η ίδια μελέτη δείχνει ότι υπάρχει ένα διαφορετικό γενετικό υπόβαθρο και στην ευαισθησία για το πικρό. Όσοι άνθρωποι έχουν άλλα γονίδια, τα οποία τους κάνουν πιο ευαίσθητους στην πικρή γεύση που έχουν τα πράσινα λαχανικά, το κινίνο ή το ανθρακούχο νερό «τόνικ», αυτοί είναι πιθανότερο να προτιμούν το τσάι από τον καφέ. Οι άνθρωποι με αυτές τις γονιδιακές παραλλαγές, έχουν 4% μεγαλύτερη πιθανότητα να πίνουν περισσότερα από πέντε φλιτζάνια τσαγιού τη μέρα, ενώ γενικά αποφεύγουν τον καφέ.
Επιπλέον, όσοι έχουν τα κατάλληλα «πικρά» γονίδια για να νιώθουν περισσότερο τη γεύση που έχουν τα λαχανάκια Βρυξελλών, είναι λιγότερο πιθανό να πίνουν αλκοόλ, ιδίως κόκκινο κρασί, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ουρά μιας γοργόνας «βγήκε» από ένα αυτόματο πλυντήριο


Το καθημερινό έγινε μαγικό, στις αρχές του προηγούμενου μήνα, σε ένα φαινομενικά συνηθισμένο αυτόματο πλυντήριο στο Λος Άντζελες. Ανάμεσα στις πετσέτες και τα υπόλοιπα ρούχα που στροβιλίζονταν στους κάδους των πλυντηρίων, αυτοί που κατέφθαναν φέρνοντας τα άπλυτά τους προς μεγάλη τους έκπληξη ανακάλυψαν ότι από ορισμένες πόρτες των μηχανών κρέμονταν ουρές γοργόνων.
Η εγκατάσταση - γιατί περί εγκατάστασης επρόκειτο - φέρει το όνομα «Ida». Την ιδέα είχε η καλλιτέχνης Ολίβια Έρλανγκερ (Olivia Erlanger) και το έργο παρουσίασε η αίθουσα τέχνης και πολιτιστική πλατφόρμα Mother Culture του Λος Άντζελες.
«Με ενδιαφέρουν οι γοργόνες ως ένα είδος άφυλου αρχετύπου, μια αναπαράσταση της χιμαιρικής ύπαρξης που νιώθω ότι όλοι έχουμε καθώς διάφορες περιβαλλοντικές πιέσεις επιδρούν πάνω μας» δήλωσε, στο Los Angeles Magazine, η Έρλανγκερ.

ΦΩΤΟ - Υδροστρόβιλος προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στην Κρήτη !

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε ένας υδροστρόβιλος στον Γούδουρα Σητείας.
Η δύναμη του φαινομένου ήταν τόσο μεγάλη, που από τη θάλασσα, βγήκε στη στεριά και σάρωσε θερμοκήπια και δέντρα στο πέρασμά του.
Το καταστροφικό πέρασμα του υδροστρόβιλου, έγινε περίπου στις 4 το πρωί, και κράτησε λιγότερο από μισή ώρα, χρόνος που όμως ήταν αρκετός για να ισοπεδώσει 40 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών και να ξεριζώσει αιωνόβια δέντρα.
Όπως είπε στο ekriti ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας Γιώργος Τσιφετάκης, οι κάτοικοι του Γούδουρα δε μπορούν να πιστέψουν την καταστροφή που έχει προκαλέσει το φυσικό φαινόμενο. "Αντί να χαρούμε τη βροχή που τόσο περιμέναμε, κλαίμε για τις περιουσίες μας, είπε ο κ. Τσιφετάκης. Η δύναμη του αέρα ήταν τρομακτική. Είμαστε ακόμα στην καταγραφή των καταστροφών, όμως οι εικόνες είναι τραγικές, ενώ οι αγρότες ήταν πάνω στη συγκομιδή πολλών προϊόντων."







 ekriti.gr

Α.Σαμαράς: «Θα καθίσω στο σκαμνί όλους τους σκευωρούς»

Ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Παραπολιτικά" εκφράζει τη βεβαιότητα πως αν η χώρα δεν είχε οδηγηθεί σε εκλογές το 2014 θα είχαμε γλιτώσει τα νέα μέτρα, σημειώνοντας πως «είχαμε ήδη βγει στις αγορές, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2014 και είχαμε αντλήσει 4,5 δισεκατομμύρια συνολικά. Χωρίς αυτά δεν θα είχε σταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Και ετοιμαζόμασταν να βγούμε ξανά στις αρχές του 2015, γιατί μας είχαν εγκρίνει πιστοληπτική γραμμή στήριξης, ώστε να μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές με ασφάλεια, χωρίς να ανησυχούμε για εφήμερες διακυμάνσεις από άλλες αιτίες. Αντίθετα, με την κυβέρνηση Τσίπρα που δεν πήρε την πιστοληπτική γραμμή και δεν μπορεί να βγει στις αγορές», δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός.
Αναφέροντας πως θα πρέπει να υπάρξει εξεταστική επιτροπή για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο και χαρακτηρίζει εφιαλτικό, ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνει πως δεν μπορεί να λένε οι πάντες ότι εκείνο το εφιαλτικό εξάμηνο στοίχισε στη χώρα 100 δισεκατομμύρια τουλάχιστον (μερικοί μιλάνε και για 200 δισεκατομμύρια!), χώρια τα παρατεταμένα capital controls, και κανείς να μην απολογηθεί γι' αυτά τα μοιραία σφάλματα. «Δεν μιλάμε για κάποια "μικροζημιά". Αν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επί 40 χρόνια, είχαν χρεώσει την Ελλάδα 317 δισεκατομμύρια, η κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε μέσα σε έξι μήνες μόνο, να της στοιχήσει άλλα 100 δισεκατομμύρια τουλάχιστον! Ποτέ κυβέρνηση δεν "κατάφερε" να κάνει σε τόσο λίγο χρόνο τόσο τεράστια ζημιά! Πώς να μη γίνει Εξεταστική γι' αυτό;», λέει χαρακτηριστικά.
Δηλώνοντας δικαιωμένος για τις πολιτικές της κυβέρνησής του ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει πως όσον αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων υπήρξε όσο τολμηρός άντεχε η χώρα, παρουσιάζοντας τις βασικές πολιτικές του στην οικονομία αλλά και στον τομέα της καταπολέμησης της ανομίας, ενώ απαντώντας σε ερώτημα για την ΕΡΤ είπε πως δεν έκλεισε τη δημόσια τηλεόραση, αλλά έκλεισε ένα φορέα που είχε τελματώσει κι άνοιξε στη θέση του τη ΝΕΡΙΤ, που πολύ γρήγορα, με το μισό κόστος, πέτυχε, όπως λέει, τριπλάσια τηλεθέαση. «Το πόσο δίκιο είχα τότε, αποδεικνύεται σήμερα από την τραγελαφική κατάσταση της νέας ΕΡΤ που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ και που δεν τη βλέπει κανείς. Και τσακώνονται μονίμως όλοι με όλους - μεταξύ τους - καταγγέλλοντας σημεία και τέρατα.Η ΝΕΡΙΤ, τότε, ήταν δημόσια τηλεόραση. Αυτή η ΕΡΤ δεν είναι. Είναι δημόσια ντροπή!», λέει χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Αντώνης Σαμαράς εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της τονίζοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ όταν ανέλαβε βρήκε ένα πρόβλημα το οποίο σταμάτησε και είχε αρχίσει να το περιορίζει σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα που, όπως λέει, ήρθε, άνοιξε τα σύνορα και δημιούργησε ένα αληθινό εφιάλτη που εκθέτει τη χώρα διεθνώς αλλά και της δημιουργεί πολύ σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και μάλιστα σε ευαίσθητες παραμεθόριες περιοχές.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη Novartis ο πρώην Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει την κυβέρνηση συμμορία, σημειώνοντας πως η εμπλοκή του ονόματός του δεν τον αγγίζει αλλά τον εξοργίζει. «Αν περάσει αυτή η σκευωρία, στο μέλλον κανείς δεν θα τολμήσει να αγγίξει τη διαφθορά. Προσέξτε: το χειρότερο είναι ότι κατηγορούν εμάς που κόψαμε το «πάρτι» της διαφθοράς στο φάρμακο - και μας κατηγορούν, ποιοι; Αυτοί που στήριζαν ως αντιπολίτευση τα «συμφέροντα» των εταιριών, και προσπαθούσαν να εμποδίσουν τα δικά μας μέτρα κατά της διαφθοράς. Εμείς κόψαμε τη διαφθορά κατά 3 δισεκατομμύρια το χρόνο, μόνο από τη φαρμακευτική δαπάνη. Και εκείνοι τότε ήταν αντίθετοι - και τώρα μας ζητάνε «και τα ρέστα» από πάνω... Ξέρετε τι «μήνυμα» στέλνει αυτό; Πώς όποιος πολιτικός στο μέλλον αγγίξει τη διαφθορά, τελικά θα βρει το μπελά του. Αυτό το μήνυμα τρομοκρατίας, δεν θα τους αφήσω να το περάσουν», λέει χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για γελοιότητες και προσπάθειες παρέμβασης υπουργών στη δικαιοσύνη. «Πουθενά - σε καμία δημοκρατική χώρα - δεν μπορούν να σταθούν τέτοια πράγματα.
Το πώς στήθηκε αυτή η σκευωρία και το ποιοι συμμετείχαν σε αυτή τη συμμορία, θα αποκαλυφθούν όλα. Και σε αυτό με ξέρετε. Δεν αστειεύομαι! Όταν λέω θα το πάω «μέχρι τέλους», είναι πρωτίστως, για να μη διανοηθεί κανείς να το ξανακάνει ποτέ», δηλώνει.
Αναφερόμενος στο Σκοπιανό ο Αντώνης Σαμράς τονίζει πως στα μεγάλα εθνικά θέματα δεν χωράει τέτοια ξαφνική «πρεμούρα», καλώντας παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει στις καταγγελίες Καμμένου αλλά και να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά.
Ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει ξεχαρβάλωμα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση, δηλώνοντας πάντως πως υποστηρίζει την απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής. Οσον αφορά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Εκκλησία υπερασπίζεται την πολιτική της κυβέρνησής του για το θέμα, λέγοντας πως είχε ξεμπλοκάρει την αξιοποίηση της μη αμφισβητούμενης Εκκλησιαστικής περιουσίας. «Εδώ μπλέκουν την αμφισβητούμενη με τη μη αμφισβητούμενη και... μπλοκάρουν τα πάντα για πάντα! Οι δικοί μας νόμοι του 2013 και του 2014 είχαν την πλήρη συμφωνία, όχι μόνον της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και του Πατριαρχείου, όπως και της Εκκλησίας της Κρήτης. Ενώ τώρα. Όσον αφορά τους κληρικούς, ο δικός μας νόμος κατοχύρωνε ότι υπάγονται στο δημόσιο και προέβλεπε ρητά για πρώτη φορά, τη μισθοδοσία τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μέσω του υπουργείου Παιδείας, και κυρίως την ένταξή τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής. Δηλαδή το ακριβώς αντίθετο απ' αυτό που πάει να γίνει τώρα», λέει.
Τέλος, δηλώνει πως θεωρεί την αυτοδυναμία της ΝΔ απαραίτητη και εφικτή, επισημαίνοντας την ανάγκη για ευρύτερη συναίνεση με τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να αλλάξουν τη χώρα.

Στο «σφυρί» σπάνιες αφίσες του Μίκι Μάους


Επτά σπάνια βίντατζ πόστερ του Μίκι Μάους αναμένεται να πωληθούν έναντι χιλιάδων δολαρίων σε μια δημοπρασία που συμπίπτει με την 90η επέτειο από την πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του διάσημου χαρακτήρα των καρτούν.
Οι επτά αφίσες, που χρονολογούνται από το 1930 και 1940, παρουσιάστηκαν σε μια έκθεση στο Λονδίνο, την οποία οργάνωσε η Disney.
Τα πόστερ θα βγουν στο σφυρί από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's σε μια διαδικτυακή δημοπρασία που θα διεξάγεται έως την 26η Νοεμβρίου. Στον κατάλογο των τιμών που δημοσίευσε σε μια ανακοίνωση ο οίκος δημοπρασιών και η Walt Disney Co. UK & Ireland αναφέρεται ότι οι αφίσες αυτές θα μπορούσαν να πωληθούν συνολικά έναντι του ποσού των 165.000 και πλέον δολαρίων.
«Αναμένουμε να υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον... Υπάρχουν συλλέκτες που συλλέγουν αφίσες κινουμένων σχεδίων από ολόκληρο τον κόσμο και ο Μίκι Μάους ιστορικά είναι ο πολυτιμότερος από όλες τους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων» δήλωσε στο Ρόιτερς ο Μπρους Μάρτσαντ, σύμβουλος του Sotheby's.
«Συγκεκριμένα υπάρχουν σπάνιες αφίσες από την Αγγλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και δύο εξ αυτών είναι το μόνα γνωστά δείγματα που έχουν σωθεί...»
Τέτοιου είδους αφίσες ξαναχρησιμοποιήθηκαν αρκετές φορές στους κινηματογράφους και, καθώς είναι φτιαγμένες από χαρτί, οι περισσότερες σταδιακά σκίστηκαν και πετάχτηκαν.
«Επομένως, δεν υπήρχε η πρόθεση να τις ξαναδεί κανείς 80-90 χρόνια αργότερα» ή να θεωρηθούν έργα τέχνης, πρόσθεσε ο Μπρους Μάρτσαντ.

Ο Συριζάνθρωπος

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Στα πλαίσια της δουλειάς μου, συνομιλώ καθημερινά με στελέχη του Σύριζα. Υπουργούς, βουλευτές, κομματικούς ινστρούχτορες και υψηλούς κρατικούς αξιωματούχους. Δεν παύουν να με εκπλήσσουν. 
Δεν παριστάνουν τους ευτυχείς και τους ατάραχους, είναι. 
Διαθέτουν απόλυτη σιγουριά για τον εαυτό τους και για τις κυβερνητικές προοπτικές του κόμματος τους και μετά τις εκλογές. Κάτι πίνουν.
Εγώ έχω πλέον πεισθεί ότι το 2015 γεννήθηκε στην Ελλάδα ένα εντελώς καινούριο είδος ανθρώπου. 
Ο Συριζάνθρωπος. 
Διαθέτει ατσάλινο χαρακτήρα μη επηρεαζόμενο από τις εξωτερικές συνθήκες, δικό του Θεό που μετέτρεψε σε εκκλησίες του όλο το κράτος και έναν φανατισμό που όμοιο του βρίσκει κανείς μόνο στις φονταμενταλιστικές γκρούπες της Μέσης Ανατολής. Ο Συριζάνθρωπος δεν ακούει τίποτα και δεν τον επηρεάζει απολύτως τίποτα.
Από αντιμνημονιακός έγινε ο μνημονιακότερος της χώρας. 
Δεν τον νοιάζει. Από αντιευρωπαίος μεταβλήθηκε σε διαπρύσιο κολλητό του ευρωπαϊκού κατεστημένου. Κανένα πρόβλημα. Από αντιφασίστας κατάντησε να συγκυβερνά τέσσερα χρόνια με την ακροδεξιά. Αδιαφορεί. Από αντιαμερικανός έγινε οπαδός και υπηρέτης του Τραμπ. Σκασίλα του. 
Από ριζοσπάστης αριστερός έβαλε μέσα σε μια νύχτα τον μανδύα του σοσιαλδημοκράτη. Όλα καλά. Από εχθρό των διοδίων γέμισε τους δρόμους με μπάρες και από πολέμιο των πλειστηριασμών μεταβλήθηκε σε συνειδητό πολλαπλασιαστή τους. Ε και;
Τώρα, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, τον βλέπω πάλι να προχωρά με την σιγουριά ενός υπνοβάτη. 
Αρνείται να κοιτάξει την κοινωνία, αρνείται να δει τα σημάδια της λαϊκής καταδίκης. Ό,τι κι αν του πεις, όσα κι αν του επισημάνεις, αυτός μένει σίγουρος και απαθής. Διαθέτει μια μεταφυσικού τύπου βεβαιότητα ότι όλα θα πάνε καλά γι αυτόν, ότι με κάποιο άγνωστο τρόπο θα διατηρήσει την εξουσία που κατέχει. Δεν υπάρχει κανένα πολιτικό ή κοινωνικό μήνυμα ικανό να διαπεράσει την πανοπλία του.
Οι δημοσκοπήσεις τον στέλνουν αναφανδόν στην αντιπολίτευση με 10 μονάδες διαφορά. Δεν τις πιστεύει. 
Κάθε μέρα οι κοινωνικές τάξεις κάνουν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Χασκογελά όταν τους βλέπει. Στην Μακεδονία τα ποσοστά του κινδυνεύουν να είναι μονοψήφια. Το ξεχνά μόλις το ακούσει. Η πραγματική οικονομία γύρω του μαραζώνει μέσα σε ένα τέλμα. Αυτός βλέπει ανάπτυξη και ευημερία. Στις εκλογές σωματείων και συλλόγων παθαίνει την μια πανωλεθρία μετά την άλλη. Δεν δίνει σημασία. Μόλις οι υπουργοί του βρεθούν μέσα σε κόσμο, τρώνε κράξιμο. Δεν τον νοιάζει, τα ρίχνει όλα στην ακροδεξιά. Κοντολογίς, ζει σ’ έναν δικό του κόσμο.
Θεός του είναι η παρέα του Μαξίμου και οι υπερφυσικές της ικανότητες. Ευαγγέλιο του οι άσσοι που θα τραβήξει ο Αλέξης απ’ το μανίκι του, οι διορισμοί, τα επιδόματα και η αμέριστη συμπαράσταση των (άλλοτε τοκογλύφων) ευρωπαίων στο πειθήνιο κόμμα του. Τροφή του οι καθημερινές σοφιστείες των non papers του Μαξίμου και τα ελάχιστα μεμονωμένα θετικά νούμερα που ανακαλύπτουν μέσα σ’ έναν ωκεανό αρνητικών επιδόσεων. Μόλις χθες ένας απ’ αυτούς μου παρουσίασε το 10% αύξηση των οικοδομικών αδειών (λόγω AirBnB και χρυσής κάρτας) ως απόδειξη κραταιάς οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Τσουλάει ήδη στην κατηφόρα, αλλά αυτός είναι βέβαιος ότι κάθε μέρα ξανασκαρφαλώνει προς την νέα κατάκτηση της εξουσίας.  
Είναι σαν υπνοβάτης. 
Μόνο το χαστούκι το βράδυ των εκλογών θα τον ξυπνήσει. 
Απότομα.

ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΘΗΚΕ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΕΝΩΤΙΚΟΣ ήταν ο εορτασμός της εορτής του Πολυτεχνείου με σχολική γιορτή που πραγματοποιήθηκε στα εκπαιδευτικά συγκροτήματα της Τριφυλίας, με τα επίκαιρα μηνύματα της ιστορικής εξέγερσης να παραμένουν διαχρονικά.
 Την εύφημη μνεία όμως έλαβε φέτος η σχολική γιορτή που περιλάμβανε και θεατρικό δρώμενο στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων Αλέκος Παπαδόπουλος από τους μαθητές του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου της Κυπαρισσίας.
Εκτός από οπτικοακουστικό υλικό της ημέρας με τα γεγονότα της εξέγερσης των
φοιτητών, μαθητές της Β και Γ Τάξης του ΕΠΑΛ παρουσίασαν ένα εξαιρετικό θεατρικό δρώμενο με χιούμορ καθώς εξιστορούσε με κωμικό τρόπο τον παραλογισμό της δικτατορίας, με τις αρχές να συλλαμβάνουν ένα μαθητή που συμπτωματικά είχε το ίδιο ονοματεπώνυμο με τον δικτάτορα, όπου του φόρτωσαν εκτός από συνθήματα σε τοίχους ενός σχολείου κατά του φασισμού, κι άλλες "εγκληματικές" ενέργειες....
ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ...
Η θεατρική παράσταση χειροκροτήθηκε θερμά από τους μαθητές καθώς στην συνολική παρουσίαση συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Παπαδοπούλου Ιωάννα,
Χειμώνα Ελπίδα, στο τεχνικό μέρος ο μαθητής της Γ τάξης Δημήτρης Μπαρτζελιώτης, ενώ ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ κ. Δημήτρης Δράκος έδωσε συγχαρητήρια στους μαθητές για την σχολική εορτή της επετειακής ημέρας, η οποία κατά γενική ομολογία ήταν από τις καλύτερες εκδηλώσεις που έχουμε δει. Στο τέλος όλοι η παράσταση ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο. Αναμένουμε και στο μέλλον να δούμε ανάλογες δραστηριότητες. ΓΙΑΝ. ΜΠ.

    ΕΠΩΝΥΜΩΣ- "ΤΟ ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" ΠΑΡΑΜΈΝΕΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΦΙΛΕ ΕΚΦΩΝΗΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
 
                   ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
 
ΦΙΛΟΙ αναγνώστες, είχα την μεγάλη τύχη όταν φοιτούσα στην Σχολή Δημοσιογραφίας κοντά στην Εμμ. Μπενάκη και μετά με την μουσική παρέα της σχολής στο Πολυτεχνείο να γνωρίσω από κοντά ένα θρύλο. Τον Δημήτρη Παπαχρήστο, τον εκφωνητή των ημερών της εξέγερσης του αγώνα κατά της δικτατορίας, από τον οποία είχα πάρει συνέντευξη την οποία αναδημοσίευσα προ καιρού στην εφημερίδα ΦΩΝΗ και σε ιστότοπους. 
Επηρεασμένος ή καλύτερα γοητευμένος από την μαγεία του ραδιοφώνου αφού ξεκίνησα εκπομπές σε νεαρή ηλικία στο μαγικό μέσο, είχα μετά την άλλη τύχη να κάνω εκπομπές αρχικά στο συλλογικό ραδιόφωνο τέλη δεκαετίας του 80, με την ελεύθερη ραδιοφωνία, στον σταθμό Α100 και σε περιοδικά συλλογικής έκφρασης. Ο σταθμός εκείνος με τους πρωτεργάτες του αναμετέδιδαν τον σταθμό του πολυτεχνείου στα νότια προάστια της Αττικής από τους 1050 χιλιόκυκλους στους 1350 περίπου φτάνοντας την φωνή του πιο μακριά. Τότε οι αρχές κινήθηκαν εναντίον του...
Η μαγεία του ραδιοφώνου όμως συνδέθηκε με τον φίλο εκφωνητή του Πολυτεχνείου. Ο Παπαχρήστος που ποτέ δεν εξαργύρωσε την ελεύθερη φωνή του με καρέκλες και αξιώματα, μας έλεγε ότι η δημοκρατία μετά την μεταπολίτευση έχει οδυνηρό δρόμο. Μάλλον το επίκαιρο σύνθημε που βιώνουμε σήμερα για "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία" παραμένει. Το "ψωμί" πλασμένο με τους μόχθους των Ελλήνων, χάθηκε στα μνημόνια, στις περικοπές συντάξεων και την αποψίλωση της μεσαίας τάξης. Το "Παιδεία" με πειράματα ακόμα από την εποχή που μας τα εξιστορούσε ο φίλος Παπαχρήστος παραμένουν και τους πολιτικούς μας να σπουδάζουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό. Αλλά κυρίως η "Ελευθερία" που μετατράπηκε σε δίκαιο των δανειστών με αγγλοσαξωνικούς όρους και μνημόνια. Μια ελευθερία που μοιάζει να μην ταυτίζεται πλέον με την Δημοκρατία. Αλλά του υποσχέθηκα τότε, ότι όσο υπάρχει ραδιόφωνο θα μιλάμε για το λαό μας. Αυτόν τον Λαό που θέλει να κοιτάξει τον ήλιο της δικαιοσύνης, της άλλης Ελλάδας. Ίσως ισχύει αυτό που είπε ο μεγάλος αμερικανός παρουσιαστής Dennis Prager ότι  Όποτε οι λαοί προσθέτουν ένα επίθετο στη δημοκρατία, δεν υπάρχει δημοκρατία. 
 

Αυτή κι αν είναι πρόκληση - Ο πρόεδρος της βουλής ζητά αυξήσεις των συντάξεων των βουλευτών !

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΤΡΟΠΗ !

Την ώρα που οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, πολίτες που εργάστηκαν δεκαετίες για να πάρουν στο τέλος μια σύνταξη πεί­νας, δέχονται αλλεπάλληλες και βίαι­ες προσαρμογές στη μηνιαία αποζημί­ωση που λαμβάνουν, κάποιοι πραγμα­τικά προνομιούχοι Έλληνες σιωπούν και δια του προέδρου της Βουλής Ν.Βούτση ζητούν  προκλητικά αυξήσεις
Σιωπούν για να διατηρήσουν τα δικά τους «κεκτημένα». 
Και κυρίως το «δι­καίωμα» σε μια παχυλή σύνταξη, το οποίο μάλιστα «κέρδισαν» έπειτα από μόλις 4 χρόνια εργασίας, και αυτά με προνομιακούς όρους.
Κανείς δεν θέλει να τα βάζει με τους εθνοπατέρες, ιδιαίτερα καθώς τα πρόσωπά τους αποτελούν επιλογή των Ελλήνων πολιτών που τους ψήφι­σαν. 
Όμως σε μια περίοδο που το βι­οτικό επίπεδο των Ελλήνων πλήττεται διαδοχικά και για τους περισσότερους Έλληνες οι συντάξεις βρίσκονται κά­τω από το επίπεδο της πείνας, κανείς δεν μπορεί να παραμένει άπραγος. 
Θα περίμενε τουλάχιστον από τους βου­λευτές να περικόψουν αυτοβούλως τα εξωπραγματικά τους προνόμια και κυ­ρίως να ρυθμίσουν σωστά το θέμα των προκλητικών συντάξεών τους...και όχι ο κος Βούτσης Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων να ζητά  χωρίς ντροπή την συναινεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για αύξηση των .....χαμηλών συντάξεων των βουλευτών

Ποιοι, πότε, πώς, πόσο...
Οχυρωμένοι πίσω από νομοθεσίες 10ετιών, στις οποίες έχουν βάλει τις δικές τους υπογραφές, οι βουλευτές μας αποκτούν συνταξιοδοτικό δικαί­ωμα (ελάχιστη σύνταξη) ύστερα από μόλις τέσσερα χρόνια θητείας. 
Και αν προκύψει ζήτημα διακοπής της θητεί­ας μιας κυβέρνησης ή πρόωρων εκλογών, ο νομοθέτης έχει φροντίσει, ξα­νά, να μην υπάρχει πρόβλημα.
Το δικαίωμα στην ελάχιστη σύντα­ξη αποκτάται ανεξάρτητα από το αν η θητεία είναι διαρκής ή διακεκομμένη. 
Αρκεί να συμπληρωθεί το όριο των 48 μηνών. Η κατώτατη σύνταξη αυτή ισο­δυναμεί με 1.400 ευρώ.
 Όση δηλαδή είναι σήμερα μια από τις πιο υψηλές που θα μπορεί να λαμβάνει ένας Έλληνας πολίτης της μνημονιακής εποχής.
Για να πάρει κανείς βουλευτική σύ­νταξη ισχύει η εξής ηλικιακή προϋπό­θεση:
 Οι «παλιοί» (όσοι έχουν εκλεγεί μέχρι το 1990) θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης με τη συμπλήρωση των 48 μηνών, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους. Οι «νεότε­ροι» (από το 1993 και μετά) αποκτούν δικαίωμα σύνταξης εφόσον έχουν συ­μπληρώσει τους 48, αλλά και εφόσον έχουν περάσει τα 65 τους χρόνια. Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες προβλέπεται θεμελίωση σύνταξης με 2 χρό­νια βουλευτικής θητείας και όριο ηλι­κίας τα 55.
Πάντως, για όσους κάνουν βουλευ­τική καριέρα, η ελάχιστη σύνταξη των 1.400 ευρώ προσαυξάνεται κα­τά 25% για κάθε έτος βουλευτικής θητείας μετά το 4ο έτος και μέχρι το 10ο έτος μιας βουλευτικής θητείας. Έτσι, για τα 10 χρόνια θητείας η σύ­νταξη φτάνει τα 3.500 ευρώ. Από το 10ο μέχρι και το 17ο έτος προσαυξά­νεται κατά 10%.
Όμως, όταν ο βουλευτής συμπληρώ­σει 17 χρόνια θητείας, αποκτά δικαίω­μα πλήρους σύνταξης από τη Βουλή των Ελλήνων. 
Στα συντάξιμα χρόνια του βουλευτή, για τη συμπλήρωση της 17ετίας (μην κοιτάτε που οι άλλοι θέ­λουν 45) υπολογίζονται τα χρόνια πι­θανής θητείας στην Ευρωβουλή, αλλά και τυχόν θητείας του ως εξωκοινο­βουλευτικού υπουργού.
Η πλήρης σύνταξη διαμορφώνεται κοντά στα 4.500 ευρώ, και αντιστοι­χεί στο 80% της βουλευτικής αποζη­μίωσης, που μετά τις μνημονιακές μειώσεις  διαμορφώνεται περίπου στα 5.600 ευρώ.
Και όλα αυτά, ενώ εκκρεμεί η αύ­ξηση των αποδοχών των δικαστικών, που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τη βουλευτική αποζημίωση και κατά συνέπεια και τις συντάξεις τους, που υπολογίζονται με βάση τις αποδοχές εν ενεργεία, ενώ πολλοί συνταξιούχοι βουλευτές έχουν προσφύγει στα δικα­στήρια και για άλλες αυξήσεις.
Επιπλέον οι βουλευτές έχουν ρυθ­μίσει τις υποθέσεις τους κατά τέτοιο τρόπο (με τον νόμο δηλαδή), ώστε να μπορούν να λαμβάνουν δύο ή και πε­ρισσότερες παράλληλες συντάξεις. 
Το ίδιο συμβαίνει και με τις συντάξεις άλ­λων δημοσίων αρχόντων (πρώην συνδικαλιστές, δήμαρχοι και νομάρχες, στους οποίους καταβάλλεται χορη­γία), οι οποίοι λαμβάνουν δεύτερη ή και τρίτη σύνταξη από τον ασφαλιστι­κό οργανισμό του επαγγέλματος που ασκούσαν πριν εκλεγούν βουλευτές.
Ακόμη να σημειώσουμε ότι για τα λίγα χρόνια που εφαρμόστηκε, τη δε­καετία του 2000, το «επαγγελματι­κό ασυμβίβαστο» οι φορολογούμενοι (επισήμως λέγεται προϋπολογισμός της Βουλής των Ελλήνων) επιβαρύνο­νταν με πρόσθετες εισφορές για την κύρια σύνταξη, την επικουρική ασφά­λιση και την πρόνοια στους ασφαλιστι­κούς φορείς στους οποίους υπάγονταν οι βουλευτές πριν περάσουν το κατώ­φλι της Βουλής.

Και μετά τις περικοπές!
Για τους βουλευτές στα χρόνια των μνημονίων  οι μειώσεις φτάνουν τα 20.000 ευρώ ετησίως για τον καθένα, δηλαδή σε 1.600 μηνι­αίως. 
Έτσι έφτασε και η αποζημίωση στα 5.600 ευρώ (από 6.500 -7.000 που ήταν παλαιότερα).
Επίσης  καταργήθηκε η αυτοτελής φορολόγηση της βουλευ­τικής αποζημίωσης.  και επειδή λέγεται αποζημίωση, προφα­νώς φορολογείτο και ως... αποζημί­ωση απολυμένου εργαζομένου.
Τι γι­νόταν; Τα εισοδήματα των βουλευτών φορολογούνταν αυτοτελώς, χωρίς να αθροίζονται με τα εισοδήματα από άλλες πηγές (ακίνητα, κινητές αξίες κ.λπ.), τα οποία φορολογούνται με τις λεγόμενες «γενικές διατάξεις».
Έτσι, ένας βουλευτής με ετήσια έσοδα 84.000 ευρώ από βουλευτι­κή αποζημίωση και 30.000 ευρώ από ακίνητα πλήρωνε φόρο 27.600 ευρώ, ενώ, αν φορολογούνταν όπως όλοι οι άλλοι πολίτες, ο φόρος που θα αναλο­γούσε στα εισοδήματά του θα έφτανε τα 39.000 ευρώ.

Τσίπρας – Ιερώνυμος: Οι δύο μεγάλοι χαμένοι ενός... ναυαγίου

 
Η ιστορική  συμφωνία μετατρέπεται σε φιάσκο εκθέτοντας και τους δύο !

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ιερώνυμος επιχείρησαν να φέρουν εις πέρας μια συμφωνία πολιτικού – οικονομικού χαρακτήρα, αφού ο Πρωθυπουργός εξέλαβε ως ευκαιρία τη σύμφωνη γνώμη του Αρχιεπισκόπου, προκειμένου να στριμώξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. και ταυτόχρονα να εντάξει στις προεκλογικές του παροχές την ανακοίνωση 10.000 νέων προσλήψεων.
 Η ιστορική όμως συμφωνία μετατρέπεται σε φιάσκο εκθέτοντας και τους δύο.
Η νέα προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί ως ο ηγέτης που «λύνει προβλήματα» βρήκε μεν υποστήριξη στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου της Ελλαδικής Εκκλησίας εν τούτοις για μια ακόμη φορά δεν κατόρθωσε να πετύχει τον τελικό του στόχο με αποτέλεσμα να σύρεται πλέον σε μια ρήξη βάζοντας απέναντί του το σύνολο του κλήρου αλλά και ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
Ο Πρωθυπουργός αγνόησε το
λαϊκό αίσθημα, κυρίως σε αυτή την περίπτωση το θρησκευτικό, αλλά και μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που έχουν άμεση επαφή με μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού του ιερείς. Τα βρήκε με την Ιεραρχία υποσχόμενος οικονομικά ανταλλάγματα όπως η αξιοποίηση της αμφισβητούμενης εκκλησιαστικής περιουσίας, μοίρασε «προβλεπόμενα» έσοδα και έταξε επιδοτήσεις που θα αξιοποιούνται κατά το δοκούν για τη μισθοδοσία του κλήρου.
Όπως και στη συμφωνία των Πρεσπών, κινήθηκε εν κρυπτώ με στόχο και πάλι να χτυπήσει τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα σημείο που εκτίμησε ότι θα του δημιουργούσε πρόβλημα και εσωκομματικές ρήξεις. Όπως ακριβώς έπραξε με το Σκοπιανό θεώρησε ότι η Ν.Δ. θα έρθει σε σύγκρουση με ένα τμήμα της, έχοντας ο ίδιος λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από τον Αρχιεπίσκοπο σχετικά με την επιτυχή έκβαση του συνόλου της μεταξύ τους συμφωνίας.
Απέτυχε και αυτή τη φορά. Η Ν.Δ. εμφανίσθηκε με συγκεκριμένες θέσεις και όπως και στην περίπτωση της συμφωνίας των Σκοπίων ανέδειξε εξ αρχής την πραγματικότητα. Δηλαδή ότι πρόκειται για μια οικονομική συμφωνία που συμφέρει την εκκλησία και ταυτόχρονα επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να τη χρησιμοποιήσει για προεκλογικούς σκοπούς.
Ο πρωθυπουργός πλέον αναγκάζεται να οδηγηθεί σε ρήξη όχι τόσο με τους Ιεράρχες όσο με το σύνολο των 10000 κληρικών για τους οποίους δηλώνει τώρα ότι θα αποφασίσουν ο ίδιος και η κυβέρνηση του και θα νομοθετήσουν προκειμένου να τεθούν εκτός δημοσίου.
Ο Ιερώνυμος
Το έτερο μέλος της συμφωνίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βγαίνει βαθύτατα πληγωμένος από την υπόθεση αυτή. Εμφανίζεται να έχει αποδεχθεί μια οικονομική συναλλαγή με βάση κυρίως την αμφισβητούμενη εκκλησιαστική περιουσία σε βάρος του κλήρου που αντιδρά στην προσπάθεια να τεθεί εκτός δημοσίου.
Οι αντιδράσεις σημαντικές ενώ ο ίδιος με τις εν κρυπτώ συνομιλίες ακόμη και από την πλειοψηφιά των Μητροπολιτών είναι εκτεθειμένος για τους χειρισμούς του αλλά και για το γεγονός ότι καταγράφεται να βάζει «πλάτη» προεκλογικά στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά.
Υπερεκτιμώντας μάλιστα τις δυνάμεις του διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό πως η συμφωνία θα περάσει από την ιεραρχία και ως εκ τούτου θα την αποδεχθεί και ο κλήρος. Φευ. Οι αντιδράσεις ήταν και ειναι τέτοιες που είναι άγνωστο κατά πόσο θα μπορέσει να τις διαχειριστεί.
Είναι ενδεικτικό πως είναι η πρώτη φορά που αμφισβητήθηκε μέσα στην Ιερά Σύνοδο τα τελευταία δέκα χρόνια από μεγάλη μερίδα των Μητροπολιτών ο αριθμός των οποίων ήταν τέτοιος που τον απέτρεψε από τον να βάλει σε ψηφοφορία την πρότασή του.
Αναγκάστηκε δε να αποδεχθεί στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης την πρόταση να μη τεθεί καν προς συζήτηση με την πολιτεία το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών αν και αρχικά είχε δηλώσει πως αποτελεί βασικό παράγοντα στο πλαίσιο της συμφωνίας προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα. Ο Ιερώνυμος κινήθηκε με γνώμονα μια συναλλαγή δίνοντας όμως στον Πρωθυπουργό προεκλογικό βήμα. Και αυτό επιβεβαιώνεται από Μητροπολίτες, προσκείμενους σε αυτόν, που εμφανίσθηκαν να βάλουν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επέκρινε τη συμφωνία και κυρίως τον τρόπο που αυτή έγινε μέσα από μυστικές συνεργασίες και συναντήσεις στενών συνεργατών των δύο πλευρών. Το γεγονός είναι ότι για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε χωρίς να ενημερώσει κανέναν, χωρίς να ζητήσει τη συναίνεση έστω των λοιπών πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, να ανοίξει ένα μείζονος σημασίας θέμα όπως αυτό των σχέσεων Κράτους Εκκλησίας. Δεν ζήτησε συναίνεση, δεν κάλεσε σε διάλογο και απλά ανακοίνωσε μια «ιστορική» συμφωνία με τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου που οδηγήθηκε όμως σε ναυάγιο. «Σχίσμα» στην Εκκλησία Η χθεσινή σύνοδος της Ιεραρχίας αποτελεί την πρώτη αλλά μεγάλη ήττα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Οι Ιεράρχες της Εκκλησίας αντέδρασαν για πρώτη φορά και μάλιστα άσκησαν κριτική στο πρόσωπο του πρώτου μεταξύ ίσων Ιερώνυμου κατηγορώντας τον ακόμη και για στήριξη του Αλέξη Τσίπρα μέσα στην προεκλογική περίοδο. Οι διάλογοι ήταν έντονοι αλλά αυτό που προκάλεσε την εξέγερση των Ιεραρχών ήταν η προσπάθεια του Ιερώνυμου να θέσει τους δικούς του όρους στη συζήτηση για την... πρόθεση συμφωνίας με την κυβέρνηση. Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητα είναι ενδεικτικά εν τούτοι οι Μητροπολιτες στην πλειοψηφία τους εμφανίσθηκαν στην πορεία της συνόδου έτοιμοι για όλα. Ο Αρχιεπίσκοπος έδειξε να αντιλαμβάνεται πως οι εξελίξεις θα μπορούσαν να είναι απρόβλεπτες αφού η κριτική που ασκήθηκε στο πρόσωπό του αλλά και σε στενούς του συνεργάτες όπως ο νέος διοικητής του Αγίου Όρους και επικεφαλής της Αποστολής, Κωστής Δήμτσας, ήταν έντονες. Οι κατηγορίες αφορούσαν τις εν κρυπτώ συνομιλίες, την ανακοίνωση της συμφωνίας χωρίς να έχουν ενημερωθεί, εκτός από αυτούς που ανήκουν στο στενό του περιβάλλον, αλλά και θέματα όπως το γεγονός ότι δεν ελήφθη υπόψη η θέση των 10000 κληρικών. Μάλιστα δεν έλειψαν και αναφορές περί μιας οικονομικής συναλλαγής μεταξύ Κράτους Εκκλησίας που πλήττει επί της ουσίας το λειτούργημα των ιερέων δημιουργώντας μια άκρως αρνητική εικόνα. Ενδεικτικό της κατάστασης που δημιουργήθηκε κυρίως μετά την αποχώρηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου είναι το γεγονός πως ο Ιερώνυμος αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει και να αποδεχθεί χωρίς να τεθεί σε ψηφοφορία το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως αν ο Αλέξης Τσίπρας νομοθετήσει, όπως ανακοίνωσε, το σύνολο της κατ αρχήν συμφωνίας, ο Αρχιεπίσκοπος θα κατηγορηθεί ευθέως από συγκεκριμένους Μητροπολίτες που πλέον έχουν στο πλευρό τους και τους κληρικούς.
 

Τάσος Ευαγγελίου
liberal.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου