31.12.19

Έθιμα και παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς

Η παράδοση είναι γεμάτη από προλήψεις και λαϊκές δοξασίες που συνοδεύουν την πρώτη ημέρα του νέου χρόνου.   
 
Οι αντιλήψεις του λαού, σίγουρα δεν... πρέπει να αποτελούν οδηγό στην ζωή μας. 


Μερικά στιγμιότυπα



Ο,τι κάνεις την Πρωτοχρονιά, θα το κάνεις όλο το χρόνο!


Η δοξασία λέει πως ό,τι μας συμβεί την πρώτη μέρα του χρόνου, θα μας ακολουθεί ολόκληρη τη χρονιά!   

Για το λόγο αυτό, αποφεύγουμε να δανείσουμε λεφτά, να πληρώσουμε χρέη, να τσακωθούμε με τους αγαπημένους μας, να γκρινιάξουμε ή να μιζεριάσουμε, με το σκεπτικό ότι αν δεν κάνουμε όλα αυτά την πρωτοχρονιά, ίσως να μην μας "καταδιώκουν" για όλον το χρόνο!



Κρεμάστε έξω από το σπίτι σας, αγριοκρεμμύδα!


Η αγριοκρεμμύδα, πρέπει να κρεμιέται στην εξώπορτα του σπιτιού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.  Θεωρείται σύμβολο αναγέννησης και υγείας, αφού συνεχίζει να βγάζει νέα φύλλα, ακόμη κι όταν αν τη βγάλεις από τη γη! Οσο περισσότερα βγάλει, τόσο καλύτερη θα είναι η χρονιά, αφού η αγριοκρεμμύδα θα έχει μεταδώσει τη ζωτική δύναμή της, στο σπιτικό.



Το περιστέρι που φέρνει υγεία και τύχη.


Το να επισκεφτεί το μπαλκόνι ή την αυλή του σπιτιού ένα περιστέρι την Πρωτοχρονιά, θεωρείται σημάδι υγείας και καλοτυχίας. Αν μάλιστα το περιστέρι μπει μέσα στο σπίτι, τότε οι κάτοικοί του θα πρέπει να νιώσουν ιδιαιτέρως ευλογημένοι για τον νέο χρόνο.



Τι δείχνει ο καιρός της Πρωτοχρονιάς.


Σε πολλά μέρη της ορεινής κυρίως Ελλάδας, ο καιρός της Πρωτοχρονιάς, ερμηνεύεται ως "σημάδι" από τους ντόπιους. Ο καθαρός ουρανός το ξημέρωνα της 1ης Ιανουαρίου, προμηνύει μια "καθαρή χρονιά", χωρίς ασθένειες. 


Το χιόνι επίσης, ερμηνεύεται ως "καλό σημάδι" και από αυτήν την λαϊκή αντίληψη πηγάζει η ρήση "άσπρη μέρα, άσπρος χρόνος". Στη Βόρεια Ελλάδα, σε κάποια χωριά οι κάτοικοι την νύχτα της Πρωτοχρονιάς, αφήνουν ανοιχτή τη βρύση του χωριού, για "να τρέχει η τύχη, σαν το νερό", ενώ στη νησιωτική χώρα, θεωρούν θετικό σημάδι να φυσάει βοριάς την πρώτη μέρα του χρόνου.

ΒΙΝΤΕΟ - Ο κόσμος υποδέχεται το 2020


Οι Αυστραλοί υποδέχθηκαν σήμερα το Νέο Έτος με ένα εντυπωσιακό θέαμα πυροτεχνημάτων πάνω από το Λιμάνι του Σίδνεϊ, παρά τις φονικές πυρκαγιές που έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο σε παραλίες και υποχρεώσει πολλές πόλεις να ματαιώσουν τους εορτασμούς τους για την Πρωτοχρονιά.
Το Χονγκ Κονγκ ωστόσο ματαίωσε το δημοφιλές θέαμα των πυροτεχνημάτων της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στο λιμάνι Βικτόρια εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια, καθώς διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας σχημάτιζαν γιγάντιες ανθρώπινες αλυσίδες και έκαναν πορείες περνώντας μέσα από εμπορικά κέντρα.
Οι Νεοζηλανδοί ήταν μεταξύ των πρώτων που υποδέχθηκαν το 2020, με πυροτεχνήματα τα οποία φώτισαν τον νυκτερινό ουρανό πάνω από το Όκλαντ.
Δύο ώρες αργότερα, γύρω στο ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Λιμάνι του Σίδνεϊ για να απολαύσουν το θέαμα των πυροτεχνημάτων, αφού οι αρχές απέρριψαν μερικές εκκλήσεις για τη ματαίωσή του σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις πυρόπληκτες περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Σίδνεϊ.
Κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας, πολεμικά πλοία και στρατιωτικά ελικιόπτερα βοηθούν τους πυροσβέστες να διασώσουν χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις πυρκαγιές, οι οποίες έχουν μετατρέψει σε καμίνι μεγάλες εκτάσεις της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Οι τεράστιες πυρκαγιές έχουν καταστρέψει περισσότερα από 40 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ νέες εστίες εμφανίζονται σχεδόν καθημερινά εξαιτίας της μεγάλης ζέστης και των ισχυρών ανέμων σε περιοχές στις οποίες έχει να βρέξει εδώ και τρία χρόνια.
Μερικοί τουρίστες παγιδευμένοι σε παραλιακές πόλεις της Αυστραλίας αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες ενός κατακόκκινου και γεμάτου καπνού ουρανού. Μια φωτογραφία από παραλία εικονίζει ανθρώπους να είναι ξαπλωμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον στην άμμο και μερικούς να φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες.
Οι πυρκαγιές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 11 ανθρώπους από τον Οκτώβριο --δύο εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της περασμένης νύκτας-- και έχουν αφήσει χωρίς ηλεκτροδότηση και κινητή τηλεφωνία πολλές κωμοπόλεις και αγροτικές περιοχές.
Υπεραμυνόμενος της απόφασης να μην ματαιωθεί το θέαμα πυροτεχνημάτων στο Σίδνεϊ (ώστε τα κεφάλαια που προορίζονταν γι' αυτό να δοθούν σε πυρόπληκτες περιοχές), ο δήμαρχος του Σίδνεϊ Κλόβερ Μουρ δήλωσε πως ο σχεδιασμός του θεάματος έχει αρχίσει πριν από 15 μήνες και πως το το θέαμα δίνει επίσης μια ώθηση στην οικονομία της περιοχής.
Η απόφασή του δεν επικροτήθηκε από όλους.
«Στα σοβαρά το Σίδνεϊ θα έχει απόψε πυροτεχνήματα όταν η μισή χώρα μας φλέγεται;», έγραψε στο Twitter ο χρήστης @swiftyshaz13.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Στο Χονγκ Κονγκ, το οποιο συγκλονίζεται εδώ και μήνες από μερικές φορές βίαιες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, οι διαδηλωτές κλήθηκαν να φορούν μάσκες σε αποψινή συγκέντρωση με το σύνθημα «Μην ξεχνάτε το 2019 - Επιμείνετε το 2020», σύμφωνα με καταχωρίσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μια «Συμφωνία Φωτός» σχεδιάζεται αντί του θεάματος πυροτεχνημάτων, η οποία περιλαμβάνει προβολές πάνω στους ψηλότερους ουρανοξύστες της πόλης μετά την αντίστροφη μέτρηση μέχρι τα μεσάνυχτα.
«Φέτος δεν υπάρχουν πυροτεχνήματα, αλλά πιθανόν θα υπάρξουν κάπου δακρυγόνα», λέει ο 25χρονος Σαμ. «Για εμάς δεν είναι πραγματικά παραμονή Πρωτοχρονιάς. Πρέπει να αντιστεκόμαστε καθημερινά».
Οι αρχές έχουν αναπτύξει 6.000 αστυνομικούς και η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και συμφιλίωση στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Χιλιάδες Ινδοί σχεδιάζουν επίσης να υποδεχθούν το νέο έτος με διαμαρτυρίες, εξοργισμένοι από έναν νόμο για την υπηκοότητα που, όπως λένε, επιβάλλει διακρίσεις κατά των μουσουλμάνων.
Διαδηλωτές σχεδιάζουν διαδηλώσεις στο Νέο Δελχί, όπου ο φετινός χειμώνας είναι ο δεύτερος πιο κρύος εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, καθώς και στο Μουμπάι και σε άλλες πόλεις.

Μικρές αυξήσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους φέρνει το 2020

Ποδαρικό με μικρές αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων κάνει το 2020.

Η ενεργοποίηση της νέας κλίμακας και η αλλαγή στην έκπτωση φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών το φόρο που παρακρατείται κάθε μήνα στους μισθούς και τις συντάξεις.
Εντός του 2020 οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα ακόμη φορολογικό όφελος με τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Η μείωση της εισφοράς οδηγεί σε αύξηση των καθαρών αποδοχών τους.
Ειδικότερα, με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους θα μειωθούν από την 1η-1-2020:
Έως 14,75 ευρώ για όσους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 617 ευρώ κάθε μήνα και δεν έχουν παιδιά. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά θα δουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους έως 12,64 ευρώ.
Μέχρι 13,33 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 633 ευρώ κάθε μήνα και έχουν ένα παιδί.  Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το μηνιαίο όφελος φθάνει έως τα 11,43 ευρώ.
Έως 16,67 ευρώ για όσους μισθωτούς του δημοσίου τομέα  και συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 650 ευρώ κάθε μήνα και βαρύνονται με 2 τέκνα. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα έχουν όφελος μηνιαίο όφελος φθάνει έως τα 14,29  ευρώ.
Μέχρι 26,67 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους  και συνταξιούχους που λαμβάνουν πάνω από 682 ευρώ κάθε μήνα και βαρύνονται με 3 παιδιά. Όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα θα διαπιστώσουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους έως και 22,86 ευρώ
Οι μειώσεις αυτές θα προκαλέσουν ισόποσες αυξήσεις στα καθαρά ποσά αποδοχών που λαμβάνουν κάθε μήνα οι παραπάνω μισθωτοί και συνταξιούχοι.

news

Τα έθιμα της βασιλόπιτας στο πέρασμα των αιώνων !

Βασιλόπιτα ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται από τους χριστιανούς παραμονές της Πρωτοχρονιάς ή και λίγο αργότερα και κόβεται – μοιράζεται όταν αλλάξει ο χρόνος.

Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλαιό, προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία ελληνική εορτή των «Κρονίων» (και αργότερα των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι. Από τον Μέγα Βασίλειο προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε.  
Ο Μέγας Βασίλειος σύμφωνα με την παράδοση για να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. Κατά άλλο έθιμο, αντί νομίσματος, έβαζαν φασόλι και αυτόν που το έβρισκε τον αποκαλούσαν "φασουλοβασιλιά".
Ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση
Πέρα όμως αυτού του φράγκικου εθίμου, που επικράτησε στην Ευρώπη, υπάρχει και μία θρησκευτική παράδοση που συνδέεται και με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου.
Κατά την θρησκευτική λοιπόν παράδοση κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία που επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος ήλθε να τη καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει. Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ότι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως "λύτρα" στον επερχόμενο κατακτητή.
Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση όμως είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε (κατ΄ άλλους) εκ θαύματος ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του, ο Έπαρχος απάλλαξε την πόλη από επικείμενη καταστροφή. Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. Το γεγονός αυτό απέληξε σε διπλή χαρά από της αποφυγής της καταστροφής της πόλης και συνεχίσθηκε η παράδοση αυτή κατά τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του (εορτή του Αγίου και Μεγάλου Βασιλείου).

Στην Αθήνα συνηθίζεται η λεγόμενη «πολίτικη» Βασιλόπιτα η οποία παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα, κατασκευάζεται σε διάφορα μεγέθη και είδη αλλά συνήθως είναι φουσκωτή, αφράτη και γλυκιά.
Σε άλλα μέρη επικρατούν άλλοι τρόποι κατασκευής με μπαχαρικά κ.α. Στη δυτική Μακεδονία αντί για την «πολίτικη» Βασιλόπιτα συχνά η βασιλόπιτα είναι μια τυρόπιτα ή πρασόπιτα. Βασικό όμως κοινό γνώρισμα είναι ότι στο εσωτερικό όλων τοποθετείται νόμισμα, συνήθως κοινό όμως σε ορισμένες περιπτώσεις χρυσό (κωσταντινάτο) ή ασημένιο.
Στην ελληνική περιφέρεια, ανάλογα με το έθιμο, τοποθετείται στο εσωτερικό της βασιλόπιτας μικρό κομμάτι άχυρου, κληματόβεργας ή ελιάς ή, σε κτηνοτροφικές περιοχές, ένα μικρό κομμάτι τυρί, για να φέρουν καλή τύχη στην παραγωγή. Σε άλλα μέρη, αντί αυτού κατασκευάζουν μικρό στεφάνι από κληματόβεργες που όποιος το βρει στα χωράφια θα είναι τυχερός στα σπαρτά, ή στην ελαιοπαραγωγή ή στο κρασί κλπ. Συχνά γράφεται πάνω στη βασιλόπιτα ο αριθμός του νέου έτους, με σειρές αποφλοιωμένων αμυγδάλων ή με ζάχαρη.


A.X. 
 
Στοιχεία αντλήθηκαν από το wikipedia.org

Νέα τραγωδία από αναθυμιάσεις: Νεκροί ένας άνδρας και μια γυναίκα

Το ζευγάρι βρέθηκε μέσα στο σπίτι του στον Διόνυσο Αττικής

Νέα τραγωδία με δύο νεκρούς από εισπνοή αναθυμιάσεων - κατά πάσα πιθανότητα - αυτή τη φορά στο Διόνυσο Αττικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την πυροσβεστική, εντοπίστηκαν στις 16:45 νεκροί στο σπίτι τους στον Διόνυσο, ένα ζευγάρι: Ενας άνδρας ηλικίας 64 ετών και μια γυναίκα 59 ετών.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η τραγωδία οφείλεται σε εισπνοή αναθυμιάσεων καθώς υπήρχε έντονη οσμή αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, εντοπίστηκε νεκρός στις Πλαταιές Βοιωτίας ένας 94χρονος, ενώ νοσηλεύεται ο 64χρονος γιος του στο νοσοκομείο, επίσης από αναθυμιάσεις βενζινοκίνητης γεννήτριας.

Πρωτοχρονιάτικο λαχείο: Αυτοί είναι οι τυχεροί λαχνοί

Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε στις 6:00 το απόγευμα της Τρίτης

Έγινε το απόγευμα της Τρίτης 31 Δεκεμβρίου 2019 η κλήρωση του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου.
Ο τυχερός λαχνός: 22104, με σειρά 1: κερδίζει 2 εκατομμύρια ευρώ
Ο τυχερός λαχνός: 99080, με σειρά 5: κερδίζει 150 χιλιάδες ευρώ
Ο τυχερός λαχνός 22926, με σειρά 3: κερδίζει 100 χιλιάδες ευρώ
Ο τυχερός λαχνός 81088, με σειρά 17: κερδίζει 100 χιλιάδες ευρώ
Ο τυχερός λαχνός 54076, με σειρά 15: κερδίζει 75 χιλιάδες ευρώ
Ο τυχερός λαχνός 20995, με σειρά 14: κερδίζει 75 χιλιάδες ευρώ
Ο τυχερός λαχνός 82556, με σειρά 11: κερδίζει 75 χιλιάδες ευρώ
Ο τυχερός λαχνός 25933, με σειρά 1: κερδίζει 75 χιλιάδες ευρώ
Ο τυχερός λαχνός 35040, με σειρά 13: κερδίζει 50 χιλιάδες ευρώ
Το λαχείο κυκλοφορεί μια φορά το χρόνο, τον Δεκέμβριο και κληρώνει την τελευταία ημέρα του χρόνου.
Κάθε γραμμάτιο κοστίζει 5€. Τα γραμμάτια του Λαχείου κυκλοφορούν σε σειρές των 100.000 γραμματίων που κάθε μια φέρει αριθμούς από 1 ως 100.000.
Κάθε χρόνο τυπώνεται σε σειρές των 100.000 γραμματίων και μοιράζει στους τυχερούς πάνω από το 55% των ακαθαρίστων εισπράξεών του.
Τα Καθαρά Έσοδα από αυτό το λαχείο παραχωρούνται στο Κράτος. Το κέρδος του Μεγάλου Λαχνού -του πρώτου αριθμού που κληρώνεται και αντιστοιχεί σε ένα γραμμάτιο- ανέρχεται στα 2.000.000€.

Καλλιάνος: Νέα κακοκαιρία από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς - Πού θα χιονίσει

Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, η οποία ωστόσο θα είναι περισσότερο εξασθενημένη.
Ακόμη μια κακοκαιρία που θα μοιάζει με την «Ζηνοβία» θα κάνει αισθητή την παρουσία της από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο από το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς μέχρι και το απόγευμα της επόμενης ημέρας οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν είναι σχεδόν οι ίδιες όπως στη Ζηνοβία.
Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι και στο Αιγαίο θα πνέουν έως και 8-9 μποφόρ με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, να υπάρξουν πάλι απαγορευτικά.
Ωστόσο, εκτιμά πως η νέα κακοκαιρία θα είναι πιο εξασθενημένη από τη «Ζηνοβία».
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από τις χιονοπτώσεις θα είναι κατά βάση οι ίδιες και συγκεκριμένα η ΝΑ Θεσσαλία, κυρίως το Πήλιο, η Κεντρο-ανατολική Στερεά (Ευρυτανία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική), η Εύβοια – Σποράδες, η Κεντρο-ανατολική Πελοπόννησος και τοπικά νησιά του ΒΑ Αιγαίου.
Όσον αφορά στην Αττική ο κ. Καλλιάνος εκτιμά πως δεν θα επηρεαστεί όλος ο νομός.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μετεωρολόγο, μετά το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς θα ξεκινήσει να βρέχει σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής ενώ από το απόγευμα και έπειτα θα ξεκινήσει να χιονίζει τοπικά στην Αττική πάνω από τα 750 μέτρα περίπου.
Προς τα μεσάνυχτα οι τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε περιοχές άνω των 450 μέτρων και μετά τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς και προς το ξημέρωμα φαίνεται ότι τα φαινόμενα αποκτήσουν ακόμη πιο τοπικό χαρακτήρα.

Μακάρι να βγούν αληθινές ! Πρωτότυπες ευχές για το νέο έτος

Πρωτότυπες ευχές για το νέο έτος και την πρωτοχρονιά, που βρήκαμε στο διαδίκτυο …

– Καλή Πρωτοχρονιά σε εσάς και την οικογένειά σας. Ας είναι το ξεκίνημα του 2020 αφετηρία μίας δημιουργικής εποχής. Χρόνια πολλά!

– Ευτυχισμένο το 2020. Εύχομαι φέτος η φλόγα της αγάπης να καίει για να ζεσταίνει και να μαλακώνει τις καρδιές όλων. Υγεία, ευτυχία, ελπίδα και Καλή Χρονιά.

– Το 2020 να μας φέρει υγεία, ευημερία και ευτυχία και πολλές αγκαλιές. Δυνατές αγκαλιές …από εκείνες που σου κόβουν την ανάσα!

– Το 2020 να φέρει στη ζωή μας νέα ελπίδα, νέες προσδοκίες και να αφήσει στο παρελθόν τις πίκρες. Να βλέπουμε μπροστά και να χαμογελάμε!

– Το 2020 να ταξιδέψεις… στους κόσμους που έχεις ονειρευτείς, στους κόσμους που είναι προσδοκία ζωής.

– Κάθε χρονιά έρχεται μόνο μια φορά. Ζήσε την στο έπακρο και απόλαυσε την κάθε στιγμή. Ευτυχισμένο το 2020.

– Εύχομαι η νέα Χρονιά να σου φέρει τις πιο όμορφες στιγμές που θα θυμάσαι σ΄ όλη σου τη ζωή! Υγεία, αγάπη, χαμόγελο και δύναμη να είναι γεμάτη κάθε σου στιγμή και κάθε στόχος που θέτεις να επιτυγχάνεται! Φιλιά Πολλά!

– Ευχόμαστε σε εσένα και την οικογένειά σου, η καινούργια χρονιά να είναι πλούσια σε ευτυχία και πάμφτωχη σε κακές στιγμές.

– Όλα τα θέλω σου να πραγματοποιηθούν με την καινούργια χρονιά και η κάθε μέρα της να κυλά με υγεία και χαρά.

– Χαρούμενη, δημιουργική, γεμάτη όνειρα, μηνύματα, προκλήσεις Νέα Χρονιά με όμορφες & ξεχωριστές στιγμές! Χρώματα, ήχοι, μουσικές & αρώματα να ομορφαίνουν την κάθε μας μέρα!

Και μαντινάδες Πρωτοχρονιάς και τον Νέο Χρόνο….

-         Τις μέρες της πρωτοχρονιάς χίλιες ευχές χαρίζω,
σε φίλους που τους αγαπώ και τους υπολογίζω. …

-   Τα βράδια τση Πρωτοχρονιάς ο ύπνος δεν με πιάνει,
για το πρωί η σκέψη τζη ποδαρικό μου κάνει. …

-    Των αηδονιών παρήγγειλα στην πόρτα σας να ‘ρθουνε,
Πρωτοχρονιάτικες ευχές τσ’ ελπίδας να σου πούνε. …

-    Πρωτοχρονιά μα πως μπορώ τέτοια χαρά να νοιώσω,
Αν δε σου στείλω μήνυμα τσ΄ευχές μου να σου δώσω.…      

-     Πρωτοχρονιάτικες ευχές πέμπω χαράς κι υγείας,
δημιουργίας, ομορφιάς, αγάπης κι ευτυχίας.…

-     Ήρθενε η Πρωτοχρονιά κι είπα του Άη Βασίλη,
τις πιο μεγάλες τις χαρές σε σένα να τσι στείλει. …

-       Ξημέρωμα Πρωτοχρονιάς έλα στα όνειρά μου,
ν΄ αρχίσει με χαμόγελο εφέτος η χρονιά μου.

Το καλόπιασμα του νέου χρόνου ...

Η Πρωτοχρονιά, το πέρασμα στον νέο χρόνο συνδέεται με συνήθειες που εξασφαλίζουν το καλό, αλλά και με αποφυγή ενεργειών που μπορεί να σημαίνουν κακό για τον χρόνο που έρχεται. 
Η αντίληψη για το καλόπιασμα του νέου χρόνου είναι σχετική με την επίσκεψη στη βρύση, απ? όπου οι νοικοκύρηδες αφού έδιναν κέρασμα έπαιρναν αμίλητοι νερό για να ραντίσουν το σπίτι και τα μέλη της οικογένειας. Επίσης, το ίδιο νόημα έχει το κρέμασμα στην πόρτα του φυτού αγριοκρεμμύδα (ασκελετούρα στην Κρήτη, σκιλλοκρέμυδο, μπότσικας αλλού), βολβού μεγάλης αντοχής, γνωστού από την αρχαιότητα για την ιδιότητα του να αποτρέπει το κακό. Έντονη είναι η επιθυμία για πρόγνωση του μέλλοντος στην αρχή του νέου χρόνου. Στο παρελθόν συνήθιζαν να τοποθετούν φύλλα ελιάς στο τζάκι ή κόκκους σιταριού , προκειμένου να δουν κατά πόσο θα υπάρχει υγεία τον χρόνο που έρχεται.
Βασιλόπιτα
Η βασιλόπιτα συνηθίζεται να παρασκευάζεται μέχρι και σήμερα σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο. Σύμφωνα με την παράδοση συνδέεται με τον Άγιο Βασίλειο, επίσκοπο της Καισαρείας, το γνωστό μας Αϊ ?Βασίλη και παρασκευάζεται με διαφορετικό τρόπο από τόπο σε τόπο. Έτσι αλλού (Θεσσαλία, Μακεδονία κ.α.) είναι τυρόπιτα, αλλού γλύκισμα (πρόσφυγες Μ. Ασίας) ή ψωμί ζυμωμένο με διάφορα μυρωδικά. Εκτός από το νόμισα, που συνεχίζει να τοποθετείται μέχρι σήμερα μέσα στη βασιλόπιτα, παλιότερα συνήθιζαν να τοποθετούν και σύμβολα κύριας ασχολίας των μελών της οικογένειας πχ ο αμπελουργός τοποθετούσε ένα μικρό κομμάτι από κλίμα, ο γεωργός σιτάρι ή άχυρο κλπ. Η κοπή της βασιλόπιτας γινόταν την πρωτοχρονιά από τον αρχηγό της οικογένειας και μερίδιο είχαν όλα τα μέλη κατά σειρά ηλικίας, καθώς και οι ξενιτεμένοι και οι φιλοξενούμενοι, όπως και ο Αϊ-Βασίλης, ο Χριστός, το σπίτι.

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ; Γιατί σπάμε το ρόδι την Πρωτοχρονιά

Ένα από τα παλαιότερα γιορτινά έθιμα είναι να σπάμε ένα ρόδι την Πρωτοχρονιά. 

Ένα έθιμο το οποίο, συναντάται αρχικά στην Πελοπόννησο, αλλά και στις Σέρρες, και αργότερα διαδίδεται σε όλη την Ελλάδα.

Το ρόδι εννοιολογικά σημαίνει ροή και δύναμη, είναι ο καρπός της ζωής και της καλοτυχίας, ενώ αναζητώντας κανείς τις ρίζες του θα φτάσει μέχρι την αρχαία Ελλάδα, όπου θεωρούσαν ότι οι κόκκοι του συμβολίζαν την αφθονία, ίσως και λόγω της ποσοτητάς τους,  τη γονιμότητα,  την αιωνιότητα, αλλά και την καλή τύχη.
Η παράδοση θέλει την Πρωτοχρονιά την οικογένεια να βάζει τα καλά της και να πηγαίνει στην Εκκλησία να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και να υποδεχθεί το νέο έτος.
Ο νοικοκύρης παίρνει μαζί του στην Εκκλησία το ρόδι για να «ευλογηθεί» κι αυτό και όταν όλοι επιστρέφουν σπίτι, εκείνος πρέπει να  χτυπήσει την πόρτα για να του ανοίξουν, ώστε να είναι ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι τη νέα χρονιά. Τη στιγμή εκείνη σπάει το ρόδι και εύχεται να πλημμυρίσει το σπίτι υγεία, ευτυχία και χαρά, όσες είναι οι είναι και οι ρώγες του ροδιού.

Έξαλλος ο Γιάννης Καλλιάνος: «Μα είναι δυνατόν; Κάθε φορά τα ίδια; Έλεος δηλαδή»

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην παρουσιαστής καιρού, Γιάννης Καλλιάνος, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις εικόνες των ακινητοποιημένων οχημάτων στην εθνική οδό.
«Έξω φρενών» με τα όσα έλαβαν χώρα το απόγευμα της Δευτέρας στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, δήλωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην παρουσιαστής καιρού, Γιάννης Καλλιάνος.
Αφορμή αποτέλεσαν οι εικόνες των ακινητοποιημένων οχημάτων στην εθνική οδό, ως απόρροια της έντονης χιονόπτωσης που προηγήθηκε.
«Είχα προειδοποιήσει εδώ και τρεις ημέρες από κανάλια, ραδιόφωνα και όλα τα site της χώρας ότι η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας θα είναι απροσπέλαστη λόγω των χιονοπτώσεων» έγραψε στο Facebook ο κ. Καλλιάνος.
Και πρόσθεσε: «Το μόνο που δεν έκανα ήταν να πάω να στηθώ εγώ ο ίδιος στα διόδια των Αφιδνών και να μην αφήνω κανέναν να περάσει προς Μαλακάσα!»
Στο ίδιο πλαίσιο, δεν παρέλειψε να εκφράσει την οργή του: «Μα είναι δυνατόν; Κάθε φορά τα ίδια; Έλεος δηλαδή! Τι άλλο να κάνουν οι Μετεωρολόγοι»
«Κρίμα, πολύ κρίμα για τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται τώρα εκεί αλλά θα έπρεπε να είχαν λάβει σοβαρά υπόψιν τους τα δελτία καιρού! Τώρα πια είναι αργά» κατέληξε.

Η χαρτοπαιξία σαν έθιμο !

Αγαπημένο έθιμο των Ελλήνων τις μέρες της Πρωτοχρονιάς είναι να δοκιμάζουν την τύχη τους. Εκτός από το κρατικό Λαχείο που κληρώνει την Πρωτοχρονιά, υπάρχει η χαρτοπαιξία και τα ζάρια σε καφενεία, λέσχες και σπίτια.
 Στα σπίτια είναι έθιμο να παίζονται χαρτιά το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς περιμένοντας την αλλαγή του χρόνου.
Τα ποσά συνήθως είναι χαμηλά, τέτοια που να προσφέρουν απλά μια φιλική διασκέδαση χωρίς να στενοχωρούν τους χαμένους.
Υπάρχει όμως και το κουμάρι, όπως λέγεται κοινώς η χαρτοπαιξία με χρήματα που απαγορεύεται αυστηρά.  Το βράδυ όμως της παραμονής της Πρωτοχρονιάς οι υπεύθυνοι της τήρησης του νόμου κλείνουν τα μάτια, γιατί το έθιμο καταργεί το Νόμο, όπως λέει και η παροιμία.
Σύμφωνα με λαογράφους και ιστορικούς:
Από νωρίς, μαζεύονταν ορισμένοι άντρες και αγόρια ηλικίας πάνω των δεκαπέντε ετών στο μαγαζί, όπου, μόλις νύχτωνε, σχημάτιζαν παρέες κι έπιαναν από ένα τραπέζι με τις ανάλογες καρέκλες, παίζοντας  εικοσιένα,  τριάντα ένα  ή  ραμί. Όσα τραπέζια είχε το μαγαζί γέμιζαν από παίχτες.  Σε άλλα τραπέζια έπαιζαν οι μεγάλοι και σ’ άλλα οι μικροί. Σε  άλλα δηλαδή οι έμπειροι, οι επαγγελματίες παίχτες και σε άλλα οι αρχάριοι, οι καινούργιοι στο κουρμπέτι. Όποιος κέρδιζε τη βραδιά αυτή, θεωρούνταν ο τυχερός της ερχόμενης χρονιάς, ενώ όποιος έχανε, ο άτυχος.  
Η χαρτοπαιξία άρχιζε για όλους με τον ερχομό του σκότους (μεσημεράκι δηλαδή) και συνεχιζόταν για τους μικρούς και τους μεγάλους μη επαγγελματίες μέχρι τα μεσάνυχτα. Για τους λίγους, τους τεχνίτες, παρατεινόταν πολλές φορές μέχρι και το πρωί της μεθεπομένης.

Λογικό είναι μετά από τόσες ώρες κάποιοι να κλαίνε και οι υπόλοιποι να είναι χαρούμενοι. Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτοκίνητα, οικόπεδα, χωράφια ακόμη και σπίτια να αλλάζουν χέρια. Ιδιαίτερα στα καζίνο όπου συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες και ο τζίρος – τζόγος είναι τεράστιος.

Τα ροζ εσώρουχα, τα σταφύλια ... Παράξενα έθιμα Πρωτοχρονιάς από όλο τον κόσμο

Η πρώτη μέρα του χρόνου γιορτάζεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου αλλά με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά ανάλογα με την κουλτούρα και την παράδοση της κάθε περιοχής. 
 
 
Δείτε έξι παράξενα έθιμα Πρωτοχρονιάς και της παραμονής από όλο τον κόσμο!

 

1. Φιλιππίνες

q6h8ishv
Στις Φιλιππίνες την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς συνηθίζουν να φορούν πουά ρούχα και αντίστοιχα να τρώνε φρούτα και φαγητά σε οβάλ ή στρογγυλό σχήμα καθώς ταυτίζουν αυτό με το σχήμα των κερμάτων και πιστεύουν ότι θα τους φέρει τύχη.

2. Αργεντινή

ansdnfb2
Τα ροζ εσώρουχα κυριαρχούν στην Αργεντινή που τα φορούν την πρώτη μέρα του χρόνου για καλοτυχία και αγάπη ενώ λένε πώς κάποιοι συνηθίζουν να τεντώνουν το δεξί πόδι στις 12 η ώρα μόλις αλλάξει η χρονιά.

3. Εκουαδόρ

ansdnfb3
Με ένα παράξενο έθιμο υποδέχονται τη νέα χρονιά και στο Εκουαδόρ, καθώς σύμφωνα με το realbuzz.com καίνε σκιάχτρα τα μεσάνυχτα για να γιορτάσουν. Οι οικογένειες συνηθίζουν να φτιάχνουν ένα σκιάχτρο από εφημερίδες και να του βάζουν φωτιά για να καταστρέψουν με αυτό τον τρόπο όλα τα άσχημα γεγονότα της προηγούμενης χρονιάς. Έτσι υποδέχονται τη νέα χρονιά με περισσότερη τύχη και ευτυχία!

4. Ιαπωνία

ansdnfb4
Τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, οι βουδιστικοί ναοί στην Ιαπωνία χτυπούν τις καμπάνες τους συνολικά 108 φορές καθώς συμβολίζουν ένα κομμάτι της θρησκείας με τις ανθρώπινες αμαρτίες. Οι καμπάνες χτυπούν 107 φορές στις 31 και μία φορά μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης οι Ιάπωνες συνηθίζουν να τρώνε φαγόπυρο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

5. Δανία

ansdnfb5
Με... σπασμένα πιάτα υποδέχονται τη νέα χρονιά στη Δανία. Εάν βρεθείτε στη χώρα και όταν ξυπνήσετε βρείτε ένα σωρό σπασμένα πιάτα έξω από την πόρτα σας σίγουρα μπήκε η νέα χρονιά. Τα παλιά πιάτα φυλάσσονται όλο το χρόνο, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου όταν και εκτοξεύονται μπροστά στις πόρτες των φίλων και της οικογένειας ως ένδειξη αγάπης!

6. Ισπανία

ansdnfb1
Ένα έθιμο που υπάρχει τουλάχιστον από το 1895 στην Ισπανία είναι τα 12 σταφύλια! Καθώς το ρολόι μετράει αντίστροφα έως τις 12 και οι άνθρωποι σε άλλες χώρες ετοιμάζονται να παρακολουθήσουν τα πυροτεχνήματα και να φιληθούν, οι Ισπανοί κοιτούν ένα τσαμπί με 12 σταφύλια! Σύμφωνα με το realbuzz.com η παράδοση λέει ότι πρέπει να φας ένα σταφύλι για κάθε χτύπο της καμπάνας τα μεσάνυχτα για να έχεις επιτυχία και καλή τύχη για το επόμενο έτος.

Κακοκαιρία στη Πάρνηθα: Κλείνει και το Τελεφερίκ για τους επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού

To Regency Casino Mont Parnes ενημερώνει ότι σήμερα Τρίτη 31/12 και Τετάρτη 1/1 η χρήση του τελεφερίκ από τους επισκέπτες και τους εκδρομείς που έχουν προορισμό τον Εθνικό Δρυμό - μέσω του Συγκροτήματος «Mont Parnes» - δεν θα είναι εφικτή λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της επικινδυνότητας του εδάφους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας.
Η χρήση του τελεφερίκ, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, θα είναι δυνατή μόνον για αυτούς που επιθυμούν να επισκεφθούν το καζίνο.
Γραμμή επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες: 210-2421234.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου