21.3.20

Καθαρισμός κλιματιστικών μονάδων

Τώρα που είναι σε έξαρση ο κοροναϊός απαιτείται η λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων, ιδίως στις Μονάδες Υγείας, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας. 
Σε αυτήν, σημειώνονται τα εξής:
Ο κορωνοϊός SARS CoV-2 είναι στέλεχος που απομονώνεται για πρώτη φορά από τον άνθρωπο. Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο κορωνοϊός COVID-19 πιθανότατα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή πταρμού ή με άμεση ή έμμεση ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού (δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών). Ο χρόνος επώασης της νόσου, υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες με μέσο χρόνο επώασης τις 5 ημέρες. Επίσης, ο ιός φαίνεται ότι μπορεί να επιβιώσει για κάποιο χρονικό διάστημα και σε επιφάνειες, με τις οποίες έρχονται σε επαφή τα άτομα (χειρολαβές, πόμολα, πόρτες, ποτήρια κλπ)
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ (ΚΚΜ)
Αποσκοπώντας στην κατά το δυνατόν μείωση του χρόνου παραμονής του αέρα σε ένα δωμάτιο, επισημαίνονται τα κατωτέρω σε ό,τι αφορά τη χρήση των ΚΚΜ σε κτίρια, όπου αυτό είναι εφικτό: 
· Αύξηση της παροχής του νωπού αέρα σε όλες τις ΚΚΜ · Πλήρης αποφυγή της ανακυκλοφορίας του αέρα
 · Συνεχής λειτουργία των ΚΚΜ (24/7) ακόμη κι αν δεν λειτουργεί το τμήμα το οποίο τροφοδοτούν (για λόγους αποφυγής πολλαπλασιασμού μικροοργανισμών) 
· Συνεχής λειτουργία των ανεμιστήρων των χώρων αποχωρητηρίου (WC). Στην περίπτωση όπου η λειτουργία του ανεμιστήρα είναι συνδεδεμένη με τη λειτουργία του διακόπτη φωτισμού, να αποσυνδεθεί, εφόσον αυτό είναι εφικτό 
· Στις ΚΚΜ με περιστροφικούς εναλλάκτες αέρα θα πρέπει να σταματήσει η περιστροφή τους και αν είναι δυνατόν να απορρίπτεται ο αέρας χωρίς να διέρχεται από τον εναλλάκτη. Οι ΚΚΜ με πλακοειδείς εναλλάκτες να τίθενται εκτός λειτουργίας εφόσον είναι εφικτό (παρότι δεν τεκμηριώνεται επαρκώς ο βαθμός επικινδυνότητάς τους) 
· Στις ΚΚΜ με ανακυκλοφορία αέρα θα πρέπει να κλείσουν τους ρυθμιστές ροής (damper) ανάμειξης και να απορρίπτεται ο αέρας επιστροφής κατ’ ευθείαν στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο
 · Οι αεραγωγοί απόρριψης να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τα σημεία απορρόφησης φρέσκου αέρα · Όπου είναι εφικτό, να τίθενται εκτός λειτουργίας μονάδες fan coil (FCU)και οι μονάδες οικιακού τύπου (split units) 3)

Ο Ερντογάν στέλνει μηνύματα στο κινητό: «Εδώ Ερντογάν! Μείνετε σπίτι και προσευχηθείτε»

Ηχογραφημένο μήνυμα στο κινητό τους από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν λαμβάνουν σήμερα στην Τουρκία όλοι οι άνω των 50 ετών πολίτες.
Ο Τούρκος πρόεδρος ηχογράφησε μήνυμα που μεταδίδεται από όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στην Τουρκία. Έτσι λοιπόν, χτυπάει το τηλέφωνο του συνδρομητή και τότε ακούγεται η φωνή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τους καλεί να μείνουν στο σπίτι, να προσεύχονται στο σπίτι και να μην δέχονται επισκέπτες, καταλήγοντας ότι «βρισκόμαστε σε ένα αμείλικτο αγώνα κατά του κορονοϊού».
Το μήνυμα διαρκεί 2 λεπτά και έχει ακουστεί τουλάχιστον 4 εκατομμύρια φορές από αντίστοιχους συνδρομητές.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε τον τρόπο αυτό επικοινωνίας των μέτρων του για τον κορονοϊό, καθώς αρκετοί πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για να ενημερώνονται, αλλά και για να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τους Τούρκους ακούγοντας τον ίδιο τον πρόεδρό τους στο τηλέφωνο, …έστω και ηχογραφημένα.

ΒΙΝΤΕΟ - Στο παρά ένα για ολική απαγόρευση κυκλοφοριας

Νέα μέτρα αυστηροποίησης της κυκλοφορίας αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Τα μέτρα θα ανακοινωθούν το απόγευμα της Κυριακής μετά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης των μέτρων κυκλοφορίας, φέρνοντας ουσιαστικά τη χώρα, ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Στα μέτρα, θα περιλαμβάνονται απαγόρευση κυκλοφορίας, σε πάρκα, πλατείες, ανοιχτούς χώρους και σε οποιονδήποτε χώρο μπορεί να συναθροιστεί κόσμος. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο ελεγχόμενης ροής της κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς.
Το «σκεπτικό» του Μαξίμου για αυστηροποίηση των μέτρων επηρέασαν δύο παράγοντες, οι οποίοι συζητήθηκαν εκτενώς στη νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κυβερνητικό στρατηγείο το βράδυ του Σαββάτου.
Ο πρώτος παράγοντας έχει να κάνει με τους πολίτες, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό αψηφούν τις κυβερνητικές συστάσεις και τις οδηγίες των ειδικών για παραμονή στο σπίτι.
Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με την «πορεία» του κοροναϊού στη χώρα. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί κάνουν λόγο πως επίκειται έξαρση της επιδημίας στην Ελλάδα τις προσεχείς δύο με τρεις εβδομάδες. Και γι’ αυτό η κυβέρνηση θα επιχειρήσει και μέσω των νέων μέτρων, να ανασχέσει αυτή την εξάπλωση.
Συνταγογράφηση εκ του… μακρόθεν
Για μια πρωτοβουλία που συντελεί στο να παραμείνει ο κόσμος σπίτι και δη οι ηλικιωμένοι μίλησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης γνωστοποίησε πώς έχει ήδη ολοκληρωθεί η προετοιμασία της άυλης συνταγογράφησης και στο άμεσο προσεχές διάστημα θα είναι διαθέσιμη για τους πολίτες.
Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι, θα λαμβάνουν ένα μήνυμα στο κινητό τους, για την φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσουν ή να συνεχίσουν.

Αποτεφρωτήριο στην Ιταλία έχει εξαντλήσει τη χωρητικότητά του και δεν μπορεί να δεχτεί άλλα φέρετρα

Η περιοχή της Πιατσέντζα πληρώνει το βαρύτερο φόρο σε ζωές από την πανδημία του κορονοϊού, με αποτέλεσμα τα αποτεφρωτήρια να έχουν εξαντλήσει τη χωρητικότητά τους, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στον αυξανόμενο αριθμό των σορών που παραλαμβάνουν καθημερινάΗ κατάσταση στη βόρεια Ιταλία παραμένει δραματική, με την γειτονική χώρα να διαθέτει πλέον τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων από τον COVID-2019.
Τα νοσοκομεία στις περιοχές της Λομβαρδίας και της Πιατσέντζα είναι υπερπλήρη.
Στους νεκροθαλάμους, τα αποτεφρωτήρια και τα νεκροταφεία του Μπέργκαμο δεν υπάρχουν πλέον θέσεις, με αποτέλεσμα ο στρατός να αναλαμβάνει να μεταφέρει φέρετρα σε άλλες πόλεις για αποτέφρωση. 
Ένα αποτεφρωτήριο στην επαρχία Πιατσέντζα της βόρειας Ιταλίας ενδέχεται να σταματήσει την υποδοχή φέρετρων των νεκρών από τον κορονοϊό, καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο αριθμό των σορών που παραλαμβάνει καθημερινά.
Οι δυνατότητες του αποτεφρωτηρίου είναι συγκεκριμένες, καθώς υπολογίζεται ότι μπορεί να καλύψει μία διαδικασία περίπου 12 αποτεφρώσεων την ημέρα. Η ζήτηση όμως είναι πολλαπλάσια καθώς η περιοχή της Πιατσέντζα πληρώνει το βαρύτερο φόρο σε ζωές από την πανδημία του κορονοϊού.
 «Αυτή τη στιγμή, λαμβάνουμε κατά μέσο όρο, 25 φέρετρα την ημέρα, όμως μπορούμε να διαχειριστούμε μόνο 12. Προφανώς αυτή η κατάσταση δημιουργεί έναν μη φυσιολογικό αριθμό, φέρνοντάς μας σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αναγκάζοντάς μας πολύ πιθανόν να σταματήσουμε για λίγες ημέρες προκειμένου να μπορέσουμε να ανακτήσουμε κάποιο χώρο» αναφέρει ο υπεύθυνος του αποτεφρωτηρίου.
Το ίδιο πρόβλημα προέκυψε και στο Μπέργκαμο και για αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε ο ιδιοκτήτης, οι στις εγκαταστάσεις τους δέχονταν φέρετρα από γειτονικές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ιταλίας.
Όλοι οι χώροι στο αποτεφρωτήριο, συμπεριλαμβανομένης και της αίθουσας τελετών αποχαιρετισμού των νεκρών, χρησιμοποιούνται πλέον για την προσωρινή αποθήκευση των σορών.

Περάσαμε τις 200 παραβάσεις στα μέτρα του κορωνοϊού - Συγχαρητήρια!

Άλλες 27 συλλήψεις και 25 παραβάσεις την Παρασκευή 20 Μαρτίου…
Παρά τους συνεχείς ελέγχους των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, συνεχίζονται και τα περιστατικά με επαγγελματίες που ανοίγουν παρανόμως τα καταστήματά τους.
Συνολικά από την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 209 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 221 άτομα με τις τελευταίες 27 να σημειώνονται την Παρασκευή 20 Μαρτίου.
Στη Στερεά πάντως μετά τα έξι πρώτα κρούσματα δε σημειώθηκε κάποια άλλη παράβαση
Αναλυτικά οι παραβάσεις και οι συλλήψεις ανά ημέρα:
• την Πέμπτη 12 Μαρτίου 4 παραβάσεις με 5 συλλήψεις,
• την Παρασκευή 13 Μαρτίου 1 παράβαση με 1 σύλληψη,
• το Σάββατο 14 Μαρτίου 86 παραβάσεις με 90 συλλήψεις,
• την Κυριακή 15 Μαρτίου 31 παραβάσεις με 31 συλλήψεις,
• τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 16 παραβάσεις με 16 συλλήψεις,
• την Τρίτη 17 Μαρτίου 7 παραβάσεις με 7 συλλήψεις,
• την Τετάρτη 18 Μαρτίου 22 παραβάσεις με 24 συλλήψεις,
• την Πέμπτη 19 Μαρτίου 17 παραβάσεις με 20 συλλήψεις και
• την Παρασκευή 20 Μαρτίου 25 παραβάσεις με 27 συλλήψεις.
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν:
• 89 στην Αττική,
• 34 στη Δυτική Ελλάδα,
• 13 στην Κεντρική Μακεδονία,
• 11 στη Θεσσαλία,
• 10 στην Κρήτη,
• 10 στη Θεσσαλονίκη,
• 9 στο Νότιο Αιγαίο,
• 9 στα Ιόνια Νησιά,
• 9 στην Πελοπόννησο,
• 8 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
• 6 στη Δυτική Μακεδονία,
• 6 στη Στερεά Ελλάδα,
• 4 στο Βόρειο Αιγαίο και
• 3 στην Ήπειρο.
Οι συλληφθέντες κατελήφθησαν να λειτουργούν χώρους (καταστήματα λιανικής πώλησης, κομμωτήρια, καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ανθοπωλεία, γήπεδα, καταστήματα ενδυμάτων κ.λπ.) για τους οποίους ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Οι τράπεζες συνεχίζουν κανονικά τις εισπράξεις με τις… ευλογίες Στουρνάρα

Λες και ζει σε άλλη χώρα, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας εκφράζει την ανησυχία του για την επερχόμενη ύφεση λόγω κορωνοϊού και την επιδείνωση των «κόκκινων» δανείων λόγω των έκτακτων μέτρων. 
Ο κεντρικός τραπεζίτης… μάλλον «μένει στο γραφείο του» απομακρυσμένος από τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών και κρούει καμπανάκια! 
Αντί να ασκεί πιέσεις προς τις τράπεζες για να διευκολύνουν τους δανειολήπτες αυτή τη δύσκολη περίοδο, διευκολύνει τις τράπεζες να συνεχίζουν να εισπράττουν κανονικά!
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Τραπέζης της Ελλάδος, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα είναι μηδενικός το 2020, αντί 2,4% που ήταν η πιο πρόσφατη πρόβλεψη μετά την ενσωμάτωση των στοιχείων των Εθνικών Λογαριασμών για το δ΄ τρίμηνο του 2019 (6 Μαρτίου 2020). 
Η προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης του ρυθμού ανάπτυξης κατά επιπλέον 2,4 ποσοστιαίες μονάδες οφείλεται στην ενσωμάτωση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Με βάση τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, η πιθανότερη εκδοχή για την ΤτΕ είναι ότι θα υπάρξει σημαντική επίπτωση στην οικονομία τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020, η οποία θα αντισταθμιστεί μερικώς τα δύο τελευταία τρίμηνα.
Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, η ΤτΕ τονίζει πως «ο σχεδιασμός τελεί υπό αναθεώρηση λόγω των έκτακτων συνθηκών κάτω από τις οποίες καλείται να λειτουργήσει σήμερα το τραπεζικό σύστημα, όπως και η πραγματική οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι θα επηρεαστεί αρνητικά η πορεία προς την επίτευξη του στόχου της μείωσης του ποσοστού των ΜΕΔ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όχι όμως και ο τελικός στόχος».

ΕΛΛΑΔΑΡΑ...: Γιατρός πήγε για σκι στο εξωτερικό και… κόλλησε κοροναϊό

Το σχόλιο Τσιόδρα

Απίστευτο και όμως ελληνικό! Γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πρέβεζας όχι μόνο δεν άκουσε τις εντολές για περιορισμό των μετακινήσεων, αλλά έφυγε για ταξίδι αναψυχής στη γειτονική Βουλγαρία προκειμένου να κάνει σκι.  Απίστευτο και όμως ελληνικό! Γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πρέβεζας όχι μόνο δεν άκουσε τις εντολές για περιορισμό των μετακινήσεων, αλλά έφυγε για ταξίδι αναψυχής στη γειτονική Βουλγαρία προκειμένου να κάνει σκι.
Επιστρέφοντας όχι μόνο δεν μπήκε σε καραντίνα αλλά συνέχισε να εργάζεται κανονικά και μάλιστα να κάνει εφημερίες, ενώ νοσούσε με κοροναϊό. Οπως μάλιστα αναφέρουν τοπικά Μέσα, συνέχισε να κάνει εφημερίες ακόμα και με πυρετό.
Η υπόθεση έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που ρωτήθηκε σχετικά με την υπόθεση και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος δεν αρνήθηκε την ύπαρξη τέτοιων πληροφοριών.
Ο κ. Τσιόδρας δήλωσε ότι υπάρχουν τέτοια κρούσματα και παρά το γεγονός ότι θέλει να σεβαστεί τα προσωπικά δεδομένα και δεν θα δώσει περισσότερες πληροφορίες, επισήμανε ότι τέτοια κρούσματα υπάρχουν και στο εξωτερικό…
Τώρα προσπαθούν να βρουν όλες τις επαφές του αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς συνέχισε να εργάζεται στο νοσοκομείο και ήρθε σε επαφή με δεκάδες ίσως και εκατοντάδες ασθενείς.

Ο κορωνοϊός «κλείνει σπίτια»! Η ιχνηλάτηση ξεσκέπασε μυστικά και έφερε έξαρση σε διαζύγια και χωρισμούς

Σίγουρα η πανδημία του κορωνοϊού είναι αυτό που απασχολεί και θα απασχολήσει για πολλούς μήνες τον πλανήτη και ειδικότερα τους Έλληνες!
Και αυτό διότι είμαστε… θερμόαιμοι, όχι μόνο στον τρόπο έκφρασης και αναπαραγωγής των γεγονότων, αλλά και γιατί είμαστε θερμόαιμοι, ή για να το πούμε πιο σωστά είμαστε «φωτιά» και στις σχέσεις μας.
Ο κορωνοϊός λοιπόν όχι μόνο έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής μας αλλά σε πολλές περιπτώσεις και… προσωπικές μας σχέσεις μια και τόσο τα μέτρα, όσο και η περιβόητη ιχνηλάτηση «ξεσκέπασε» την διπλή ζωή ανδρών και γυναικών.
Όπως είπε στο newsbreak.gr γνωστός δικηγόρος της Αθήνας που ειδικεύεται στο οικογενειακό δίκαιο, τόσο οι αιτήσεις διαζυγίου, όσο και η άντληση πληροφοριών για τη διαδικασία διαζυγίου ή τα περιουσιακά «συν και πλην» μίας τέτοιας απόφασης έχουν πάρει διαστάσεις… κορωνοϊού!

Όπως μας εξομολογήθηκε:
«Τον τελευταίο μήνα αποκαλύφθηκαν εκατοντάδες παράνομες σχέσεις! Και αυτό γιατί η περιβόητη ιχνηλάτηση αποκάλυψε ποιος βρισκόταν με ποιόν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις κάποιοι βρέθηκαν σε διαφορετικό προορισμό, δήθεν για επαγγελματικούς λόγους, από τον προορισμό που τελικά βρέθηκαν και είχαν πει στον ή στην σύζυγο!»
Μας εξιστόρησε δε μία χαρακτηριστική περίπτωση:
Ένας σύζυγος, ιατρικός επισκέπτης στο επάγγελμα είχε πει στην γυναίκα του ότι θα πήγαινε στη Θεσσαλονίκη για ένα συνέδριο πωλήσεων. Με το ξέσπασμα όμως της πανδημίας στη χώρα μας, το συνέδριο ακυρώθηκε και έτσι υπάλληλος του ξενοδοχείου τηλεφώνησε στο σπίτι του κυρίου για να τον ενημερώσει!
Η σύζυγος ενημερώθηκε (γιατί το κινητό τηλέφωνο του συζύγου ήταν κλειστό) και τρείς μέρες μετά ο κύριος επέστρεψε… σαν κύριος δηλώνοντας ότι κουράστηκε ιδιαίτερα στο συνέδριο!
Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή, μια και η σύζυγος υπέβαλλε αίτηση διαζυγίου! Μία μικρή λεπτομέρεια είναι ότι ο σύζυγος είχε πάει ταξιδάκι αναψυχής στην πόλη του έρωτα την Ρώμη!
Ο δικηγόρος Τ.Δ. μας είπε ότι αυτή δεν ήταν η μόνη περίπτωση που παρά την σοβαρότητα της κατάστασης προκαλεί γέλιο. Σε άλλη περίπτωση η σύζυγος κόλλησε τον ιό από τον… κουμπάρο της και στη συνέχεια κόλλησε τον σύζυγο… Και σε αυτή την περίπτωση η ιχνηλάτηση εκτός από τον ιό αποκάλυψε και το ερωτικό τρίγωνο προκαλώντας ακόμα μια αίτηση διαζυγίου.
Τέλος μας είπε ότι το φαινόμενο θα ενταθεί το επόμενο διάστημα διότι ο υποχρεωτικός εγκλεισμός θα φέρει στην επιφάνεια προβλήματα τα οποία η απόσταση «κάλυπτε», ενώ προέβλεψε ότι η ένταση και ο εκνευρισμός θα αποκαλύψει και παράλληλες σχέσεις οι οποίες δεν θα αντέξουν τον «περιορισμό» και έτσι θα αποκαλυφθούν και ίσως –σε κάποιες περιπτώσεις- με βίαιο τρόπο.



πηγή

ΦΩΤΟ - Έστησαν στρατιωτικές σκηνές σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

Στρατιωτικές σκηνές στήθηκαν στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου σε αυτές να αναμένουν ασθενείς με ελαφρά συμπτώματα.
Πρόκειται για μέτρο που ελήφθη στο πλαίσιο διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Έτσι, η διαλογή όσων φέρουν ελαφρά συμπτώματα, θα γίνεται σε αυτές τις δύο σκηνές, στον εξωτερικό χώρο του νοσκομείου, και στη συνέχεια θα κατευθύνονται αναλόγως.


Δείτε τις φωτογραφίες του Thestival.gr:

Κορονοιός - Συνελήφθη ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ

Συνελήφθη ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ καθώς χθες Παρασκευή άνοιξε τον Μητροπολιτικό ναό του Εσταυρωμένου στη Χώρα των Κυθήρων και κάλεσε τους πιστούς στη λειτουργία για τους Χαιρετισμούς, την οποία τέλεσε κανονικά, παρά τη σχετική απαγόρευση, με τις καμπάνες να χτυπούν και να καλούν τους πιστούς να προσέλθουν στην εκκλησία.
Μάλιστα ο Μητροπολίτης αφού παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα του νησιού, είπε στους αστυνομικούς ότι δεν είχε φτάσει ακόμα η εγκύκλιος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ άνοιξε τον Μητροπολιτικό ναό του Εσταυρωμένου στη Χώρα των Κυθήρων, με τις καμπάνες να χτυπούν για να καλέσουν τον κόσμο στην εκκλησία.

«Παραβαίνει πλήρως τις εντολές της κυβέρνησης σε ότι αφορά τις συνάξεις στις εκκλησίες και τις ιεροπραξίες και αυτή τη στιγμή είναι στην αστυνομία. Έγιναν αναφορές και κινήθηκαν οι διαδικασίες. Έχει συνταχθεί δικογραφία και έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας», δήλωσε στο prototheme ο δήμαρχος Κυθηρων, Στράτος Χαρχαλάκης, ενώ αποκάλυψε ότι άνοιξε και δεύτερη εκκλησία:

«Έχει από χθες ανοικτές τις εκκλησίες, κανονικά με κωδωνοκρουσίες. Όχι όλες τις εκκλησίες δυο συγκεκριμένους ναούς, στον έναν λειτούργησε ο ίδιος. Αυτή τη στιγμή απ όσο ξέρω καταθέτει στο αστυνομικό τμήμα».

Κορονοιός - Κάθε ώρα που περνάει ολοένα και πιο κοντά στο lockdown η κυβέρνηση

 Όλο και πιο κοντά στο lockdown φαίνεται ότι βρίσκεται η χώρα μας λόγω του κορονοϊού, μετά και τις εικόνες που έκαναν το γύρο του διαδικτύου από το πρωί του Σαββάτου με δεκάδες συμπολίτες μας - όπως κατέγραψε και ο φακός του ethnos.gr - όχι μόνο να αψηφούν τις οδηγίες αλλά και να βρίσκονται σε παραλίες της Βουλιαγμένης και του Σχινιά για να κάνουν μπάνιο και να παίζουν ρακέτες.

Όπως δήλωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς «τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας», εφιστώντας για ακόμα μια φορά την προσοχή σε όσους δεν τηρούν τις συστάσεις και τους κανόνες περιορισμού του κορονοϊού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι στιγμές είναι κρίσιμες». «Στο χρόνο που πρέπει θα λάβουμε όποια μέτρα επιβάλλεται να ληφθούν», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς στη συνέχεια. Καλούμε όσους δείχνουν «αντικοινωνική συμπεριφορά» να ακολουθούν τα μέτρα της κυβέρνησης, είπε ο υφυπουργός συμπληρώνοντας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και πως οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες.

Σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα η Ιταλία, όπως είπε πριν από 24 μέρες είχε τα ίδια νούμερα με την Ελλάδα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε Ιταλία, έχουμε λάβει μέτρα να μην γίνει κάτι τέτοιο», ενώ συμπλήρωσε ότι είναι στο χέρι όλων να δείξουμε την μέγιστη υπευθυνότητα. «Η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει ευθύνη αλλά υπάρχουν κάποιοι που συμπεριφέρονται ανεύθυνα, τους καλούμε και σήμερα να σκεφτούν τι είναι καλός για εκείνους και τους γύρω τους, αυτή η ευθύνη είναι υπόθεση όλων».

"Αποφεύγουμε τον συνωστισμό, τηρούμε τους κανόνες. Είναι δεδομένο πως όταν τελειώσει αυτή η ιστορία ο κόσμος μας δεν θα είναι ίδιος, όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα πάρουμε ας πάρουμε τις σωστές. Μένουμε σπίτι και τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Τρεις αποφάσεις, τρεις κρίσιμες αποφάσεις για όλους μας» κατέληξε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΑ ...793 νεκροί στην Ιταλία σε 24 ώρες, 4.825 οι νεκροί

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 53.578. 
Οι νεκροί έφτασαν τους 4.825. 

Παράλληλα, 6.072 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 47.021 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 4.032 άνθρωποι.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν τη ζωή τους 793 ασθενείς, καταγράφηκαν 6.557 νέα κρούσματα και 923 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
Στη Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 25.515 και οι νεκροί 395. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 6.705 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 715. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 4.617, με 146 νεκρούς.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ - Μόνο στη Λομβαρδία !!! 546 νεκροί σε μία ημέρα ...

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τότε που άρχισε η επιδημία.

Ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία του κορωνοϊού στη βόρεια περιφέρεια της Λομβαρδίας, την πλέον πληγείσα περιοχή από τον Covid-19 στην Ιταλία, αυξήθηκε κατά 546 σε μια ημέρα, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να ανέρχεται σε 3.095, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τότε που άρχισε η επιδημία.
Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πρόνοιας της Λομβαρδίας Τζούλιο Γκαλέρα είπε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην περιοχή, στην οποία περιλαμβάνεται το Μιλάνο, η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, αυξήθηκε κατά 3.251 στα 25.515.
Χθες, Παρασκευή, ο απολογισμός των νεκρών στην Ιταλία ήταν 4.032, ο υψηλότερος παγκοσμίως

Δεν υπακούει ο μητροπολίτης Κυθήρων

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του μητροπολίτη Κηθύρων να ανοίξει κανονικά τις εκκλησίες για τους Χαιρετισμούς παρά τα κυβερνητικά μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Ο μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ  επικρίνεται ότι δεν τήρησε τα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμών και άφησε τις πόρτες του Μητροπολιτικού ναού του Εσταυρωμένου στη Χώρα των Κυθήρων ανοικτές, για τους Χαιρετισμούς με τις καμπάνες να χτυπούν και να καλούν τους πιστούς να προσέλθουν στο ναό.
Το γεγονός επιβεβαίωσε στο protothema.gr o δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως ο μητροπολίτης «Παραβαίνει πλήρως τις εντολές της κυβέρνησης σε ότι αφορά τις συνάξεις στις εκκλησίες και τις ιεροπραξίες και αυτή τη στιγμή είναι στην αστυνομία. Έγιναν αναφορές και κινήθηκαν οι διαδικασίες. Έχει συνταχθεί δικογραφία και έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας».
Θα φυλακίσουν μητροπολίτη εν έτη 2020;
Ο κ. Χαρχαλάκης αναφέρει ακόμη πως χθες στα Κύθηρα έγινε ανοιχτή λειτουργία και σε δεύτερη εκκλησία στον Ποταμο:
«Έχει από χθες ανοικτές τις εκκλησίες, κανονικά με κωδωνοκρουσίες. Όχι όλες τις εκκλησίες δυο συγκεκριμένους ναούς, στον έναν λειτούργησε ο ίδιος ο κ. Σεραφείμ. Αυτή τη στιγμή απ όσο ξέρω καταθέτει στο αστυνομικό τμήμα».
Ο δήμαρχος ανέφερε τέλος πως χθες στο ναό  ήταν λίγοι πιστοί, ο δεσπότης, ψάλτες και διάκονοι ωστόσο στα Κύθηρα οι εκκλησίες είναι μικρές και έτσι ο συνωστισμός δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Διακοπή κυκλοφορίας εφημερίδας

Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας της εφημερίδας "Πρωινός Τύπος" Καρδίτσας ανακοίνωσε η εργοδοσία του. Η διοίκηση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το γεγονός της «προσωρινής διακοπής λειτουργίας» όπως ανακοινώθηκε, ενός εκ των ιστορικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Θεσσαλίας και της χώρας γενικότερα, της εφημερίδας «Πρωινός Τύπος» της Καρδίτσας.
Δυστυχώς αυτό που φοβόμασταν έγινε και κάποιοι ιδιοκτήτες ΜΜΕ εκμεταλλευόμενοι την κρίση που έχει ξεσπάσει λόγω του κορονοϊού, βάζουν λουκέτο στις επιχειρήσεις ΜΜΕ ή προχωρούν σε «προσωρινές διακοπές λειτουργίας», αφήνοντας στο δρόμο δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικό προσωπικό, χρωστώντας τους χιλιάδες ευρώ από καθυστερήσεις πληρωμών και αποζημιώσεις.
Παρόλο το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ενέταξε τα ΜΜΕ στις επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν, λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει από τον κορονοϊο, όπως είχαν ζητήσει οι περιφερειακές Ενώσεις Συντακτών, εντούτοις διαβλέπουμε ότι η πλευρά των εργοδοτών, κινείται προς αντίθετη κατεύθυνση.
Η ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε υπερασπιζόμενη την ελευθεροτυπία, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και την εγγύηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσής τους, καλεί όλα τα μέλη της σε αγωνιστική ετοιμότητα, ζητώντας τους να ενημερώνουν άμεσα τη Διοίκηση για οτιδήποτε παράτυπο υποπίπτει στην αντίληψή τους και συμβάλλει στην περαιτέρω υποβάθμιση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται πογκρόμ χρήσης και εφαρμογής αντεργατικών μέτρων.

Σ. Τσιόδρας: 13 νεκροί, 35 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού - 530 τα συνολικά κρούσματα

Τριάντα πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών.
Έτσι τα συνολικά κρούσματα είναι 530.
Από αυτά, 98 είναι απροσδιόριστης πηγής, ενώ 100 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 18 εκ των οποίων διασωληνωμένοι. 19 ασθενείς πήραν εξιτήριο.
Συνολικά οι νεκροί είναι 13.

Αυξημένη η έξοδος παρά τις εκκλήσεις «Μένουμε σπίτι»

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η έξοδος των κατοίκων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αυτό το Σαββατοκύριακο, δεδομένων των συνθηκών, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία από τους σταθμούς διοδίων, καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που αψήφησα αν τις εκκλήσεις "να μείνουμε σπίτι" λόγω κορονοϊού.
Από τα διόδια της Ελευσίνας με κατεύθυνση προς Κόρινθο πέρασαν μέχρι χθες τις 3.00 μ.μ. που άρχισαν οι προειδοποιήσεις, 7.778 αυτοκίνητα ενώ την Παρασκευή 13 Μαρτίου είχαν περάσει 22.6012 αυτοκίνητα. Αντίστοιχα, από τα διόδια Αφιδνών με κατεύθυνση προς Λαμία πέρασαν 10.938 αυτοκίνητα από 25.788 που είχαν περάσει Παρασκευή 13 του μηνός, ενώ από τα διόδια των Μαλγάρων-Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση την Αθήνα πέρασαν 5.274 οχήματα από 14.160 την προηγούμενη Παρασκευή.

Στρατιωτικός νόμος για 40 ώρες στην Αλβανία -Αγνόησαν τα μέτρα οι πολίτες

Η κυβέρνηση της Αλβανίας προχώρησε στην ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων, ώστε να επιβάλλει καθεστώς στρατιωτικού νόμου για 40 ώρες λόγω του κορωνοϊού.

Οι τοπικές αρχές προσπαθούν να καταπολεμήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς οι πολίτες της χώρας αγνόησαν τα προηγούμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού.
Περίπου 120.000 Αλβανοί επέστρεψαν από την Ιταλία (η οποία έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα στον κόσμο από τον κορονοϊό) πριν από τη διακοπή της αεροπορικής και θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών κατά μήκος της Αδριατικής Θάλασσας, πριν από 12 ημέρες.
 

Θερμομέτρηση από απόσταση με υπέρυθρες θα κάνει σε πολίτες η ΕΛΑΣ

Πρόσβαση σε αστυνομικές υπηρεσίες και έλεγχοι πολιτών στον δρόμο μετά από θερμομέτρηση! Μηχανήματα θερμομέτρησης από απόσταση με υπέρυθρες, που ανιχνεύει την θερμική ακτινοβολία του σώματος, θα προμηθευτούν κεντρικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, και εξετάζεται η πιθανότητα παρόμοιο υλικό να λάβουν σταδιακά και τα πληρώματα περιπολικών, αν κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να… θερμομετρούν πολίτες που συνωστίζονται σε διάφορα σημεία των πόλεων ή και σε αυτούς που πρέπει να υποβάλλουν σε αστυνομικό έλεγχο.
Αναφορικά με την πρόσβαση σε αστυνομικές υπηρεσίες, οι φρουρές των κτιρίων όπως για παράδειγμα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου εργάζονται περίπου 3.000 αστυνομικοί και προσέρχονται εκατοντάδες πολίτες, με το μηχάνημα θα θερμομετρούν αστυνομικούς και πολίτες που προσέρχονται στο κτίριο. Στην περίπτωση που η ένδειξη είναι ανησυχητική, και παραπέμπει σε ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού, ο αστυνομικός ή ο πολίτης θα οδηγείται εξωτερικά του κτιρίου, και θα ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να τεθεί σε 14ήμερη καραντίνα, ενώ αν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες θα μεταφέρεται σε νοσοκομείο. Κάτι αντίστοιχο θα συμβαίνει και στην περίπτωση που η προμήθεια των θερμομέτρων από απόσταση επεκταθεί και στα πληρώματα περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία μπορεί να εντοπίζουν ύποπτα κρούσματα του ιού.
Στο μεταξύ, μαγνητοφωνημένο κείμενο αποτροπής συνωστισμού πολιτών σε δρόμους, πάρκα, πλατείες, σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία, φαρμακεία, θα ακούγεται από τα μεγάφωνα των περιπολικών της αστυνομίας που θα περιπολούν στους δρόμους της Αττικής, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.
Το κείμενο θα είναι στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Αραβικά ακόμη και σε διάλεκτο Ουρντού και Φαρσί, που θα ακούγονται διαδοχικά, είτε με επιλογή του πληρώματος του περιπολικού ανάλογα με την ανίχνευση εθνικότητας των πολιτών που δεν έχουν περιορίσει τις άσκοπες μετακινήσεις, περιττές βόλτες, εξόδους και συναθροίζονται μαζικά σε διάφορα σημεία της πόλης.
Αυτή η αστυνομική δράση έκανε την εμφάνισή της σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, με πρωτοβουλία των αστυνομικών, που έπαιρναν το μικρόφωνο και προέτρεπαν τους πολίτες να απομακρυνθούν ή να μην συναθροίζονται ωστόσο από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., θα δοθεί μαγνητοφωνημένο κείμενο σταδιακά σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας.
Στο μεταξύ συνεχίζονται τα αστυνομικά μέτρα… κορωνοϊού για την αποτροπή ακραίων φαινομένων πλιάτσικο, ληστειών σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, αρτοποιεία, βενζινάδικα, και διαρρήξεων-κλοπών σε κλειστά εμπορικά καταστήματα και πολυκαταστήματα.
Οι περιπολίες αυξάνονται καθημερινά κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες για την πρόληψη-αποτροπή έκνομων ενεργειών. Μετά την αναστολή αδειών του αστυνομικού προσωπικού, όσοι επιστρέφουν από αυτές αναμένεται να στελεχώσουν ομάδες περιπολιών, όπως και αστυνομικοί από επιτελικά γραφεία, τροχαία, εγκληματολογικά εργαστήρια και άλλες υπηρεσίες. Το νέο σχέδιο αστυνόμευσης προβλέπει αντίστοιχη αστυνομική παρουσία σε μεγάλα πολυκαταστήματα και εμπορικά, που είναι κλειστά αυτή την χρονική περίοδο, στοιχείο που μπορεί να μην μείνει ανεκμετάλλευτο από ομάδες κακοποιών, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιχειρήσουν κλοπές ή διαρρήξεις για την απόσπαση εμπορευμάτων.

Θα χαλάσει ο καιρός από την Κυριακή, με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα προσεγγίσει τις νότιες περιοχές της Ελλάδας το απόγευμα της Κυριακής, θα προκαλέσει μια νέα επιδείνωση του καιρού. Τα κύρια χαρακτηριστικά της επερχόμενης κακοκαιρίας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα είναι οι βροχές, οι σποραδικές καταιγίδες και η πτώση της θερμοκρασίας.
Όπως δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν το μεσημέρι της Κυριακής στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και έως το πρωί της Δευτέρας θα επεκταθούν στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές, στο Ιόνιο και στο Κεντρικό και στο Βόρειο Αιγαίο. Λίγες χιονοπτώσεις αναμένονται το πρωί της Δευτέρας στη Δυτική Μακεδονία.
Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Από τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο, οι οποίες σταδιακά και έως το βράδυ της Τρίτης θα περιοριστούν στη Θράκη, στη Μακεδονία και ενδεχομένως στη Θεσσαλία.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση την Κυριακή και κυρίως τη Δευτέρα, η οποία στα βόρεια ηπειρωτικά θα ξεπεράσει κατά τόπους τους δέκα βαθμούς. Η πτώση θα είναι πρόσκαιρη, αφού μια νέα μικρή άνοδος αναμένεται από την Τρίτη. Όμως ένα νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από την Τετάρτη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις, χωρίς όμως να ξεπερνούν τα 7 και κατά τόπους τα 8 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί το Αιγαίο, όπου από το μεσημέρι της Κυριακής έως τις πρώτες ώρες της Δευτέρας θα επικρατούν νότιοι άνεμοι 3 έως 5 μποφόρ.

Την Ιταλία πλησιάζει επικίνδυνα η Ισπανία - 324 νεκροί σε μία ημέρα

Την Ιταλία πλησιάζει επικίνδυνα η Ισπανία σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του κοροναϊού. Σε μία μόνο ημέρα ο αριθμός των νεκρών εκτοξεύθηκε από 1.002 σε 1.326.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, ο  αριθμός των καταγεγραμμένων περιστατικών αυξήθηκε σήμερα στα 24.926, από 19.980, που είχε ανακοινωθεί χθες.
Εξ αυτών 1.612 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής, ενώ 2.125 έχουν θεραπευθεί.
Ο ρυθμός αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είχε επιβραδυνθεί το προηγούμενο 24ωρο , ωστόσο όπως είχε παραδεχθεί το υπουργείο Υγείας «είναι προφανές ότι οι αριθμοί δεν αποδίδουν την συνολική εξάπλωση», καθώς τα στοιχεία πρέπει να διαβαστούν με το δεδομένο του «μεγάλου φόρτου των εργαστηρίων» που μπορεί να προκαλέσει διαστρεβλώσεις, πρόσθεσε.
Η Ισπανία υποφέρει από την έλλειψη διαγνωστικών τεστ, έχουν ομολογήσει οι αρχές.

Τις τελευταίες ώρες, τα μεγαλύτερα αεροδρόμια και λιμάνια της Ισπανίας απολυμάνθηκαν, καθώς και γηροκομεία και φυλακές.
Την ίδια ώρα οι αρχές προσπαθούν να επιβάλλουν την απαγόρευση συναθροίσεων και προειδοποιούν για μηδενική ανοχή.
Σύμφωνα με τις απαγορεύσεις μετακίνησης που έχουν επιβληθεί, οι Ισπανοί δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους παρά μόνο για να προμηθευτούν τρόφιμα, φάρμακα και για να πάνε στις εργασίες τους.

Τι ρόλο θα παίξει στον κορωνοϊό η άνοδος της θερμοκρασίας – Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το καλοκαίρι

Ειδικοί επί λοιμωδών νοσημάτων υποστηρίζουν ότι αν και είναι πιθανό οι παράγοντες που προκαλούν υποχώρηση άλλων ιών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών να επηρεάσουν ομοίως και τον νέο κορωνοϊό (COVID-19), δεν υπάρχει τρόπος να είμαστε σίγουροι.
Και, ακόμη και αν ο κορωνοϊός δείξει να εξαπλώνεται πιο αργά καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξαλειφθεί.
"Πρόωρο" να υποθέτουμε ότι ο κορωνοϊός θα σταματήσει το καλοκαίρι.
Ωστόσο, οι ειδικοί δεν είναι τόσο σίγουροι ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να σταματήσει το καλοκαίρι. Η δρ. Nancy Messionnier από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) είπε ότι πρέπει να ΜΗΝ υποθέτουμε ότι τα κρούσματα θα μειωθούν καθώς η θερμοκρασία θα ανεβαίνει. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα ότι ο θερμότερος καιρός θα επηρεάσει την εξάπλωση της νόσου COVID-19. Υπάρχουν πιθανώς πολλοί παράγοντες που θα καθορίσουν το πότε και το πώς θα λήξει η έξαρση. Η εξάπλωση του κορωνοϊού, η αποτελεσματικότητα των πρακτικών ελέγχου των λοίμωξης, ο καιρός και η ανθρώπινη ανοσία θα συμβάλουν σε αυτό. Επίσης, επειδή ο κορωνοϊός είναι κάτι καινούργιο, δεν υπάρχει φυσική ανοσία στον γενικό πληθυσμό και έτσι η κάθε υπόθεση μπορεί να διαψευστεί.
Αναλύοντας δύο άλλα θανατηφόρα μέλη της οικογένειας των κορωνοϊών, το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) και το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τον τρόπο που ο νέος κορωνοϊός (COVID-19) μπορεί να συμπεριφερθεί στη ζέστη του καλοκαιριού. Οι κορωνοϊοί SARS και MERS δεν αποδείχτηκαν εποχιακοί. Η επιδημία SARS έληξε τον Ιούλιο, αλλά ο καιρός δεν είναι σαφές ότι αυτό έγινε λόγω καιρού. Ο ιός MERS δεν παρουσιάζει εποχιακές ενδείξεις.
Δεν είναι καλοκαίρι παντού ταυτόχρονα
Αν και οι μεγαλύτερες ομάδες κορωνοϊών βρίσκονται πάνω από τον ισημερινό της Κίνας, της Νότιας Κορέας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Ιράν, ο νέος κορωνοϊός έχει ήδη εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική. Αυτό περιλαμβάνει χώρες όπως η Βραζιλία και η Αυστραλία στο νότιο ημισφαίριο.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη και αν η εποχιακή αλλαγή στο βόρειο ημισφαίριο προκαλέσει ανάσχεση του αριθμού των κρουσμάτων, μπορεί να σημαίνει ότι σε άλλα μέρη του πλανήτη η εξάπλωσή του θα παρουσιάζει αύξηση. Ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες, γεγονός που θα οδηγήσει ενδεχομένως σε παγκόσμια αναστροφή των εστιών κορωνοϊού στον πλανήτη.
Ακόμη και αν ο κορωνοϊός μειωθεί το καλοκαίρι, μπορεί να επιστρέψει αργότερα
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη και αν ο κορωνοϊός γίνει λιγότερο “ενεργός” το καλοκαίρι, θα μπορούσε να επιστρέψει εάν δεν τεθούν υπό έλεγχο οι εστίες του ανά χώρα.
Αν η συνεχιστεί η εξάπλωση της COVID-19 σε πολλές χώρες, θα είναι πολύ δύσκολο να εξαλείψουμε τον κορωνοϊό. Υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξει να γίνει εποχιακός ιός, όπως η γρίπη!
Κατά την έξαρση του ιού H1N1 το 2009 (γρίπη των χοίρων), η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο εκείνου του έτους, καθώς ο ιός προσαρμόστηκε στον ανθρώπινο πληθυσμό, υιοθέτησε ένα εποχιακό μοτίβο, με τις περισσότερες λοιμώξεις να συμβαίνουν κατά τους χειμερινούς μήνες.
Επομένως, δεν πρέπει να βασίζουμε τις ελπίδες μας στις αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού για να σωθούμε από τον κορονοϊό. Οι προσπάθειές μας πρέπει να είναι ο περιορισμός της εξάπλωσής του, η καλύτερη και πιο έγκαιρη διάγνωσή του και η ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα τον αδρανοποιεί.
Γιατί το κρυολόγημα και η γρίπη μειώνονται το καλοκαίρι
Έχει πάντως βάση η άποψη ότι η επιδημία COVID-19 θα τελειώσει το καλοκαίρι. Το κοινό κρυολόγημα είναι συχνότερο το χειμώνα και την άνοιξη και η γρίπη είναι πιο συχνή κατά τη διάρκεια του χειμώνα με τη αποκορύφωμα την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.
Ο κορωνοϊός μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα: από στενή επαφή με μολυσμένα άτομα και με σταγονίδια από το αναπνευστικό, όταν ένα μολυσμένο άτομο φτερνίζεται ή βήχει.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η γρίπη και το κρυολόγημα μειώνονται απότομα το καλοκαίρι. Ο πιο σημαντικός είναι πως ο ζεστός και υγρός καιρός δυσκολεύει τα σταγονίδια του αναπνευστικού να διαδίδουν τους ιούς.
Τα σταγονίδια που μεταφέρουν ιούς δεν παραμένουν αιωρούμενα στον υγρό αέρα για όσο χρονικό διάστημα συμβαίνει στο κρύο. Αυτό μειώνει την μετάδοση του ιού. Η ανθρώπινη δραστηριότητα επίσης αλλάζει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι άνθρωποι περνούν λιγότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους -όπου τείνουν να βρίσκονται σε στενότερη επαφή μεταξύ τους, καθιστώντας ευκολότερη την εξάπλωση του ιού- το καλοκαίρι.

 time.com, washingtonpost.com

ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΠΑΛΗΚΑΡΙ ...Νίκος Καρανίκας: Ο Μητσοτάκης είπε ότι αν πάμε στα χωριά μας και πάθουμε κάτι, θα πεθάνουμε

Σε κρίσιμες για την  χώρα στιγμές το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ασκήσει κριτική για τα
κυβερνητικά μέτρα περιορισμού της διασποράς του κοροναϊού με περιορισμό  των μετακινήσεων, προκειμένου να μην μεταδοθεί ο ιός αλλά και επειδή  στην επαρχία δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να εξυπηρετήσουν  μεγάλο αριθμό ασθενών.

Έτσι λοιπόν ο κ. Καρανίκας δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία: «Διέλυσε την Δημόσια Υγεία, μαζί με τον Σαμαρά, σε όλη την Ελλάδα και βασικά στην  πολυπόθητη και περιβόητη νησιωτική Ελλάδα και στην επαρχία».

Μάλιστα το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι για την αποτελεσματική  αντιμετώπιση του κοροναϊού τα εύσημα δεν παίρνουν οι χειρισμοί Μητσοτάκη αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ!

«Ευτυχώς που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε Δημόσια Υγεία σε όλες τις  μεγάλες πόλεις, σε όλη την Ελλάδα και αντιμετωπίζουμε τον ιό»,  υποστηρίζει ο Νίκος Καρανίκας.

Της ήρθε ο λογαριασμός για νοσηλεία από κορονοιό ! Αμερικανίδα είδε...τι χρωστάει και...έπαθε σοκ

Δεν ξέρω τι θα συνέβαινε εδώ εάν αρχόταν τέτοιοι λογαριασμοί, αλλά πραγματικά πέραν των όσων συνέβησαν στην Αμερική- στη Μέκκα του Καπιταλισμού- δείχνει και πόσο ακριβή είναι η περίθαλψη, η υγεία, το δημόσιο σύστημα που πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε!
Το ΤΙΜΕ το έχει λοιπόν πρωτοσέλιδο: Covid-19-ΗΠΑ: Μια απο τους πρώτους ασθενείς- που ήταν ανασφάλιστη- στις ΗΠΑ, έλαβε τον λογαριασμό για την περίθαλψη της: 34,927 δολάρια και 43 λεπτά!
Είπατε κάτι;

Πότε αλλάζει η ώρα

Σε θερινή ώρα 2020 περνάει η Ελλάδα την Κυριακή, 29 Μαρτίου. Η αλλαγή ώρας θα είναι η πρώτη για το 2020 καθώς ακολουθεί τον Οκτώβριο η μετάβαση στη χειμερινή ώρα.
Η θερινή ώρα 2020 θα τεθεί σε ισχύ και στην Ελλάδα, την Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 οπότε και θα γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά.

Συγκεκριμένα, στις 3:00 τα ξημερώματα της 29ης Μαρτίου του 2020 τα ρολόγια θα πρέπει να γυρίσουν μπροστά ώστε να δείχνουν 4:00 τα ξημερώματα.
Η εφαρμογή της θερινής ώρας ξεκινάει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου κι ως εκ τούτου φέτος πέφτει στις 29 Μαρτίου 2020.

Η επόμενη αλλαγή ώρας 2020

Η ώρα αλλάζει ξανά την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οπότε και πηγαίνουμε στη χειμερινή ώρα.
Ως εκ τούτου, η χειμερινή ώρα 2020 θα τεθεί σε εφαρμογή την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη, όταν τα ρολόγια δείξουν 4:00, θα πρέπει να τα γυρίσουμε μία ώρα πίσω και να δείξουν 3:00.

Γιατί γίνεται η αλλαγή ώρας

Η αλλαγή ώρας τέθηκε σε εφαρμογή μέσα στον 20ο αιώνα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της αξιοποίησης του ήλιου και του φυσικού φωτός. Το μέτρο υιοθέτησαν οι χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα κατά την πετρελαϊκή κρίση του ’70. Από το 1980, η ΕΕ θέσπισε σταδιακά νομοθεσία με στόχο την εναρμόνιση των ημερομηνιών αλλαγής ώρας στις χώρες της Ευρώπης.
Από το 2001, η αλλαγή ώρας καθορίζεται από την Οδηγία 2000/84/ΕΚ που προβλέπει την υποχρέωση όλων των κρατών μελών να αλλάζουν τα ρολόγια σε θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και να επιστρέφουν στην κανονική ώρα (χειμερινή) την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Πότε θα καταργηθεί η αλλαγή ώρας

Προς την κατάργηση της αλλαγής ώρας κινείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο αυτό μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμήσει η Κομισιόν.
Το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια πρόταση για την κατάργηση της αλλαγής ώρας σε όλη την ΕΕ επιτρέποντας σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει την ώρα που επιθυμούσε να διατηρήσει (χειμερινή ή θερινή).
Η Ευρωβουλή υιοθέτησε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζοντας τον τερματισμό της αλλαγής ώρας από τον Απρίλιο του 2021.
Εάν η πρόταση για τον Απρίλιο του 2021 γίνει αποδεκτή, τότε όσες χώρες επιλέξουν να διατηρήσουν τη θερινή ώρα θα κάνουν την τελευταία αλλαγή τον Μάρτιο του 2021. Όσες χώρες επιλέξουν να διατηρήσουν τη χειμερινή ώρα, θα κάνουν την τελευταία αλλαγή τον Οκτώβριο του 2021.

Ενστάσεις για την ημερομηνία κατάργησης της αλλαγής ώρας

Για την οριστικοποίηση της κατάργησης της αλλαγής ώρας, πρέπει να αποφασίσει και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή οι αρμόδιοι υπουργοί όλων των χωρών της ΕΕ.
Για τον λόγο αυτό, ίσως χρειαστούν παραπάνω χρόνια και η κατάργηση να τεθεί σε εφαρμογή πέραν του 2021.
Ο λόγος είναι ότι οι αρμόδιοι υπουργοί ευρωπαϊκών χωρών έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τη δυνατότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα μέχρι το 2021 και την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της ενιαίας αγοράς.

ΒΙΝΤΕΟ - Αμαλιάδα:Πρωτόγνωρες εικόνες - Με μάσκες και ειδικές στολές η κηδεία του 67χρονου

Με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του 67χρονου Μανώλη Αγιομυργιανάκη του πρώην συνταξιούχου εκπαιδευτικού, περιφερειακού συμβούλου Αμαλιάδα Μανώλη Αγιομυργιαννακη, του πρώτου Έλληνα που έχασε τη ζωή του από τον κοροναϊό.

Τα μέλη της οικογένειας που παρέστησαν στην τελετή φορούσαν
μάσκες, ενώ οι άνδρες του γραφείου τελετών φορούσαν τις ειδικές στολές, όπως ορίζει το πρωτόκολλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για τις ανάλογες περιπτώσεις, με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης του ιου.
Από απόσταση ασφαλείας αποχαιρέτησαν τον 67χρονο, φίλοι και κάτοικοι.


πηγή

13 συνολικά - Τρείς ακόμα νεκροί στην Ελλάδα

Τρία ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό κορωνοϊό στην Ελλάδα σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 13.
Το πρωί του Σαββάτου έχασε τη ζωή της μια γυναίκα 94 ετών, χθες το βράδυ ένας άνδρας 87 ετών, ενώ ένα ακόμη άτομο έχασε τη ζωή του στο ΑΧΕΠΑ.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έγινε από τον Σωτήρη Τσιόδρα το απόγευμα της Παρασκευής, ο αριθμός των επιβεβαιωμενων κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 495.

Πήγαν να φύγουν για τα χωριά τους λόγω κορονοϊού αλλά την πάτησαν άσχημα!

Χαμός έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα από την απόφαση εκατοντάδων πολιτών να αφήσουν τα αστικά κέντρα και να φύγουν για τα χωριά τους, λόγω της έντονης κρίσης του κορονοϊού, την στιγμή που η Πολιτεία και οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το καλύτερο μέτρο πρόληψης είναι να μείνουν άπαντες στα σπίτια τους.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο... φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, καθώς κάτι ανάλογο έγινε και σε άλλη χώρα. Ο λόγος γίνεται για την Βαλένθια, όπου πολλοί πολίτες της πόλης θέλησαν να την αφήσουν και να ταξιδέψουν για τις ιδιαίτερες... πατρίδες τους ή τις δεύτερες κατοικίες, την στιγμή που έχει επιβληθεί καθολική καραντίνα, λόγω της μεγάλης αύξησης στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, αλλά και των πολλών θανάτων.

Όμως, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, αυτοί που θέλησαν να... σπάσουν την καραντίνα, την πάτησαν άσχημα. Βλέπετε, η ισπανική Αστυνομία είχε στήσει μπλόκα σε κεντρικές εξόδους, με αποτέλεσμα να μην τους αφήσει να περάσουν. Μάλιστα, όσοι δεν είχαν δικαιολογία για το ταξίδι που είχαν σχεδιάσει, αναγκάστηκαν να γυρίσουν σπίτια τους, έχοντας ως... δώρο τσουχτερό πρόστιμο. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα πρόστιμα ήταν εκατοντάδες!

Δείτε το βίντεο...

Άστεγοι στην «Εποχή του Κορονοϊού»


«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: εάν κάποιος άστεγος κολλήσει κορονοϊό, θα είναι πολύ πιο επικίνδυνο για τον ίδιο παρά για τον γενικό πληθυσμό. Διότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στον δρόμο, εκτός του ότι στερούνται πρόσβασης σε αγαθά πρώτης ανάγκης, επιπλέον, οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν ήδη υποκείμενα προβλήματα υγείας. Ο δρόμος δεν είναι χωρίς κόστος» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατηγορηματικά η Νίκη Βουδούρη από την ΜΚΟ Praksis.
Η ΜΚΟ Κλίμακα εκτιμά ότι στους δρόμους της Αθήνας ζουν περίπου 300 άνθρωποι, χωρίς ωστόσο σε αυτούς να καταγράφονται οι «αόρατοι άστεγοι», δηλαδή εκείνοι που κρύβονται στα στέκια τους και σε «καβάτζες» που δύσκολα γίνονται αντιληπτές. «Τα άτομα που αντιμετωπίζουν έλλειψη στέγης βρίσκονται σε πολύ μειονεκτική θέση κατά τη διάρκεια κρίσεων, όπως οι πανδημίες. Εντάσσονται σε ιατρικά υψηλού κινδύνου πληθυσμούς, λόγω της ήδη επιβαρυμένης υγείας τους, και εφόσον δεν λάβουν περίθαλψη, γίνονται φορείς εξάπλωσης» επισημαίνει και αυτή τη διάσταση η Άντα Αλαμάνου, υπεύθυνη υπηρεσιών στήριξης αστέγων της Κλίμακας.
Η Praksis, η Κλίμακα, οι Γιατροί του Κόσμου και ο δήμος Αθηναίων ρίχνονται κάθε μέρα και νύχτα στη μάχη για την ενημέρωση και την βοήθεια των πιο ευάλωτων πολιτών που, χωρίς διαδίκτυο, τηλεόραση και εφημερίδες, είδαν απλά τους δρόμους να αδειάζουν.
«Είμαστε στον δρόμο. Χαρτογραφώντας περιοχές, καταγράφοντας τις ανάγκες των ανέστιων. Συζητάμε μαζί τους, τους ενημερώνουμε και τους προσφέρουμε kit υγιεινής» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Έλλη Ξενού, εκ μέρος των Γιατρών του Κόσμου, οι οποίοι έβγαλαν στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά την κινητή τους μονάδα προκειμένου να συνεισφέρει στις παρεμβάσεις, με στόχο τη θωράκιση του άστεγου πληθυσμού.
«Στην παρούσα συγκυρία δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας τους, καθώς και στη διασύνδεση-παραπομπή τους, όταν χρειάζεται, σε υπηρεσίες υγείας» εξηγεί τις προτεραιότητες των δράσεων η κ. Αλαμάνου εκ μέρους της Κλίμακας.
«Θα μείνουμε όλοι στο πεδίο και θα παλέψουμε» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, Γρηγόρης Λέων, όντας ο ίδιος γιατρός και ιατροδικαστής. Όσον αφορά τον δήμο Αθηναίων, με συγκεκριμένα κριτήρια, υπάρχει το περιθώριο στις δομές να φιλοξενηθούν περισσότεροι άνθρωποι και γίνεται προσπάθεια προκειμένου οι θέσεις αυτές να καλυφθούν.
«Θα συνεχίσουμε με όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες για τους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη, τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας. Η διαδικασία του συσσιτίου του δήμου Αθηναίων θα συνεχιστεί αδιάλειπτα, δεν πρόκειται να σταματήσει καμία μέρα για όσο βρισκόμαστε σε υγειονομική κρίση. Το ίδιο ισχύει για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο, του οποίου η σημασία είναι μεγάλη στις παρούσες συνθήκες» ξεκαθαρίσει ο κ. Λέων ενώ απευθύνει έκκληση να μην σταματήσουν οι δωρεές, που είναι πολύ σημαντικό μέρος, των ειδών που διατίθενται στους άστεγους ή άπορους πολίτες. Επιπλέον, ειδικά για το Κοινωνικό Φαρμακείο υπάρχει αυξημένη ανάγκη σε αντισηπτικά και παρακεταμόλες, που ο πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ ελπίζει να καλυφθεί άμεσα.
Για τους άστεγους που θέλουν να κάνουν μπάνιο, να πλύνουν τα ρούχα τους ή να μείνουν κάπου κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπάρχουν τα Κέντρα Ημέρας της Praksis σε Αθήνα και Πειραιά, τα οποία θα επαναλειτουργήσουν άμεσα, με αυξημένα μέτρα προστασίας, όλες τις ημέρες τις εβδομάδας από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
«Εξετάζουμε την επέκταση του ωραρίου, ανάλογα με τη ροή των ανθρώπων που θα διαπιστώσουμε» λέει η κ. Βουδούρη. «Επίσης, είμαστε σε μια διαδικασία συζητήσεων με άλλους φορείς για να καταφέρουμε να βρούμε χώρο τόσο για την στέγαση ανθρώπων που είναι εκτεθειμένοι, όσο και για την διαμονή τους σε περίπτωση που κάποιοι από αυτούς παρουσιάσουν συμπτώματα» συμπληρώνει η εκπρόσωπος της Praskis.
Το υπνωτήριο των Γιατρών του Κόσμου επίσης λειτουργεί κανονικά, καθημερινά από τις 5μμ γιατί τις πρωινές ώρες γίνεται απολύμανση. Πρόκειται για μια δομή βραχείας φιλοξενίας στο κέντρο της Αθήνας με 50 κρεβάτια, ανοιχτή σε όποιον έχει ανάγκη, ενώ υπάρχει χώρος ειδικά διαμορφωμένος για γυναίκες.
«Να προλάβουμε. Όπως προσπαθούμε να προλάβουμε με τον γενικό πληθυσμό»
Τις προηγούμενες ημέρες έγινε μια ευρεία σύσκεψη μεταξύ ΜΚΟ, του δήμου Αθηναίων και άλλων φορέων για να καταγραφεί τι μπορεί να προσφέρει και τι χρειάζεται ο καθένας για να το πετύχει.
Ωστόσο, η κ. Βουδούρη, εκ μέρους της Praksis, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. «Θα έπρεπε να υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος παραπομπής του συγκεκριμένου πληθυσμού. Είμαστε τώρα στην διαδικασία να εξοπλιστούμε με γρήγορο τεστ για τον κορονοϊό αλλά και πάλι χρειάζεται συντονισμένη κρατική παρέμβαση, μια διευκόλυνση για να φτάσει ο άστεγος σε μια δομή» εξηγεί η κ. Βουδούρη και συμπληρώνει «Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον κρατικό μηχανισμό αλλά είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις».
«Να προλάβουμε. Όπως προσπαθούμε να προλάβουμε με τον γενικό πληθυσμό, έτσι να προλάβουμε και με τους ανθρώπους αυτούς» επιμένει η κ. Βουδούρη.
Η Κλίμακα απευθύνει έκκληση προς τους θεσμικούς φορείς για την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων προστασίας του άστεγου πληθυσμού, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Είναι κυνική η οδηγία "μείνετε σπίτι" για τους αστέγους, όταν δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη πρόνοια, δεδομένων των συνθηκών» σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αλαμάνου. Με βάση την πολυετή εμπειρία της στο πεδίο και διεθνείς πρακτικές η κ. Αλαμάνου, μεταξύ άλλων, συνιστά την ενοικίαση ή παραχώρηση διαμερισμάτων ή δωματίων ξενοδοχείων, την παραχώρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων ή εκκλησιών, την επέκταση των ωραρίων των υπνωτηρίων και των υπολοίπων δομών για αστέγους.
Σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο, οι Γιατροί του Κόσμου εξετάζουν τη δυνατότητα να στήσουν μια γραμμή έκτακτης ανάγκης ώστε κάποιοι επαγγελματίες υγείας να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα τους άστεγους. «Λέμε στις οδηγίες καλέστε τον γιατρό σας. Αλλά αυτές οι ομάδες δεν έχουν γιατρό. Ποιον να καλέσουν; Τον ήδη επιβαρυμένο ΕΟΔΥ; Θα επιχειρήσουμε να γίνουμε εμείς ο γιατρός τους» εξηγεί η κ. Ξενού συμπληρώνοντας «ως ιατρική οργάνωση ο ρόλος μας είναι στο πεδίο και δίπλα στους ανθρώπους».
Δίπλα στους άστεγους - Κόντρα στον κορονοϊό
«Συμβουλεύουμε τους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι κάποιος άστεγος χρειάζεται βοήθεια, κατ' αρχάς να τον πληροφορήσουν για το πού μπορεί να απευθυνθεί και κατά δεύτερον, να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω email στο info@praksis.gr ή τηλεφωνικά στο 2105205200, αναφέροντάς μας το θέμα και το σημείο που βρίσκεται ο άνθρωπος για να στείλουμε ομάδα. Τα βλέπουμε και τα απαντάμε όλα» επισημαίνει η κ. Βουδούρη, ενώ η ίδια οδηγία ισχύει και για τις δομές της Κλίμακας, στις οποίες μάλιστα μπορεί αν θέλει κάποιος να προσφέρει εθελοντική εργασία.
Ο Χρήστος Ελεφάντης, διευθυντής σύνταξης της «Σχεδίας», προσκαλεί τους πολίτες να στηρίξουν τους περίπου 150 πωλητές του αγαπημένου περιοδικού δρόμου με άλλους τρόπους, μετά την προσωρινή αναστολή της έκδοσης. «Ήταν μια φοβερά δύσκολη απόφαση. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν άλλα έσοδα. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι να διαφυλάξουμε την υγεία τους γιατί είναι πάρα πολύ ευάλωτοι. Όλη την περασμένη εβδομάδα, τους συμβουλεύαμε, ειδικά τους ηλικιωμένους, να σταματήσουν αλλά δεν θέλανε. "Αν δεν πουλάω την Σχεδία, πώς θα ζήσω;" μου είπε ο κ. Στάθης. Όμως, αν αρρωστήσει ο κ. Στάθης, θα είναι εξαιρετικά οδυνηρό» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ελεφάντης.
«Σκαρφιστήκαμε να κάνουμε αυτό το πρόγραμμα συνδρομών αλληλεγγύης. Ζητάμε από τους πολίτες να αγοράσουν δίμηνες ή τετράμηνες συνδρομές για να τους πηγαίνει το περιοδικό ταχυδρομικά στο σπίτι. Όπως και με τις πωλήσεις στον δρόμο, το 50% των εσόδων θα πάει μοιρασμένο αναλογικά στους πωλητές μας, για να διασφαλίσουμε ότι έστω και έτσι θα έχουν ένα μικρό έσοδο για να καλύψουν κάποιες βασικές ανάγκες» συνεχίζει ο διευθυντής σύνταξης της «Σχεδίας».
Όμως, οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν και έκτακτες λύσεις. Έτσι η ομάδα πίσω από το περιοδικό δρόμου χρειάστηκε να αναζητήσει κι άλλες οδούς. «Έχουμε έρθει σε επαφή με αλυσίδες σούπερ μάρκετ και έχουμε ζητήσει κουπόνια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ελεφάντης. Αλλά και οι πολίτες έχουν ένα ρόλο να παίξουν σε αυτή την αλυσίδα αλληλεγγύης. «Σκεφτήκαμε να απευθύνουμε ένα κάλεσμα σε εθελοντές με μηχανάκια ώστε να πούμε στον κ. Στάθη και στην κ. Δήμητρα, την κ. Ελένη, "τι χρειάζεστε να σας τα φέρουμε εκεί που είστε, να μην χρειαστεί να φύγετε από όπου έχετε βρει καταφύγιο". Οπότε, παρακαλούμε τους πολίτες να παρακολουθούν τους λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όταν έρθει η ώρα να ανταποκριθούν στο αίτημά μας».
Ωστόσο και το ΚΥΑΔΑ του δήμου Αθηναίων θα χρειαστεί εθελοντές. Από το Κοινωνικό Παντοπωλείο εξαρτώνται, εκτός από τους άστεγους, πάνω από 5 χιλιάδες άπορες οικογένειες κάθε μήνα, οι οποίες είτε δεν διαθέτουν τα μέσα να μετακινηθούν σε συνθήκες περιορισμού της κυκλοφορίας, είτε σε μεγάλο ποσοστό ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. «Σχεδιάζουμε να υπάρξει μια μέριμνα ώστε κανείς να μην χάσει το δικαίωμά του να λάβει τα ψώνια του. Έχουν απευθυνθεί σε εμάς ομάδες πολιτών για εθελοντική δράση και τώρα στήνουμε ένα σχεδιασμό ώστε να συνεργαστούμε σωστά και με ασφάλεια για όλους» καταλήγει ο κ. Λέων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου