1.2.20

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για την Πολιούχο της Καλαμάτας Παναγία Υπαπαντή

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε απόψε 1 Φεβρουαρίου 2020, ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για την εορτή της Υπαπαντής του Χριστού, στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Καλαμάτας, όπου φυλάσσεται η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας.
Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος,
συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Ιλίου κ. Αθηναγόρα, Ζακύνθου κ. Διονυσίου, Ιερισσού κ. Θεοκλήτου, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Σιατίστης κ. Αθανασίου, Λήμνου κ. Ιεροθέου και του επιχωρίου Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά “τί εστί Χριστός”, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι μόνο η Εκκλησία μπορεί να ομιλεί για την έννοια “Χριστός” και όχι όσοι βρίσκονται μακρυά κι έξω από αυτόν. Κλείνοντας, υποστήριξε ότι η πίστη δεν χωράει εκπτώσεις για οποιονδήποτε λόγο.
Οι εκδηλώσεις εορτασμού θα κορυφωθούν αύριο, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, με την τέλεση του Όρθρου, της πανηγυρικής Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της
μεγαλειώδους λιτάνευσης της χαριτοβρύτου Εικόνος της Παναγίας προς αγιασμό των κατοικών και των προσκυνητών.
Να σημειωθεί, ότι στις αυριανές εκδηλώσεις θα παραστεί ο Μεσσήνιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως.

Ελεύθερη η είσοδος στα μουσεία όλης της Ελλάδας αύριο

Ελεύθερη για όλους, η είσοδος στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους, τα μνημεία και τα μουσεία τα οποία ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου του 2020.
Χωρίς εισιτήριο η είσοδος στα μουσεία την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα έως τις 31 Μαρτίου.
Έτσι λοιπόν και αύριο την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου του 2020 τα μουσεία θα έχουν ελεύθερη την είσοδο.
Αυτό προκύπτει από σχετική υπουργική απόφαση που προβλέπει ελεύθερη είσοδο, χωρίς την καταβολή εισιτηρίου, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου εκάστου έτους.
Άλλες μέρες του έτους όπου κάποιος μπορεί να μπει χωρίς εισιτήριο στα Μουσεία και τα Μνημεία είναι η 6η Μαρτίου θεσμοθετημένη ως «Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη», η 18η Απριλίου ως «Διεθνής Ημέρα Μνημείων», η 18η Μαΐου όπου τιμάται η «Διεθνής Ημέρα Μουσείων» και το τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως «Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς» αλλά και η 28η Οκτωβρίου που είναι η Εθνική Επέτειος του ΌΧΙ.

Εκδήλωση της ΝΟΔΕ ΝΔ Μεσσηνίας - Κυριάρχησε η παρουσία Σαμαρά

Με έντονες πολιτικές αποχρώσεις και με φόντο την κυβερνητική πορεία της ΝΔ η εκδήλωση της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας που είχε ως κεντρική ομιλήτρια την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Φυσικά στο επίκεντρο ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρώην Πρωθυπουργός έγινε δεκτός με ενθουσιασμό – χάθηκε στις αγκαλιές του κόσμου – και αποτέλεσε η παρουσία του το μόνιμο πεδίο αναφοράς και στις δηλώσεις κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών από τους αυτοδιοικητικούς – τον Παναγιώτη Νίκα και τον Θανάση Βασιλόπουλο – αλλά και την Υπουργό. Σύσσωμο και το πολιτικό δυναμικό του νομού έδωσε το παρών.
Η κα. Κεραμέως από την πλευρά της εστίασε στις πολιτικές που αναπτύσσονται στον χώρο της εκπαίδευσης και τις επικείμενες αλλαγές και τα όσα προωθούνται είτε στα ζητήματα των προσλήψεων είτε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μεταρρυθμιστικής προσέγγισης.

Από το Best-tv

Ο εντελώς απρόσμενος τρόπος με τον οποίο επιστρέφει στην τηλεόραση η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου

Εκτός τηλεόρασης παραμένει εδώ και περίπου έναν χρόνο η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου. 

Η ξανθιά παρουσιάστρια μετά το τέλος του δεύτερου κύκλου του My Style Rocks στον ΣΚΑΪ δεν έχει βρεθεί σε κάποια εκπομπή. Όπως φαίνεται όμως η αποχή της από τα τηλεοπτικά δρώμενα λαμβάνει τέλος.
Σύμφωνα με την εκπομπή «Ελα Χαμογέλα» η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου δέχτηκε πρόταση προκειμένου να συμμετάσχει ως διαγωνιζόμενη στο «Just The 2 of Us» που θα βρει στον αέρα του Open beyond στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου.

Το μουσικό show του Open beyond, το οποίο θα παρουσιάζει ο Νίκος Κοκλώνης αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η ονοματολογία των ατόμων που θα συμμετάσχουν είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.

«Είναι πολύ κοντά στο να κλείσει η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, φλερτάρει… δεν υπάρχει υπογραφή αλλά είναι στην τελική ευθεία», είπε ο δημοσιογράφος που έδωσε το ρεπορτάζ.
Το ρεπορτάζ του «Ελα Χαμογέλα» αναφέρει πως η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, δέχθηκε πρόταση προκειμένου να συμμετάσχει ως διαγωνιζόμενη στο «Just The 2 of Us».

Νέα μελέτη: «Ο θάνατος είναι θετική εμπειρία, μοιάζει με την ευφορία»

Ορισμένες νέες έρευνες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται τον θάνατο.
 Αυτό επειδή συνδέεται με θετικά συναισθήματα. 
 Από που προκύπτει όμως αυτό;
Ο θάνατος είναι γενικά μια θετική εμπειρία και έχει την αίσθηση της ευφορίας ή  της ευδαιμονίας, ισχυρίζεται μια νέα μελέτη στο Δυτικό Πανεπιστήμιο του Καναδά και στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης του Βελγίου. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που είχαν εμπειρίες κοντά στο θάνατο είχαν ευχάριστα συναισθήματα, τα οποία μάλιστα ήταν τόσο έντονα, ώστε δεν ήθελαν να επανέλθουν στη ζωή.
Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει τις περιγραφές των ανθρώπων που είχαν κάποια  επιθανάτια εμπειρία. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν 158 ασθενείς, ξεχωρίζοντας τα βασικά λόγια για τη διαδικασία. Οι θετικές λέξεις όπως το «φως» (67%) και το «καλά» (65%) εμφανίστηκαν συχνότερα, σε αντίθεση με τις λέξεις «φόβος» που ανέφερε το 24% των ερωτηθέντων και «νεκρός», αναφέρει το 18% των ερωτηθέντων.
Οι ερευνητές λένε ότι η διαδικασία παρέχει μια αμερόληπτη προσέγγιση στην κατανόηση μιας από τις πιο μυστηριώδεις διαδικασίες. «Αυτό είναι σημαντικό δεδομένου ότι υποδηλώνει ότι τα άτομα δεν σχετίζονται αρνητικά με τις επιθανάτιες εμπειρίες», αναφέρει η έκθεση.
Ο γιατρός Σαν Παρνία, διευθυντής της έρευνας, αναφορικά με την ανάνηψη στην Ιατρική Σχολή της NYU Langone στη Νέα Υόρκη, ο οποίος έχει φέρει χιλιάδες ασθενείς πίσω από το θάνατο, δήλωσε ότι ακόμα και αν ένα άτομο είχε πόνους πριν βιώσει μια εμπειρία κοντά στο θάνατο, η διαδικασία θανάτου ήταν ευτυχισμένη.
«Περιγράφουν μια αίσθηση ότι αισθάνονται τους αποθανόντες συγγενείς τους, σχεδόν σαν να έρχονται για να τους υποδεχτούν. Συχνά λένε ότι δεν ήθελαν να επιστρέψουν σε πολλές περιπτώσεις, είναι τόσο άνετοι και νιώθουν ότι ένας μαγνήτης τους τραβάει αλλά δεν θέλουν να επιστρέψουν », δήλωσε ο Παρνία.
Ωστόσο δεν είναι απόδειξη μιας μετά θάνατον ζωής.

Εξαρθρώθηκαν δύο σπείρες που έκλεβαν οχήματα και διέπρατταν διαρρήξεις σε καταστήματα και οικίες

Στην εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων που έκλεβαν οχήματα και διέπρατταν διαρρήξεις σε καταστήματα και οικίες στην Αττική, προχώρησε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Χαρακτηριστικό στοιχείο της πρώτης σπείρας, που έκλεβε αυτοκίνητα, είναι ότι τα μέλη της διέθεταν ειδικό τεχνικό εξοπλισμό (φορητούς υπολογιστές που συνδέονται με το διαγνωστικό των οχημάτων), καθώς και λογισμικό (software) για τη δημιουργία κλειδιών, προγραμματισμένα με τα στοιχεία των οχημάτων που ήταν στόχοι τους.
Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για δυσεύρετο εξοπλισμό, μεγάλης αξίας, που τις περισσότερες φορές εισάγεται από το εξωτερικό, ενώ είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται σπείρα με ανάλογη υποδομή στην κλοπή οχημάτων. Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν 8 μέλη, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό. Μάλιστα, για πέντε από τους συλληφθέντες, έχουν σχηματιστεί παλαιότερα ποινικές δικογραφίες για παρόμοια αδικήματα, ενώ ένας από τους δράστες, από το 1992 έως και σήμερα, έχει συλληφθεί συνολικά είκοσι φορές, για ανάλογα αδικήματα. Παράλληλα, έχουν εξιχνιαστεί έως τώρα 39 περιπτώσεις κλοπών οχημάτων, ενώ εντοπίστηκαν 5 κλεμμένα αυτοκίνητα, πινακίδες, άδειες κυκλοφορίας, καθώς και πλήθος εξαρτημάτων και ανταλλακτικών οχημάτων, που αποθήκευαν σε ειδικούς χώρους που διατηρούσαν άτομα που συνεργάζονταν με τους δράστες.
Τα κλεμμένα αυτοκίνητα τα διοχέτευαν οι δράστες αυτούσια ή σε ανταλλακτικά - εξαρτήματα, σε δίκτυο που είχαν συστήσει και το οποίο επεκτεινόταν και εκτός Αττικής. Ειδικότερα, σε Πάτρα, Χαλκίδα, Καλαμάτα, Καστοριά, Βόλο και Ιωάννινα.
Η αστυνομία εκτιμά ότι από την διαπιστωμένη δράση τους το ποσό που αποκόμισε η σπείρα ανέρχεται σε 300.000 ευρώ περίπου, αλλά μπορεί να είναι μεγαλύτερο το παράνομο κέρδος της εάν συνεκτιμηθεί η διάρκεια της δράσης τους, σε συνδυασμό με την τιμή πώλησης μεμονωμένων ανταλλακτικών οχημάτων.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Οσον αφορά στη δεύτερη συμμορία, διέπραττε διαρρήξεις σε καταστήματα και οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ, σύμφωνα με την εκτίμηση της αστυνομίας, η συνολική αξία των αφαιρεθέντων υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ. Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες προκειμένου να αποκτήσουν ειδικό εξοπλισμό, καθώς και ανάλογη τεχνογνωσία και εμπειρία, διέρρηξαν, με τη μέθοδο ριφιφί, δύο κλειθροποιεία, από τα οποία αφαίρεσαν όλο τον τεχνολογικό εξοπλισμό που διέθεταν. Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν, έπειτα από αστυνομική επιχείρηση, σε Πατήσια και Κυψέλη, τέσσερις αλλοδαποί, εκ των οποίων τρεις άνδρες και γυναίκα, ενώ έως τώρα έχουν εξιχνιαστεί οκτώ περιπτώσεις διαρρήξεων.
Οι δράστες συχνά παρακολουθούσαν τους ενοίκους των οικιών ή τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που στοχοποιούσαν, για να δουν τις κινήσεις τους, το δρομολόγιο που ακολουθούσαν και εάν τα οχήματά τους ήταν σταθμευμένα έξω από το σπίτι ή το κατάστημά τους.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε κύρια ανάκριση.
Τέλος, σύμφωνα με την αστυνομία, σε βάρος και των τριών ανδρών της σπείρας έχουν σχηματιστεί δεκάδες ποινικές δικογραφίες, για παρόμοια αδικήματα, ενώ έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης.

Με Ντέμη οι αλλαγές στο Μαξίμου ;

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε το πρωί του Σαββάτου ο Ντέμης Νικολαΐδης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του sdna.gr
Ο Ντέμης βρέθηκε sτο Μέγαρο Μαξίμου την ώρα που η Κυβέρνηση αναζητά στελέχη κοινής αποδοχής, τα οποία θα μπορούν να τρέξουν μια ομάδα εργασίας.
Ο πρώην άσος της ΑΕΚ τα είπε με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ δεν αποκλείεται να συναντήθηκε και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος βρισκόταν εκείνη την ώρα στο Μαξίμου.
Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η επίσκεψη του παλαίμαχου άσου της ΑΕΚ αφορά την αποστολή της ελληνικής Κυβέρνησης με επικεφαλής τον Γιώργο Γεραπετρίτη στη Νιον, για τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με FIFA και UEFA στη Νιόν ή αν αφορά συνολικά μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει την σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ, όπως προτείνει η ΠΑΕ Ολυμπιακός και να επιβάλει μια προσωρινή διοίκηση συνεργασίας. Δεν αποκλείεται πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εισηγηθεί προκειμένου ο Ντέμης να αναλάβει ηγετικό ρόλο (πρόεδρος της ΠΔΕ) ταυτόχρονα με την επιτροπεία που θα υπάρχει από Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Μόνη κι αβοήθητη στη ζωή και στο θάνατο

Μόνη στη ζωή, μόνη και μετά θάνατον. Μια  71χρονη γυναίκα, αποδείχθηκε αβοήθητη και μετά θάνατον, καθώς εδώ και 26 ημέρες η σορός της παραμένει στα αζήτητα του νεκροτομείου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. 
Η έρευνα των αστυνομικών αρχών δεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη εν ζωή συγγενών – στην Ελλάδα τουλάχιστον – και χωρίς κάποιον συγγενή ή φίλο να ενδιαφερθεί, η ταφή της καθυστερεί. 
Επιπλέον επιβεβαιώνει την πολυνομία και κυρίως τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία, με αρμόδιες και αναρμόδιες υπηρεσίες να ανταλλάσσουν αλληλογραφία για ημέρες.
Την Παρασκευή, για την «καθυστέρηση» στην επίλυση του προβλήματος της ταφής ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας και τελικά ζητήθηκε από τη Μητρόπολη Λάρισας βοήθεια - συνδρομή και με χρήματα του Φιλόπτωχου Ταμείου της, να καλύψει μόνο τα έξοδα της μεταφοράς της σορού στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία. Ο δήμος Λαρισαίων θα παραχωρήσει δωρεάν τον τάφο.

εφημερίδα Ελευθερία

Αναίτια αναταραχή του εμπορικού κόσμου της Καλαμάτας ,τη μεγάλη εορτή της Υπαπαντής

Η απαρέγκλιτη τήρηση της Νομοθεσίας, αποτελεί υποχρέωση των τοπικών Αρχών, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να ενισχύουν το αίσθημα δικαιοσύνης και ισονομίας, στους πολίτες.

Αντί αυτού, είδαμε πως  με μια και μόνο απόφασή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας κ. Αναστασόπουλος, κατάφερε να δημιουργήσει απόλυτη αναταραχή στον εμπορικό κόσμο της Καλαμάτας.

Αποφάσισε την 31.1.2020, να επιτρέψει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, ανήμερα της μεγάλης εορτής της Παναγίας της Υπαπαντής.

Ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με την ουσία της απόφασής του κ. Αναστασόπουλου, η ημερομηνία έκδοσής της ( αρ. Φ24/ οικ.343/31.1.2020), διχάζει τους επαγγελματίες και ταυτόχρονα προκαλεί σύγχυση στο αγοραστικό κοινό.

Η  απόφαση του κ. Αναστασόπουλου  δεν έδωσε επαρκή χρόνο σε  όσους επαγγελματίες ήθελαν να παραμείνουν ανοιχτοί και να είναι νόμιμοι, διότι δεν πρόλαβαν να τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες που απαιτούνται.

Η απόφαση δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της τα δικαιώματα των εργαζομένων – υπαλλήλων και δεν έγινε κατά την άποψή μας, η απαραίτητη διαβούλευση.

Αποτέλεσμα αυτής της βεβιασμένης απόφασης είναι οι επιχειρήσεις να αναγκάζονται με συνεχείς ανακοινώσεις τους να ενημερώνουν το καταναλωτικό κοινό για το τι έχουν αποφασίσει, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία αυτών ενημερώνει, ότι οι επιχειρήσεις τους θα παραμείνουν κλειστές.

Εκ του αποτελέσματος των ενέργειών σας, διαφαίνεται η ανάγκη να είστε πιο προσεκτικός και πιο σοβαρός κ. Αναστασόπουλε, στον αυτοδιοικητικό ρόλο που αναλάβατε.

Καλαμάτα 1 Φεβρουαρίου 2020

ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ



ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ-ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΟΥΝΗΣ

Σοβαρό τροχαίο για γνωστό επιχειρηματία και τη σύζυγό του

«Τύχη βουνό» είχαν ο Βασίλης Χήτος, ιδιοκτήτης της εταιρείας Ζαγόρι και η Βραζιλιάνα σχεδιάστρια σύζυγός του Καρολίνα ντε Σόουζα, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν εξετράπη της πορείας του και βρέθηκε σε παράδρομο της Ιονίας Οδού.
 Το τροχαίο συνέβη στο 80ο χιλιόμετρο της Αντιρρίου-Ιωαννίνων.
Οι εικόνες από το κατεστραμμένο όχημα αποδεικνύουν τη σφοδρότητα της σύγκρουσης.
 Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, ένα σκασμένο ελαστικό ήταν πιθανότατα η αιτία που το όχημα ξέφυγε από την πορεία του, πέρασε τις προστατευτικές μπάρες και βρέθηκε σε παράδρομο της Ιονίας Οδού
Ο επιχειρηματίας και η σύζυγός του κατάφεραν να βγουν από το διαλυμένο αυτοκίνητο, χωρίς να τραυματιστούν.

Επίσκεψη Αντ. Σαμαρά στη Διάπλαση

Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Διάπλαση» επισκέφτηκε το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρώην Πρωθυπουργός στην επίσκεψη στους χώρους του πρότυπου κέντρου έμεινε εντυπωσιασμένος από τη άρτια λειτουργία και τις σύγχρονες υπηρεσίες που προσφέρονται, με την «Διάπλαση» να αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς στον ιατρικό χώρο.
Ενημερώθηκε μάλιστα από τους ανθρώπους του Κέντρου τους Γιάννη Τασσιόπουλο, Γιώργο Τασσιόπουλο και Βασίλη Τζωρτζάκη.
Η «Διάπλαση» άλλωστε ετοιμάζεται για το νέο της μεγάλο βήμα με την δημιουργία μιας Γενικής Κλινικής όπως άλλωστε έχετε ενημερωθεί ένα εγχείρημα που ανοίγει μια νέα σελίδα για τα δεδομένα της υγείας στη Νότια Πελοπόννησο.

** Το ρεπορτάζ και η φωτογραφία είναι από το BEST TV

ΒΙΝΤΕΟ - Δήλωση Σαμαρά, στο BEST για τη NOVARTIS

Δημόσια τοποθέτηση για όσα κατέθεσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής στην επιτροπή της Βουλής για την Novartis έκανε ο πρώην πρωθυπουργός  κ. Αντώνης Σαμαράς. 
Εμφατική και με ξεκάθαρα μηνύματα η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά μετά και τις νέες αποκαλύψεις Αγγελή.
 Ο πρώην Πρωθυπουργός από την Καλαμάτα στην οποία και βρίσκεται με αφορμή τους εορτασμούς για την Πολιούχο της πόλης Παναγία Υπαπαντή, ερωτώμενος μεταξύ άλλων για τις αποκαλύψεις του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το σχέδιο που υπήρχε  σημείωσε με ηχηρό τρόπο:
«Κοιτάξτε, από την πρώτη ημέρα είχα πει ότι είναι συμμορία. Και όσοι τότε δεν το πίστευαν, σήμερα το πιστεύουν.
Η ιστορία αυτή πρέπει να καθαρίσει σε βάθος και μέχρι τέλους!».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ιωάννης Αγγελής που είχε ζητήσει να εξεταστεί εκ νέου από τους συναδέλφους του, υποστήριξε την Παρασκευή στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, πως:
στο στόχαστρο είχαν μπει ο Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο πρώην υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος, και επικαλέστηκε συζητήσεις που είχε με την τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου και την τότε Γενική Επιθεωρήτρια κ. Μαρία Παπασπύρου.


** Η δήλωση έγινε στο BEST TV

Πήγε να σκοτώσει την αδερφή του με αλυσοπρίονο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 47χρονος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. 

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Ηλιούπολη, στην οδό Κυπριανού, όταν ένας 47χρονος επιτέθηκε στο θείο του και στη συνέχεια προσπάθησε να σκοτώσει την αδερφή του με αλυσοπρίονο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 47χρονος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.
Τα ξημερώματα πήγε στην πολυκατοικία που διαμένει η αδερφή του με τον σύζυγό του και ο θείος του.
Ο 47χρονος πήγε πρώτα στο διαμέρισμα του θείου του, που βρίσκεται στο ισόγειο.
Αφού τον ακινητοποίησε και τον απείλησε με ψεύτικο πιστόλι του πέρασε χειροπέδες.
Στη συνέχεια ανέβηκε στον πρώτο όροφο που ζει η αδερφή του, κρατώντας την αστυνομία.
Προσπάθησε να μπει μέσα, αλλά δεν τα κατάφερε. Η αδερφή του ειδοποίησε την αστυνομία, που έσπευσε στο σημείο και τον συνέλαβε.

Το ΚΤΕΛ Αρκαδίας τους πάει έκθεση

Μια νέα σημαντική πρωτοβουλία, αποτελεί η συνεργασία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας με το ΚΤΕΛ του νομού για τη δωρεάν μεταφορά Αρκάδων επαγγελματιών σε σημαντικές  εμπορικές εκθέσεις στην Αθήνα.
Η πρώτη έκθεση που θα επισκεφθούν είναι η HORECA τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, με αναχώρηση 9 το πρωί από τις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ. Επιστροφή την ίδια μέρα στις 4 το μεσημέρι από τις εγκαταστάσεις της έκθεσης Metropolitan Expo.
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δωρεάν μεταφοράς είναι απαραίτητη η εμπρόθεσμη δήλωση συμμετοχής μόνο στα  μέλη που είναι ταμειακώς ενήμεροι στο Επιμελητήριο Αρκαδίας έως την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020.
Μια μέρα μετά (μέσω sms ή email) το Επιμελητήριο Αρκαδίας θα ενημερώσει όσους δήλωσαν συμμετοχή για με το δρομολόγιο (ημερομηνία, ώρα και τοποθεσία) και δωρεάν είσοδο στην έκθεση.
Σημειώνεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και ότι η αποστολή θα πραγματοποιηθεί εφόσον  ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι μεταξύ 40-50.H ΗORECA είναι διεθνής έκθεση για την τροφοδοσία και τον εξοπλισμό των ξενοδοχείων και μονάδων Μαζικής Εστίασης. Πραγματοποιείται Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου έως και Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo.

Από το "Καλημέρα Αρκαδία"

Διασωληνωμένοι 4 εργαζόμενοι της Motor Oil που τραυματίστηκαν από πυρκαγιά στα διυλιστήρια


Σε πολύ σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, τέσσερις εργαζόμενοι, που τραυματίστηκαν από πυρκαγιά χτες το βράδυ, στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων της Motor Oil στην Κόρινθο.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το σοβαρό ατύχημα συνέβη γύρω στις 22.30 στο βοηθητικό ιατρείο της μονάδας παραγωγής βενζίνης υπ' αριθμόν 3.700 και θύματα είναι ένας νοσοκόμος 37 ετών και τρεις εργάτες, 55, 38 και 41 ετών.
Η Πυροσβεστική, σύμφωνα με την ενημέρωση, ειδοποιήθηκε για το συμβάν από το ΕΚΑΒ, το οποίο κλήθηκε από τους υπευθύνους των διυλιστηρίων και όταν έφτασε στο σημείο η φωτιά είχε ήδη σβηστεί από τα συνεργεία της επιχείρησης.
Οι τραυματίες διακομίστηκαν αρχικά με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο Κορίνθου και από εκεί, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, στο Θριάσιο νοσοκομείο Ελευσίνας και στο Γενικό Κρατικό Αθηνών Γεώργιος Γεννηματάς, όπου νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Τα διυλιστήρια έχουν ένα κεντρικό ιατρείο και σε κάθε μονάδα ένα βοηθητικό ιατρείο. Όπως έγινε γνωστό, στην προκειμένη περίπτωση, οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στον χώρο αναμονής του βοηθητικού ιατρείου της μονάδας «3.700».
Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί και διενεργείται προανάκριση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορίνθου, που ερευνά την υπόθεση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των διυλιστηρίων.

Οι πολλές selfie σημαίνουν ναρκισσισμός

Δε σταματάς να βγάζεις selfie και να τις ποστάρεις στο Instagram;
 
Νέα έρευνα από την Computers in Human Behavior υποστηρίζει ότι η συνήθεια αυτή συνδέεται με κάποιες μορφές ναρκισσισμού.
Η εν λόγω μελέτη επιχειρεί να κατανοήσει τη σχέση των selfies με τον ναρκισσισμό, μία διαταραχή προσωπικότητας κατά την οποία ο «παθών» έχει μία αρκετά ενισχυμένη αίσθηση αυτο-σημαντικότητα και μία έλλειψη συμπάθειας για τους άλλους.
Συχνά πρόκειται για μηχανισμούς που χρησιμοποιεί για να «μασκαρέψει» τον δικό του χαμηλό αυτοσεβασμό. Αυτές οι συμπεριφορές ποικίλουν, με την έννοια ότι κάποιος μπορεί να παρουσιάσει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά χωρίς να έχει πλήρη διαταραχή.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ειδικοί εξέτασαν τα προαναφερθέντα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, αλλά και τη «συμπεριφορά» δημοσίευσης selfie 470 Αμερικανών και 260 Λιβανέζων φοιτητών. Βρήκαν λοιπόν μία συσχέτιση μεταξύ τους που χαρακτηρίζεται από παραφουσκωμένο εγώ και υπερβολική αυτονομία.
Αντίστοιχα, διαπίστωσαν πως οι σπουδαστές από τη βορειοανατολική Αμερική έτειναν να ποστάρουν περισσότερες selfie στα κοινωνικά δίκτυα από ό,τι αυτοί που κατάγονταν από τη δυτικοκεντρική Αμερική ή τον Λίβανο.
«Λόγω του εύρους της μελέτης μας, εμείς απλώς ξύσαμε την επιφάνεια των κοινωνικών διαφορών σε προβλέψιμα μοντέλα αναφορικά με τη διαδικτυακή συμπεριφορά.
Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα περισσότερες διεπιστημονικές μελέτες που θα ερευνούν τις διαφορές στη διαδικτυακή συμπεριφορά και τα μοντέλα που θα την προβλέπουν.
Απαιτείται έρευνα για να διερευνηθεί ποια στοιχεία μιας γεωγραφικής κοινότητας (π.χ. κολεκτιβισμός εναντίον ατομικισμού) μπορεί να συνδέονται με συγκεκριμένες συμπεριφορές στο διαδίκτυο», δήλωσε η Christina Shane-Simpson, η επικεφαλής της μελέτης.

«Ακατάσχετο και αφορολόγητο το επίδομα γέννησης»

Τι αποκάλυψε η αρμόδια Υπουργός νωρίτερα σήμερα.
 
Και ακατάσχετο και αφορολόγητο θα είναι το νέο επίδομα γέννας ύψους 2 χιλιάδων ευρώ που θα χορηγείται σε δύο δόσεις τόνισε στον ΣΚΑΪ η Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μηχαλίδου.

Διευκρίνησε ότι από το επίδομα αποκλείεται μόνο το 1%, των πιο ευκατάστατων Ελλήνων.

Ανέφερε επίσης ότι και το επίδομα παδιού θα είναι πλέον αφορολόγητο σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε από την Βουλή την περασμένη εβδομάδα.

Πλαστικά στο 70% των θαλάσσιων χελωνών του «ΑΡΧΕΛΩΝ»


 Από 36 θαλάσσιες χελώνες, που κατέληξαν στο Κέντρο Διάσωσης του «ΑΡΧΕΛΩΝ» στη Γλυφάδα, πάνω από το 70% βρέθηκαν να έχουν καταπιεί πλαστικά.
 Όπως έγινε γνωστό, ύστερα από ανάλυση στομαχικού περιεχομένου από την ομάδα του ΕΛΚΕΘΕ, καταμετρήθηκαν πάνω από 250 πλαστικά κομμάτια, εκ των οποίων τα περισσότερα σε νεαρά άτομα. Ο μέσος αριθμός πλαστικών ήταν 11 κομμάτια ανά χελώνα, που βρέθηκαν στο στομάχι και το έντερο των ζώων, και περιλαμβάνουν νήματα - πετονιές, κομμάτια από πλαστικές σακούλες διάφορων χρήσεων, και «μικροπλαστικά» κομμάτια από σκληρό πλαστικό.
   Όπως αναφέρει η υπεύθυνη του προγράμματος δρ. Ελένη Καμπέρη: «Η ανάλυση στομαχικού περιεχομένου για την καταγραφή πλαστικών έγινε για πρώτη φορά από την ομάδα του ΕΛΚΕΘΕ. Το ποσοστό των χελωνών που βρέθηκαν με πλαστικά στο στομάχι στην Ελλάδα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με την δυτική και κεντρική Μεσόγειο και αρκετά υψηλότερο από άλλες χώρες της ανατολικής και νότιας Μεσογείου όπως η Τουρκία και η Τυνησία. Για την Κύπρο έχει δημοσιευτεί πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που βρέθηκε στην Ελλάδα».
      Σύμφωνα με την κ. Καμπέρη, «απορρίμματα ανθρώπινων δραστηριοτήτων υπάρχουν σε όλους τους θαλάσσιους βιοτόπους, από τις παραλίες μέχρι τα πιο απομακρυσμένα σημεία των ωκεανών. Από όλους τους τύπους των θαλάσσιων απορριμμάτων τα πλαστικά είναι τα πιο προβληματικά και τα μεγαλύτερα σε ποσότητα. Τα πλαστικά μπορούν να μπουν στην τροφική αλυσίδα όταν τυχαία καταναλωθούν από θαλάσσιους οργανισμούς και το πρόβλημα είναι ότι εκεί μπορούν να απελευθερώσουν επικίνδυνες χημικές ουσίες. Παρόλο ότι η κατάποση πλαστικών μικροτεμαχίων από θαλάσσιους οργανισμούς είναι πιο κοινή στους μεγάλους ωκεανούς, πλαστικά έχουν βρεθεί στις πεπτικές οδούς αρκετών οργανισμών στη Μεσόγειο Θάλασσα».
      Σημειώνεται ότι η ερευνητική προσπάθεια του ΕΛΚΕΘΕ θα συνεχιστεί σίγουρα μέχρι το τέλος του 2020 και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά προγράμματα. Το δίκτυο για την συλλογή δειγμάτων στήθηκε με την βοήθεια του MEDASSET, της καθ. Α. Κομνηνού της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ και του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα, ενώ συμμετέχουν κτηνίατροι από όλη την Ελλάδα.
      Σύμφωνα με τον Σύλλογο, «η έρευνα έχει σχέση με την εφαρμογή της Θαλάσσιας Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων. Στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο δείκτης αυτός έχει συμπεριληφθεί στη νομοθεσία εναρμόνισης της Θαλάσσιας Στρατηγικής, όχι όμως ακόμη στην Ελλάδα».

Για πόσες μέρες είναι μεταδοτικά η γρίπη και το κρυολόγημα !

Με τον καιρό να αλλάζει άρδην από το πρωί έως το βράδυ και τον χειμώνα να είναι στο ζενίθ του, ολοένα και περισσότεροι από εμάς θα πέσουμε “θύματα” του κρύου καιρού, με το κρυολόγημα και την εποχική γρίπη να είναι οι πιο συνήθεις αιτίες που μας κρατούν στο σπίτι. Αλλά πόσες μέρες πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι για να μην κολλήσουμε τους άλλους;

Και αν κάποιος άλλος έχει γρίπη, ή κρυολόγημα, πόσες μέρες πρέπει να “κρατήσουμε τις αποστάσεις μας” από εκείνον, για να μην αρρωστήσουμε και εμείς;

Τι είναι η γρίπη;
Είναι μια ιογενής λοίμωξη που “βαραίνει” το κεφάλι και το στήθος σας. Συνήθως θα έχετε μια ρινική καταρροή ή συμφόρηση (μερικές φορές και τα δύο την ίδια ημέρα), υγρά μάτια, πονόλαιμο και, ίσως, βήχα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το σώμα σας θα πονά, θα είστε κουρασμένοι και θα αναπτύξετε πιθανώς αρκετά υψηλό πυρετό. Μπορεί να αισθανθείτε αυτά τα συμπτώματα πρώτα, προτού αναπτύξετε και αναπνευστικά συμπτώματα. Η γρίπη είναι πολύ πιο εξουθενωτική από ένα ένα βαρύ κρυολόγημα.

Πότε είναι η περίοδος της γρίπης;
Η εποχική γρίπη αρχίζει συνήθως το φθινόπωρο (αρχές Οκτωβρίου περίπου) και διαρκεί όλον το χειμώνα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό PLoS Pathogens έδειξε ότι οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται πιο εύκολα το χειμώνα, όταν ο αέρας είναι ψυχρός και ξηρός.

Για πόσο καιρό είναι μεταδοτική;
Η γρίπη είναι μεταδοτική

1 ημέρα ΠΡΙΝ και
5-7 ημέρες ΜΕΤΑ την έναρξή της
Τα μικρά παιδιά, οι άνθρωποι άνω των 65 ετών, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και οι άνθρωποι με ανίατη ασθένεια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τη γρίπη. Οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόωρο τοκετό.

Κρυολόγημα
Τι είναι το κρυολόγημα;
Τα κρυολογήματα είναι επίσης ιοί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι ιών που προκαλούν κρυολόγημα. Χτυπούν το αναπνευστικό σύστημα ακριβώς όπως η γρίπη, προκαλώντας ρινική καταρροή ή βουλωμένη μύτη, υγρά μάτια, πονόλαιμο και, μερικές φορές, βήχα. Υπάρχει πιθανότητα να αναπτύξετε και πυρετό, αλλά θα είναι αρκετά χαμηλός και δεν θα εμπνέει ανησυχία. Σε αντίθεση με τη γρίπη, ένα κρυολόγημα εξελίσσεται σταδιακά και αργά. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι “θα κρυολογήσουν” τουλάχιστον μία ημέρα νωρίτερα.

Ποια περίοδος είναι η χειρότερη για το κρυολόγημα;
Τα κρυολογήματα τείνουν να είναι πιο συχνά το φθινόπωρο και τον χειμώνα, επειδή τότε είναι που οι άνθρωποι βρίσκονται περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους. Ο ιός υπάρχει στα σταγονίδια του βήχα και του φτερνίσματος. Αυτά τα σταγονίδια εξαπλώνονται στον αέρα και κατακάθονται σε διάφορες επιφάνειες (πόμολο πόρτας, διακόπτες, τηλεχειριστήρια, πληκτρολόγια κλπ) που τις ακουμπάνε πολλά χέρια καθημερινά. Από εκεί μολύνουν πολλούς άλλους ανθρώπους που θα τα αγγίξουν και στη συνέχεια θα ακουμπήσουν το ίδιο τους το πρόσωπο.

Για πόσο καιρό είναι μεταδοτικό το κρυολόγημα;
Τα κρυολογήματα είναι μεταδοτικά από περίπου 1 εβδομάδα ΠΡΙΝ αρρωστήσετε και ΜΕΧΡΙ όλα τα συμπτώματά σας να έχουν υποχωρήσει, κάτι που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο εβδομάδες

iatropedia

ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΥΠΑΠΑΝΤΗ

Σε ανάμνηση της εισόδου του Χριστού στο Ναό των Ιεροσολύμων. 

Αυτό γιορτάζουμε 2 Φεβρουαρίου. 

Αυτή είναι η γιορτή της Καλαμάτας

Ή όπως λένε τα βιβλία «ετυμολογικά» σημαίνει η προϋπάντηση του μικρού Ιησού. Ταυτόχρονα είναι και η συμπλήρωση των 40 ημερών από τη Γέννηση και ο καθαρισμός της Παναγίας από τη λοχεία. 
Μεταφορικά, στη σημερινή εποχή, αυτό που λέμε «40ρισε και πήγε για ευχή».
Το εκκλησιαστικό γεγονός εξιστορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς και αναφέρει ότι συνέβη σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του Ιησού. Επειδή, σύμφωνα με το νόμο, ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας , έπρεπε να αφιερωθεί στον Θεό και συγχρόνως οι γονείς να προσφέρουν σε Αυτόν μία μικρή θυσία από ένα ζευγάρι περιστέρια.
Το ζευγάρι του Ιωσήφ και της Μαρίας προϋπάντησε στο ναό ο υπερήλικας Συμεών, ο οποίος δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του και φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα.
Στις 2 Φεβρουαρίου λοιπόν η Χριστιανική πίστη γιορτάζει μία από τις 12 μεγάλες γιορτές (Δωδεκάορτον) της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Η ημέρα της Υπαπαντής εορτάζεται σε ανάμνηση του ερχομού Του στο Ναό των Ιεροσολύμων και στον καθαρισμό της Παναγίας από τη λοχεία. Στον αγγλόφωνο κόσμο η γιορτή είναι γνωστή ως «Candlemas».
Τα βυζαντινά χρόνια, η Υπαπαντή γιορταζόταν ως μικρή γιορτή στις 14 Φεβρουαρίου. Ωστόσο ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός την ανήγαγε σε δεσποτική το 542μ.Χ. και επέβαλε να εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού για έναν λοιμό που έπληττε την επικράτεια του. Στις μέρες μας μόνο η Αρμενική Εκκλησία τιμά την Υπαπαντή στις 14 Φεβρουαρίου, ενώ οι «παλαιοημερολογίτες» γιορτάζουν την Υπαπαντή στις 15 Φεβρουαρίου.

Ψωμί: Καλύτερη η συντήρηση εντός ή εκτός ψυγείου;

Σε όλους μας αρέσει το ψωμί περισσότερο, όταν είναι φρέσκο. Αλλά πολλές φορές, είτε λόγω έλλειψης χρόνου για να πάμε να αγοράσουμε ψωμί, είτε επειδή είχαμε πάρει πολύ ψωμί πιο πριν και έχει μείνει, καταλήγουμε να καταναλώνουμε “μπαγιάτικο” ψωμί.

Αλλά πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το ψωμί όσο πιο καλό γίνεται για όσες περισσότερες μέρες είναι δυνατόν;
Ας κάνουμε το ψωμί… ψίχουλα
Το ψωμί είναι ουσιαστικά ένα “δίκτυο μορίων” από πρωτεΐνες στο αλεύρι σίτου (γλουτένη) και από μόρια αμύλου. Αιωρούμενο σε αυτό το δίκτυο των μορίων είναι το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τη ζύμωση της μαγιάς μέσα στη ζύμη. Αυτό του δίνει την αφράτη υφή του.
Όταν η ζύμη θερμαίνεται στο φούρνο, τα μόρια αμύλου αποδυναμώνονται και επιτρέπουν σε μόρια του νερού να εισέλθουν ανάμεσα στις αλυσίδες των μορίων ζάχαρης και να συνδεθούν μαζί τους. Αυτό διογκώνει το άμυλο και αρχίζει να μαλακώνει.

Η μοριακή δομή του ψωμιού ανάλογα με την κατάστασή του: ζύμη (dough), φρέσκο ψωμί (fresh bread) και μπαγιάτικο ψωμί(stale bread)
Μόλις αρχίζει η ψύξη (ουσιαστικά από τη στιγμή που θα βγει από το φούρνο) η διαδικασία αρχίζει να αντιστρέφεται και τα μόρια αμύλου αρχίζουν να “στεγνώνουν” ή να κρυσταλλώνουν και σκληραίνουν ξανά, μια διαδικασία γνωστή ως “αναδιαμόρφωση”. Ένα άλλο παράδειγμα μιας παρόμοιας διαδικασίας μπορεί να παρατηρηθεί αφήνοντας ένα βάζο μέλι χωρίς καπάκι. Με την πάροδο του χρόνου, θα αφυδατωθεί και το μόνο που θα μείνει να μείνει θα είναι κόκκοι από σκληρά λευκά μόρια γλυκόζης (κρύσταλλα ζάχαρης).
Πώς διατηρείται λοιπόν καλύτερα το ψωμί: στο ψυγείο ή έξω από αυτό;
Αν βάζετε το ψωμί στο ψυγείο, “για να διατηρηθεί περισσότερο”, τότε καταφέρνετε το ακριβώς αντίθετο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μόρια του νερού αποσπώνται από τα μόρια αμύλου και τα μόρια του αμύλου αρχίζουν να παίρνουν το αρχικό τους σχήμα και να σκληραίνουν και πάλι. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου επιταχύνουν τη διαδικασία αφυδάτωσης σχεδόν κατά 6 φορές πιο γρήγορα μέσω αυτής της διαδικασίας.
Αυτός είναι ο λόγος που τα φρούτα και τα λαχανικά διαρκούν περισσότερο στο ψυγείο. Στην περίπτωσή τους, η διαδικασία αφυδάτωσης επιβραδύνει τη φυσική “αποικοδόμηση” που προκαλείται στη σύνθεσή τους από την παρουσία των μορίων του νερού.
Έτσι, προκύπτει ότι το ψωμί διατηρείται καλύτερα και περισσότερο όταν το αφήνουμε έξω από το ψυγείο και σε “θερμοκρασία δωματίου”. Γι’ αυτό και θα παρατηρήσετε τον χειμώνα, με πιο χαμηλές θερμοκρασίες, ότι το ψωμί “χαλάει” πιο γρήγορα.
Βέβαια, αυτά ισχύουν για την ψύξη και όχι για την κατάψυξη, αφού εκεί οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλότερες. Είναι γνωστό ότι αν βάλετε φρέσκο ψωμί στην κατάψυξη του ψυγείου σας, τότε αυτό θα είναι σε πολύ καλή κατάσταση, όταν το αποψύξετε ακόμα και μετά από πολλές εβδομάδες.


 iatropedia.gr

H εφαρμογή "Google Translate" θα μεταγράφει και θα μεταφράζει σε πραγματικό χρόνο

Το Google Translate είναι ήδη μια εξαιρετικά χρήσιμη υπηρεσία, αλλά θα γίνει ακόμη καλύτερη αργότερα φέτος, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη.
Όπως αναφέρει το CNET, η Google παρουσίασε αρκετά AI project νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα στο Σαν Φρανσίσκο. Ένα από αυτά είναι ένα νέο χαρακτηριστικό που κατευθύνεται στην εφαρμογή "Google Translate" λίγους μήνες από τώρα, που θα επιτρέπει σε μια συνομιλία να μεταγραφεί σε πραγματικό χρόνο, ενώ παράλληλα μεταφράζεται σε άλλη γλώσσα.
Από πρακτική άποψη, θα επέτρεπε σε δύο άτομα που μιλούν διαφορετικές γλώσσες να πραγματοποιούν μια συζήτηση, απλώς διαβάζοντας τι λέει το άλλο άτομο από την εφαρμογή στο τηλέφωνό τους. Όπως συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο, η συνομιλία θα πρέπει να είναι σε θέση να ρέει κανονικά χωρίς μεγάλη παύση. Άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν τη συμμετοχή σε μια διάλεξη σε μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνετε ή την παρακολούθηση μιας ταινίας και τη δημιουργία των δικών σας υπότιτλων μέσω της εφαρμογής.
Οι δοκιμές είναι προς το παρόν σε εξέλιξη για πολλές γλώσσες, όπως γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά. Όταν η λειτουργία μεταφερθεί στην εφαρμογή "Google Translate", θα είναι απαραίτητη η σύνδεση στο ίντερνετ για να δουλέψει. Ο φόρτος εργασίας για την πραγματοποίηση μεταγραφής και μετάφρασης σε πραγματικό χρόνο συμβαίνει στους διακομιστές της Google, κάτι το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι η μπαταρία σας θα ευχαριστηθεί.
Εάν εν τέλει λειτουργεί άψογα, τότε το Google Translate πρόκειται να γίνει ένα ακόμη πιο σημαντικό εργαλείο στο τηλέφωνό σας, ειδικά όταν ταξιδεύετε. Δεν διαθέτουμε ημερομηνία κυκλοφορίας για το χαρακτηριστικό, αλλά ελπίζουμε ότι όλοι θα το χρησιμοποιήσουμε πριν από το τρίτο τρίμηνο του 2020.


 gr.pcmag.com

Το όνομα του Τσίπρα πλανάται πάνω από την προανακριτική

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ.Ι.Αγγελής, έδωσε χθες συμπληρωματική κατάθεση. Σε αυτήν αποκαλύπτει πως υπήρχε σχέδιο προφυλάκισης των Α.Σαμαρά, Α.Γεωργιάδη και Α.Λοβέρδου λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.
 Μάλιστα, προς επίρρωση των όσων λέει, επικαλέστηκε την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξ.Δημητρίου και την Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κυρία Μ.Παπασπύρου. Δήλωσε δε πρόθυμος σε μια κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με τις δύο κυρίες.
Αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης πως άλλη βαρύτητα έχει το γεγονός, μερικοί σχολιαστές να γράφουμε εδώ και καιρό πως ο σκοπός των συνωμοτών ήταν να διεξαχθούν εκλογές με έναν πρώην πρωθυπουργό και δύο πρωτοκλασάτα στελέχη της αντιπολιτεύσεως προφυλακισμένα και άλλο να το καταθέτει ανώτατος δικαστικός λειτουργός. Αλλο να ιχνογραφούμε εμείς ένα καθεστώς με Μαδουρικά χαρακτηριστικά και άλλο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. 
Αν θέλουμε να σχηματίσουμε την μεγάλη εικόνα των
όσων αποκαλύπτονται στην προανακριτική επιτροπή, να θυμηθούμε τι είπε, πριν από λίγες ημέρες, ο πρώην εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος κ.Π.Αθανασίου. Κατέθεσε πως ο Δ.Παπαγγελόπουλος του είχε πει πως «ποτέ άλλοτε στην ζωή του δεν είχε τόση εξουσία». 
Αν συνδυάσουμε τις δύο καταθέσεις των ανώτατων δικαστικών λειτουργών καταλήγουμε –με οδηγό την κοινή λογική— στο συμπέρασμα πως στην σκευωρία Novartis υπήρχε ένας σχεδιασμός πολύ πάνω από τις τυπικές εξουσίες ενός αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Για να τελεσφορήσει αυτός ο σχεδιασμός κάποιος έδωσε στον Δ.Παπαγγελόπουλο «εξουσίες που ποτέ δεν τις είχε δει στην ζωή του». 
Ποιος μπορεί να είναι αυτός; 
Ετσι, αυτομάτως μπαίνει στο κάδρο της σκευωρίας ο τότε πρωθυπουργός Α.Τσίπρας. Είναι ο μόνος που μπορεί να του παραχώρησε αυτές τις εξουσίες, γιατί ήταν η κεφαλή της εκτελεστικής εξουσίας. 
Προφανώς, ο Δ.Παπαγγελόπουλος δεν λειτούργησε αυτόνομα και αυτόβουλα. Συμμετείχε σε έναν σχεδιασμό, αλλά ήταν μόνον το καθοδηγητικό όργανο του εκτελεστικού βραχίονα. Υπήρχαν  σε αυτόν τον βραχίονα και δημοσιογράφοι, υπήρχαν και δικαστικοί. 
Βέβαια, υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο—που θα επιβεβαιωθεί ή όχι τις προσεχείς ημέρες—να τέθηκε στην υπηρεσία των σκευωρών ένα παραδικαστικό κύκλωμα που ήδη λειτουργούσε. Ενα παραδικαστικό κύκλωμα που απέβλεπε στην εξουδετέρωση επιχειρηματιών που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τους θεωρούσε πολιτικούς της αντιπάλους ή στην προστασία άλλων, φιλικών προς την κυβέρνηση.
Αυτή η διάσταση της σκευωρίας Novartis μένει να αποδειχθεί. 
Ηταν επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να αφήσει εκτός κάδρου της υπόθεσης Novartis τον Α.Τσίπρα. Το σκεπτικό φαίνεται λογικό. 
Εναν πρώην πρωθυπουργό δεν τον παραπέμπεις, αν τα στοιχεία δεν είναι τόσο ισχυρά για να καταδικαστεί. Διαφορετικά γίνεται ήρωας. 
Ενδεχομένως, και από την πορεία των αποκαλύψεων στην προανακριτική επιτροπή, αυτός ο κυβερνητικός σχεδιασμός να ανατραπεί. Γιατί θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα: η σκευωρία Νovartis ήταν σύλληψη και εκτέλεση ενός μόνον ανθρώπου; Όλα αυτά που μαθαίνουμε και όλα αυτά που θα μάθουμε, τα μηχανεύτηκε μόνος του ο Δ.Παπαγγελόπουλος; 
Είναι δυνατόν ένας αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης να αποφάσισε, χωρίς ανωτέρα έγκριση, να προφυλακίσει έναν πρώην πρωθυπουργό;  
Βρίσκω αρκετά ακραίο αυτό το σενάριο. 
Νομίζω πως μετά και την συμπληρωματική κατάθεση Αγγελή, διευρύνεται το πλαίσιο της έρευνας της προανακριτικής επιτροπής.  
Θα πρέπει—κατά την γνώμη μου—να διερευνήσουν ποιος έδινε τις εντολές στον Παπαγγελόπουλο. Η ανεύρεση της αλήθειας απορρέει από τον όρκο που έδωσαν τα μέλη της, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και συμβιβασμούς.
 
 
Σ. Μουμτζής
liberal.gr

Παραιτήθηκε η «Πέππα το Γουρουνάκι»

Την παραίτησή της από το ρόλο της Πέππα ανακοίνωσε μετά από 13 χρόνια η 18χρονη Harley Bird.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Daily Mail, η εκατομμυριούχος πλέον 18χρονη ηθοποιός δεν θα χαρίζει πια τη φωνή της στο δημοφιλές καρτούν και θα αντικατασταθεί από την 9χρονη Amelie Bea.

Η Harley Bird πληρωνόταν με 1.000 λίρες την ώρα από όταν ήταν πέντε ετών για να ενσαρκώνει η φωνή της την Πέππα.

Έτσι,ο δημοφιλές καρτούν που έχει κατακτήσει τις καρδιές εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο θα αλλάξει πλέον φωνή.

Με το πενάκι του ΚΥΡ


GOOD LUCK BRITAIN - Η Βρετανία πέταξε προς την Ελευθερία!

 Aποχώρησε οριστικά από την ΕΕ και πλέον θα αναπτύξει την δική της ανεξάρτητη εθνική πολιτική.

 Άλλον αέρα στην βρετανική πρωτεύουσα έδωσε και η φωταγώγηση κτιρίων που στεγάζονται υπουργεία σε κόκκινο και μπλε, τα χρώματα της βρετανικής σημαίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εντέλει αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (τοπική ώρα) και έχει μπροστά του ένα μάλλον αβέβαιο μέλλον μετά το Brexit, αφού αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στη μεταπολεμική προσπάθεια να ενωθούν οι άλλοτε αντίπαλες χώρες της Ευρώπης.

Στη σημαντικότερη γεωπολιτική μεταβολή που βιώνει το Λονδίνο μετά την απώλεια της αυτοκρατορίας, το ΗΒ αποχώρησε τυπικά από την ΕΕ στις 01:00 [ώρα Ελλάδας], έπειτα από 47 χρόνια, εισερχόμενο σε αυτήν που ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον αποκαλεί την ανατολή μιας νέας εποχής.

Brexit: Πως κατάφεραν 700 Βρετανοί να μείνουν στην Κομισιόν

Περίπου 700 Βρετανοί υπήκοοι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά το Brexit, παρά τον κανονισμό που προβλέπει ότι οι αξιωματούχοι στον ευρωπαϊκό αυτόν οργανισμό πρέπει να είναι Ευρωπαίοι πολίτες.
Ένας εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν δήλωσε σήμερα ότι οι Βρετανοί πολίτες που εργάζονται ήδη για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παυτούν των καθηκόντων τους, στην περίπτωση που μια σύγκρουση συμφερόντων ή μια διεθνής υποχρέωση το καταστήσει αναγκαίο.
Ο αριθμός των Βρετανών αξιωματούχων της ΕΕ μειώθηκε ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης από το Λονδίνο στις 27 Μαρτίου του 2017.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, υπάρχουν 200 λιγότεροι αξιωματούχοι με βρετανικά διαβατήρια. Αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως η συνταξιοδότηση, η λήξη συμβολαίων και η αλλαγή υπηκοότητας. Περίπου 120 πρώην Βρετανοί υπήκοοι, που εργάζονται στην Κομισιόν, άλλαξαν τις εθνικότητές τους τα τελευταία τρία χρόνια, επισήμανε η Επιτροπή στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Έργο για την υπερταχεία πρόσβαση στο διαδίκτυο στην Ελλάδα, ενέκρινε η Κομισιόν

Από κονδύλια της ΕΕ θα χρηματοδοτηθεί το έργο για την υπερταχεία ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα, ύψους 223 εκατ., που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Η επένδυση αυτή θα προσφέρει σύγχρονη και ταχεία πρόσβαση στο διαδίκτυο στους χρήστες σε ολόκληρη τη χώρα, ωφελώντας περίπου 11 εκατομμύρια ανθρώπους, αναφέρει σε ενημέρωσή της η Κομισιόν.
Αναδεικνύοντας τη σημασία του έργου αυτού, η Επιτροπή σημειώνει πως η υπερταχεία ευρυζωνικότητα θα συνεισφέρει επίσης στη δημιουργία άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων, θα ωφελήσει τους καταναλωτές, παρέχοντάς τους καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου, τους πολίτες, οι οποίοι θα επωφεληθούν από μέσα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, και τους εργαζομένους, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα τηλεργασίας, μειώνοντας έτσι τον χρόνο που αφιερώνουν στις μετακινήσεις τους και δαπάνες όπως το μίσθωμα γραφείου. Το έργο υπερταχείας ευρυζωνικότητας θα τεθεί σε λειτουργία τον Μάιο του 2021, εκτιμά η Κομισιόν.
Η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε πως πρόκειται για ένα σαφές παράδειγμα της προστιθέμενης αξίας της πολιτικής συνοχής, που διασφαλίζει ότι κανείς δεν μένει στο περιθώριο, και επισημαίνει: «Χάρη σε αυτή την επένδυση, οι Έλληνες πολίτες - και ιδίως εκείνοι που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές - θα επωφεληθούν από αποτελεσματική, σύγχρονη και υπερταχεία πρόσβαση στο διαδίκτυο».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάνω από 196 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και 27 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου