16.5.10

Το ΣτΕ απάλλαξε από φόρο κληρονομιάς το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια

Το Β’ Τμήμα του Συμβούλιου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμόν
1369/2010 απόφασή του αναίρεσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία έγινε δεκτή πράξη καταλογισμού προϊσταμένου της ΔΟΥ. Αθηνών του έτους 2002 για επιβολή φόρου κληρονομιάς 11.717.930 ευρώ στο κοινωφελές Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.
Μετά τη διαθήκη του ο Γεώργιος Καρέλιας το 2000 άφησε στο εν λόγω ίδρυμα το 22% των μετοχών (187.332 ανώνυμες μετοχές) που είχε της καπνοβιομηχανίας Καρέλια. Το Ίδρυμα το έτος 2001 υπέβαλε δήλωση φόρου κληρονομιάς, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι η κληρονομιά απαλλάσσεται από το φόρο.
Η ΔΟΥ πραγματοποίησε έλεγχο στο συγκεκριμένο ίδρυμα ….. και δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό του ότι απαλλάσσεται του φόρου κληρονομιάς, καθώς δεν εκπλήρωσε πλήρως τους σκοπούς του (χορήγηση υποτροφιών, ενίσχυση και επιχορήγηση μελετών, ερευνών, κ.λπ.). Ειδικότερα, η ΔΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ίδρυμα «εν τοις πράγμασι δεν επεδίωξε τους κατά το καταστατικό του κοινωφελείς σκοπούς, δεδομένου ότι δεν παρουσίασε καμία απολύτως δραστηριότητα προς την επίτευξή τους, και ως εκ τούτου δεν ενέπιπτε στις απαλλακτικές διατάξεις του άρθρου 25 του ν.δ. 118/1973, συνεπώς έπρεπε να υπαχθούν σε φόρο κληρονομιάς οι ανώνυμες μετοχές που κληρονόμησε από τον αποβιώσαντα Γεώργιο Καρέλια».
Στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δικαιώθηκε η ΔΟΥ, αλλά το ΣτΕ έκρινε ότι η απόφαση του Εφετείου είναι μη νόμιμη, γιατί «μόνη η διάθεση της περιουσίας προς σύσταση του Ιδρύματος, απεδείκνυε την επιδίωξη του προβλεπόμενου από το καταστατικό του κοινωφελούς σκοπού, ο κοινωφελής δε αυτός χαρακτήρας του Ιδρύματος δεν ήρθη από το γεγονός ότι δεν παρουσίασε δραστηριότητα από την στιγμή της ιδρύσεώς του με πράξη εν ζωή του ιδρυτή του μέχρι και τον θάνατο αυτού».
Κατόπιν αυτών το συγκεκριμένο Ίδρυμα απαλλάχθηκε από τον επίμαχο φόρο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου