21.3.11

ΑΚΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ - Ανοχύρωτη η Ελλάδα σε ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού !

O πρόσφατος ισχυρός καταστροφικός σεισμός στην Ιαπωνία επαναφέρει στο προσκήνιο το βαθμό της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας μας, μιας από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Μεσογείου, οι ενδείξεις ωστόσο και οι εκτιμήσεις επιστημόνων δεν είναι ενθαρρυντικές. Ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης, μιλώντας στην εφημερίδα "Real News" ανέφερε ότι ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός των 9 ρίχτερ στην Ιαπωνία επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της ανυπαρξίας αντισεισμικής θωράκισης της χώρας μας, που χαρακτηρίζεται ως η 5η πιο ενεργή σεισμικά στον κόσμο.
Ο Άκης Τσελέντης τονίζει ότι το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς το 80% των 4.000.000 κτιρίων της χώρας έχει χτιστεί πριν από το 1985, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή ο σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός. Επίσης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 7.365 κτίρια εκ των οποίων το 70% θέλει επεμβάσεις οι οποίες όμως δεν έχουν γίνει.
Μάλιστα μιλώντας προ ημερών στη ΝΕΤ επεσήμανε ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να φοβόμαστε, όχι για το ενδεχόμενο ο σεισμός της Ιαπωνίας να προκαλέσει σεισμό στην Ελλάδα, αλλα για το γεγονός ότι έχει καιρό να κάνει σεισμό της τάξης των 6 ρίχτερ στη χώρα μας και έχει συσσρευτεί πολλή ενέργεια.
Την ίδια ώρα το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας αναφέρει ότι χωρίς προσεισμικό έλεγχο βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων κτιρίων στην Δυτική Ελλάδα. Όπως έχει πει στο www.thebest.gr o πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας κ. Γιανναδάκης, στην περιοχή υπάρχουν κτίρια που έχουν προβλήματα στατικότητας, ενώ οι προσεισμικοί έλεγχοι δεν είναι επαρκείς.
Μάλιστα το ΤΕΕ επισημαίνει τους σοβαρότατους κινδύνους που εγκυμονεί η υφιστάμενη κατάσταση σε επιστολή που απέστειλε προ ημερών στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, με την οποία προτείνει τη λήψη μέτρων και μεταξύ άλλων τονίζει:
"Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, μια από τις πλέον σεισμογενείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει πλέον μια συσσωρευμένη εμπειρία τόσο για τις συνέπειες που έχουν τα σεισμικά φαινόμενα, όσο και για τη διαχρονική αδράνεια που έχει επιδείξει η Πολιτεία σε επίπεδο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης των συνεπειών που έχει υποστεί η κοινωνία από την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων.
Τρανταχτή απόδειξη για την παραπάνω διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι είναι σχεδόν ανύπαρκτος ο προσεισμικός έλεγχος των Δημοσίων Κτιρίων, ενώ περίπου τρία χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2008 το πρόγραμμα αποκατάστασης σεισμοπλήκτων καρκινοβατεί με επίπεδα υλοποίησης της τάξης του 20%.
Σε αντίθετη τροχιά με την Πολιτεία, ο Τεχνικός- Επιστημονικός Κόσμος έχει διαγράψει σημαντικά βήματα τόσο για τη βελτίωση του σχεδιασμού των νέων κτιρίων (Ευρωκώδικες) όσο και για την αντισεισμική θωράκιση των υφιστάμενων (ΚΑΝ.ΕΠΕ).
Δυστυχώς, είναι εμφανές ότι η οργανωμένη Πολιτεία "αδυνατεί" να ακολουθήσει την εξέλιξη της γνώσης στερώντας από την Κοινωνία τα ευεργετήματα αυτής.
Η σημερινή οικονομική και κοινωνική συγκυρία επιβάλλει σοβαρές και στοχευμένες δράσεις από πλευράς Πολιτείας. Χωρίς καμία διάθεση κινδυνολογίας, ως Τεχνικό Επιμελητήριο έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε το γεγονός ότι η παρέλευση του χρόνου σε συνδυασμό με την πλημμελή συντήρηση των Δημοσίων Κτιρίων και Κατασκευών δημιουργούν άκρως επικίνδυνες συνθήκες για την συμπεριφορά που θα επιδείξουν σε ένα τυχόν ισχυρό σεισμό.
Αντίστοιχα, είναι σημαντικό να αναδειχθεί και η αναγκαιότητα παρεμβάσεων αντισεισμικής θωράκισης για τα ιδιωτικά κτίρια τα οποία έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 30 χρόνια από την κατασκευή τους. Δεδομένου του οικοδομικού κορεσμού στα αστικά κέντρα αλλά και της οικονομικής κατάστασης της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού, είναι μάλλον αφελές να προβλέψει κανείς για τα επόμενα χρόνια μια έντονη οικοδομική δραστηριότητα μέσω της οποίας θα προκύψουν νέα κτίρια με σύγχρονες προδιαγραφές".

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου