Εξευτελιστικές οι τρέχουσες τιμές !
Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης σχετικά με τα προτεινόμενα από τη Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΓΕΣΑΣΕ) μέτρα για τη στήριξη του ελαιολάδου.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο της ΓΕΣΑΣΕ, η αγορά του ελαιολάδου βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και ήδη διαγράφεται ο κίνδυνος εγκατάλειψης της καλλιέργειάς του.Ενδεικτικό της ανησυχητικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας σε πολλές περιοχές δεν έγινε καν η συλλογή της παραγωγής λόγω των εξευτελιστικών τιμών παραγωγού (1,85 ευρώ κατά μ.ό. για το έξτρα παρθένο από 3 ευρώ που ήταν το 2007).
Τα σημάδια της κρίσης στην αγορά του ελαιολάδου για πρώτη φορά φάνηκαν προ πέντε περίπου ετών, όταν με τη μεγάλη κερδοσκοπική επίθεση που εκδηλώθηκε (σε τιμές παραγωγού, εφόδια κλπ.) κατέρρευσε ουσιαστικά όλη η αγορά αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να χάσουν το εισόδημά τους και οι καταναλωτές να βρεθούν στο έλεος των καρτέλ.
Οι εξελίξεις αυτές, επισημαίνει η ΓΕΣΑΣΕ, καθιστούν ιδιαίτερα επιτακτική την ανάγκη χάραξης μιας συνολικής στρατηγικής για τον τομέα, που θα στηρίζει την αγροτική εκμετάλλευση και θα διασφαλίζει εισόδημα στον ελαιοπαραγωγό και ποιοτικό προϊόν στον καταναλωτή.
Έτσι, τα μέτρα που προτείνει είναι:
- Νομοθετική ρύθμιση για να πουλάει ο παραγωγός με τα δεδομένα που ισχύουν και στην κατανάλωση (ανά λίτρο και σε ενιαία τιμή το έξτρα παρθένο μέχρι 0,9).
- Θέσπιση αγορανομικής διάταξης για να επεκταθεί και στα μαγειρευτά φαγητά η χρήση ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
- Διακίνηση του ελαιολάδου και από τον παραγωγό, με πλήρη καταγραφή των στοιχείων του (ΑΦΜ, ΟΣΔΕ) όπως άλλωστε και του προϊόντος (περιοχή, οξύτητα κλπ.).
- Ένταση των ελέγχων στην αγορά και συγκέντρωση των ελεγκτικών αρχών σε ένα Υπουργείο για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
- Μηχανισμός στήριξης του παραγωγού κατά τη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ 2013-2020, δεδομένου ότι η ΕΕ παραδέχεται την ύπαρξη καρτέλ.
Τέλος, προτείνεται το ξεκαθάρισμα του μητρώου επιχειρήσεων του τομέα, η αποσαφήνιση των καλλιεργητικών πρακτικών, η προώθηση στις αγορές του εξωτερικού και η διάθεση δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα σε παραγωγούς που δεν έχουν.