ΤHN εγκατάσταση 220.000 «έξυπνων μετρητών» σε μεγάλους πελάτες χαμηλής τάσης προωθεί πιλοτικά η ΔΕΗ με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες των δικτύων για τηλεμέτρηση και χρονομεταβλητές χρεώσεις.
Με τον τρόπο αυτό παρέχεται η δυνατότητα διαφορετικής τιμολόγησης της ενέργειας κατά τη διάρκεια του 24ώρου, με υψηλότερες χρεώσεις στις ώρες αιχμής και χαμηλότερες όταν η ζήτηση είναι περιορισμένη.Παρουσιάζοντας τις νέες τεχνολογίες των δικτύων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός από το βήμα του συνεδρίου του Economist για την ευρυζωνικότητα υπογράμμισε ότι η μελέτη για την αντικατάσταση των μετρητών και των συστημάτων τηλεμέτρησης έχει ολοκληρωθεί και πρόσθεσε ότι το έργο συμφέρει συνολικά τη χώρα, καθώς εξυπηρετεί τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
Η ΔΕΗ υλοποιεί ήδη πιλοτικά προγράμματα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών και έξυπνων δικτύων στην Κύθνο, τη Λάρισα, το Λαύριο, τον οικισμό Μελτέμι Ραφήνας. Ο κ. Ζερβός τόνισε ακόμη ότι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επόμενων γενεών θα στηριχθεί στις ανανεώσιμες πηγές και την ορθολογική χρήση ενέργειας.
Εξάλλου η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη μιλώντας στο ίδιο συνέδριο προανήγγειλε ότι οι Λειψοί θα είναι το δεύτερο «πράσινο νησί», μετά τον Αϊ-Στράτη, που θα καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα υπάρξει και «πράσινο χωριό», που θα είναι ένα ενεργειακό αυτόνομο χωριό του Nομού Aρτας, ενώ προωθούνται σειρά άλλων πιλοτικών δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.
Η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει εστία καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στους τομείς των υλικών και της εξοικονόμησης ενέργειας. Στην κατεύθυνση αυτή το Yπουργείο Περιβάλλοντος υλοποιεί πιλοτικές δράσεις που περιλαμβάνουν τη δημιουργία 100 πράσινων οροφών, πράσινων στρατοπέδων, πράσινων γειτονιών και πράσινων μουσείων.