2.5.11

Ερώτηση Νάντιας και άλλων βουλευτών για τη διαφθορά και τη βία στο ποδόσφαιρο και τα χρέη των ΠΑΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς α) τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
β) τον Υπουργό Οικονομικών
«Η βία, η διαπλοκή και τα χρέη των ομάδων της “Super League” στο Δημόσιο»
Στα 309 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι συσσωρευμένες ζημιές των έντεκα ποδοσφαιρικών ανώνυμων εταιρειών (ΠΑΕ) που έχουν σταθερή παρουσία στη «Super League» τα τελευταία χρόνια. Οι ίδιες ομάδες το 2010, παρότι είχαν έσοδα 145 εκατομμύρια ευρώ, οι ζημιές τους ανέρχονταν στο ποσό των 62,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο ήταν 220 εκατομμύρια ευρώ, τον Μάρτιο του 2010 σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη.
Με κάθε βεβαιότητα, το ποδόσφαιρό μας όχι μόνο δεν διακρίνεται στο επίπεδο του «ευ αγωνίζεσθαι» και της εξάλειψης των φαινομένων βίας, διαφθοράς και απαξίωσής του, αλλά προκαλεί αλγεινή εικόνα σε όλο το υγιές φίλαθλο κοινό της χώρας και στο εξωτερικό, όταν κάθε Σαββατοκύριακο «στρατοί» διαφόρων χρωμάτων (οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι υπάλληλοι των ίδιων των ΠΑΕ), τουλάχιστον, διαπληκτίζονται εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων με τα γνωστά αποτελέσματα. Τα επεισόδια αυτά αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας, διώχνουν τον κόσμο από τα γήπεδα, ενώ εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο μπαίνουν τα «πυρομαχικά» στα γήπεδα…
Ωστόσο, το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της «Super League» δεν διακρίνεται, όπως προαναφέρθηκε, ούτε και στα οικονομικά του, όπως δείχνουν στοιχεία που πρόσφατα «είδαν το φως της δημοσιότητας».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, πρώτος στη λίστα με τις μεγαλύτερες συσσωρευμένες ζημιές φιγουράρει ο Ολυμπιακός με 97 εκατομμύρια ευρώ, δεύτερος ο Παναθηναϊκός που έχει ζημιές ύψους 81 εκατομμυρίων ευρώ, τρίτη η ΑΕΚ με ζημιές 42 εκατομμυρίων ευρώ, παρότι το Νοέμβριο του 2004 η ΠΑΕ ΑΕΚ «μπήκε» στο γνωστό άρθρο 44 του νόμου 1892/90, με αποτέλεσμα τα χρέη της ύψους 164 εκατομμυρίων ευρώ να περιοριστούν στο 1/10, δηλαδή στα 16 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα μπορούσε η ομάδα να αποπληρώσει σε μία δεκαετία.
Αντίστοιχη περίπτωση είναι και αυτή του Πανιωνίου, καθώς σε αυτήν την ΠΑΕ έγινε «εκκαθάριση» το 2002 και η ομάδα συστάθηκε εκ νέου ως «Νέος Πανιώνιος» με αποτέλεσμα να «διαγραφούν» χρέη ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα, η ομάδα εμφανίζει συσσωρευμένες ζημιές 11 εκατομμυρίων ευρώ από τη λειτουργία της καθώς και 9 εκατομμύρια ευρώ χρέη προς το Δημόσιο.
Το ίδιο περίπου αλλά σε μικρότερη κλίμακα συμβαίνει και με τις άλλες ομάδες, γεγονός όμως που δεν μπορεί να συνεχιστεί στο διηνεκές. Κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσει η εξυγίανση όχι μόνο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά σε όλο το αθλητικό φάσμα, γενικότερα και επιτέλους να βρεθεί τρόπος είσπραξης των χρεών τους προς το Δημόσιο.
Είναι ανεπίτρεπτο να περικόπτονται επιδόματα, μισθοί και συντάξεις, να διώκονται μικρο-οφειλέτες για ελάχιστα ποσά και στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου να επικρατεί χάος, σπατάλη, «γκλαμουριά» και οφειλές εκατομμυρίων προς το Δημόσιο, που όχι μόνο λιμνάζουν χρόνια, αλλά κάποιοι ισχυρίζονται πως πρέπει και να ρυθμιστούν ευεργετικά, δηλαδή να χαριστούν. Δεν μπορεί όμως κανείς, ιδίως στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αλλά και σε οποιοδήποτε άθλημα, να κάνει επιχειρήσεις, να κερδίζουν κάποιοι χρήματα, να αμείβονται αθλητές, ιδιαίτερα ξένοι, με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ανά ομάδα, να δημιουργούν κάποιοι παράγοντες εντυπώσεις, αλλά οι ΠΑΕ όχι μόνο να μην πληρώνουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, αλλά κάποιες να απαιτούν από το Δημόσιο να καλύπτει τις ζημιές τους από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου, ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία. Η σημερινή κατάσταση, όμως, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, γιατί προκαλείται το δημόσιο αίσθημα. Όταν τα παιδιά των Ελλήνων πολιτών που καταφεύγουν στον κλασσικό αθλητικό και στα ερασιτεχνικά σωματεία στερούνται των απαραίτητων υποδομών για να αθληθούν, είναι αν μη τι άλλο προκλητικό να ξοδεύονται χρήματα σε ένα χώρο που πέρα από τη βία, τον τελευταίο καιρό έχει επιδείξει πρωτοφανή κρούσματα διαφθοράς και διαπλοκής.
Με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στον τελικό του Κυπέλου Ελλάδας, εικόνες ντροπής έκαναν για ακόμη μία φορά το γύρο του κόσμου που διαδραματίστηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Η κατακραυγή είναι για άλλη μία φορά παγκόσμια, με τα ξένα ΜΜΕ να αναρωτιούνται «μα τι συμβαίνει τέλος πάντων στην Ελλάδα».
Αυτός ήταν ο τίτλος που επέλεξε να βάλει στο σχετικό της άρθρο γνωστή καναδική εφημερίδα, με τον συντάκτη να συμπληρώνει: "δεν είναι η πρώτη φορά και δυστυχώς δεν είναι η τελευταία. Ο χουλιγκανισμός στα Βαλκάνια είναι ανεξέλεγκτος και δεν είναι λίγες οι φορές που σε Σερβία, Κροατία, Αλβανία, Ελλάδα και Ρουμανία έχουμε θρηνήσει θύματα".
Σκληρό είναι, επίσης ενδεικτικά, το κείμενο του γερμανικού Kicker: "Χάος και ταραχές στην Αθήνα. Ο τελικός του Κυπέλλου αμαυρώθηκε από τη βία, με οπαδούς της ΑΕΚ να μετατρέπουν το Ολυμπιακό Στάδιο σε σεληνιακό τοπίο. Το ελληνικό ποδόσφαιρο κερδίζει πρωτοσέλιδα, αλλά μόνο αρνητικά, με το στήσιμο αγώνων, τις δωροδοκίες και τη βία. Και δυστυχώς δεν προσπαθεί να αλλάξει". Στην κατάπτωση του ελληνικού ποδοσφαίρου αναφέρονται διεξοδικά όλα σχεδόν τα έντυπα του εξωτερικού, τη στιγμή που η Πολιτεία δεκαετίες τώρα ανέχεται αυτά τα φαινόμενα βίας και διαπλοκής. Με τον τρόπο της, μάλιστα, και μέσω των χρηματοδοτήσεων θα τολμούσε κανείς να πει, ότι όχι απλώς τα ανέχεται αλλά και τα επικροτεί, προβαίνοντας διαρκώς σε ευχολόγια εκ μέρους των αρμοδίων και σε μια, πρωτοφανούς έκτασης, μετάθεση ευθυνών από τον ένα παράγοντα στον άλλο… Κατόπιν αυτών,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
1. Πώς σκοπεύει η Πολιτεία να αντιμετωπίσει, άμεσα και με οποιοδήποτε τίμημα, την τυφλή βία στα γήπεδα και όχι μόνο, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την οδυνηρή εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο χώρος αυτός, έτσι ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση;
2. Πώς και πότε προτίθεται η κυβέρνηση να εισπράξει τα χρέη των ΠΑΕ προς το Δημόσιο; Γιατί έχει καθυστερήσει μέχρι σήμερα, όταν την ίδια ώρα λαμβάνονται σκληρά μέτρα για να εισπράξει χρέη άλλων επιχειρήσεων, επαγγελματιών και μικρο-οφειλετών;
3. Σε ποια λογική βασίζεται η άποψη να πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης για τις ζημιές των ΠΑΕ που τις περισσότερες φορές προέρχονται από κακοδιαχείριση και σπατάλη;
Οι ερωτώντες βουλευτές,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου
Παναγιώτης Κουρουμπλής
Όλγα Ρενταρή – Τέντε
Χαρά Κεφαλίδου
Παύλος Στασινός

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου