Φυστίκια Αιγίνης και κεράσια από το Πήλιο; Σε μερικά χρόνια θα αποτελούν παρελθόν!
Το τοπίο της Μεσογείου αλλάζει ραγδαία λόγω κλίματος, αλλά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι αγρότες στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμη. Αυτά τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα για τη βιοκλιματική αλλαγή από Βρετανούς, Αμερικανούς και Κενυάτες επιστήμονες, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «PloS ONE».Σύμφωνα με τους ερευνητές, από τη μεταβολή του κλίματος πρώτα θα πληγούν τα οπωροφόρα δέντρα. Και οι καλλιεργητές τους θα πρέπει να αρχίσουν από τώρα να αναζητούν εναλλακτικές καλλιέργειες για εκείνη τη μέρα που τα φρούτα και οι ξηροί καρποί δεν θα βρίσκονται με τόση αφθονία στο τραπέζι μας.
Όπως μάλιστα λέει χαρακτηριστικά ο ερευνητής Αϊκ Λουέντελινγκ από το Ναϊρόμπι, «αν οι αγρότες πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που έκαναν οι παππούδες τους, τότε θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα!»
Εξηγεί πως τα οπωροφόρα χρειάζονται μία κρύα χειμερινή περίοδο, για να μπορέσουν στη συνέχεια να αναπτυχθούν την άνοιξη.
Όμως, ειδικά στις νοτιότερες περιοχές της Μεσογείου, ο χειμώνας έχει ήδη αρχίσει να γίνεται όλο και πιο θερμός, με αποτέλεσμα οι σοδειές να έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται πιο φτωχές.
Καθώς μάλιστα οι συγκεκριμένες καλλιέργειες απαιτούν μακροπρόθεσμη επένδυση -μέχρι να μεγαλώσουν και να δώσουν καρπούς τα δέντρα που φύτεψαν-, οι επιστήμονες καλούν τους γεωργούς να «ξυπνήσουν» εδώ και τώρα.
Και να καταλάβουν, όπως λένε, πως οι νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή απαιτούν τη στροφή σε νέες, πιο ανθεκτικές στη ζέστη, καλλιέργειες.