Ακούγεται απίστευτο: μπορείς να ξεγελάσεις τον θάνατο εάν γεμίσεις τις φλέβες σου με χημικά, στη συνέχεια τοποθετηθείς ανάποδα και καταψυχθείς σε δεξαμενή με υγρό άζωτο.
Κι όμως περισσότεροι από 200 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν επιλέξει να διατηρήσουν με αυτόν τον τρόπο το πτώμα τους, με την ελπίδα ότι θα κατακτήσουν την αθανασία. Ο Ρόμπερτ Ετινγκερ, ο πατέρας της Κρυογονικής, που πέθανε σε ηλικία 92 ετών, αποτελεί την πιο πρόσφατη περίπτωση.Τα Νέα αναφέρουν ότι ως καθηγητής Φυσικής, ο Ετινγκερ είχε ιδιαίτερη έφεση σε οτιδήποτε αφορούσε θέματα επιστημονικής φαντασίας. Η τάση αυτή συνδυάστηκε αργότερα με έναν ασυγκράτητο θαυμασμό στο πρόσωπο των γιατρών και την ιατρική τεχνολογία που χρησιμοποίησαν για να αντιμετωπίσουν τον σοβαρό τραυματισμό στα πόδια του κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τούτα ήταν υπεραρκετά για να στρέψουν το ενδιαφέρον του στην προοπτική της κατάψυξης των νεκρών και την ανάπτυξη της σχετικής θεωρίας του, το 1964, στο βιβλίο «Η προοπτική της αθανασίας» («The prospect of immortality»). «Εάν ο πολιτισμός δεν καταστραφεί, η ιατρική τεχνολογία θα μπορεί σταδιακά να επανορθώσει σχεδόν κάθε ζημιά στο ανθρώπινο σώμα», γράφει και προσθέτει: «Ο,τι κι αν είναι αυτό που μας σκοτώνει, η ηλικία ή η ασθένεια, έστω και αν οι τεχνικές ψύξης φαντάζουν ακόμη σκληρές στον θάνατο, αργά ή γρήγορα, οι φίλοι μας στο μέλλον θα έχουν τη δυνατότητα να μας επαναφέρουν στη ζωή και να μας θεραπεύσουν».
Κανείς δεν θα μπορούσε να τον κατηγορήσει ότι είναι απαισιόδοξος, πολύ λίγοι όμως ήταν εκείνοι που πείστηκαν αρχικά να συμμετάσχουν στο πείραμά του. Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 1976, αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση της θεωρίας του ιδρύοντας το Ινστιτούτο Κρυογονικής στο Ντιτρόιτ. Σήμερα, το πτώμα του αμερικανού φυσικού είναι το 106ο που καταψύχεται στο Ινστιτούτο, συμπεριλαμβανομένων των σορών της μητέρας του και τον δύο συζύγων του - αν και για τους κρυογονιστές δεν υφίσταται ως όρος ούτε ο θάνατος ούτε ο νεκρός.