Το σύνολο των νοσοκομείων της Αττικής, εκτός από εκείνα των Παίδων, θα χορηγούν υποκατάστατα σε εξαρτημένους χρήστες ουσιών.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τις 15 Σεπτεμβρίου όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. Σε αυτό θα ενταχθούν και στρατιωτικά νοσοκομεία, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.Σε κάθε νομό της χώρας θα επιλεγεί ένα νοσοκομείο το οποίο θα χορηγεί μεθαδόνη.
«Δεν μπορούμε να εκριζώσουμε τη χρήση των ναρκωτικών, αλλά θα δώσουμε μία μεγάλη μάχη», είπε ο υπουργός Υγείας και διευκρίνισε ότι το αργότερο έως τις αρχές Οκτωβρίου θα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν το πρόγραμμα και όλα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.
Ήδη είναι έτοιμες, στη Θεσσαλονίκη, οι πέντε μονάδες απεξάρτησης, οι οποίες καλούνται να βοηθήσουν 987 εξαρτημένα άτομα, που βρίσκονται στη σχετική λίστα. Οι μισοί από εκείνους που είναι στη λίστα αναμονής είναι μετανάστες, «γεγονός το οποίο πρέπει να γνωρίζουν οι εταίροι μας στην Ευρώπη και να μας βοηθήσουν συνολικά στα προβλήματα, που συνεπάγεται η μετανάστευση».
Αναφερόμενος στο θέμα των μεταμοσχεύσεων, ο κ. Λοβέρδος έδωσε συγχαρητήρια στις οικογένειες των δωρητών, αλλά και σε γιατρούς και νοσηλευτές, που συμμετείχαν στις μεταμοσχεύσεις, οι οποίες έγιναν χάρη στα όργανα που δόθηκαν σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο newsit.gr, οι Έλληνες είναι από τους τελευταίους στις μεταμοσχεύσεις, καθώς στην Ελλάδα γίνονται 6,3 μεταμοσχεύσεις ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ισπανία είναι 34 ανά 1 εκατομμύριο.
«Στόχος είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στη χώρα μας σε 7 ανά εκατομμύριο για το 2011 και σε 10 ανά εκατομμύριο το 2012», τόνισε ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε ότι στο εξής κάθε μεταμόσχευση θα προβάλλεται για να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες.