1.11.12

1η Νοεμβρίου - Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τα έτη 2011 και 2012, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) . Μέχρι σήμερα, 67 δότες οργάνων έχουν συμβάλλει στην μεταμόσχευση 174 ληπτών, οι οποίοι περίμεναν στις λίστες αναμονής λήψεως οργάνων του ΕΟΜ.

Επιπλέον , ολοένα και αυξανόμενος είναι ο αριθμός των συνανθρώπων μας οι οποίοι εγγράφονται στο μητρώο δωρητών οργάνων και αποκτούν κάρτα δωρητή, αποδεικνύοντας ότι η ιδέα της δωρεάς οργάνων έχει αρχίσει και γίνεται συνείδηση στην σκέψη του κόσμου, αναδεικνύοντας το μεγαλείο της προσφοράς και της ανθρώπινης αλληλεγγύης.
Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων , από το 2007 έχει θεσπίσει τη 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων» , υπενθυμίζοντας στους πολίτες την σημασία της Δωρεάς Οργάνων.

Η «Ημέρα Δωρεάς Οργάνων» δίνει το ερέθισμα στους πολίτες να σκεφτούν ανοιχτά και να συζητήσουν με τους οικείους τους τη στάση τους απέναντι σε αυτό το σημαντικό θέμα, σημειώνει ο ΕΟΜ, προσθέτοντας ότι η δωρεάν οργάνων αποτελεί και ένα πολύ προσωπικό ζήτημα για το οποίο οι πολίτες θα πρέπει να αναζητούν πληροφορίες και στοιχεία , που θα τους βοηθήσουν στην απόφασή τους αυτή. Μάλιστα, σημειώνει, οι πιθανότητες ο καθένας από εμάς να χρειαστεί σε κάποια στιγμή στη ζωή του ένα μόσχευμα, είναι κατά πολύ περισσότερες από το να καταλήξει υπό συνθήκες στην θέση του δότη. Επομένως , το θέμα της Δωρεάς Οργάνων, είναι κάτι που πρέπει να αναλογιστούμε και αντίστροφα και να γίνει συνείδηση .

Με αφορμή τον εορτασμό της «Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων», ο ΕΟΜ θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη, 1η Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εκδήλωση με θέμα : «Οι μικροί ήρωες της μεταμόσχευσης».

Η φετινή εκδήλωση έχει ως κεντρικό θέμα το παιδί, - το παιδί ως λήπτης, το παιδί ως δότης- ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν βραβεύσεις από μεταμοσχευμένα παιδιά σε οικογένειες μικρών δοτών καθώς και σε επαγγελματίες υγείας , οι οποίοι συμβάλλουν στην επιτέλεση της σωτήριας γέφυρας ζωής για τα παιδιά.
«Οι παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις είναι ένας τομέας, στον οποίο η χώρα μας υστερεί» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΜ, Αναστάσιος Χατζής και προσθέτει: «Ο ΕΟΜ έχει θέσει ανάμεσα στις προτεραιότητές του τη δημιουργία μεταμοσχευτικών προγραμμάτων, που θα καλύπτουν τις ανάγκες και των μικρών ασθενών στην Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεται η μετοίκηση ολόκληρης της οικογένειας σε χώρες του εξωτερικού, όπως γίνεται σήμερα. Μέχρι την ολοκλήρωση του στόχου αυτού, ήδη ο ΕΟΜ έχει προχωρήσει σε συμφωνία με τον Ιταλικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων προκειμένου η γειτονική χώρα να αναλαμβάνει παιδιατρικά περιστατικά μεταμοσχεύσεων, που δεν αντιμετωπίζονται άμεσα στη χώρα μας. Φυσικά, βασική προτεραιότητα του ΕΟΜ παραμένει η περαιτέρω αύξηση των δοτών οργάνων, καθώς χωρίς μοσχεύματα μεταμοσχεύσεις δεν γίνονται. Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, ότι παρά την οικονομική κρίση και τις εγγενείς δυσκολίες των νοσοκομείων μας, η δωρεά οργάνων συνεχίζει με σταθερούς ρυθμούς, προσφέροντας ελπίδα σε ασθενείς συνανθρώπους μας».

Θεωρητικά , σύμφωνα με τον ΕΟΜ, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε θετικοί στην ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και μάλιστα θα θέλαμε να βρεθεί ένα μόσχευμα για εμάς ή για αγαπημένο μας πρόσωπο σε περίπτωση ασθένειας.
Στην πράξη όμως αισθανόμαστε φόβο, επιφυλακτικότητα ή ακόμη και αδιαφορία.
Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι:

-         -     Η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε τα όργανα μας μετά θάνατον. Αν περιμένουμε λοιπόν να μας «δωρηθεί» ένα μόσχευμα και με αυτόν τον τρόπο να σωθεί η ζωή μας, δεν είναι εξ ίσου δίκαιο να «δωρίσουμε» και εμείς;
-          -   Δωρεά Οργάνων αφορά την προσφορά των οργάνων προς μεταμόσχευση από έναν συνάνθρωπό μας (δότης) που δεν είναι πια στη ζωή. Aπό έναν (1) δότη, μπορούν να σωθούν έως και είκοσι (20) ασθενείς που έχουν ανάγκη από νέα καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά.
-         -   Η Δωρεά Οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους, που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μία μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με τον θάνατο και δεν έχει καμία σχέση με τις χρόνιες φυτικές καταστάσεις («κατάσταση φυτού»). Σε περίπτωση εγκεφαλικού θανάτου η οικογένεια του δυνητικού δότη προσεγγίζεται από εξειδικευμένους γιατρούς της Μ.Ε.Θ. και ενημερώνεται για τη δυνατότητα δωρεάς οργάνων του εκλιπόντος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πάντοτε ζητείται η συναίνεση ων συγγενών ανεξάρτητα αν ο εκλιπών είχε δηλώσει Δωρητής Οργάνων (είχε κάρτα) εν ζωή. Αυτό γίνεται από σεβασμό στην οικογένεια του δυνητικού δότη, ενώ σχεδόν πάντα η οικογένεια συναινεί όταν ο εκλιπών τους το είχε δηλώσει ή είχε συζητήσει το θέμα με την οικογένεια όσο βρισκόταν ακόμη στη ζωή.
-      -     Τα όργανα από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται προς μεταμόσχευση επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ όσο ζούσαν με την οικογένειά τους τη θετική τους στάση απέναντι στη Δωρεά Οργάνων.

Πέρα λοιπόν από τις σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις, αναγκαία και βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μίας μεταμόσχευσης, η οποία αποτελεί ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ για χιλιάδες ασθενείς συνανθρώπους μας, παραμένει μόνο μία:

Η υιοθέτηση και η διάδοση της ΙΔΕΑΣ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΩΝ.

Περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία και προϋποθέσεις εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών μπορείτε να πληροφορηθείτε στο www.eom.gr  , είτε στα τηλέφωνα του οργανισμού 210 – 6471200.
Στην υγειά σας!!!


Ξένια Καραγεώργη

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου