9.11.12

Financial Times: Σπρώχνουν την Ελλάδα στην χρεοκοπία

Για επικίνδυνα παιχνίδια των Ευρωπαίων με την Ελλάδα κάνουν λόγο οι Financial Times στην ηλεκτρονική τους έκδοση και μάλιστα στο κεντρικό τους θέμα, τονίζοντας ότι σπρώχνουν την Αθήνα στη χρεοκοπία.

Η εφημερίδα τονίζει ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης ξεκινούν έναν νέο επικίνδυνο κύκλο οριακών διαπραγματεύσεων πάνω από την Ελλάδα καθώς οι δανειστές της χώρας απέτυχαν να συμφωνήσουν και να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σχετικά με τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Παρόλο που όλοι περίμεναν να ολοκληρωθεί το νέο πρόγραμμα,και το σχέδιο επιμήκυνσης έως το 2016, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα, αυτό δεν θα γίνει παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της Ελλάδας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, οι διεθνείς δανειστές ψάχνουν ποιος θα αναλάβει τις ζημιές.

“Είναι απολύτως σαφές ότι θα χρειαστούμε άλλον ένα γύρο μετά την επόμενη Δευτέρα", δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετέχει στις συνομιλίες. “Υπάρχουν μια σειρά από θέματα που πρέπει ακόμη να ρυθμιστούν”, ανέφερε.

Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κατέχει το ομόλογο των 5 δισ. ευρώ που λήγει την επόμενη Παρασκευή, αντιστέκεται στο roll over ασκώντας πίεση σε όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία σύντομα.

Αξιωματούχοι είπαν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δύο από τα τρία μέλη της λεγόμενης "τρόικας", βρίσκονται σε αντιπαράθεση σχετικά με το μέγεθος και τον ρυθμό μείωσης του χρέους στην Ελλάδα.

Το ΔΝΤ παραμένει πιο απαισιόδοξο. Οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον έχουν μια διαφορά 5-10 ποσοστιαίων μονάδων σχετικά με την εκτίμηση του χρέους το 2020.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι αν οι διαπραγματευτές αναγκαστούν να αποδεχθούν τη στάση του ΔΝΤ, τότε οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να αναλάβουν τις ζημίες των υφιστάμενων δανείων διάσωσης.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ήλπιζαν ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσαν να περιοριστούν σε μια μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια διάσωσης - από 150 μονάδες βάσης στις 80 μονάδες πάνω από τα διατραπεζικά επιτόκια - καθώς και χαρίζοντας στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει ελληνικά ομόλογα 55 δισ. ευρώ. Με αυτές τις κινήσεις το κέρδος θα είναι μεταξύ 12 – 15 δισ. ευρώ.

Ο Mario Draghi, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε την Πέμπτη ότι έχε συμφωνήσει να επιστρέψει τα κέρδη αλλά δεν θέλει να λάβει και άλλα μέτρα.Star.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου