ΚΑΚΑΒΙΑ.
Η ελληνική ψαράδικη παραδοσιακή σούπα που καμία σχέση δεν έχει με την σπιτική ψαρόσουπα ή με τις διάφορες gourmet αυτοκτονικές παραλλαγές της.
Καθώς
οι ψαράδες έλειπαν για ψάρεμα πολλές ημέρες, έπαιρναν μαζί τους ένα
σακί πατάτες, νερό, λάδι, παξιμάδια, μερικά κρεμμύδια κι αυτό ήταν όλο.
Ξεκινούσαν για ψάρεμα.
Η
διαδικασία προετοιμασίας για τη σούπα απλή. Μία μεγάλη κατσαρόλα,
πατάτες, νερό, λάδι, κρεμμύδι – πολλές φορές ξεβλαστωμένο μετά την
πολυήμερη παραμονή του στο αμπάρι - και ψάρια. Για την επιτυχία όμως
χρειάζεται η κατάλληλη δοσολογία και τεχνική όπως:
• Πληθώρα, παραλλαγές και σωστή δοσολογία των ψαριών που απαιτούνται.
Όχι
τα καλά, τα εμπορεύσιμα, αλλά τα «Μουρντάρικα». Πέρκες, Χάνους, Γύλους,
Λίχνους, Χειλούδες, Σκορπίδια, Καπονάκια. Αλλά και Σαμπιέρο
(χριστόψαρο), Ποντικούς (Παντελήδες) Σκλεμπού (πεσκαντρίτσα) Μουγκρί ή
ακόμη και Σαλάχι και Σμέρνα για να χυλώσει. Δεν είναι απαραίτητα Α’
κατηγορίας ψάρια.
• Καθαρισμός των ψαριών. (Να μην βρίσκεις το παραμικρό λέπι).
• Δοσολογία στα σνόμπ, αλλά τόσο απαραίτητα πατατοκρέμμυδα.
• Αναλογία θάλασσας, μπαχαρικών. (δεν μπαίνει αλάτι).
• Τρόπος παρασκευής, μαγείρευμα και σερβίρισμα.(Σερβίρεται και σε τσάσκες).
Νοσταλγικές
θύμισες της κακαβιάς του ψαρά πατέρα μας. Τότε που το καΐκι γέμιζε
ευωδιαστές ψαρομυρωδιές και η κακαβιά σερβιριζόταν κατευθείαν στις
εμαγιέ σουπιέρες μας.(πιάτα).
Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε την κακαβιά με τον ίδιο τρόπο και μπορείτε να την απολαύσετε:
• Στις ιδιωτικές κρουαζιέρες μιας ή και περισσοτέρων ημερών.
• Στο πολυτελές γεύμα ή δείπνο στο σκάφος μας.
Μόνο
που θέλουμε 2 ημέρες τουλάχιστον ειδοποίηση για να βρούμε από τους
συνεργάτες ψαράδες μας όλον αυτόν τον θησαυρό των ψαριών που χρειάζονται
για την κακαβιά μας.
Kakavia@Messinia Sailing. Και η θάλασσα ανοίγει την όρεξη.
Парусные круизы-Праздники-События- Мероприятия-VIP обслуживание & экскурсии.
M: 30-6977464602 & 6950523370
FB: Messinia Sailing
Chowder.(Greek Fish soup or Kakavia)
The traditional Greek fisherman's soup that has nothing to do with the homemade soup or a gourmet suicidal different variations.
As fishermen were departed for several days, their only supplies were a sack of potatoes, water, olive oil,
rusks, some onions and that’s all. They were going for fishing.
The
preparation process for the soup is simple. A large pot, potatoes,
water, extra virgin olive oil, onion - sometimes germinated after an
extended stay in the hold - and fishes. But for the success needs the
appropriate ingredients dosage and technique as:
• Numerous variants, and proper dosage of fishes. Not good, marketable, but the "libertine" ones.
Bass,
Perch, Scorpion fish, various rock fishes. But also Dory, Haddock,
Monkfish, or even Moray, See eels and Wild Rays to thick the soup.
First class fishes is an extra luxury.
• Fishes cleaning.(Even from tiniest scales)
• Keeping the dosage of the snob but so important potatoes and onions.
• Ratio of sea/fresh water, spices and lemon juice. (Salt is not used).
• Preparation, cooking and serving. (Can be served in mugs also).
Nostalgic
memories of our fisherman father soup. When the boat was filling with
fragnant cooking smells and soup was serving direct to fishermen
enameled bowls.
We continue to cook kakavia soup in the same way and you can enjoy it:
• In our private one day or multi days cruises.
• At luxurious lunch or dinner aboard.
.
All we want is at least 2 days notice to find from our partners anglers all this fishes treasure, needed for our soup.