1.4.14

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Προέδρου της Βουλής

Απορρίφθηκε με ψήφους 165 κατά (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Προέδρου της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη. Καταψήφισαν επίσης την πρόταση ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χρήστος Αηδόνης.
Σε σύνολο 241 ψηφισάντων βουλευτών «υπέρ» της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 76 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΧΑ και οι Νότης Μαριάς και Γαβριήλ Αβραμίδης από τους ΑΝΕΛ). Οι υπόλοιποι βουλευτές των ΑΝΕΛ απουσίασαν από την ψηφοφορία, όπως και το ΚΚΕ.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Αντιπαράθεση Β. Μεϊμαράκη-ΣΥΡΙΖΑ


Με εντονότατο ύφος απάντησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής, για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του προέδρου του Κοινοβουλίου.

Παρότι ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε πρωτίστως την κυβέρνηση για συνειδητή υποβάθμιση του Κοινοβουλίου και δευτερευόντως τον πρόεδρο της Βουλής, λέγοντας μάλιστα πως η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε "αναγκαστική επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης", ο κος Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για "καταχρηστική παραβίαση του Κανονισμού και του Συντάγματος, προσπαθώντας να αλλοιώσει τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της συζήτησης του νομοσχεδίου" κατά τη χθεσινή διαδικασία και υπενθύμισε πως η πρόταση μομφής προς το πρόσωπό του, δεν μπορεί να είναι απλή πρόταση αποδοκιμασίας, καθώς "κατά τον Κανονισμό με την πρόταση μομφής θεωρείται πως έχω διαπράξει αξιόποινη πράξη".

Προηγουμένως, ο Αλέξης Τσίπρας είχε παρατηρήσει για τον Β. Μεϊμαράκη, πως "εχθές, επέλεξε να πάρει επάνω του την απόφαση να αποδεχθεί πλήρως την πρόταση και τις προτροπές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλου, ο οποίος ήρθε ετεροχρονισμένα να αλλάξει τη θέση που είχε διατυπώσει ο υπουργός Επικρατείας υπέρ της διεξαγωγής της συζήτησης της πρότασης μομφής".

Οι αναφορές του κου Μεϊμαράκη προκάλεσαν την αντίδραση του Γιάννη Δραγασάκη, χωρίς ωστόσο να του δοθεί ο λόγος, καθώς ο προεδρεύων, Γιάννης Τραγάκης, είχε δώσει το λόγο στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο. Στην κίνηση αυτή του κου Τραγάκη, απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρώντας από τη συνεδρίαση. Ο ίδιος ο κος Δραγασάκης, πριν αποχωρήσει και ο ίδιος, διαπίστωσε ανακρίβειες στην ομιλία του προέδρου της Βουλής και δήλωσε πως ο ίδιος είχε ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής για την ώρα για την οποία θα μιλούσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. "Επιφυλάσσομαι να μελετήσω την ομιλία σας, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι τη θεωρία των δύο ταυτοτήτων. Και κατηγορίες για κομματική χρήση της έδρας, έχω δεχθεί μόνον από μία παράταξη".

"Πώς φαντάζεστε ότι μπορείτε να συνυπογράφετε την πρόταση μομφής εναντίον μου ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και να είστε και αντιπρόεδρος της Βουλής" ανταπάντησε ο Β. Μεϊμαράκης.

Νομικώς και ουσιαστικώς αβάσιμη χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρόεδρο της Βουλής, όπως και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει το διάβημά του, καταλογίζοντας ευθύνες στον κ. Μεϊμαράκη για υποβάθμιση, ευτελισμό και απαξίωση του κοινοβουλίου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου