16.4.15

«Φέσι» 1,8 δισ. ευρώ στη ΔΕΗ από απλήρωτους λογαριασμούς


«Φέσι» 1,8 δισ. ευρώ στη ΔΕΗ από απλήρωτους λογαριασμούς

Tα 400 εκατ. ευρώ που χρειάζεται να συνεισφέρει στο χρηματοδοτικό σχήμα για την κατασκευή της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα V» αναζητεί, μεταξύ άλλων η ΔΕΗ, η οποία ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας λόγω απλήρωτων λογαριασμών, ύψους 1,8 δισ. ευρώ και κινητοποιεί τους μηχανισμούς για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Χθες πραγματοποιήθηκε η τακτική ενημερωτική σύσκεψη για το cash flow της επιχείρησης, που ήταν η πρώτη με τη συμμετοχή του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας Μανώλη Παναγιωτάκη, ο οποίος έχει θέσει ως προτεραιότητα την είσπραξη ενός μέρους τουλάχιστον από τους «κόκκινους» λογαριασμούς, στρεφόμενος σε πρώτη φάση στους κακοπληρωτές, οι οποίοι υπολογίζονται σε πάνω από 500.000. Ομως τα προβλήματα είναι πολλά.
Η μεγάλη επένδυση για τη νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαίδα, ύψους 1,39 δισ. ευρώ, κοντεύει να μείνει στον αέρα από τη δυσκολία της ΔΕΗ να συνεισφέρει το δικό της μερίδιο στη φόρμουλα, που είχε βρεθεί για τη χρηματοδότηση του έργου μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.
Το σχήμα που είχε συμφωνηθεί το 2014 προέβλεπε ένα μακροπρόθεσμο κονοπρακτικό δάνειο, στο οποίο συμμετέχουν ξένες τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ο Οργανισμός Εξαγωγικών Πιστώσεων της Γερμανίας, το Euler Hermes. Με βάση τη σύμβαση που είχε υπογραφεί η ΔΕΗ πρέπει να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση με 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ πριν την έναρξη των εργασιών και άλλα 200 εκατ. ευρώ σε διάστημα έξι μηνών.
ΣΥΣΚΕΨΗ 
Ομως η ρευστότητα της επιχείρησης είναι ιδιαίτερα προβληματική την περίοδο αυτή. Ο κ. Παναγιωτάκης έχει δηλώσει ότι θα στραφεί κατά αυτών που έχουν χρήματα και δεν πληρώνουν τον λογαριασμό στη ΔΕΗ, ότι θα διασταυρώσει τις καταναλώσεις ρεύματος με τα τετραγωνικά και την κατανάλωση που είχαν προ της κρίσης, σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει όσα περισσότερα έσοδα μπορεί.
Στη σύσκεψη που έγινε χθες συζητήθηκε πώς η επιχείρηση θα κινητοποιήσει τις διαδικασίες είσπραξης των ανεξόφλητων λογαριασμών και πώς θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και αναχρηματοδότηση των δανείων της επιχείρησης.
Τον Μάρτιο του 2014 η ΔΕΗ είχε συμφωνήσει σε δάνειο πενταετούς διάρκειας, ύψους 2,2 δισ. ευρώ και επιτόκιο κάτω του 8% με κοινοπραξία ελληνικών και ξένων τραπεζών. Το δάνειο αυτό προοριζόταν για την αναχρηματοδότηση άλλου ενδιάμεσου δανείου.
Στις υποχρεώσεις της βέβαια είναι και τα ποσά που πρέπει να καταβάλει στους φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού, το γνωστό από το 2012 πρόβλημα με το «ντόμινο χρεών», που απειλεί με «μπλακ άουτ» όλο το σύστημα.
Τόσο ο ΑΔΜΗΕ, ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς όσο και ο ΛΑΓΗΕ, ο Λειτουργός της Αγοράς, εισπράττουν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους μέσω της ΔΕΗ, η οποία όμως λόγω της διόγκωσης των «κόκκινων» λογαριασμών ? που συνεχίζεται- πολλές φορές αδυνατεί να τα καταβάλλει εγκαίρως.
Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερεί η πληρωμή των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, συμβατικών αλλά και ΑΠΕ. Είναι γνωστές οι πολύμηνες καθυστερήσεις του ΛΑΓΗΕ στην εξόφληση των παραγωγών ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά. Οι χρηματοδοτήσεις που είχε η ΔΕΗ τον προηγούμενο χρόνο, όπως το ομολογιακό δάνειο, η αναχρηματοδότηση του παλαιού δανείου και τα κεφάλαια της ΕΤΕπ δύσκολα θα επαναλειφθούν στις τρέχουσες συνθήκες.
Τον Απρίλιο του 2014 η ΔΕΗ είχε αντλήσει 700 εκατ. ευρώ με δύο ομολογιακές εκδόσεις, μία 5ετή, ύψους 500 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 5,5% και μια 3ετή έκδοση 200 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,75%.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου