Σκληρό παζάρι διεξάγεται μεταξύ των δανειστών και της Αθήνας για τους
συντελεστές ΦΠΑ, με τις δύο πλευρές να καταθέτουν τις δικές τους
προτάσεις και να αναζητείται φόρμουλα συμβιβασμού.
Η ελληνική πλευρά επιμένει στην εφαρμογή τριών συντελεστών ΦΠΑ, με το τελευταίο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να προβλέπει συντελεστές 6,5%, 10% και 21% ή 22%. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η Αθήνα προτείνει:
- Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% να υπάγονται μόνο τα φάρμακα, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αρκεί να αναφερθεί ότι για κάθε 1 μονάδα αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα, υπάρχει επιβάρυνση 30 - 35 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία.
- Στο μειωμένο 10% να ενταχθούν ο τουρισμός, τα βιβλία, ο Τύπος και ορισμένα βασικά είδη διατροφής (ψωμί και γάλα) και η ενέργεια.
- Στον κανονικό συντελεστή 21% ή 22% να υπαχθούν όλα τα υπόλοιπα αγαθά και οι υπηρεσίες. Με αυτό το σενάριο θα προκύψουν επιβαρύνσεις σχεδόν για όλα τα τρόφιμα, τον κλάδο της εστίασης που υπάγονται σήμερα στο συντελεστή 13%. Αντίθετα μικρές μειώσεις στις τιμές θα προκύψουν για τα καύσιμα, τα τσιγάρα, τα οινοπνευματώδη ποτά, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, τα ηλεκτρικά είδη κ.λπ.
Οι δανειστές εξακολουθούν να μη συμμερίζονται τις ελληνικές απόψεις. Όπως προέκυψε και από τη συνέντευξη Γιουνκερ, οι δανειστές ζητούν «καθαρό» δημοσιονομικό αποτέλεσμα 1,8 δισ. ευρώ από τους νέους συντελεστές ΦΠΑ και επιμένουν στο σενάριο των δύο συντελεστών.
Συγκεκριμένα επιμένουν στην εφαρμογή ενός συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 20% -23% με εξαίρεση τα φάρμακα και τον τουρισμό που θα υπάγονται σε έναν χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 10% - 12%. Στην περίπτωση που η πρόταση αυτή υλοποιηθεί, θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις εν μία νυκτί για βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως τα τρόφιμα, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ και όσα προϊόντα υπάγονται σήμερα σε ΦΠΑ 13%.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά των δανειστών έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να διατηρηθούν οι τρεις συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα δηλαδή 6,5%, 13% και 23% με τη διαφορά ότι στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% να παραμείνουν μόνο τα φάρμακα, ο τουρισμός και τα βιβλία να «μετακομίσουν» στο 13% και μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες που σήμερα υπάγονται στο 13% να μεταφερθούν στο 23%.
Όλα τα σενάρια προβλέπουν την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, από την οποία το Δημόσιο θα μπορεί να εξοικονομήσει το ποσό των 347 εκατ. ευρώ.
Ειδικά για το ειδικό καθεστώς που ισχύει στα νησιά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου επανέλαβε τόσο τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές έως τον Σεπτέμβρη, όσο και τον ισχυρισμό πως ασκούνται και για το ζήτημα αυτό ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση. «Στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ακόμα και σήμερα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απολύτως ανάλγητη αντιμετώπιση απέναντι στις ανάγκες των νησιών μας. Η πίεση είναι ασφυκτική, παρά τα πολύ ισχυρά επιχειρήματα της δικής μας πλευράς, επιχειρήματα που τα προσπερνούν οι θεσμοί», είπε, και έκανε λόγο για «μνημονιακή αναλγησία».
imerisia.gr