8.7.15

CNBC: Η Αυστραλία προετοιμάζεται για νέο κύμα μεταναστών από την Ελλάδα

Τη στιγμή που η κρίση χρέους στην Ελλάδα αγγίζει το πιο «θερμό» σημείο της, η Αυστραλία αναμένει την μεγαλύτερη είσοδο Ελλήνων μεταναστών από την εποχή του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Όπως αναφέρει το CNBC, τόσο οι αρχές της χώρας, όσο και η ελληνική κοινότητα προετοιμάζονται για ένα νέο κύμα Ελλήνων που ενδέχεται να αναχωρήσουν από τη χώρα λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
Παραδοσιακά η Ελλάδα και η Αυστραλία είχαν συνδεθεί μεταξύ τους λόγω του μεταναστευτικού κύματος που ξεκίνησε από το 1940 (300.000 Έλληνες έχουν μεταναστεύει από τότε), ενώ η Μελβούρνη έχει μεταβληθεί -ουσιαστικά- σε δεύτερη… Ελλάδα, καθώς έχει υποδεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων που βρίσκονται εκτός των συνόρων.
Ο πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στη Μελβούρνη, Μπιλ Παπαστεργιάδης, εξηγεί πως: «Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δει περίπου 10.000-15.000 Έλληνες με αυστραλιανή υπηκοότητα να έχουν επιστρέψει στη Μελβούργη, αν και είχαν αποφασίσει να γυρίσουν στην Ελλάδα και να μείνουν μόνιμα.
Τα τελευταία 40 χρόνια η μετανάστευση είχε αλλάξει ροή και πολλοί Έλληνες αποφάσιζαν να επιστρέψουν στην πατρίδα. Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα και ξαναγυρίζουν στην Αυστραλία».
Δεν είναι, όμως, μόνο εκείνοι που ξαναγυρίζουν στα… παλιά, είναι και νέοι Έλληνες οι οποίοι δεν βλέπουν καμία προοπτική στην Ελλάδα και αποφασίζουν να κάνουν το μακρύ ταξίδι ως την Αυστραλία για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον.
Ο Τάσος Κερεμεζής είναι ένας από αυτούς. Δουλεύει σε μια καφετέρια στη Μελβούρνη. Άφησε πίσω στην Ελλάδα την οικογένειά του, αλλά όπως εξηγεί: «Όλα ξεκίνησαν το 2011, τότε που στην Ελλάδα τα πάντα πήγαιναν άσχημα. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τη Μελβούρνη το 2013 και διαπίστωσα πως οι οικονομικές συνθήκες εδώ ήταν καλύτερες. Έτσι αποφάσισα να κάνω το βήμα. Προηγουμένως δούλευε σε μια τράπεζας και τώρα λειτουργεί ένα καφέ».
Παρόλα αυτά, εξηγεί πως το να βρει κανείς δουλειά στην Αυστραλία δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται: «Όχι, δεν είναι εύκολο να βρεις δουλειά. Δεν είναι τόσο εύκολο όπως συνέβαινε τα παλιά χρόνια. Αυτό που θα πρότεινα σε όποιον επιθυμεί να έρθει στη Μελβούρνη είναι να έρθει ενημερωμένος και να ξέρει τι ακριβώς ψάχνει».
Ο Νίκος Μυλωνάς, πρόεδρος της Ελληνικού Τμήματος Εμπορίου στην Αυστραλία, σημειώνει πως πολλοί άνθρωποι που φτάνουν στη Μελβούρνη από την Ελλάδα, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν διαφορετικές εργασιακές συνθήκες.
Ο Παπαστεργιάδης συμπληρώνει: «Οι περισσότεροι που έρχονται είναι ευχαριστημένοι γιατί φεύγουν από ένα περιβάλλον ακραίας λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια και βρίσκουν στην Αυστραλία ένα σταθερό περιβάλλον. Κάτι που τους προσφέρει τη δυνατότητα να φέρνουν φαγητό στο σπίτι».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου