Στο νοσοκομείο Λαμίας διακομίστηκε χθες το απόγευμα ένας 22χρονος από την περιοχή του Δομοκού μετά από τσίμπημα οχιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεαρός την ώρα που εκτελούσε αγροτικές εργασίες, αν και φορούσε γάντια, το δηλητηριώδες φίδι κατάφερε να τον δαγκώσει.
Ο νεαρός αρχικά νοσηλεύτηκε στην παθολογική, ωστόσο επειδή του χορηγήθηκε αντιοφικός ορός, ο οποίος μερικές φορές έχει κάποιες επιπλοκές, για καθαρά προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου θα παραμείνει για ένα περίπου 24ωρο και θα πάρει εξιτήριο.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα δηλητηριώδη φίδια στην Ελλάδα:
Στην Ελλάδα υπάρχουν 2 κατηγορίες δηλητηριωδών φιδιών εκ των οποίων η μία περιλαμβάνει είδη επικίνδυνα για τον άνθρωπο.
Η πρώτη κατηγορία,των οπισθόγλυφων, δηλαδή των φιδιών που έχουν τα δόντια που χρησιμοποιούνται για την διοχέτευση του δηλητηρίου στο πίσω μέρς του στόματος είναι το Αγιόφιδο(telescopus fallax) και ο Σαπίτης(malpolon insignitus).
Το Αγιόφιδο έχει μικρό στόμα και το δαγκωμά του δεν λειτουργεί αποτελεσματικά αλλά και το δηλητήριο του δεν είναι ιδιαίτερα δραστικό.Ο Σαπίτης είναι δυνατόν να προκαλέσει ελαφριά συμπτώματα.
Κανένα από τα παραπάνω 2 δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του ανθρώπου.
1.Αγιόφιδο
2.Σαπίτης
Αντίθετα στην δεύτερη κατηγορία, των σωληνόγλυφων, βρίσκονται οι οχιές,οι οποίες έχουν ισχυρό δηλητήριο και κινητά δόντια που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του σώματος.
Όταν η οχιά δαγκώσει, τα δόντια έρχονται μπροστά και χύνουν το δηλητήριο μέσω μιας διόδου που υπάρχει στα δόντια και συνδέεται με τους αδένες.Το σχήμα του δαγκώματος της οχιάς ειναι χαρακτηριστικό. Η τρύπα που κάνει το κάθε δόντι ειναι σαν τρύπημα από καρφίτσα.
Το δηλητήριό της είναι επικίνδυνο.Τυπικά περιέχει πολλά ένζυμα που διαλύουν την πρωτεΐνη, τα οποία λέγονται πρωτεάσες. Αυτά προκαλούν συμπτώματα πόνου, οίδημα και νέκρωση, όπως επίσης και απώλεια αίματος.
Ο θάνατος συνήθως επέρχεται από την πτώση της αρτηριακής πίεσης. Οι oχιές δεν επιτίθενται ποτέ στον άνθρωπο εάν δεν πατηθούν, πιαστούν ή απειληθούν άμεσα.
Τα περισσότερα δήγματα oχιάς στον άνθρωπο είναι "στεγνά" και προειδοποιητικά, χωρίς την έγχυση δηλητηρίου.
3.Δάγκωμα οχιάς
4.Δόντια οχιάς(vipera ammodytes)
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Περιμένετε για λίγο διάστημα,για να δείτε αν πρήζεται η πληγή.Αν όχι, τότε λογικά δεν έχει διοχετευτεί δηλητήριο και δεν υπάρχει πόνος.Συχνά το πρήξιμο συνοδεύεται και από πόνο.
Αν πρηστεί η πληγή,κρατήστε το δαγκωμένο σημείο όσο το δυνατόν ακίνητο και ειδοποιήστε αμέσως γιατρό η' μεταφέρετε τον άρρωστο στο νοσοκομείο.
Μην κόψετε η΄ρουφήξετε την πληγή.
Μην τοποθετήσετε στην πληγή αντισηπτικά η΄ άλλες ουσίες.
Μην δώσετε αλκοόλ στον άρρωστο.Σε περίπτωση καθυστέρησης του γιατρού η' πολύωρης μεταφοράς σε νοσοκομείο,καλό είναι να δέσετε ένα κομμάτι ύφασμα πάνω από την πληγή .
Μην το σφίξετε πολύ,γιατί μπορεί να προκαλέσετε γάγγραινα.Μπορούν να χορηγηθούν,σαν πρώτη αγωγή, αντιισταμινικά και κορτιζόνη.
Η προφύλαξη είναι η καλύτερη θεραπεία και γι' αυτό μην κυκλοφορείτε ξυπόλητοι η΄με ανοιχτά παπούτσια σε μέρη που ίσως υπάρχουν δηλητηριώδη φίδια.προσέχτε επίσης που βάζεται τα χέρια σας όταν σκαρφαλώνετε βράχους η΄όταν σηκώνετε πέτρες.
Οι οροί που χρησιμοποιούνται είναι αποτελεσματικοί για συγκεκριμένα είδη φιδιών.Γενικά, η χρήση ορού αποφεύγεται, αφού με την κατάλληλη αγωγή τα συμπτώματα υποχωρούν.Μόνο πολύ σοβαρές περιπτώσεις απαιτουν χορήγηση ορού.
5.Συμπτώματα από δάγκωμα οχιάς(vipera ammodytes)
6.Ανατομία δηλητηριώδους φιδιού
lamiareport.gr