Αντιμέτωπος με το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι και πάλι ο δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας, αφού εδώ και περίπου 20 ημέρες έχει σταματήσει η αποκομιδή, με αποτέλεσμα σημαντικές ποσότητες απορριμμάτων να βρίσκονται στους δρόμους της πόλης και των τοπικών κοινοτήτων. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος, «η υπηρεσία καθαριότητας δεν μπορεί να προχωρήσει στην αποκομιδή των απορριμμάτων, διότι ένα νομικό κόλλημα στη λειτουργία του ΧΥΤΑ της Παλαίρου στην Αιτωλοακαρνανία, δεν επιτρέπει την μεταφορά των απορριμμάτων».
«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον δήμο Βόνιτσας και μας έχουν ενημερώσει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεπεραστεί το πρόβλημα και ως εκ τούτου θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε την μεταφορά της ποσότητας που έχουμε συμφωνήσει», προσθέτει ο Γιώργος Γεωργακόπουλος.
Όμως, όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος, «όταν θα λυθεί το πρόβλημα με τον ΧΥΤΑ Παλαίρου, οι 500 τόνοι απορριμμάτων που θα μεταφερθούν εκεί, απλά θα δώσουν μία προσωρινή λύση, μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου».
Πάντως, σύμφωνα με τον Γιώργο Γεωργακόπουλο, ο δήμος φροντίζει να παραμένει καθαρή η περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο. Όπως λέει ο αντιδήμαρχος, «μαζεύουμε τα απορρίμματα και τα μεταφέρουμε σε άλλες περιοχές, ώστε οι επισκέπτες να μην σχηματίζουν άσχημες εντυπώσεις». Επίσης, ο Γιώργος Γεωργακόπουλος προσθέτει ότι ο δήμος έχει φροντίσει να συγκεντρώνονται τα απορρίμματα σε μεγάλους σάκους, για να μην εντείνεται το πρόβλημα.
Σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων, ο Γιώργος Γεωργακόπουλος τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι μέχρι να εφαρμοστεί η ενδιάμεση λύση που προωθεί ο ΦΟΔΣΑ Ηλείας και αφορά στη λειτουργία μονάδα μηχανικής διαλογής, που όπως εκτιμά δεν θα υλοποιηθεί πριν από τον Απρίλιο του 2016, θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος ΧΥΤΑ, ώστε να μεταφέρονται τα απορρίμματα.
Στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, παράγονται κάθε χρόνο περίπου 3.500 τόνοι απορριμμάτων σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, ενώ όσον αφορά τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα, φθάνουν τους 700 τόνους ετησίως.
Σχετικά με τις ενέργειες του δήμου, ο Γιώργος Γεωργακόπουλος σημειώνει ότι έχει υποβληθεί πρόταση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη, για κομποστοποίηση, τεμαχισμό κλαδιών, και διαχείριση των αποβλήτων από ελαιοτριβεία.
Επίσης, αναφέρει ότι έχει υποβληθεί πρόταση και για συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «LIFE», που αφορά στη χρηματοδότηση έργων δράσης για το κλίμα και το περιβάλλον.