Για τις αρχές Δεκεμβρίου ανανέωσαν το ραντεβού τους κυβέρνηση και δανειστές, όταν και οι τελευταίοι θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να ελέγξουν την πορεία υλοποίησης του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των θεσμών παρέδωσαν μία λίστα με 10-15 δράσεις στον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτο, πριν αποχωρήσουν από την Αθήνα την Πέμπτη το βράδυ, στην οποία περιλαμβάνονται κατά την άποψή τους τα μέτρα που θα πρέπει να έχουν γίνει έως τις αρχές με μέσα Δεκεμβρίου για να ξεκλειδώσει η υποδόση του 1 δισ ευρώ και να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση του πρώτου ελέγχου του προγράμματος. Ενας έλεγχος που πλέον αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο στην καλύτερη περίπτωση. Δηλαδή, στην περίπτωση που η κυβέρνηση καταφέρει να ψηφίσει έως τα Χριστούγεννα τη λίστα με τα δεύτερα προαπαιτούμενα μέτρα.
Στη λίστα αυτή που παρέδωσαν οι θεσμοί στην κυβέρνηση δεν περιλαμβάνονται τα μεγάλα "αγκάθια" του ασφαλιστικού και των αλλαγών στη φορολογία των αγροτών, τη φορολόγηση των ενοικίων και του εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση εξασφάλισε τη μη εφαρμογή των πλέον δύσκολων μέτρων. Υπό αυτή την έννοια οι δανειστές θεωρούν ότι κάνουν μία υποχώρηση, διευκολύνοντας την κυβέρνηση στην άμεση εφαρμογή των υπόλοιπων παρεμβάσεων.
Ωστόσο, τα μέτρα που περιλαμβάνονται δεν είναι "εύκολα" και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Κ", τα σημαντικότερα μέτρα που περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων είναι:

1. Οι παρεμβάσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα που προβλέπονται στο Μνημόνιο για τον Δεκέμβριο.

2. Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

3. Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

4. Το ζήτημα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ), μέσω των οποίων η ΔΕΗ θα πρέπει να μειώσει το μερίδιό της στη λιανική και χονδρική αγορά κατά 25% μέχρι το 2018 και κατά 50% μέχρι το 2020.

5. Η ψήφιση του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.

6. Η δημιουργία της ομάδας δράσεις που θα αναλάβει να διαμορφώσει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

7. Η δημιουργία της νέας γραμματείας εσόδων που θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη.

8. Η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία.

9. Η προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του clawback.

10. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ μέσω των δύο εργαλειοθηκών του για τις αγορές προϊόντων. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα δύσκολα θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
Εφόσον υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω μέχρι τα Χριστούγεννα, οι θεσμοί θα επανέλθουν στην Αθήνα τον Ιανουάριο για τη διενέργεια του πρώτου ελέγχου επί του νέου προγράμματος. Σε αυτόν θα περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, με τους δανειστές να πιέζουν για την προώθησή τους με αντάλλαγμα τη νέα ρύθμιση για το χρέος, καθώς η συζήτηση αυτή θα ξεκινήσει αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου.
Πέραν αυτών, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ ευρώ, δεδομένης της σχετικής έγκρισης του Euroworking Group το Σάββατο. Επίσης, διαθέσιμα είναι και τα 10 δισ ευρώ που βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και θα εκταμιευθούν μόλις ζητηθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


 kathimerini.gr