8.1.16

Βακτήριο Xylella fastidiosia - Ερώτηση Ποταμιού για τον "έμπολα των ελαιόδεντρων"

Ο "έμπολα των ελαιόδεντρων", το βακτήριο Xylella fastidiosia, χτυπάει την πόρτα μας θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες αμπελώνες, ελαιόδεντρα και άλλα είδη φυτών όπως εσπεριδοειδή και καλλωπιστικά. Αυτό αναφέρει σε ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό ο βουλευτής με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς. 

Όπως σημειώνει ο βουλευτής, το άκρως επικίνδυνο βακτήριο Xylella fastidiosia έχει πλήξει τους ελαιώνες της γειτονικής Ιταλίας, ενώ σποραδικά κρούσματα έχουν αναφερθεί και στη Νότιο Γαλλία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, Έλληνες αγρότες και γεωπόνοι καταγγέλλουν ότι οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου των φυτών (όπως π.χ. η Κέρκυρα και η Ηγουμενίτσα) είναι κάθε άλλο παρά εντατικοί, ιδιαίτερα όταν οι ώρες και οι ημέρες άφιξης του φυτικού υλικού δε συμπίπτουν με τις ώρες εργασίας των ελεγκτικών μηχανισμών.
Κατόπιν τούτων, ο βουλευτής Β' Αθήνας με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, ρωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αν έχει αναφερθεί κάποιο κρούσμα μόλυνσης φυτού εντός της χώρας από το συγκεκριμένο βακτήριο, ποια προετοιμασία υπάρχει για την αντιμετώπισή του και ποια μέτρα θα ληφθούν.
Τέλος, ζητά να μάθει αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει καταθέσει αίτηση προς την Κομισιόν για χρηματοδότηση, προκειμένου να προχωρήσει σε έρευνα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων σχετικά με την πρόληψη, τη γρήγορη ανίχνευση και τον έλεγχο του βακτηρίου Xylella fastidiosia.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Έλεγχοι για βακτήριο Xylella fastidiosa
Κύριε υπουργέ,
Το βακτήριο Xylella fastidiosa θεωρείται ένα από τα χειρότερα φυτοπαθογόνα παγκοσμίως, το οποίο προσβάλλει αμπελώνες, ελιές και άλλα είδη φυτών όπως εσπεριδοειδή και καλλωπιστικά, τα νεκρώνει σε μικρό χρονικό διάστημα και δεν υπάρχει μέσο καταπολέμησής του. Τα τελευταία δύο χρόνια ο "έμπολα των ελαιόδεντρων", όπως χαρακτηρίζεται διεθνώς, έχει πλήξει τους ελαιώνες τις γειτονικής Ιταλίας ενώ σποραδικά κρούσματα έχουν αναφερθεί και στη Νότιο Γαλλία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, πριν από περίπου ένα χρόνο, σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της περαιτέρω εξάπλωσης του βακτηριδίου. Τα μέτρα αυτά αφορούσαν την εφαρμογή αυστηρών περιορισμών για τις εισαγωγές φυτών ακόμα και εντός της Ε.Ε. όπως επίσης και την αναφορά όλων των νέων πιθανών κρουσμάτων της ασθένειας.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ενημερώσει ότι σε εθνικό επίπεδο έχουν ενημερωθεί οι φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της χώρας και έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι στις εγκαταστάσεις που διακινούν φυτικό υλικό από Ιταλία και Ολλανδία. Όμως, υπάρχουν καταγγελίες ότι οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου των φυτών (όπως π.χ. η Κέρκυρα και η Ηγουμενίτσα) είναι κάθε άλλο παρά εντατικοί ιδιαίτερα όταν οι ώρες και ημέρες άφιξης του φυτικού υλικού δε συμπίπτουν με τις ώρες εργασίας των ελεγκτικών μηχανισμών.
Τέλος, η Κομισιόν έπειτα από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority) ανακοίνωσε το Νοέμβρη ότι θα διαθέσει 7 εκατομμύρια ευρώ σε έρευνες σχετικά με την πρόληψη, τη γρήγορη ανίχνευση και τον έλεγχο του βακτηρίου Xylella fastidiosa.
Κατόπιν των ανωτέρω:
Ερωτάται ο κ.κ. υπουργός:
1. Έχει αναφερθεί κάποιο κρούσμα Xylella fastidiosa εντός της χώρας;
2. Σε ποιες περιπτώσεις και σε τι συχνότητα πραγματοποιούνται οι έλεγχοι για το βακτήριο Xylella fastidiosa;
3. Υπάρχει πλάνο σε περίπτωση που αναφερθεί κρούσμα μόλυνσης φυτού εντός της χώρας από το συγκεκριμένο βακτήριο και ποιο είναι αυτό;
4. Θα καταθέσετε ως υπουργείο ερευνητική πρόταση για να συμβάλλετε στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων σχετικά με την πρόληψη, τη γρήγορη ανίχνευση και τον έλεγχο του βακτηρίου Xylella fastidiosa;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς - Β' Αθήνας».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου