Τα τελικά στοιχεία για τον αριθμό των υποψηφίων διοικητών και
υποδιοικητών του ΕΣΥ δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τις
αιτήσεις που παρέλαβε η αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών και
Υποδιοικητών Νοσοκομείων από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), ο
αριθμός των υποψηφίων για τις επιτελικές θέσεις των δημόσιων νοσοκομείων
ανέρχεται στους 1.632.Με δεδομένο ότι οι θέσεις είναι 146, η αναλογία που διαμορφώνεται αμιγώς αριθμητικά για την κατάληψη μιας θέσης αξιωματούχου στο ΕΣΥ είναι 1 προς 11.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν και σε αυτή τη διαδικασία αξιολόγησης τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής. Για τις 36 θέσεις αξιωματούχων στην 1η ΥΠΕ υποβλήθηκαν 505 αιτήσεις.
Σημειωτέον ότι μέχρι και τις 19 Ιανουαρίου στην 1η ΥΠΕ είχαν κατατεθεί ηλεκτρονικά περί τις 215 αιτήσεις. Ο κύριος όγκος των αιτήσεων εστάλη ταχυδρομικώς είτε στις ΥΠΕ είτε στην Επιτροπή.
Στη 2η ΥΠΕ Αττικής, Πειραιά και νήσων υποβλήθηκαν 220 αιτήσεις. Για τα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας και της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας- Θράκης υποβλήθηκαν 206 αιτήσεις σε κάθε περιφέρεια.
Στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας ενδιαφέρον για τη διοίκηση νοσοκομείων εκδήλωσαν 154 υποψήφιοι και για την 6η ΥΠΕ Δυτικής Ελλάδας- Πελοποννήσου 246 υποψήφιοι.
Τέλος, για την 7η ΥΠΕ Κρήτης συγκεντρώθηκαν 95 αιτήσεις.
Από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία είναι «ακέφαλα», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία τους, για τις εργασιακές σχέσεις και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους εξωτερικούς και εσωτερικούς ασθενείς. Την προσωρινή διοίκηση ασκούν οι Διευθυντές της Ιατρικής και της Διοικητικής-Οικονομικής Υπηρεσίας.
Απαραίτητο το πτυχίο, τα υπόλοιπα συνεκτιμώνται
Το μόνο προαπαιτούμενο της προκήρυξης είναι το πτυχίο σχολής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όλα τα άλλα προσόντα συνεκτιμώνται και λαμβάνονται υπόψη κατά το δοκούν. Έτσι, η προσωπικότητα, η εκτίμηση δεξιοτήτων των υποψηφίων που απαιτούνται για τη θέση, το κοινωνικό έργο το οποίο αποδεικνύεται από τη συμμετοχή των υποψηφίων σε εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, αναφέρονται ως προσόντα που θα συνεκτιμηθούν από τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης. Εκτός από το βιογραφικό του κάθε υποψηφίου βαρύνοντα ρόλο θα έχει και η προσωπική συνέντευξη στην οικεία Επιτροπή Αξιολόγησης του υπουργείου Υγείας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, πάλι, είχε δώσει στη Βουλή τη δική του περιοριστική ερμηνεία στα προσόντα των υποψηφίων διοικητών. «Να είναι "καθαροί", δηλαδή εκτός διαπλοκής, να ξέρουν γράμματα και να μπορούν να συμμορφωθούν με το πολιτικό πλαίσιο της κυβέρνησης» είχε προσδιορίσει ο κ. Πολάκης τα τρία κριτήρια με τα οποία θα κριθούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι υποψήφιοι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές του ΕΣΥ. Σε άλλη κοινοβουλευτική του εμφάνιση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε δώσει άλλη διάσταση στην αξιολόγηση λέγοντας ότι «θα τους κοιτάξουμε στα μάτια τους υποψηφίους και θα καταλάβουμε εάν είναι καθαροί».
Η «καθαρότητα» όπως την αντιλαμβάνεται ο κ. Πολάκης και η συμμόρφωση με τη γραμμή της κυβέρνησης αποτελούν δύο... νέα κριτήρια – τα οποία βεβαίως σε κάθε περίπτωση ελάχιστη σχέση έχουν με τη λεγόμενη αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς.Κατά τη διάρκεια της προκήρυξης το ενδιαφέρον των υποψηφίων ήταν αναιμικό – οι αιτήσεις που είχαν σταλεί ηλεκτρονικά στις περισσότερες ΥΠΕ ήταν μερικές δεκάδες. Στελέχη του υπουργείου Υγείας απέδιδαν το χαμηλό ενδιαφέρον υποψηφίων στην περίοδο των εορτών που εμπόδισε την αποστολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών.
Πότε θα τοποθετηθούν οι νέοι διοικητές
Μπορεί η προκήρυξη των διοικητών να έκλεισε με ικανοποιητική συμμετοχή υποψηφίων, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι «η τράπουλα είναι σημαδεμένη» και ότι οι περισσότερες θέσεις έχουν ήδη δοθεί πριν καν ανοιχθούν οι φάκελοι από την Επιτροπή. Σύμφωνα με το νόμο, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα βιογραφικά των υποψηφίων και θα τους καλέσει σε προσωπική συνέντευξη ανά νοσοκομείο προτίμησης. Κάθε υποψήφιος είχε δικαίωμα να δηλώσει το ενδιαφέρον του σε τρία νοσοκομεία μίας ή δύο ΥΠΕ. Έτσι, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα κατηγοριοποιηθούν οι υποψήφιοι ανά νοσοκομείο και θα κληθούν για συνέντευξη.
Στη συνέχεια η Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών ΕΣΥ θα παραδώσει την εισήγησή της στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι επικεφαλής κκ. Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης θα λάβουν την τελική απόφαση. Πρόκειται για μια διαδικασία που, παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της ηγεσίας ότι θα είχε ολοκληρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, πλέον εκτιμάται ότι δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τον Μάρτιο.