11.3.16

" ΦΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ " !!! Σύσκεψη για την Xylella fastidiosa στην Τρίπολη”

 1.000.000 ελαιόδενδρα έχουν καταστραφεί ενώ άλλα 11.000.000 απειλούνται με αποψίλωση !!!

Το βακτήριο καραντίνας Xylella fastidiosa συνεχίζει την καταστρεπτική του δράση στην Περιφέρεια της Απουλίας στη νότιο Ιταλία. 
Μέχρι σήμερα, έχουν προσβληθεί ελαιόδενδρα σε έκταση 80 τετρ. χιλ., προκαλώντας έντονη ανησυχία για εξάπλωση της ασθένειας και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου, όπου η καλλιέργεια της ελιάς έχει καθοριστικό ρόλο. Αναφέρεται ότι περισσότερα από 1.000.000 ελαιόδενδρα έχουν καταστραφεί ενώ άλλα 11.000.000 απειλούνται με αποψίλωση. 
Έτσι, η περιοχή μεταξύ του Λέτσε και του Πρίντεζι βρίσκεται σε κατάσταση πανικού.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έχουν προκύψει, η ασθένεια εντοπίστηκε και στην Κορσική, σε προσβεβλημένα καλλωπιστικά φυτά πολύγαλα, ιταλικής προέλευση, καθώς επίσης και στην ηπειρωτική Γαλλία σε περιοχές της Κυανής Ακτής, πάλι σε φυτά πολύγαλα.
Το παθογόνο αυτό έχει περίπου 300 διαφορετικά φυτά ξενιστές τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται και στη χώρα μας όπως είναι η πικροδάφνη, η μυρτιά, το πολύγαλα, το σπάρτο, η μιμόζα, η βελανιδιά, η κερασιά, η αμυγδαλιά, το αμπέλι, τα εσπεριδοειδή κ.α
Μέχρι τον Οκτώβριο του 2013, που έγινε η πρώτη ανακοίνωση από την Ιταλούς επιστήμονες η ασθένεια ήταν γνωστή για τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούσε στα αμπέλια στις Η.Π.Α και στα εσπεριδοειδή στη Βραζιλία.
Έτσι, ο κίνδυνος για την καλλιέργεια της ελιάς στη χώρα είναι μέγας, αφού μεγάλες ποσότητες καλλωπιστικών φυτών διακινούνται στον ελλαδικό χώρο από τα φυτώρια της Ιταλίας. 
Ακόμη, ο κύριος φορέας μετάδοσης του βακτηρίου που είναι το έντομο (τζιτζικάκι) Filaenous spumarious, υπάρχει και στη χώρα μας.
Για το σοβαρότατο αυτό θέμα διοργανώνεται υπηρεσιακή, ενημερωτική σύσκεψη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή υπαλλήλων του ΥπΑ.Α.Τ.
Η σύσκεψη θα γίνει στην Τρίπολη, την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016 στις 9.00 π.μ, στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης (πίσω από τα Δικαστήρια).
Για το λόγο αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητη η συμμετοχή όλων των υπαλλήλων των Υπηρεσιών της Πελοποννήσου, που ασχολούνται με τη φυτοπροστασία καθώς επίσης και με την καλλιέργεια της ελιάς.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι ο καθορισμός της πορείας και των ενεργειών που πρέπει να γίνουν προκειμένου το καταστρεπτικό αυτό παθογόνο να «κρατηθεί» έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου