Στην Ελλάδα, οι τιμές σε ορισμένα προϊόντα πρώτης ανάγκης είναι υψηλότερες από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, παρά το γεγονός ότι η μείωση του μέσου εισοδήματος ξεπερνά το 25% τα τελευταία χρόνια.
Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι τα γαλακτοκομιά και τα αυγά στην Ελλάδα είναι ακριβότερα κατά 31% από τον μέσο κοινοτικό όρο, ενώ υψηλότερες κατά 14% είναι είναι οι τιμές στο ψωμί και τα δημητριακά και κατά 17% στα αλκοολούχα ποτά.
Στον αντίποδα, φθηνότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι οι τιμές στα κρέατα, κατά 12%, στα φρούτα και τα λαχανικά κατά 17% και στον καπνό κατά 24%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμία κατηγορία η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη τριάδα των φθηνότερων χωρών στους «28».
Στα ψάρια, η Ελλάδα είναι κατά 13% ακριβότερη από τον μέσο κοινοτικό όρο και μάλιστα είναι η τέταρτη ακριβότερη ύστερα από χώρες όπως η Δανία, η Αυστρία και η Σουηδία.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι αν και ελαιοπαραγωγός χώρα, με εγχώριες μονάδες παραγωγής βουτύρου και μαργαρινών, η Ελλάδα είναι ακριβότερη κατά 16% σε σύγκριση με τον μέσο κοινοτικό όρο στην κατηγορία των ελαίων και λιπών. Αντιθέτως, είμαστε η όγδοη ακριβότερη χώρα μεταξύ των «28» και η ακριβότερη μεταξύ των ελαιοπαραγωγών χωρών της ΕΕ
. Στα αναψυκτικά η Ελλάδα είναι 8% ακριβότερη, επίδοση που την καθιστά όγδοη ακριβότερη χώρα μεταξύ των «28» στην κατηγορία αυτή προϊόντων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Δανία, φθάνοντας στο 145% του μέσου κοινοτικού όρου, ενώ ακολούθησαν Σουηδία (124%), Αυστρία (120%), Ιρλανδία και Φιλανδία (119%) και Λουξεμβούργο. Πιο φθηνές χώρες είναι αντίθετα οι Πολωνία (63%), Ρουμανία (64%), Βουλγαρία (70%), Λιθουανία (78%), Δημοκρατία της Τσεχίας και Ουγγαρία (79%).