4.9.16

Σφοδρές αντιδράσεις για τις τηλεοπτικές άδειες

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι φάκελοι των 4 προσωρινών υπερθεματιστών, ενώ τα πόθεν έσχες θα ελεγχθούν εξονυχιστικά.

Αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας βρίσκονται περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι των σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας που έμειναν εκτός τηλεοπτικών συχνοτήτων, μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας.

Από την Παρασκευή ο χρόνος των 90 ημερών μέχρι να πέσει ψηφιακό μαύρο μετρά αντίστροφα, προδιαγράφοντας ένα εφιαλτικό σκηνικό στον ήδη βαριά πληγωμένο από την πολυετή οικονομική κρίση χώρο των ΜΜΕ.

Ήδη, η ΕΣΗΕΑ προαναγγέλλει «θερμό» φθινόπωρο με απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωση «η πολιτική αυτή δημοπρασία ρίχνει πολύ χαμηλά τις μετοχές της κυβέρνησης, αφού η ανάπτυξη που προεξοφλεί και στηρίζει τελικά πάει περίπατο».

Τόσο o τηλεοπτικός σταθμός STAR, όσο και ο ALPHA διαμηνύουν ότι θα εξαντλήσουν κάθε νομική οδό στην Ελλάδα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να διαφυλάξουν τα δικαιώματά τους.

Σφοδρές αντιδράσεις για τις τηλεοπτικές άδειες
Τη Δευτέρα το μεσημέρι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος θα έχουν συνάντηση με εκπροσώπους των προσωρινών αναδόχων που προέκυψαν από την 70ωρη διαδικασία της δημοπρασίας.

Την ίδια στιγμή στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι φάκελοι των 4 προσωρινών υπερθεματιστών, ενώ τα πόθεν έσχες θα ελεγχθούν εξονυχιστικά.

«Σε περίπτωση που δεν δικαιολογείται η υποβληθείσα οικονομική προσφορά προσωρινού υπερθεματιστή, ο εν λόγω υποψήφιος δεν ανακηρύσσεται οριστικός υπερθεματιστής και τη θέση του λαμβάνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης του ελέγχου επάρκειας των οικονομικών του μέσων σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο», αναφέρεται, χαρακτηριστικά, στην προκήρυξη.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της δημοπρασίας, πρώτος στη λίστα των επιλαχόντων είναι η εταιρεία Dimera Media Investments Limited του Ιβάν Σαββίδη.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στον realfm 97,8τόνισε ότι η ένσταση της ΝΔ είναι ο αριθμός «4» των τηλεοπτικών αδειών που όπως είπε, περιορίζει την πληροφόρηση και συγκεντρώνει την ενημέρωση στα χέρια λίγων.

«Θεωρούμε ότι αυτό είναι αντιδημοκρατικό και αυταρχικό» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός.

Από την Πάτρα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι «η πολυδιαφημισμένη τάξη που θα έβαζε η κυβέρνηση στο τηλεοπτικό τοπίο, κατέληξε τακτοποίηση της αριστερής διαπλοκής».

«Αντί για πολυφωνία», πρόσθεσε, «έχουμε ολιγοπώλια στα γερά πορτοφόλια και χιλιάδες άνθρωποι είναι πλέον αντιμέτωποι με την ανεργία».

Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι οι άνεργοι από τον χώρο των ΜΜΕ θα προστεθούν σε όσους ήδη δεν έχουν εργασία, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να εξασφαλιστούν τα δεδουλευμένα, οι αποζημιώσεις και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στα Ταμεία τους».

«Θα παλέψουμε να μην κλείσει κανένα κανάλι, να δοθεί λύση στα προβλήματα των εργαζομένων, να απορροφηθούν από τα νέα σχήματα» είπε ο ίδιος στον Σκάι.

Τους λόγους για τους οποίους το Μαξίμου «δεν πρέπει να πανηγυρίζει» για την «τηλεοπτική λοταρία» παρέθεσε το Ποτάμι.
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, η κυβέρνηση έπρεπε «να είχε μελετήσει την πρόταση του Κινήματός μας για τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό αδειών υπό την εποπτεία του ΕΣΡ», όμως, «επέμεινε στην αρχική της λάθος εκτίμηση -ότι το φάσμα χωράει μόνο τέσσερις άδειες!- και πάνω σε αυτό οικοδόμησε μια παράλογη διαδικασία».

«Να μην κλείσει κανένα κανάλι» ζήτησε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, με δήλωσή του από την Ζαγορά του Πηλίου.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης «όχι με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά, όπως είπε, «με άτομα κύρους».

Πολιτικός σεισμός για τη διαδικασία αδειοδότησης
Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν και στους νομικούς κύκλους. Ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Πέτρος Παραράς, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:

«Οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα και αυτές οι οποίες αποκλείστηκαν και αυτές οι οποίες καταρχάς θα πάρουν άδεια, λειτουργούν βάση ενός καθεστώτος. Έχει δοθεί μια άδεια. Εφόσον έχει δοθεί άδεια με νόμο, γιατί αυτό πάει να γίνει τώρα, αν περάσουν, λέει 90 ημέρες κλείνεις. Ε, όχι. Για μένα δεν κλείνεις. Πρέπει να αποδείξει ο υπουργός ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις να εξακολουθείς να έχεις τηλεοπτικό σταθμό».

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Παγουλάτος επισημαίνει ότι: «Ο προσδιορισμός του αριθμού των καναλιών σε τέσσερις, είναι εντελώς περιοριστικός και εντελώς αυθαίρετος. Δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να κρίνει πόσοι σταθμοί είναι οικονομικά βιώσιμοι, αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει η αγορά. Δουλειά της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει ότι θα υπάρξει αδειοδότηση, να θέσει προδιαγραφές, να εξασφαλίσει ότι οι σταθμοί πληρώνουν φόρους και εισφορές, να αποκλείσει επιχειρήσεις που εξαρτώνται από το δημόσιο χρήμα ως εργολάβοι, ως προμηθευτές του Δημοσίου. Και από εκεί και πέρα το υψηλό τίμημα που επιτεύχθηκε δείχνει και αυτό, ότι η αγορά σήκωνε περισσότερους από τέσσερις σταθμούς».

Ο συνταγματολόγος Ιωάννης Τασσόπουλος σημειώνει ότι: «Η συρρίκνωση του κεκτημένου της πολυφωνίας με την υποχρέωση να κλείσουν τρεις τουλάχιστον ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας, είναι καταρχήν προβληματική εφόσον μάλιστα τα τεχνολογικά δεδομένα, παρέχουν σήμερα δυνατότητες για πολύ περισσότερες άδειες. Δεν ισχύει η λογική ότι για να αυξηθεί το τίμημα μπορεί να συρρικνωθεί το φάσμα της ενημέρωσης».

Ζαχαριάδης: Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας συμφωνεί ότι χρειαζόταν ρύθμιση
Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης,μιλώντας στον realfm 97,8, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, τονίζοντας πως «ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας συμφωνεί ότι χρειαζόταν μια ρύθμιση. Αυτό είναι μια σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα γιατί και σε αυτό τον τομέα αρχίζουμε να γινόμαστε σιγά-σιγά φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «αφού οριστεί συνολικά η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου μπορεί να μην έχουμε συρρίκνωση της απασχόλησης στα media αλλά ενδεχομένως να έχουμε και αύξηση, διότι θα υπάρχει μια κανονικότητα».

Στέλεχος εταιρίας, η οποία διεκδίκησε μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες έγραψε για την εμπειρία του στο «Έθνος της Κυριακής»:

«Το θυμάμαι σαν τώρα. Μόλις μας είπαν ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και μπορούμε να φύγουμε από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ήταν σαν να γινόταν μια σύγχρονη έξοδος του… Μεσολογγίου. Στελέχη της τηλεόρασης, δικηγόροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και μέλη διοικητικών συμβουλίων εταιριών πήραν τις βαλίτσες τους και όπου φύγει -φύγει. Με τα… μωρομάντηλα στο χέρι που έκαναν θραύση στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια όπου ήταν οι 8 αντιπροσωπείες, αφού όλοι όσοι συμμετείχαν δεν είχαν κάνει μπάνιο επί τρεις ημέρες. Από τον στρατό είχα να νιώσω τόσο κουρασμένος και τόσο βρώμικος».


real.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου