2.10.16

Λοιμώξεις του φθινοπώρου: Πως να τις προλάβετε και να τις αντιμετωπίσετε

Το καλοκαίρι πέρασε και σιγά σιγά αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε από τις μεταβολές του καιρού  ότι το φθινόπωρο έφθασε. 

Παρά το γεγονός ότι οι μεταβολές των κλιματολογικών συνθηκών που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε παράταση των υψηλών θερμοκρασιών ακόμα και μέσα στους φθινοπωρινούς μήνες εν τούτοις δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι συχνές εναλλαγές υψηλών-χαμηλών θερμοκρασιών του φθινοπώρου οι οποίες σε συνδυασμό με την επικρατούσα υψηλή υγρασία να ευνοούν την εκδήλωση συχνών λοιμώξεων κυρίως του αναπνευστικού μας συστήματος. 
Την εξάπλωση των λοιμώξεων αυτών ευνοεί και το άνοιγμα την εποχή αυτή και των παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολίων στα οποία δημιουργούνται οι κατάλληλες για τη μετάδοση αυτών των λοιμώξεων  συνθήκες. Ετσι πολύ συχνά και ήδη από ην πρώτη εβδομάδα ανοίγματος των σχολείων πολλά παιδιά επιστρέφουν στο σπίτι με κάποιο κρυολόγημα που απέκτησαν στο σχολείο από κάποιο συμμαθητή τους που ήταν ‘’κρυωμένος’’. Από τα παιδιά συνήθως κολλάνε και οι μεγάλοι και έτσι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο σε μια οικογένεια το ένα μετά το άλλο τα άτομα να περνούν το ίδιο κρυολόγημα.

Το ευτύχημα ότι τα ‘’κρυολογήματα’’ αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από τις πολύ συνηθισμένες καλοήθεις  λοιμώξεις του αναπνευστικού που προκαλούνται από μια μεγάλη ποικιλία γνωστών ιών που επιπολάζουν τους φθινοπωρινούς μήνες και που κορυφώνονται, από απόψεως συχνότητας εμφάνισης, κατά τους χειμερινούς μήνες.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι λοιμώξεις αυτές εκδηλώνονται με μπούκωμα και τρέξιμο της μύτης, με τσούξιμο ή πόνο στο λαιμό και  με βήχα ο οποίος συνήθως είναι ξηρός .Οχι σπάνια τα ανωτέρω συμπτώματα συνοδεύονται από  πυρετό ο οποίος μπορεί να κυμαίνεται από μερικά δέκατα μέχρι πολύ υψηλός. Ο πυρετός συνήθως διαρκεί από 3-5 ημέρες και συνοδεύεται από αίσθημα γενικής κακουχίας, πονοκέφαλο και αρθραλγίες (πόνους στις αρθρώσεις) και μυαλγίες (πόνους στους μύς)

Τα ενοχλήματα αυτά αφού ταλαιπωρήσουν λίγες ημέρες τον ασθενή περνάνε σχετικά γρήγορα με μόνη εξαίρεση το βήχα ο οποίος μπορεί να επιμένει  για αρκετέ ημέρες και μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα μπορεί από ξηρός που είναι στην αρχή  στη συνέχεια να γίνει παραγωγικός με την αποβολή διαυγών πτυέλων.

Όχι σπάνια τα συμπτώματα που κυραρχούν προέρχονται από το στομάχι και το έντερο και εκδηλώνονται με πόνους στη κοιλιά, εμετούς και διάροια. Και εδώ τα συμπτώματα διαρκούν λίγες ημέρες και υποχωρούν σχετικά γρήγορα.

Όπως ήδη αναφέραμε αυτές οι ιογενείς λοιμώξεις μας επισκέπτονται κάθε χρόνο έχουν πολύ καλή πρόγνωση και μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις και ιδιαίτερα σε ευαίσθητα άτομα ή σε άτομα που πάσχουν και από άλλες παθήσεις όπως σακχαρώδη διαβήτη,άσθμα και άλλες χρόνιες παθήσεις όπως πνευμονοπάθειες , καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες κλπ. Στα άτομα αυτά οι ανωτέρω λοιμώξεις διαδράμουν και πιο βαρειά αλλά και δημιοργούν συχνότερα επιπλοκές όπως π.χ πνευμονίες.

Η πρόληψη των λοιμώξεων αυτών είναι δύσκολη και λόγω της μεγάλης ευχέρειας με την οποία αυτές μεταδίδονται αλλά και λόγω της έλλειψης καταλλήλων εμβολίων με τα οποία θα μπορούσαμε να καταστήσουμε άνοσα τουλάχιστον τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Ετσι τα μέτρα που προτείνουμε για τον περιορισμό των   φθινοπωρινών λοιμώξεων είναι η αποφυγή επαφής με ‘’κρυολογημένα’’ άτομα, ο τακτικός αερισμός του σπιτιού, το συχνό πλύσιμο των χεριών και του προσώπου, και η διατήρηση του οργανισμού μας σε καλή φόρμα με την έννοια της καλής και υγιεινής διατροφής , της άσκησης, του επαρκούς ύπνου και ανάπναυσης και της αποφυγής του υπερβολικού σωματικού και ψυχικού στρες. Όλα τα ανωτέρω αποσκοπούν στη διατήρηση σε άριστη κατάσταση του ανοσοποιητικού (αμυντικού) μας συστήματος.

Το ντύσιμο επίσης  κατά τους φθινοπωρινούς μήνες λόγω του ευμετάβλητου των θερμοκρασιών θα πρέπει να είναι κατάλληλο ιδιαίτερα στα παιδιά έτσι ώστε να μην ιδρώνουμε και να μην δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για κρυολογήματα.

boro

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου