Έρευνες ετών από διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού
καταλήγουν σε πολύ συγκεκριμένα συμπεράσματα για το τι μπορεί να βάλει
δυναμίτη στα θεμέλια ενός γάμου
1. Έχουμε λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουμε, αν παντρευτούμε προς τα πρώτα -άντα Σύμφωνα με έρευνα που εκπονήθηκε από τον Nicholas Wolfinger, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Ούτα, δεν ισχύει το ότι όσο μεγαλύτερος παντρευτεί κανείς, τόσο πιο δύσκολα χωρίζει. Αντίθετα, η καλύτερη ηλικία για γάμο φαίνεται να είναι ανάμεσα στα 20κάτι -30 έτη. Μετά τα 32 -και σύμφωνα με την έρευνα- οι πιθανότητες ενός διαζυγίου αυξάνονται. Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Wolfinger στο μπλογκ του Ινστιτούτου Οικογενειακών Σπουδών "σχεδόν για όλους, εκεί γύρω στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας της ζωής τους είναι μια καλή ηλικία για να αποκατασταθούν".
2. Τα περισσότερα διαζύγια αποφασίζονται Μάρτιο και Αύγουστο (!) Έρευνα που δημοσιεύθηκε φέτος στην Αμερικανική Κοινωνιολογική Ένωση έδειξε ότι ο Μάρτιος και ο Αύγουστος, είναι οι μήνες κατά τους οποίους συμπληρώνεται οι περισσότερες αιτήσεις διαζυγίων. Σύμφωνα με τους ερευνητές δεν είναι κάτι το τυχαίο, καθώς πρόκειται για τους μήνες κατά τους οποίους οι περισσότεροι απολαμβάνουν τις χειμερινές ή τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Βάσει της έρευνας, κατά την περίοδο των διακοπών ζούμε τους "κύκλους αισιοδοξίας" μας, βλέπουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσουμε από την αρχή τη σχέση μας, μόνο και μόνο για να ανακαλύψουμε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται από τις διακοπές, αντιθέτως έρχονται στην επιφάνεια. Κατά τους ερευνητές, αυτή η συνειδητοποίηση γεννά απογοήτευση και αποκαλύπτει τα άλυτα προβλήματα του κάθε γάμου, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στην απόφαση να χωρίσουμε.
3. Οι σύζυγοι που δουλεύουν λιγότερο, χωρίζουν πιο εύκολα Μια πρόσφατη μελέτη του Χάρβαρντ απέδειξε ότι δεν είναι τα οικονομικά που επηρεάζουν τη ζωή ενός ζευγαριού, αλλά ο καταμερισμός εργασίας. Μελετώντας το ιστορικό γάμων που ξεκίνησαν μετά το 1975, προέκυψε ότι οι σύζυγοι που δεν διέθεταν εργασία πλήρους απασχόλησης εμφάνιζαν ποσοστό 3,3% στο να χωρίζουν κατά τα επόμενα χρόνια, σε σχέση με ζευγάρια στα οποία ο άντρας είχε εργασία πλήρους απασχόλησης. Από την άλλη, δεν συνέβαινε το ίδιο και με τις άνεργες γυναίκες, γεγονός που αποδεικνύει ότι το στερεότυπο του "άντρα - κουβαλητή" είναι ακόμη ζωντανό και ζωτικό για τη σταθερότητα ενός γάμου.
4. Είναι μύθος ότι οι γυναίκες που είχαν πολλές ερωτικές σχέσεις χωρίζουν πιο εύκολα. Και πάλι ο Wolfinger έχει να παρατηρήσει σε ζευγάρια που παντρεύτηκαν από το 2000 και μετά ότι οι γυναίκες που είχαν περισσότερους από 3-6 ερωτικούς συντρόφους στη ζωή τους, ήταν εκείνες που δεν θα χώριζαν τόσο εύκολα. Αντίθετα, γυναίκες με λιγότερους από 3 ερωτικούς παρτενέρ ήταν εκείνες που εμφάνιζαν μεγαλύτερη ροπή προς το διαζύγιο. Γενικώς, και στη δεκαετία του '80 και σ' εκείνη του '90 έτειναν να χωρίζουν κοπέλες που παντρεύτηκαν χωρίς να έχουν ιδιαίτερη εμπειρία στο σεξ ή ακόμη χειρότερα παντρεύτηκαν παρθένες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο συγκριτικός πίνακας λειτουργεί πριν το γάμο και καλό είναι να το γνωρίζει η ενδιαφερόμενη. 7 πράγματα που βοηθούν όσους έχουν πάρει διαζύγιο (ή ετοιμάζονται)
5. Ζευγάρια με κοντινή ηλικιακή απόσταση χωρίζουν πιο δύσκολα Βάσει άλλης έρευνας, οι πιθανότητας χωρισμού μεταξύ ετεροφυλόφιλων ζευγαριών αυξάνονται, όσο αυξάνεται και το ηλικιακό χάσμα μεταξύ των συζύγων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Megan Garber στο "Atlantic": "Με διαφορά ενός έτους μεταξύ των ζευγαριών -σύμφωνα με τη μελέτη- υπάρχουν πιθανότητες της τάξης του 3% για διαζύγιο. Με διαφορά 5 ετών, 18% και με διαφορά 10 ετών, 39%"
6. Οι πολυτελείς γαμήλιες τελετές δεν σημαίνουν απαραιτήτως και επιτυχημένους γάμους Σύμφωνα με την ίδια μελέτη τα πολλά έξοδα για την ξεχωριστή εκείνη μέρα δεν είναι πάντα καλός οιωνός για τον ίδιο τον γάμο. Και ενώ οι τελετές που ξεπερνούν τα 5.000 - 10.000 δολάρια θέτουν σε επισφάλεια τον γάμο, αντίθετα οι πολλοί καλεσμένοι -άνω των 100 και έως 200- μαρτυρούν ότι το ζευγάρι έχει σαφώς λιγότερες πιθανότητες για διαζύγιο.
7. Το διαζύγιο αυξάνει τις πιθανότητες καρδιοπάθειας στις γυναίκες Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο "Time" γυναίκες που παίρνουν διαζύγιο είναι πιο πιθανό να βιώσουν ένα έμφραγμα κατά τα 24% σε σχέση με εκείνες που παραμένουν παντρεμένες. Το ποσοστό πιθανότητας εμφράγματος φτάνει στο 77% στις δις διαζευγμένες... Κατά την ίδια έρευνα, οι άντρες κινδυνεύουν από καρδιακές παθήσεις από το δεύτερο διαζύγιο και μετά.
8. Το διαζύγιο αυτό καθ' αυτό δεν έχει συνέπειες στα παιδιά Αντίθετα και σύμφωνα με τα όσα καταγράφει η Rebecca Harrington στο Tech Insider, φαίνεται ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των γονιών είναι επιζήμιες για τα παιδιά ενός γάμου. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, παιδιά γονιών που καβγάδιζαν συχνά και τελικώς πήραν διαζύγιο, δύσκολα χωρίζουν ως ενήλικες, εν σχέσει με παιδιά γονιών που συγκρούονταν μέσα στον γάμο τους, αλλά δεν χώρισαν ποτέ. 6.11.2016 Γιατί ο έρωτας είναι μια αρρώστια και μια καταστροφή
9. Η περιφρόνηση που αναπτύσσεται μεταξύ των συζύγων οδηγεί σε διαζύγιο Τα ανάμεικτα συναισθήματα θυμού και απέχθειας που πολλές φορές αναπτύσσονται ανάμεσα στους συζύγους είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσουν σε διαζύγιο σύμφωνα με τον σύμβουλο σχέσεων Erin Brodwin. "Δεν είναι μόνο καβγάς.
Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδράτε μετά απ' αυτόν.
Προσπαθείτε να μπείτε στη θέση του/της συζύγου σας;
Ή απλώς θεωρείτε ότι είναι ανόητος/-η;
Αν συμβαίνει το δεύτερο, προσπαθήστε να αντικαταστήσετε αυτό το συναίσθημα με μία πιο ήπια, θετική και υπομονετική αντίδραση. Ίσως σώσετε τον γάμο σας", προτείνει χαρακτηριστικά.
Business Insider