Η κουλτούρα μας είναι εκείνη που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που διασχίζει κάποιος τον δρόμο, όπως επιβεβαιώνεται και από έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, σύμφωνα με την οποία οι γάλλοι πεζοί δεν διστάζουν να περάσουν απέναντι και με κόκκινο, ενώ οι πειθαρχημένοι Ιάπωνες σπανίως το πράττουν.
Συγκεκριμένα, τέσσερις στις δέκα φορές οι γάλλοι πεζοί διασχίζουν τον δρόμο όταν το φανάρι για τους πεζούς είναι κόκκινο, ενώ το ποσοστό αυτό για τους Ιάπωνες είναι 20 φορές χαμηλότερο.
Ο Σεντρίκ Σερ του πανεπιστημίου του Στρασβούργου της ανατολικής Γαλλίας ηγήθηκε μιας ομάδας, η οποία ανέλυσε τη συμπεριφορά σε τρεις διαβάσεις πεζών στο Στρασβούργο και σε τέσσερις στην πόλη Ναγκόγια της Ιαπωνίας.
Οι ερευνητές κατέγραψαν 3.814 περιστατικά πεζών που πέρασαν από την διάβαση στο Στρασβούργο και 1.631 στη Ναγκόγια.
Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι εντυπωσιακή: στη Γαλλία, το 41,9% των πεζών πέρασαν με κόκκινο φανάρι, ενώ στην Ιαπωνία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 2,1%.
Οι άνδρες και οι νέοι ηλικίας 20-30 είχαν μεγαλύτερη τάση σε σχέση με τις γυναίκες και τους ηλικιακά μεγαλύτερους να διασχίσουν τον δρόμο παράνομα.
Ο διαφορετικός βαθμός κοινωνικής πειθαρχίας μεταξύ των δύο αυτών λαών εξηγεί το χάσμα στη συμπεριφορά των πολιτών τους, σύμφωνα με τους ερευνητές που δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση Royal Society Open Science.
"Οι Γάλλοι έχουν λιγότερο σεβασμό για τους νόμους...Μας ενδιαφέρει λιγότερο η κοινωνική αποδοχή", δήλωσε ο Σερ στο AFP.
"Δεν είναι ότι ο φόβος προστίμου είναι μεγαλύτερος στην Ιαπωνία σε σχέση με τη Γαλλία. Είναι ότι ο λαός στην Ιαπωνία ενδιαφέρεται περισσότερο για την γνώμη των άλλων".
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο ρόλος της ομαδικής συμπεριφοράς ως προς την τήρηση των κανονισμών για τους πεζούς παίζει μεγάλο ρόλο στο θέμα της ασφάλειας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σχεδόν 300.000 πεζοί σκοτώνονται στους δρόμους κάθε χρόνο.