9.3.17

ΒΑΖΟΥΝ «ΦΩΤΙΑ» ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ: Σκηνικό ανάφλεξης στήνουν Σκόπια και Αλβανία

Σκηνικό ευρύτερης κρίσης δημιουργούν στα γειτονικά δυτικά Βαλκάνια τυχοδιωκτικές ενέργειες των ηγεσιών της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας.


Του Χρήστου Τελίδη

Ο πρόεδρος της πρώτης Γκιόργκι Ιβάνοφ, ενώ συνεχίζει καταχρηστικά να μη δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πλειοψηφίας στον Ζόραν Ζάεφ ώστε να οδηγηθεί στην αντιπολίτευση ο Νίκολα Γκρούεφσκι, επιχειρεί να μετατρέψει την πολιτική κρίση σε εθνοτική, με την εμπλοκή και των ηγετών της Αλβανίας και του Κοσόβου.
Με επιστολή του στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν -ως στρατηγικό εταίρο της χώρας του όπως αναφέρει- επιχειρεί να εμφανίσει ως αιτία της τελευταίας κρίσης την «αλβανική πλατφόρμα», κατηγορώντας παράλληλα τους ηγέτες της Αλβανίας και του Κοσόβου για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του και αποσταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων. «Νομίζω ότι η καταδίκη και η απόρριψη αυτού του εγγράφου (της λεγόμενης αλβανικής πλατφόρμας) είναι η μόνη διέξοδος από την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε» αναφέρει.
Επίσκεψη
Την ίδια ώρα, Τίρανα και Πρίστινα φρόντισαν χθες με ενέργειές τους, που είχαν να κάνουν με τη Σερβία να ανεβάσουν την ένταση στην περιοχή. Ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπούγιαρ Νισάνι πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στη Νότια Σερβία στους δήμους του Μπουγιάνοβατς και του Πρέσεβο, όπου ζουν αλβανόφωνοι, την πρώτη που πραγματοποίησε Αλβανός πρόεδρος μετά το 1948, όταν είχε επισκεφτεί την περιοχή ο Εμβέρ Χότζα. Έγινε μάλιστα δεκτός από Αλβανόφωνους που κρατούσαν αλβανικές σημαίες και με την ανάκρουση μόνο του αλβανικού εθνικού ύμνου, ενώ είχαν αναρτηθεί μεγάλες αφίσες με φωτογραφία του που έγραφαν στα αλβανικά «Καλώς ήρθες πρόεδρε».
Παράλληλα ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι παρέδωσε χθες στον πρόεδρο της Βουλής νομοσχέδιο που προβλέπει τη μετατροπή της Δύναμης Ασφάλειας του Κοσόβου (KSF) σε κανονικό στρατό της χώρας, χωρίς όμως την έγκριση της σερβικής μειοψηφίας, όπως προβλέπεται από το σύνταγμα.
Το τέχνασμα του Χ. Θάτσι είναι να μην αλλάξει την ονομασία της KSF, αλλά η ενέργειά του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βελιγραδίου. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούκιτς δήλωσε ότι η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσει στον σχηματισμό στρατού στο Κόσοβο, κάνοντας λόγο για όρια τα οποία η χώρα του δεν θα δεχτεί να ξεπεραστούν. Επίσης, σε άλλες του δηλώσεις, σχολίασε αρνητικά τη μη ανάκρουση του σερβικού εθνικού ύμνου κατά την επίσκεψη του Αλβανού προέδρου, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν θα επιτρέψει να κάνουν όνειρα σε βάρος του εδάφους και των ζωτικών συμφερόντων του λαού μας».
Η επιστολή Ιβάνοφ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε σταλεί και είχε τεθεί υπόψη των μελών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε προχθές στις Βρυξέλλες και συζήτησε τόσο το θέμα της ΠΓΔΜ όσο και των εξελίξεων στα Δυτικά Βαλκάνια, χωρίς όμως να καταλήξει σε κάποια απόφαση και το θέμα παραπέμφθηκε για τη συνεδρίαση της Πέμπτης.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ με την επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε από την προεδρία της ΠΓΔΜ χθες, επιχειρεί να θέσει εκβιαστικά διλήμματα, χωρίς να παραγνωρίζονται οι αντιδεοντολογικές ενέργειες της ηγεσίας της Αλβανίας και του Κοσόβου. Για να γίνει αποδεκτή η λεγόμενη «αλβανική πλατφόρμα», που θέτει προς διεκδίκηση μια σειρά αιτήματα των Αλβανόφωνων στην ΠΓΔΜ, με πρώτο αυτό της αναγνώρισης της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης στις περιοχές, όπου ο πληθυσμός ξεπερνά το 20%, υπήρξε πρόσκληση στο πρωθυπουργικό γραφείο του Εντι Ράμα στα Τίρανα των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, όπου έγινε και η υπογραφή. Επίσης ανάλογη συνάντηση έγινε και με τη ηγεσία του Κοσόβου, όπου συζητήθηκε το θέμα της «αλβανικής πλατφόρμας».
Στην επιστολή του ο Γκ. Ιβάνοφ υποστηρίζει ότι μια δεχόμενη αποδοχή της «αλβανικής» πλατφόρμας απειλεί την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ, φέρνοντας τη χώρα σε θέση υποταγής ή εξάρτησης από κάποια άλλη χώρα, ενω οδηγεί σε συνταγματικές αλλαγές που θέτουν σε κίνδυνο τον ενιαίο χαρακτήρα του κράτους.
Πάντως το μήνυμα της ΕΕ όπως δόθηκε από την ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι ήταν προς τα Σκόπια να «μην παίζουν με τη φωτιά» και ότι «δεν πρέπει να επιτραπεί η πολιτική κρίση να μετατραπεί σε εθνοτική».




 Έθνος

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου