30.5.17

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟ-ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ»

Η επιχειρηματικότητα στον αγρο-διατροφικό τομέα βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε το Σάββατο 27 Μαΐου στην Καλαμάτα, το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, καταξιωμένοι επιστήμονες και επιτυχημένοι επιχειρηματίες μεταλαμπάδευσαν συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία σε ζητήματα αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας. Στόχος της ημερίδας ήταν να αναδειχθούν οι απαιτήσεις και τα κρίσιμα σημεία για τη δημιουργία μίας επιτυχημένης αγροδιατροφικής επιχείρησης. Στο πλαίσιο της ημερίδας, δόθηκαν (18) βεβαιώσεις παρακολούθησης του δεύτερου κύκλου βιωματικών σεμιναρίων ενηλίκων του ΚΑΕΜ.
Το πρόγραμμα των ομιλιών είχε ως εξής :
Ο καθηγητής Μάρκετινγκ Τροφίμων στο πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας, Αθανάσιος Κρυστάλλης, παρουσίασε τη σημασία της έρευνας μάρκετινγκ στη δημιουργία ικανοποιημένων πελατών, εστιάζοντας στην περίπτωση του ελαιολάδου. «Μάρκετινγκ είναι ένα σύνολο λειτουργιών και διαδικασιών για τη δημιουργία, διανομή και επικοινωνία προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών που δημιουργούν αξία για καταναλωτές, πελάτες, συνεργάτες και εν γένει την κοινωνία», είπε, δίνοντας τον ορισμό της επιστήμης του Μάρκετινγκ. Αναφέρθηκε στις τακτικές Μάρκετινγκ αλλά και στο πως «δημιουργούνται» οι ικανοποιημένοι καταναλωτές τροφίμων. Παρουσίασε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αποτελούν για τους καταναλωτές κριτήρια επιλογής στο ελαιόλαδο (πχ γενική εμφάνιση, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, πληροφορίες ετικέτας, τιμή και καινοτομίες συσκευασίας) και πρόσθεσε ότι η αντιληπτή ποιότητα, η κατανάλωση που σχετίζεται με την υγεία και η ηθική συμπεριφορά αποτελούν τη σύνδεση του ελαιολάδου με κίνητρα και αξίες. 
Στους άξονες που μπορούν να χτίσουν το ελληνικό brand στο εξωτερικό, αναφέρθηκε ο Peter Poulos εκπροσωπώντας την πολυβραβευμένη σειρά προϊόντων Navarino Icons, η οποία αποτελείται από παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα παραγωγής της Costa Navarino. «Ο σεβασμός, η προώθηση, η εκπαίδευση, η συνεργασία και η υπερηφάνεια, αποτελούν τους πέντε πυλώνες στους οποίους τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα μπορούν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό brand στο εξωτερικό», είπε ο ομιλητής, αναλύοντας έναν προς έναν τους άξονες.
Στις προκλήσεις της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό κλάδο αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο διευθυντής  Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών project της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος. «Πρέπει να βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουμε την παράδοση μας για να σχεδιάσουμε προϊόντα-υπηρεσίες που αναγνωρίζονται ως ‘αυθεντικά’        από τους σύγχρονους καταναλωτές και ταιριάζουν στις καταναλωτικές συνήθειες και τάσεις. Επίσης, οφείλουμε να τα τυποποιήσουμε σωστά και να παράγουμε οικονομικά. Φυσικά, χρειάζεται να τα διαθέσουμε μέσα από τα πιο κατάλληλα κανάλια διανομής στις πιο ελκυστικές αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος της συμβουλευτικής είναι να βοηθήσει τον επιχειρηματία να αντεπεξέλθει κάθε φορά  στις προκλήσεις της φάσης ζωής που περνά η επιχείρησή του  και να την περάσει στην επόμενη φάση. «Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τη διαχείριση της παραγωγής, της διοίκησης, της επιχειρηματικότητας και της οργανωσιακής κουλτούρας», κατέληξε.  
Ακολούθησε η παρουσίαση δύο επιτυχημένων παραδειγμάτων αγροδιατροφικής επιχείρησης. Ο υπεύθυνος ποιότητας του τυροκομείου «Σταθώρη», Νίκος Γκιζγκής τόνισε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση ξεκίνησε την δεκαετία του 80’ ως κτηνοτροφική μονάδα και με ένα μικρό παραδοσιακό τυροκομείο μετά τη αποφοίτηση του ιδιοκτήτη Ιωάννη Σταθώρη από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. «Το 2005 η μικρή μονάδα εξελίχθηκε σε μία υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής και εμπορίας τυροκομικών προϊόντων. Η παράδοση όμως παρέμεινε βασική αρχή των νέων παραγωγικών διαδικασιών που ακολουθούν τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής σύμφωνα με την νομοθεσία», είπε. Τρία χρόνια αργότερα το Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων πιστοποίησε το τυροκομείο κατά το Διεθνές πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 22000 από τον παγκοσμίου φήμης Βρετανικό φορέα πιστοποίησης Lloyds Register και διατηρεί μέχρι και σήμερα την πιστοποίησή της με αυστηρούς ετήσιους ελέγχους.
«Η Καινοτομία στην επιχειρηματικότητα», ήταν το τίτλος της εισήγησης του ιδρυτή και γενικού διευθυντή της AgriFarm, Δημήτρη Γκρεμυλογιάννη. Η εταιρία «ΣΤΑΘΩΡΗ», η οποία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 στη Λαμία, αποτελεί μια μορφή παραγωγής και διακίνησης αγροτικών προϊόντων που καλλιεργούνται με απολύτως φυσικό τρόπο, τόσο σε ιδιόκτητα αγροκτήματα, στη Στερεά Ελλάδα όσο και σε επιλεγμένες γεωργικές εκτάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έχει αναπτύξει και υλοποιεί το πρόγραμμα "Re-Farming", ένα σύστημα δηλαδή ολοκληρωμένης διαχείρισης της εγχώριας γεωργικής παραγωγής µε σκοπό τη βελτιστοποίηση της ποιότητας παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.


Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2721025700 και 6985666456,  
e-mail: info@kaem.gr
site : www.kaem.gr


* Το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας δημιουργήθηκε το
2016, έπειτα από τη συνεργασία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής - Κολέγιο Περρωτής. Σκοπός του Κέντρου είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα της Μεσσηνίας. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο εγχείρημα του ΚΑΕΜ στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα εφαρμογής προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων και στην αθροιστική εμπειρία της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον τομέα της Βιωματικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
Ο πρώτος κύκλος δράσεων του Κέντρου εστιάζει στην υλοποίηση βιωματικών σεμιναρίων. Η ενεργός ενασχόληση των εκπαιδευόμενων κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων είναι πολύ σημαντική για την αφομοίωση της γνώσης. Έτσι η κατανομή Θεωρίας-Πράξης των σεμιναρίων είναι, κατά μέσο όρο, 30%-70% ανάλογα με το είδος και το περιεχόμενο της κάθε θεματικής. Η μέση χρονική διάρκεια των σεμιναρίων είναι 28 εκπαιδευτικών ωρών και απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να αναπτύξουν τις γνώσεις τους σε βασικά θέματα του αγροδιατροφικού τομέα.
Ο δεύτερος κύκλος δράσεων του Κέντρου εστιάζει στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας προσφέρει συμβουλευτική ίδρυσης νέας και ανάπτυξη υπάρχουσας επιχείρησης. Η διάρκεια κάθε σύμβασης παροχής υπηρεσιών καθορίζεται από τις ανάγκες του επιχειρηματία και την επιχειρηματική ιδέα που θέλει να αναπτύξει.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου