7.7.17

ΣΕΒ: Με κομμωτήρια και γυμναστήρια δεν ανακάμπτουμε

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, οι επενδύσεις σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας και κυρίως την μεταποίηση υποχωρούν.




Σε κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, υπηρεσίες επισκευών και γραφεία τελετών,δηλαδή μη ανταγωνιστικές υπηρεσίες, συγκεντρώνεται το επιχειρηματικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα της κρίσης παρατηρεί ο ΣΕΒ μιλώντας μάλιστα για στρέβλωση, αφού οι επενδύσεις σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας και κυρίως την μεταποίηση υποχωρούν.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ προσπαθεί να σκιαγραφήσει την κατεύθυνση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και καταλήγει σε απογοητευτικές διαπιστώσεις. Συγκεκριμένα τονίζει ότι οι επενδύσεις στις «λοιπές υπηρεσίες» ως ποσοστό των επενδύσεων πλην αγοράς ακινήτων έχουν διπλασιασθεί στη διάρκεια της κρίσης και έχουν ανέλθει σε 7,9% το 2015 έναντι 4,3% το 2009. Στις λοιπές υπηρεσίες περιλαμβάνονται οι «δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών» (στεγνοκαθαριστήρια, κομμωτήρια, γυμναστήρια, οίκοι αισθητικής κλπ) και, οι «δραστηριότητες οργανώσεων» (επιχειρηματικών, επαγγελματικών, κ.ο.κ.).

Όπως επισημαίνεται, όλες αυτές οι επενδύσεις συνδέονται με τις επιπτώσεις της κρίσης και της ύφεσης σε διάφορες μορφές (επιχειρηματικότητα ανάγκης, επισκευές αντί αγορές, συντήρηση υποδομών, προσωπική βελτίωση, κλπ.). Το γεγονός, όμως, ότι οι επενδύσεις σε αυτούς τους κλάδους (1,3 δισ. ευρώ ) είναι σχεδόν οι ίδιες με τις επενδύσεις στη μεταποίηση χωρίς πετρελαιοειδή (1,2 δισ.ευρώ), δείχνει και το στρεβλό αναπτυξιακό μας υπόδειγμα, που κατευθύνει πόρους σε χαμηλής προστιθέμενης αξίας δραστηριότητες. «Πρέπει να προβληματίσει ότι μόλις το 17% των επενδύσεων (χωρίς αγορά ακινήτων) στην Ελλάδα αφορά σε δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης και για τη χρήση προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας, όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου στο 30%» σημειώνει.

Αντίθετα, σε άλλους οικονομικούς κλάδους, όπως η μεταποίηση, η πληροφορική και οι υπηρεσίες αποθήκευσης (logistics ) υπάρχει σοβαρή πίεση ανταγωνισμού εντός και εκτός Ελλάδας. Γι’ αυτό επενδύουν συνεχώς σε ανθρώπινο κεφάλαιο και μηχανολογικό εξοπλισμό προκειμένου να μείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν μερίδια αγοράς. 

Το εμπόριο, χονδρικό και λιανικό (καθαρά εσωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας) καταγράφουν τεράστιες απώλειες τόσο σε τζίρο όσο και σε επίπεδα απασχόλησης.

«Η χώρα χρειάζεται μια διεθνώς ανταγωνιστική ελληνική βιομηχανία, που παρέχει καλά αμειβόμενες, υψηλής εξειδίκευσης και πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας, σε εξωστρεφείς δραστηριότητες υψηλής παραγωγικότητας και έντασης γνώσης και καινοτομίας, και που συμβάλλει, έτσι, και στη διατηρήσιμη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου» τονίζεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ.

Με βάση τα στοιχεία του ΣΕΒ, η βιομηχανία, δυστυχώς, εξακολουθεί, παρά τη δυναμικότητά της, να είναι, ακόμη ένας σχετικά μικρός σε μέγεθος, κλάδος στην ελληνική οικονομία, που κυριαρχείται από τις υπηρεσίες και η ασυμμετρία αυτή είναι και η κύρια αιτία, που παρά την εφαρμογή πλειάδας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εκτεταμένης μείωσης των μακροοικονομικών ανισορροπιών στα χρόνια των μνημονίων, η χώρα μας είναι ακόμη υπό επιτροπεία και η οικονομία δεν έχει αναπτύξει δυναμική ταχείας ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση.

Για το άμεσο μέλλον ο ΣΕΒ ζητά να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους, και να συνεχιστεί η μείωση του κινδύνου της χώρας, που είναι εμφανής στις αποδόσεις των ομολόγων, κρατικών και εταιρικών, η χώρα έχει όλες τις δυνατότητες να ξαναβγεί στις αγορές και να κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια, που περιμένουν να επενδύσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» όπως σημειώνεται στο δελτίο του ΣΕΒ.


enikonomia.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου