1.9.17

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ



ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ πραγματοποίησε στο τελευταίο Δ.Σ. Τριφυλίας, ο Δήμαρχος για τον Κυπαρισσιακό κόλπο λέγοντας ότι μετά από τόσους μήνες και διαβουλεύσεις το υπουργείο είναι ανίκανο να συντάξει ένα προεδρικό διάταγμα εγκαλώντας την διοίκηση για ανεπάρκεια με αποτέλεσμα να μην έχουν καθοριστεί κοινοί δρόμοι να περπατήσουμε, ενώ η πρόταση του Συμβουλίου επικρατείας αναφέρει ότι η πρόταση του υπουργείου έχει ημερομηνία λήξης. Κατά συνέπεια εκτίμησε ότι το θέμα για την κοινωνία είναι ανοιχτό και θα ήταν θετικό να υπάρχει συναίνεση από όλες τις πλευρές. 
Έθιξε επίσης το θέμα της ρύθμισης χρεών στο Δήμο σε όσους έχουν χρόνιες οφειλές προκειμένου να επωφεληθούν από όλες τις ευνοικές ρυθμίσεις παροτρύονοντας τους πολίτες να γίνουν κοινωνοί αυτής της θετικής εξέλιξης. ΓΙΑΝ. ΜΠ.
                     ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΘΕΣΗ Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕ ΚΑΥΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗ
                                      ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΑΝ ΤΑ ΞΙΦΗ ΤΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
                                                    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
 Ο Στάθης Ανδρινόπουλος στο τελευταίο Δ.Σ. της Πέμπτης άσκησε σκληρή κριτική για τα 3 χρόνια διακυβέρνησης από το Δήμο, εκτιμώντας ότι η κατάσταση που επικρατεί είναι χειρότερη από αυτή που παρέλαβε ακόμα και από το 2010. Τόνισε σχετικά με το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων ότι ο Δήμος δεν είχε πρόγραμμα τόσο για την δημιουργία ενός ΧΑΔΑ για όλη την επικράτεια παρά τους πανηγυρισμούς από δήθεν εργοστάσιο διαχείρισης στους Γαργαλιάνους, συμπεραίνοντας ότι κατάφερε μια υπηρεσία που λειτουργούσε ικανοποιητικά να την υποβαθμίσει σε τουριστικές περιοχές του Δήμου. 
Πρόσθεσε ότι ότι όφειλε ο Δήμος να προγραμματίσει βάρδιες για την αποκομιδή των απορριμματοφόρων αλλά η πραγματικότητα απέδειξε ότι ο Δήμος ήταν κατώτερος των περιστάσεων. Έθιξε το θέμα της ανακύκλωσης το οποίο δεν προχώρησε όπως ζήτησε η αντιπολίτευση με αποτέλεσμα ο Δήμος να είναι ένας απέραντος και ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος ενώ μίλησε για την αγορά αποριματοφόρου που δεν κατανεμήθηκε σωστά. Υπογράμμισε ότι υπάρχει θέμα παιδείας καθώς ο Δήμος δεν φρόντισε να εφαρμόσει καν τον κανονισμό καθαριότητας που ψήφισε. Η εξωστρέφεια δεν επιτυγχάνεται με σκουπίδια που βλέπουν οι επισκέπτες στην είσοδο των πόλεων είπε αναλυτικά ο κ. Ανδρινόπουλος κι έτσι δεν υπάρχουν μηνύματα που απαιτούνται. Πρότεινε να προχωρήσει η διαχείριση απορριμμάτων με βελτιώσεις και ορθή κατανομή πόρων και προσωπικού. Πάντως η ομιλία του κ. Ανδρινόπουλου κινήθηκε στο ίδιο κλίμα με το παρελθόν.
ΣΑΠΙΟ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
Για το θέμα του νερού ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης τόνισε ότι είναι η μόνη χρονιά που υπήρχε έντονο θέμα υδροδότησης σε όλη την επικράτεια του Δήμου. Το πρόβλημα ήταν έντονο στο κέντρο της Κυπαρισσίας, στα Φιλιατρά με σοβαρές ελλείψεις, ενώ στους Γαργαλιάνους το πρόβλημα διαχείρισης έχει τονιστεί από το 2010 ζητώντας να γίνει καταγραφή της περιουσία της ΔΕΥΑΤ καθώς ο Πύργος Τριφυλίας και η Τραγάνα με άλλες περιοχές υδροδοτούνται από το σύνδεσμο Τέλλος Άγρας. Αναφέρθηκε πάντως στην προτεραιότητα που όφειλε να δώσει η Δημοτική αρχή ενώ εκτίμησε ότι από το 2010 δεν έχουν γίνει νέες γεωτρήσεις με την κατάσταση να παγιώνεται τόσα χρόνια. 
Εξάλλου έθιξε το θέμα της κατανομής ποσοτήτων νερού μαζί με την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης το οποίο παραμένει απαρχαιωμένο για αρκετά χρόνια. Επίσης έκανε προτάσεις για την κατανομή πόρων σε όλες τις πόλεις. 
Σε ότι αφορά τα πολιτιστικά δρώμενα άσκησε κριτική για τις δράσεις που δεν είχαν ισσοροπία για την εξωστρέφεια του Δήμου χωρίς να εκπληρώνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί ενώ δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα για την προαγωγή του πολιτισμού, ενώ μίλησε για εταιρία εκτός ορίων του Δήμου που κάνει δράσεις χωρίς όμως να επιτυγχάνεται η αξία τους καθώς αν τα χρήματα ήταν από τις τσέπες των αιρετών δεν θα ήταν τόσο γενναιόδωροι. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

                                           ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ ΣΕ ΑΝΔΡΙΝΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κατσίβελας απαντώντας στα θέματα που θίχτηκαν από την αντιπολίτευση τόνισε ότι όσα είπε ο Ανδρινόπουλος ήταν το πιο σύντομο ανέκδοτο που ακούστηκε για τις δράσεις του Δήμου, αφού στο παρελθόν ο Δήμος ίσα που υπήρχε. Είπε ότι άλλο είναι η αποκομιδή κι άλλο η διαχείριση απορριμμμάτων ενώ ο Δήμος επωμίστηκε το κόστος των 35 εποχικών υπαλλήλων ύψους 400.000 ευρώ με παρατάσεις συμβάσεων με αποτέλεσμα το ποσό των 700.000 ευρώ να μειώνεται για την διαχείριση που ετοίμασε ο Δήμος την ώρα που 2 κυβερνήσεις και 2 υπουργοί δεν έχουν αποσαφηνίσει τι θα γίνει με τα σκουπίδια. Μίλησε για την προμήθεια κάδων, την οργάνωση των μέσων μέσα από δύσκολες συνθήκες. 
ΚΑΤΕΡΕΥΣΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΟ ΑΛΙΚΟΥΝΤΖΙ
Σε ότι αφορά την υδροδότηση απάντησε ότι αυτό που παρέλαβε ο Δήμος ήταν γεωτρήσεις χωρίς ασφάλεια και προστασία. Παραδέχτηκε πάντως ότι υπάρχει θέμα με τις πηγές από το Αλικούντζι Γαργαλιάνων για την ύδρευση περιοχών, ενώ θα απαιτηθεί η αύξηση της πίεσης ώστε να μην υπάρχουν ατέλειες, ενώ σε ότι αφορά την ασφάλεια του νερού, είπε ότι η χλωρίωση που πρέπει να βελτιωθεί στο μέλλον αλλά αποτελεί την ασφαλέστερη μέθοδος. Επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν οι μελέτες αντικατάστασης δικτύου καθώς το δίκτυο κατέρρευσε σε σημεία αιχμής, ενώ απέδωσε την απώλεια νερού στο γεγονός ότι ο Δήμος το καλοκαίρι είχε πάνω από 50.000 επισκέπτες το καλοκαίρι.
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΧΑΝΟΤΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ...
Τέλος για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις υποστήριξε ότι η αναφορά της αντιπολίτευσης είναι πρόχειρη σε ότι αφορά τις δράσεις από τις υπηρεσίες του Δήμου Τριφυλίας, με στόχο την πολιτιστική ανάπτυξη με την ταυτόχρονη ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα που συνδυάζει παραγωγή και πολιτισμό.
Για το πολιτιστικό τέλος διερωτήθηκε που πήγαινε στο παρελθόν η οποία χαρακτηρίζεται από απόλυτο σκοτάδι και πλήρη απουσία αναφοράς για το θέμα, ενώ κριτήρια πολιτισμού δεν υπάρχουν με όρους αν είναι καλή ή κακή μια εκδήλωση, δηλώνοντας ότι οι κοινωνίες χρειάζονται αφύπνιση μέσα από τον πολιτισμό. Στη συνέχεια ανέλυσε τους πόρους για τα πολιτιστικά προγράμματα που έγιναν στο Δήμο καθώς από τα 156.000 ευρώ συνολικά οι 100.000 ευρώ έχουν επιστραφεί στην τοπική οικονομία με την μορφή δράσεων. Τέλος καταλόγισε μιλώντας για διαφάνεια καθώς η παράταξη Ανδρινόπουλου δεν κατέθεσε τις προεκλογικές δαπάνες. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

                                ΞΕΣΠΑΘΩΣΑΝ ΜΑΡΑΒΕΛΗ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΜΗΣ ΜΕ ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΕΥΤΕΛΙΣΜΟ
Η Γιάννα Μαραβελή από την ελάσσονα αντιπολίτευση, την ΡΑΚ, ήταν επιφορτισμένη από την εικόνα που αποκόμισαν το καλοκαίρι πολίτες και επισκέπτες ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της ΔΕΥΑΤ κ. Γυφτάκη θεωρώντας ότι έχει αποτύχει καθώς δεν γνωρίζει το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων τονίζοντας ότι είμαστε υπόλογοι απέναντι στους πολίτες εκτιμώντας ότι ευτελιστήκαμε απένατι στους επισκέπτες με καταστήματα χωρίς νερό και τουαλέτες που δεν δούλεψαν εξαιτίας της έλλειψης. Για την εικόνα της ύδρευσης έστρεψε τα πυρά της στην κακή συντήρηση του σάπιου δικτύου το οποίο απαιτεί αντικατάσταση, ζητώντας την ύστατη ώρα ο Δήμος να ετοιμάσει μελέτες για αντικατάσταση δικτύου μέσα από πρόγραμμα του υπουργείου που χρηματοδοτείται 100%. Εκτίμησε πάντως ότι δεν μπορούμε να ψηφίζουμε πιστώσεις για συμμετοχή σε τουιρστικές εκθέσεις και την ίδια ώρα να διώχνουμε τους επισκέπτες.
Ο Δήμαρχος είπε ότι από τις 160.000 που δαπάνησε ο Δήμος όλο το καλοκαίρι τα 30.000 πήρε ο ΜΕΣΚ για την διοργάνωση του φεστιβάλ. 
ΣΚΟΥΠΙΙΔΙΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΙΠΕ Ο ΚΟΥΚΟΥΜΗΣ
Ο κ. Κουκούμης εκτίμησε ότι είναι ώρα μηδεν για τα σκουπίδια καθώς τα επιχειρηματικά συμφέροντα προηγούνται από την πραγματική αξιοποίηση των σκουπιδιών τα οποία όπως έχουν παραδεχτεί οι αρμόδιο είναι χρυσός. Καταπέλτης ήταν για το θέμα του νερού λέγοντας ότι το σύστημα έχει αποτύχει με πολλές διαρροές, με απαρχαιωμένο δίκτυο από καρκινογόνο αμίαντο το οποίο στην Κυπαρισσία δεν έχει αντιακτασταθεί, ενώ την ίδια ώρα ο Δήμος δεν εξασφαλίζει την επάρκεια, την διαχείριση και ποιότητα του νερού. Επίσης έθιξε θέματα καθημερινότητας τα οποία ο Δήμος δεν διαχειρίζεται ωραιοποιοώντας την κατάσταση εδώ και καιρό.
ΣΚΛΗΡΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ
ΕΝΤΥΠΩΣΗ προκάλεσε στο κ. μπακούρο η αποστροφή του Δημάρχου για τις ευθύνες που επέρριψε στην προηγούμενη δημοτική αρχή ότι ήταν ανίκανοι και απόντες απο τα πραγματικά προβλήματα του τόπου μας και ουδείς αγαπά τον τόπο μας περισσότερο από τον άλλον κάνοντας αναφορά στην διαχείριση του Δήμου που οφείλει να αλλάξει. Συναυλίες στην πλατεία και την ίδια ώρα να ξεχειλίζουν οι κάδοι δεν αποτελεί πλέον τουριστικό προιόν με πολλές σπατάλες, ασκώντας κριτική στα 3 χρόνια διακυβέρνησης ρωτώντας πόσα μέτρα δίκτυο ύδρευσης από καρκιινογόνο αμίαντο αντικαταστάθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά και για τον εγκαταλειμένο οδικό δίκτυο λέγοντας ότι δεν παράγει συγκριτικό πλεονέκτημα καταλήγοντας ότι οι 50.000 επισκέπτες δεν αισθάνονται ευχάριστα ότι βρέθηκαν στην Ριβιέρα της Τριφυλίας όταν ο Δήμος ξεχειλίζει από τα σκουπίδια...ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ 
ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Ο ΚΟΥΤΣΟΥΛΗΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΔΑ, ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ..ΓΟΥΡΝΟΠΟΥΛΕΣ
ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κουτσούλης λέγοντας ότι η Τριφυλία βίωσε ένα διψασμένο καλοκαίρι και όφειλε ο κ. Γυφτάκης να ήταν παρών ως αιρετός και όφειλε να είχε παραιτηθεί. Είπε ότι η κυπαρισσία ήρθε 30 χρόνια πίσω στην εποχή της λεκάνης και του τεπόζιτου χωρίς καμία απάντηση από τους αρμόδιους της ΔΕΥΑΤ θίγοντας το θέμα της απουσίας νερού εν μέσω εκδήλωσης στην κεντρική πλατεία της πόλης στο οποίο το συντριβάνι παραμένει από την δεκαετία του 80. Η ΔΕΥΑΤ είναι τελικά μόνο φοροεισπαραχτικός μηχανισμός ενώ μίλησε για παράνομες συνδέσεις στην περιοχή Μεμί με νερό που δεν ελέχτηκε, εκτιμώντας ότι για 200 ψήφους στην Σπηλιά αφήνεται 50.000 κόσμο να διψάει. Σε ότι αφορά το θέμα των φλοτέρ στις δεξαμενές και στην άδρευση κήπων ενώ δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι εξαιτίας των επισκετπών φορτώθηκε το δίκτυο ύδρευσης.
ΓΙΑ 200 ΨΗΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΠΗΛΙΑ ΟΜΗΡΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Σε ότι αφορά τα σκουπίδια είπε ο ίδιος καταψήφισε το σχεδιασμό προβλέποντας ότι δεν θα γινόταν τίποτα και δικαιώθηκε με την χωματερή στο Αλιμάκι η οποία λειτουργεί με παράνομο καθεστώς καθώς στον παλιό ΧΑΔΑ φτάνουν τα σκουπίδια της νέας παράνομης χωματερής η οποία δεν έχει καν έγκριση, απορώντας που βρίσκεται ο εισαγγελέας. Για το απορριματοφόρο του Δήμου που πήρε πρόσφατα δεν υπάρχει μέλλον, ενώ πουθενά δεν φαίνονται τα σάρωθρα. Μίλησε για την τσάπα στα Φιλιατρά που αναζητείται στην περιοχή. Έθιξε το θέμα της κοστολόγησης των ανταλλακτικών που αναρτώνται στην Διαύγεια. Για τις απευθείας αναθέσεις επέστρεψε στο Δήμαρχο την φράση του ότι θα τερματιστούν αλλά δυστυχώς συνεχίζονται.
Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΠΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ
Για το πολιτιστικό τέλος των 350.000 ευρώ ως το 2014 από πολίτες της Κυπαρισσίας που παρέλαβε ο Δήμος, ερώτησε αν έχουν αποδοθεί οι πόροι του 2015 και του 2016, λέγοντας ότι η πόλη πήρε μόνο το 13% του συνολικού ποσού που σπαταλήθηκαν στα πολιτιστικά δρώμενα, την ώρα που δεν αξιοποιούνται οι τοπικές χορωδίες σε κάθε πόλη, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιείται το τοπικό πολιτιστικό προιόν. Έθιξε επίσης συγκεκριμένο θέμα για τις αναθέσεις σε εταιρίες, ενώ μίλησε για ανάξιο Δήμο που δεν στήριξε τον Νίκο Καλογερόπουλο και το Τριφυλιακό θέατρο, ενισχύοντας συλλόγους εκτός Δήμου. Πρότεινε ορισμένα χρήματα να δοθούν σε υποτροφίες, να ενισχυθούν πρωτάκια για τα σχολικά είδη ή να προάγουν κοινωνικές δράσεις. Απεμπολήστε την ματαιοδοξία και τον λουδοβικισμό που ασκεί η δημοτική αρχή η οποία ζημιώνει τον τόπο μας. 
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΣΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ Ρ.Α.Κ.Ι.
Απολογία από το κ.Γυφτάκη ζήτησε η κα Τσούλου για το θέμα της ύδρευσης χωρίς προγραμματισμό και φυσικά χωρίς καμία ώριμη μελέτη από την ΔΕΥΑΤ. Επίσης έθιξε το συμβάν οχήματα του Δήμου ημέρα σάββατο να διαμορφώνουν ιδιωτικό χώρο, ρώτησε για τα GPS του στόλου του Δήμου που υπάρχουν και σε ποιο συρτάρι, ενώ έθξε το θέμα διαχείρισης σκουπιδιών. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

                    

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου