28.9.17

Η διατροφική αξία της κολοκύθας

Εδώ και λίγο καιρό, οι φωτεινές κολοκύθες δίνουν χρώμα στους πάγκους των αγορών. 
Αυτό το όμορφο και λαμπερό φρούτο (σύμφωνα με τους βοτανολόγους), εκτός από τη νοστιμιά που δίνει στα πιάτα, κάνει καλό και στον οργανισμό μας γιατί είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Όπως αναφέρει άρθρο στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, η κολοκύθα ανήκει στην οικογένεια Cucurbitaceae, μαζί με το αγγούρι και το πεπόνι. Συνήθως το χρώμα της είναι πορτοκαλί και κίτρινο, αλλά κάποιες ποικιλίες της μπορεί να έχουν πράσινο, κόκκινο ή και λευκό χρώμα. Το δημοφιλές φρούτο καλλιεργείται τόσο για τη σάρκα του, όσο και για τους σπόρους του. Η κολοκύθα είναι ένα πυκνό θρεπτικά τρόφιμο και παράλληλα αποδίδει λίγες θερμίδες.
Όσον αφορά την ενέργεια και τα μακροθρεπτικά συστατικά, ένα φλυτζάνι βρασμένης κολοκύθας μάς δίνει 49 θερμίδες, 1,76 gr πρωτείνης, 12 gr υδατανθράκων (2,7 gr φυτικές ίνες), 0,17 gr λιπαρών. Μέταλλα που περιέχει η κολοκύθα είναι το κάλιο, το ασβέστιο, ο χαλκός και ο φώσφορος. Επίσης, η κολοκύθα είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών, όπως A, C, E, φολικού οξέος, νιασίνης, βιταμίνης Β6 και παντοθενικού οξέος.
Σχετικά με τη βιταμίνη Α, 100 γραμμάρια κολοκύθας καλύπτουν το 246% των συνιστώμενων ημερήσιων αναγκών. Η βιταμίνη Α είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που, μεταξύ άλλων, είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του δέρματος και της όρασης. Επιπρόσθετα, το κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα της κολοκύθας οφείλεται στα β-καροτένια. Τα β-καροτένια προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά και μετατρέπονται στον ανθρώπινο οργανισμό σε βιταμίνη Α. Η γλυκιά κολοκύθα περιέχει και άλλες μοναδικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως η κρυπτοξανθίνη, η ζεοξανθίνη και η λουτεϊνη. Ουσίες, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές, ιδιαίτερα για την προστασία των οφθαλμών από τη φθορά του χρόνου. Όχι μόνο η κρουστή σάρκα αλλά και οι σπόροι της κολοκύθας είναι πολύ θρεπτικοί. Δύο κουταλιές της σούπας κολοκυθόσποροι περιέχουν πέντε γραμμάρια λιπαρών, εκ των οποίων τα τέσσερα γραμμάρια είναι ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Οι σπόροι είναι συμπυκνωμένη πηγή πρωτεΐνης και μετάλλων όπως και ψευδαργύρου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου