30.1.18

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ - Άρθρο του Τάσου Νιάρχου δημοτικού σύμβουλου Καλαμάτας με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας συζητήθηκε το θέμα της δακοκτονίας.
Εμείς εκφράσαμε την αντίθεση μας  η δακοκτονία να γίνει ουσιαστικά ατομική υπόθεση και  να απαλλαγεί το κράτος και από αυτή την ευθύνη. Διαφωνήσαμε με το να εξαιρεθούν οχτώ χωριά του δήμου μας από τη δακοκτονία με απόφαση των Τοπικών κοικοτήτων. Αυτή η απόφαση σπάει το ενιαίαο της καταπολέμησης και αδυνατίζει τη διεκδίκηση για έγκαιρή και συστηματική δακοκτονία με ευθύνη του κράτους.
Η δακοκτονία πρέπει να γίνεται με την ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  και των υπηρεσιών του, με επιστημονικά ορθολογικό τρόπο, με έγκαιρη - πλήρη καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και με την αναγκαία συχνότητα που χρειάζεται, γιατί διαφορετικά κάθε χρόνο η καταστροφή της παραγωγής θα εξαρτάται από το κατά πόσο οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για το δάκο.
Πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε το πρόγραμμα δακοκτονίας να εκτελείται χωρίς καθυστέρηση μιας και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι η πρώτη επέμβαση αν δεν πραγματοποιηθεί στην ώρα της, καθιστά αναποτελεσματικό ολόκληρο το πρόγραμμα αντιμετώπισης.
Μεγάλη ήταν τα τελευταία χρόνια η συρρίκνωση του προγράμματος δακοκτονίας. Το 2008 πανελλαδικά ασχολούνταν με την δακοκτονία περίπου 10.000 άτομα. Το 2014 επτακόσια άτομα. Δηλαδή πτώση 93%. Ενώ από το 2009 έχει υποτριπλασιαστεί η χρηματοδότηση της.
Πρέπει να προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, καθώς και η αύξηση της χρηματοδότησης για την δακοκτονία, για να μην καταστρέφεται κάθε χρόνο η ελαιοπαραγωγή. Άλλωστε παρακρατημένα χρήματα των αγροτών είναι, παρακράτηση η οποία πρέπει να καταργηθεί.
 Χρειάζεται να διεκδικήσουμε :
•    Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.
•     Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
•     Άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου επιστημονικού - τεχνικού προσωπικού (μόνιμου και εποχικού) στις αρμόδιες υπηρεσίες, με εξασφάλιση και των απαραίτητων μέτρων προστασίας.
•     Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου