6.6.18

Αντιηλιακά και κανόνες αντηλιακής προστασίας

Επιλέγουμε αντηλιακά ευρέως ή πλήρους φάσματος ( χημικά ή φυσικά φίλτρα ) που να αναγράφουνε προστασία από UVB και UVA και με υψηλό δείκτη προστασίας SPF 15-50+ ανάλογα με το φωτότυπό μας**.
 
Εφαρμόζουμε το αντηλιακό κάθε 1 έως 2 ώρες και μετά από κολύμπι, ιδρώτα ή σκούπισμα με πετσέτα. Για να πετύχουμε τον αναγραφόμενο SPF θα πρέπει να εφαρμόζουμε 2mg/cm2  δέρματος, μας λέει η κυρία ΤΣΑΚΙΡΗ ΑΜΑΛΙΑ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
  • Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο της μεσημβρινές ώρες ( 11:00π.μ. – 16:00μ.μ.)
  • Φοράμε καπέλο με πλατύ γείσο, γυαλιά ηλίου και ρούχα με πυκνή ύφανση σε παρατεταμένη έκθεση
  • Καθόμαστε στη σκιά
  • Πίνουμε πολλά υγρά χωρίς ζάχαρη και αλκοόλ
  • Μετά την ηλιοθεραπεία εφαρμόζουμε ενυδατικές κρέμες, λάδια ή lotion.
Μην ξεχνάμε επίσης τον κίνδυνο της ηλίασης και φυσικά το κανόνα της σκιάς:
Εάν δεν βλέπεις τη σκιά σου ή είναι μικρότερη από το ύψος σου, τρέξε να την βρεις, δηλαδή πήγαινε αμέσως στη σκιά.
Τα αντηλιακά διακρίνονται σε αυτά με χημικά φίλτρα και σε αυτά με φυσικά φίλτρα. Η διαφορά τους είναι ότι τα αντιηλιακά με χημικά φίλτρα απορροφούνε την ηλιακή ακτινοβολία ενώ τα αντιηλιακά με φυσικά φίλτρα την αντανακλούνε. Τα χημικά φίλτρα που απορροφούνε και την UVA και την UVB ακτινοβολία είναι το TinasorbM, το TinasorbS, το MexorylXL, τα MexorylSX και ονομάζονται αντιηλιακά ευρέους φάσματος. Τα φυσικά φίλτρα είναι το διοξείδιο του Τιτανίου και το οξείδιο του Ψευδαργύρου που αντανακλούνε την UVA, την UVB, το ορατό και υπέρυθρο φως και ονομάζονταιαντιηλιακά πλήρους φάσματος. Λόγω της παχύρευστης υφής τους δεν εφαρμόζονται εύκολα και αφήνουνε μια λευκωπή χροιά στο δέρμα. Αυτός είναι ο λόγος που δεν προτιμώνται, αλλά επιβάλλεται να χρησιμοποιούνται στα μικρά παιδιά
Τα αντηλιακά προστατεύουνε από το ερύθημα ( ηλιακό έγκαυμα ) δείκτης του οποίου έχει οριστεί ο SPF* ( SunProtectorFactor ). Ηλιακό έγκαυμα προκαλεί η UVBακτινοβολία 1000 φορές περισσότερο από την UVA. Το ότι δεν προκαλείται ερύθημα δεν σημαίνει ότι δεν προκαλείται βλάβη από την UVακτινοβολία. Έτσι ένα άτομο που χρησιμοποιεί μόνο αντηλιακό για προστασία και είναι εκτεθειμένο όλη την ημέρα στον ήλιο δεν είναι προστατευμένο από την ηλιακή ακτινοβολία.
Εντούτοις επιδημιολογικές έρευνες έχουνε δείξει ότι η εφαρμογή των κανόνων αντηλιακής προστασίας μειώνουνε την έκθεση και την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας και μακροπρόθεσμα την εμφάνιση προκαρκινικών και καρκινικών βλαβών του δέρματος.
*SPF ορίζεται ο λόγος της δόσης UVR ( 290-400nm ) που απαιτείται για να παραχθεί 1 ελάχιστα ερυθηματογόνος δόση στο προστατευμένο με αντηλιακό δέρμα ( εφαρμογή 2mg/cm2 του αντηλιακού ) δια τη δόση που απαιτείται για να παράγει 1 ελάχιστη ερυθηματογόνο δόσηστο μη προστατευμένο με αντιηλιακό δέρμα. Πρακτικά, ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 15 παρέχει στο δέρμα μας 15 φορές μεγαλύτερη αντοχή έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.
** Φωτότυπος 1. Πολύ λευκή επιδερμίδα, που καίγεται σχεδόν πάντα από τον ήλιο και δεν μαυρίζει ποτέ. Ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, φακίδες. Αντηλιακό με SPF 50+ στο πρόσωπο και στο σώμα.
Φωτότυπος 2. Ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, που καίγεται εύκολα και μαυρίζει πολύ δύσκολα. Αντηλιακό με SPF50+ - 40+ στο πρόσωπο και στο σώμα.
Φωτότυπος 3. Μέτρια ανοιχτή επιδερμίδα που καίγεται κάποιες φορές, αλλά μαυρίζει συνήθως με ένα όμορφο απαλό χρώμα. Αντηλιακό με SPF 30+ στο πρόσωπο και στο σώμα.
Φωτότυπος 4. Σταρένια επιδερμίδα, που καίγεται περιστασιακά και μαυρίζει εύκολα. Χαρακτηριστικός μεσογειακός δερματικός τύπος. Αντηλιακό με SPF 20+ στο πρόσωπο και στο σώμα.
Φωτότυπος 5. Πολύ σκουρόχρωμη – μελαμψή επιδερμίδα, που δεν καίγεται ποτέ και μαυρίζει πολύ εύκολα. Αντηλιακό με SPF 15+ στο πρόσωπο και στο σώμα.
 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου