15.8.18

Προβληματισμός για τις επενδύσεις τουρκικών ομίλων στην Ελλάδα

Νευρικότητα επικρατεί μεταξύ ορισμένων κύκλων της ελληνικής αγοράς για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της τουρκικής χρηματοοικονομικής κρίσης σε μεγάλους τουρκικούς ομίλους που έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα και ειδικότερα των ομίλων Dogus και Koc.

Αμφότεροι οι δύο αυτοί όμιλοι έχουν υψηλό δανεισμό σε δολάρια, η αποπληρωμή του οποίου αυτονόητα καθίσταται δυσχερέστατη εξαιτίας της πτώσης της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Οι όμιλοι αυτοί όπως και άλλοι βρίσκονται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με τους πιστωτές τους, προκειμένου να αναδιαρθρώσουν τον δανεισμό τους με επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του και εξασφάλιση περιόδου χάριτος κατά την οποία θα καταβάλλονται μόνον τόκοι. Προκειμένου να πετύχουν αυτές τις ρυθμίσεις προσφέρουν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ως εξασφαλίσεις στους πιστωτές τους νέες εγγυήσεις μεταξύ των οποίων ορισμένοι πιθανολογούν πως είναι και συμμετοχές στο εξωτερικό όπως ίσως αυτές που έχουν στην Ελλάδα. Αν και ειδικά οι όμιλοι Dogus και Koc έχουν μεγάλο ειδικό βάρος και ευρύτατο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων ακόμα και για βορειοευρωπαϊκά δεδομένα, η αβεβαιότητα μέχρι τη γνωστοποίηση των σχετικών όρων αναδιάρθρωσης του δανεισμού τους είναι δεδομένη. Οπως και το εάν στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών θα απαιτηθεί να προβούν σε πωλήσεις συμμετοχών τους και ποιες θα είναι αυτές.
Ο επικεφαλής της Dogus Φερίτ Σαχένκ δήλωσε προ ολίγων ημερών πως η υπογραφή συμφωνίας με τους πιστωτές, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει δανεισμό ύψους 2 δισ. σε ξένο συνάλλαγμα που λήγει το 2019 (ο συνολικός δανεισμός του ομίλου Dogus στα τέλη του 2017 ήταν της τάξης των 5,2 δισ.), είναι επικείμενη, ενώ Ελληνες συνεργάτες τους με τους οποίους συνομίλησε η «Κ» είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικοί αναφορικά με το ενδεχόμενο να εκποιηθούν ελληνικές συμμετοχές της Dogus. Πάντως, η Dogus τον Απρίλιο πούλησε συμμετοχή 17% στην αλυσίδα εστιατορίων D.ream (γνωστή και από τον σεφ Salt Bae) που κατείχε σε κοινοπραξία της σιγκαπουριανής Temasek και της βρετανικής Metric Capital. Η Dogus συμμετέχει με ποσοστό της τάξης του 30% στην κοινοπραξία που εξαγόρασε τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ενώ έχει και περίπου 50% στην κοινοπραξία που εξαγόρασε το ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα. Διαθέτει επίσης συμμετοχές σε μαρίνες όπως το 50% στη μαρίνα του Φλοίσβου που ελέγχει από κοινού με τη Lamda και το 99% της Κ&G Διαχείριση Μαρινών Μεσογείου Α.Ε., η οποία ελέγχει τις παραχωρήσεις των μαρινών της Ζέας στον Πειραιά, των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας. Συμμετέχει επίσης σε κοινοπρακτικό σχήμα που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μαρίνα Αλίμου.
Για την τελευταία έχει ενδιαφερθεί από κοινού με την Ακτωρ Παραχωρήσεις και ο τουρκικός όμιλος Koc που το 2015 διά τη θυγατρικής του Setur μαζί με τη Folli Follie ανέλαβαν τη διαχείριση της μαρίνας Μυτιλήνης, για 40 έτη. Η βασικότερη όμως επένδυση του ομίλου Koc στην Ελλάδα έγινε νωρίτερα φέτος όταν εξαγόρασε το 80% της Olympic Commercial & Tourism Enterprise SA που ελέγχει την Avis στην Ελλάδα μαζί με την αμερικανική Avis Budget Group, που είναι ο licensor των σημάτων Avis, Budget και Payless, η οποία θα κατέχει το υπόλοιπο 20%.
Επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα όμως έχουν και άλλες μικρότερες τουρκικές επιχειρήσεις, όπως οι όμιλοι Eren Holding και Pak Holdings που διαθέτουν εδώ μονάδες χαρτοποιίας, η Polisan που έχει εξαγοράσει την εταιρεία χημικών Artenius Hellas στη βιομηχανική περιοχή Βόλου, και η τουρκική κρατική τράπεζα Ziraat που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2008 με υποκαταστήματα σε Αθήνα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ρόδο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου