23.11.18

Απόφαση - σοκ από δικαστήριο: Αν δεν έχει πολλή βία, δεν είναι βιασμός

Ως προκλητική και εκτός πραγματικότητας θεωρήθηκε η απόφαση ενός δικαστηρίο να αθωώσει δύο άνδρες κατηγορούμενους για βιασμό, με το αιτιολογικό ότι... δεν άσκησαν υπερβολική βία στο θύμα τους.
Η εξωπραγματική αυτή απόφαση που ελήφθη από δικαστήριο στη Γέιδα της Ισπανίας έχει προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις στη χώρα και έρχεται μόλις μερικούς μήνες μετά την αθώωση κατηγορουμένων για ομαδικό βιασμό.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι δύο άνδρες, που δικάζονταν για σεξουαλική επίθεση (το αντίστοιχο του βιασμού) δεν χρησιμοποίησαν βία ή εκφοβισμό του θύματός τους, παρότι προέβησαν σε σεξουαλική κακοποίησή του.
Οι δύο άνδρες (θείος και ανηψιός) συνάντησαν τη γυναίκα θύμα τους σε ένα μπαρ και αφού ήπιαν αρκετά την οδήγησαν σε ένα δρομάκι όπου και τη βίασαν.
Ο δικαστής παραδέχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι εκμεταλλεύτηκαν την ευάλωτη κατάσταση του θύματος, η οποία, μετά την κατανάλωση αντικαταθλιπτικών και αλκοόλ, δεν ήταν σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι από τη στιγμή που δεν υπήρξαν βίαιες και εκφοβιστικές πράξεις σε βάρος της, δεν στοιχειωθετούταν το αδίκημα της σεξουαλικής επίθεσης και αθώωσε τους κατηγορούμενους.
Η απόφαση αυτή, η οποία δημιουργεί δεδικασμένο, έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στην Ισπανία, με ομάδες στήριξης γυναικών και απλούς πολίτες να απαιτούν να ελεγχθούν οι δικαστές και να αλλάξει ο νόμος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου