5.3.19

Έμφραγμα: Είναι «καλύτερα» όταν χτυπά ενώ ταξιδεύετε

Μην αγνοείτε τα συμπτώματα του εμφράγματος ενώ ταξιδεύετε και έχετε κοντά σας τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης

Αυτό είναι το κυριότερο μήνυμα που στέλνει μία μελέτη που παρουσιάστηκε στο Acute Cardiovascular Care 2019, το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας Καρδιολογίας. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρωτεύουσα αιτία θανάτου από φυσικά αίτια στους ανθρώπους που ταξιδεύουν.
«Αν βρίσκεστε σε ταξίδι και βιώσετε συμπτώματα εμφράγματος όπως πόνος στο στήθος, στο λαιμό, στην πλάτη, στο στομάχι ή στους ώμους που διαρκεί περισσότερα από 15 λεπτά, τότε καλέστε ασθενοφόρο χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης ο Δρ. Ryota Nishio, από το Τμήμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Shizuoka της Ιαπωνίας.
Στην μελέτη παρατήρησης συμμετείχαν 2.564 ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου και είχαν τύχει άμεσης περίθαλψης με τοποθέτηση στεντ μεταξύ του 1999 και του 2015 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Juntendo της Ιαπωνίας. Το εν λόγω νοσοκομείο βρίσκεται στην περιοχή Izu, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό κοντά στο όρος Φούτζι και αποτελεί περιφερειακό κέντρο για διαδερμική αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά των κατοίκων και των ταξιδιωτών. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για 16 χρόνια και οι ερευνητές συνέκριναν και τα ποσοστά θανάτων μεταξύ των δύο ομάδων. Τα δεδομένα θνησιμότητας συλλέχθηκαν από ιατρικά αρχεία, τηλεφωνικές επαφές και ταχυδρομικά ερωτηματολόγια.
Ένα σύνολο 192 ασθενών (7,5%) ταξίδευαν όταν εκδηλώθηκε το έμφραγμα. Οι ασθενείς που ταξίδευαν ήταν νεότεροι και είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου με ανάσπαση του διαστήματος ST (STEMI) – ένα σοβαρό τύπο καρδιακού επεισοδίου όπου φράσσεται μία μείζονα αρτηρία που τροφοδοτεί την καρδιά με αίμα.
Η μέση περίοδος παρακολούθησης ήταν 5,3 έτη. Στους κατοίκους της περιοχής παρατηρήθηκε υψηλότερη συχνότητα θανάτων (25,4%) συγκριτικά με τους ταξιδιώτες (16,7%). Τα εμφράγματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού συνδέονταν με 42% μειωμένο κίνδυνο μακροπρόθεσμου θανάτου συγκριτικά με τους ανθρώπους που δήλωσαν ότι ήταν μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες μετά από ένα έμφραγμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μπορούν να αποδειχθούν θετικές για την υγεία αν ο ασθενής λάβει έγκαιρα την απαραίτητη φροντίδα», δήλωσε ο Δρ. Nishio. «Είναι σημαντικό ότι, αφού ξεπεράσετε τον κίνδυνο και επιστρέψετε στο σπίτι σας να παρακολουθείστε συστηματικά ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο ενός δεύτερου επεισοδίου, βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής σας και ενδεχομένως λαμβάνοντας την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή».
Ο Δρ. Nishio συνέχισε επίσης λέγοντας πως «Βρήκαμε επίσης πως γενικά οι ασθενείς ήταν πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης αν ήταν γηραιότεροι, αν είχαν υποστεί και προηγουμένως καρδιακό επεισόδιο ή αν είχαν νεφρική ανεπάρκεια. Αν ανήκετε σε κάποιο από αυτά τα γκρουπ ή έχετε άλλους παράγοντες κινδύνους όπως υπέρταση, κάπνισμα ή παχυσαρκία, είναι ακόμη πιο σημαντικό να γνωρίζετε τους αριθμούς εκτάκτου ανάγκης είτε βρίσκεστε στο σπίτι είτε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού».
Ο Δρ. Nishio σημείωσε πως οι ντόπιοι ασθενείς είχαν υψηλότερο αριθμό θανάτων από μη καρδιακές παθήσεις, κυρίως λόγω του καρκίνου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι επισκέπτες κατάγονταν από αστικές περιοχές όπου οι άνθρωποι συνήθως ζουν κάτω από πιο υγιείς συνθήκες, ακολουθούν τις ιατρικές συμβουλές και έχουν μεγαλύτερη επιλογή θεραπείας συγκριτικά με τις περιοχές τις επαρχίας όπως η χερσόνησος Izu», δήλωσε. «Επιπλέον έχοντας ένα καρδιακό επεισόδιο ενώ είναι μακρυά από το σπίτι μπορεί να κάνει τους ασθενείς ιδιαίτερα προσεκτικούς με την υγεία τους επιστρέφοντας στο σπίτι τους και δια βίου».
Το διαβάσαμε στο ygeiamou

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου