Με το μήνυμα «φιλία,
αγάπη, συναδέλφωση» δόθηκε απόψε η εκκίνηση των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων
Αγώνων. Μία λαμπρή, φαντασμαγορική και γεμάτη από συμβολισμούς Τελετή
Έναρξης, άνοιξε την αυλαία των Αγώνων στο κεντρικό γήπεδο της
εγκατάστασης «Άρτεμις», όπου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κήρυξε την έναρξη των Αγώνων, παρουσία του Πρίγκηπα Αλβέρτου του Μονακό. Λόγους απήυθηναν ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Νίκος Παπαδημάτος και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων Αμάρ Αντάντι.
Αρχικά ο Νίκος Παπαδημάτος, είπε: «Απόψε είναι μια μεγάλη βραδιά για την Πάτρα, για την Ελλάδα, για τη Μεσόγειο και για το παγκόσμιο αθλητικό οικοσύστημα. Απόψε μας παίρνει από το χέρι ο Πατρέας, η υπέροχη μασκότ των Δεύτερων Μεσογειακών Αγώνων και ως οικιστής της πόλης των Πατρών, μας οδηγεί στο μέλλον... Πριν από δυόμισι χρόνια η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων εμπιστεύθηκε την Ελλάδα και την Πάτρα για να αναλάβουμε, να διοργανώσουμε και να φιλοξενήσουμε αυτούς τους πολύ ξεχωριστούς, μοντέρνους, συναρπαστικούς και ελκυστικούς Αγώνες. Τους ευχαριστούμε για την τιμή που μας έκαναν. Μέσα στα νερά της θάλασσας και της πισίνας, πάνω στην άμμο, σε δυο πόλεις, σε τέσσερις εγκαταστάσεις και σε δέκα γήπεδα. Με έντεκα αθλήματα, 26 εθνικές αντιπροσωπείες από τρεις διαφορετικές ηπείρους, πάνω από 700 αθλητές και 1000 εθελοντές. Και με όλο τον κόσμο των σπορ να στρέφει το βλέμμα του από σήμερα μέχρι τις 31 Αυγούστου στην όμορφη πόλη μας, βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα και το κερδίζουμε. Με σημείο αναφοράς αυτούς τους Αγώνες, η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι των μεγάλων διοργανώσεων διεθνούς εμβέλειας. Η Οργανωτική Επιτροπή, οι φορείς της πόλης, το προσωπικό και οι εθελοντές σήκωσαν τα μανίκια, εργάσθηκαν σκληρά, άοκνα, νυχθημερόν και αφοσιώνονται ψυχή τε και σώματι σε αυτή την υπόθεση. Οι Αγώνες που αρχίζουν σήμερα δεν τελειώνουν την Κυριακή. Με το που πέσει η αυλαία και ξημερώσει η επόμενη ημέρα, οφείλουμε να επενδύσουμε πάνω σε αυτή την υπόθεση, σε επίπεδο εγκαταστάσεων, ανθρώπινου δυναμικού, εμπειρίας και τεχνογνωσίας. Ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κι αφού ευχαριστήσω από βάθους καρδίας όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη μεγάλη επιχείρηση, θέλω να καλέσω τους πολίτες της Πάτρας και τους επισκέπτες μας να συμπορευθούν μαζί μας, να ζήσουμε παρέα κάθε στιγμή των Αγώνων και να βάλουμε υποθήκη για το μέλλον.
Καλωσορίζω με θέρμη, με αγάπη και με τα αισθήματα της παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας τους επισήμους, τους αθλητές, τους συνοδούς και τους φιλάθλους που συνέρρευσαν στην Πάτρα. Τους υπόσχομαι και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να δικαιώσουμε την επιλογή της ΔΕΜΑ, να αφήσουμε θετικό πρόσημο και να διοργανώσουμε αξέχαστους Αγώνες. Σας ευχαριστώ πολύ, απολαύστε τους Αγώνες».
Από την πλευρά του, ο Αμάρ Αντάντι, πρόσθεσε: «Εύχομαι σε όλα τα μέλη της αθλητικής οικογένειας της Μεσογείου μια θερμή υποδοχή στην Πάτρα σε αυτούς τους δεύτερους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες.
Η Ελλάδα μας καλωσορίζει πάλι μέσα από ένα ποικίλο αθλητικό γεγονός και μας δίνει μια καλή ευκαιρία επαναφοράς στις βαθιές ρίζες του Ολυμπισμού. Η Ελλάδα είναι η κολώνα του Ολυμπισμού. Είμαστε κοντά στην Ολυμπία, πόλη που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαιότητα. Και δεν είμαστε καθόλου μακριά από την Αθήνα, την πόλη αναγέννησης τους το 1896, αφιερώνοντας τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην συγχρονη εποχή. Η Αθήνα φιλοξένησε επίσης τους Μεσογειακούς Αγώνες το 1991 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που την κτύπησε σκληρά, η Ελλάδα απείχε από αθλητικές διοργανώσεις περισσότερο από δέκα χρόνια. Είμαστε ευτυχισμένοι που οι Μεσογειακοί Αγώνες μπορούν να γίνουν και να ξαναβρεί η χώρα τη θέση που δικαιούται στη διεθνή αθλητική σκηνή. Οι Μεσογειακοί Αγώνες μας, με κοντά 70 χρόνια ιστορίας, εκσυγχρονίστηκαν με τους Παράκτιους, γεγονός εορταστικό που εκφράζει καθαρά τον υδάτινο προσανατολισμό και τον συμβολισμό της Μεσογείου, θάλασσας με την οποία είμαστε βαθιά συνδεδεμένοι. Ευχαριστώ τις Διεθνείς Ολυμπιακές Μεσογειακές Επιτροπές και την ηγεσία τους για την αφοσίωση τους στο κίνημα μας. Οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι σίγουρα μια στιγμή αθλητικής αντιπαράθεσης, είναι όμως επίσης μια στιγμή επικοινωνίας, που η αθλούμενη νεολαία της Μεσογείου επιβεβαιώνει την πίστη της στην αδελφότητα και στην φιλία μεταξύ των λαών της Μεσογείου, παρά τις πολιτιστικές και ιστορικές διαφορές μας. Σε αυτό, οι Αγώνες μας είναι μήνυμα ελπίδας και ειρήνης, ένα όραμα για το μέλλον για ένα καλύτερο κόσμο για την περιοχή μας της Μεσογείου που την θέλουμε, πιο αδελφική, πιο ειρηνική.
Αγαπητοί αθλητές, εσείς που είστε οι πρωταγωνιστές αυτής της μεγάλης σημαντικής συνάντησης, περιμένουμε από εσάς ανταγωνισμό άξιο των καλύτερων αγώνων, που έχουν γίνει επάνω στη γη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή συναρπαστικές, συγκλονιστικές, λαμπερές αντιπαραθέσεις στις οποίες θα δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας, αλλά επίσης θα επιβεβαιώσετε το πνεύμα του δίκαιου παιγνιδιού προς τους συναθλητές σας, καθώς και στη απόλυτη δέσμευσή σας ενάντια στο ντοπάρισμα και όπως επίσης σε όλες τις πρακτικές που είναι αντίθετες στην ακεραιότητα του αθλητισμού. Αγαπημένοι Έλληνες φίλοι, εκ μέρους της Διεθνούς Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου σε όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση των Δεύτερων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων:
- Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Πάτρας, τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη, και σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, σας ευχαριστούμε που ανοίξατε τις πόρτες της πόλης γι' αυτό το αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός.
- Στην ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Έχετε έξοχα διαδεχτεί τους προκατόχους σας και έχετε αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα αυτής της διοργάνωσης που επαναφέρει την Ελλάδα στην αθλητική οικογένεια της Μεσογείου. Η αποφασιστική σας συμβολή ήταν καθοριστική για την εκτέλεση αυτού του εγχειρήματος.
- Πολλές ευχαριστίες επίσης και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και στον Πρόεδρό της, κ. Σπύρο Καπράλο και τον γενικό γραμματέα, κ. Μανώλη Κολυμπάδη για την εξαιρετική συνεισφορά τους.
- Στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Νίκο Παπαδημάτο και σε όλα τα μέλη της ομάδας του. Παρά την πρόσφατη ανάληψη καθηκόντων, έχετε φέρει εις πέρας ένα αρκετά μεγάλο μέρος δουλειάς, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα. Έχετε ανταπεξέλθει με επιτυχία σε αυτή την σημαντική πρόκληση.
- Επίσης στις Παγκόσμιες και Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες που εγγυώνται για την άψογη τεχνική οργάνωση των Αγώνων.
- Ας μην ξεχνάμε και τους εθελοντές, μια γενναία και σκληρά εργαζόμενη κοινότητα. Οι εθελοντές είναι σημαντικοί, χωρίς αυτούς οι αθλητικές μας διοργανώσεις δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Σας ευχαριστούμε για τον πολύτιμο χρόνο σας και την αφοσίωσή σας.
- Πολλές ευχαριστίες σε όλους! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αξιόλογες προσπάθειές σας συνέβαλαν στην επιτυχημένη διοργάνωση των δεύτερων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων της Πάτρας!
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Καλή επιτυχία Πάτρα!».
Toυς καθιερωμένους όρκους έδωσαν για λογαριασμό των αθλητών/αθλητριών η αρχηγός της Εθνικής ομάδας του μπιτς χάντμπολ Βασιλική Σκαρα και εκ μέρους των διαιτητών/κριτών ο εκ Πατρών ορμώμενος Δημήτρης Καραμπουρνιώτης (μπιτς τένις). Άγημα της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου μετέφερε στον αγωνιστικό χώρο τις σημαίες της Ελλάδας και των Μεσογειακών Αγώνων, ενώ τα προερχόμενα από 26 χώρες τριών ηπείρων, νιάτα της Μεσογείου παρέλασαν με υπερηφάνεια στέλνοντας παντού τα μηνύματα της ειρήνης, της φιλίας, της συναδέλφωσης και του αθλητικού πνεύματος. Σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής ήταν η αθλήτρια Αγγελική Ανδριοπούλου.
Περισσότεροι από 35 καλλιτέχνες (τραγουδιστές, μουσικοί, χορευτές, ακροβάτες κ.ο.κ.) συμμετείχαν στην Τελετή Έναρξης της πολυαθλητικής και πολυπολιτισμικής διοργάνωσης.
Οι συμβολισμοί και οι σημειολογικές παραπομπές αναδείχθηκαν με ένταση και με έμφαση καθ’ όλη τη διάρκεια της Τελετής. Η βασική ιδέα του σεναρίου στηρίχθηκε στη σχέση της πόλης και της διοργάνωσης με το νερό και την άμμο που αποτελούν τα κυρίαρχα στοιχεία των Αγώνων.
To καλλιτεχνικό κομμάτι της Τελετής Έναρξης είχε ως επίκεντρο ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, με σημεία αναφοράς την εξάπλωση και τη διασπορά της διοργάνωσης και με όχημα μια μπάλα που παραπέμπει στο απλούστερο παιδικό παιχνίδι...
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κήρυξε την έναρξη των Αγώνων, παρουσία του Πρίγκηπα Αλβέρτου του Μονακό. Λόγους απήυθηναν ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Νίκος Παπαδημάτος και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων Αμάρ Αντάντι.
Αρχικά ο Νίκος Παπαδημάτος, είπε: «Απόψε είναι μια μεγάλη βραδιά για την Πάτρα, για την Ελλάδα, για τη Μεσόγειο και για το παγκόσμιο αθλητικό οικοσύστημα. Απόψε μας παίρνει από το χέρι ο Πατρέας, η υπέροχη μασκότ των Δεύτερων Μεσογειακών Αγώνων και ως οικιστής της πόλης των Πατρών, μας οδηγεί στο μέλλον... Πριν από δυόμισι χρόνια η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων εμπιστεύθηκε την Ελλάδα και την Πάτρα για να αναλάβουμε, να διοργανώσουμε και να φιλοξενήσουμε αυτούς τους πολύ ξεχωριστούς, μοντέρνους, συναρπαστικούς και ελκυστικούς Αγώνες. Τους ευχαριστούμε για την τιμή που μας έκαναν. Μέσα στα νερά της θάλασσας και της πισίνας, πάνω στην άμμο, σε δυο πόλεις, σε τέσσερις εγκαταστάσεις και σε δέκα γήπεδα. Με έντεκα αθλήματα, 26 εθνικές αντιπροσωπείες από τρεις διαφορετικές ηπείρους, πάνω από 700 αθλητές και 1000 εθελοντές. Και με όλο τον κόσμο των σπορ να στρέφει το βλέμμα του από σήμερα μέχρι τις 31 Αυγούστου στην όμορφη πόλη μας, βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα και το κερδίζουμε. Με σημείο αναφοράς αυτούς τους Αγώνες, η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι των μεγάλων διοργανώσεων διεθνούς εμβέλειας. Η Οργανωτική Επιτροπή, οι φορείς της πόλης, το προσωπικό και οι εθελοντές σήκωσαν τα μανίκια, εργάσθηκαν σκληρά, άοκνα, νυχθημερόν και αφοσιώνονται ψυχή τε και σώματι σε αυτή την υπόθεση. Οι Αγώνες που αρχίζουν σήμερα δεν τελειώνουν την Κυριακή. Με το που πέσει η αυλαία και ξημερώσει η επόμενη ημέρα, οφείλουμε να επενδύσουμε πάνω σε αυτή την υπόθεση, σε επίπεδο εγκαταστάσεων, ανθρώπινου δυναμικού, εμπειρίας και τεχνογνωσίας. Ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κι αφού ευχαριστήσω από βάθους καρδίας όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη μεγάλη επιχείρηση, θέλω να καλέσω τους πολίτες της Πάτρας και τους επισκέπτες μας να συμπορευθούν μαζί μας, να ζήσουμε παρέα κάθε στιγμή των Αγώνων και να βάλουμε υποθήκη για το μέλλον.
Καλωσορίζω με θέρμη, με αγάπη και με τα αισθήματα της παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας τους επισήμους, τους αθλητές, τους συνοδούς και τους φιλάθλους που συνέρρευσαν στην Πάτρα. Τους υπόσχομαι και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να δικαιώσουμε την επιλογή της ΔΕΜΑ, να αφήσουμε θετικό πρόσημο και να διοργανώσουμε αξέχαστους Αγώνες. Σας ευχαριστώ πολύ, απολαύστε τους Αγώνες».
Από την πλευρά του, ο Αμάρ Αντάντι, πρόσθεσε: «Εύχομαι σε όλα τα μέλη της αθλητικής οικογένειας της Μεσογείου μια θερμή υποδοχή στην Πάτρα σε αυτούς τους δεύτερους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες.
Η Ελλάδα μας καλωσορίζει πάλι μέσα από ένα ποικίλο αθλητικό γεγονός και μας δίνει μια καλή ευκαιρία επαναφοράς στις βαθιές ρίζες του Ολυμπισμού. Η Ελλάδα είναι η κολώνα του Ολυμπισμού. Είμαστε κοντά στην Ολυμπία, πόλη που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαιότητα. Και δεν είμαστε καθόλου μακριά από την Αθήνα, την πόλη αναγέννησης τους το 1896, αφιερώνοντας τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην συγχρονη εποχή. Η Αθήνα φιλοξένησε επίσης τους Μεσογειακούς Αγώνες το 1991 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που την κτύπησε σκληρά, η Ελλάδα απείχε από αθλητικές διοργανώσεις περισσότερο από δέκα χρόνια. Είμαστε ευτυχισμένοι που οι Μεσογειακοί Αγώνες μπορούν να γίνουν και να ξαναβρεί η χώρα τη θέση που δικαιούται στη διεθνή αθλητική σκηνή. Οι Μεσογειακοί Αγώνες μας, με κοντά 70 χρόνια ιστορίας, εκσυγχρονίστηκαν με τους Παράκτιους, γεγονός εορταστικό που εκφράζει καθαρά τον υδάτινο προσανατολισμό και τον συμβολισμό της Μεσογείου, θάλασσας με την οποία είμαστε βαθιά συνδεδεμένοι. Ευχαριστώ τις Διεθνείς Ολυμπιακές Μεσογειακές Επιτροπές και την ηγεσία τους για την αφοσίωση τους στο κίνημα μας. Οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι σίγουρα μια στιγμή αθλητικής αντιπαράθεσης, είναι όμως επίσης μια στιγμή επικοινωνίας, που η αθλούμενη νεολαία της Μεσογείου επιβεβαιώνει την πίστη της στην αδελφότητα και στην φιλία μεταξύ των λαών της Μεσογείου, παρά τις πολιτιστικές και ιστορικές διαφορές μας. Σε αυτό, οι Αγώνες μας είναι μήνυμα ελπίδας και ειρήνης, ένα όραμα για το μέλλον για ένα καλύτερο κόσμο για την περιοχή μας της Μεσογείου που την θέλουμε, πιο αδελφική, πιο ειρηνική.
Αγαπητοί αθλητές, εσείς που είστε οι πρωταγωνιστές αυτής της μεγάλης σημαντικής συνάντησης, περιμένουμε από εσάς ανταγωνισμό άξιο των καλύτερων αγώνων, που έχουν γίνει επάνω στη γη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή συναρπαστικές, συγκλονιστικές, λαμπερές αντιπαραθέσεις στις οποίες θα δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας, αλλά επίσης θα επιβεβαιώσετε το πνεύμα του δίκαιου παιγνιδιού προς τους συναθλητές σας, καθώς και στη απόλυτη δέσμευσή σας ενάντια στο ντοπάρισμα και όπως επίσης σε όλες τις πρακτικές που είναι αντίθετες στην ακεραιότητα του αθλητισμού. Αγαπημένοι Έλληνες φίλοι, εκ μέρους της Διεθνούς Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου σε όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση των Δεύτερων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων:
- Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Πάτρας, τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη, και σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, σας ευχαριστούμε που ανοίξατε τις πόρτες της πόλης γι' αυτό το αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός.
- Στην ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Έχετε έξοχα διαδεχτεί τους προκατόχους σας και έχετε αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα αυτής της διοργάνωσης που επαναφέρει την Ελλάδα στην αθλητική οικογένεια της Μεσογείου. Η αποφασιστική σας συμβολή ήταν καθοριστική για την εκτέλεση αυτού του εγχειρήματος.
- Πολλές ευχαριστίες επίσης και στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και στον Πρόεδρό της, κ. Σπύρο Καπράλο και τον γενικό γραμματέα, κ. Μανώλη Κολυμπάδη για την εξαιρετική συνεισφορά τους.
- Στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Νίκο Παπαδημάτο και σε όλα τα μέλη της ομάδας του. Παρά την πρόσφατη ανάληψη καθηκόντων, έχετε φέρει εις πέρας ένα αρκετά μεγάλο μέρος δουλειάς, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα. Έχετε ανταπεξέλθει με επιτυχία σε αυτή την σημαντική πρόκληση.
- Επίσης στις Παγκόσμιες και Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες που εγγυώνται για την άψογη τεχνική οργάνωση των Αγώνων.
- Ας μην ξεχνάμε και τους εθελοντές, μια γενναία και σκληρά εργαζόμενη κοινότητα. Οι εθελοντές είναι σημαντικοί, χωρίς αυτούς οι αθλητικές μας διοργανώσεις δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Σας ευχαριστούμε για τον πολύτιμο χρόνο σας και την αφοσίωσή σας.
- Πολλές ευχαριστίες σε όλους! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αξιόλογες προσπάθειές σας συνέβαλαν στην επιτυχημένη διοργάνωση των δεύτερων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων της Πάτρας!
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Καλή επιτυχία Πάτρα!».
Toυς καθιερωμένους όρκους έδωσαν για λογαριασμό των αθλητών/αθλητριών η αρχηγός της Εθνικής ομάδας του μπιτς χάντμπολ Βασιλική Σκαρα και εκ μέρους των διαιτητών/κριτών ο εκ Πατρών ορμώμενος Δημήτρης Καραμπουρνιώτης (μπιτς τένις). Άγημα της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου μετέφερε στον αγωνιστικό χώρο τις σημαίες της Ελλάδας και των Μεσογειακών Αγώνων, ενώ τα προερχόμενα από 26 χώρες τριών ηπείρων, νιάτα της Μεσογείου παρέλασαν με υπερηφάνεια στέλνοντας παντού τα μηνύματα της ειρήνης, της φιλίας, της συναδέλφωσης και του αθλητικού πνεύματος. Σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής ήταν η αθλήτρια Αγγελική Ανδριοπούλου.
Περισσότεροι από 35 καλλιτέχνες (τραγουδιστές, μουσικοί, χορευτές, ακροβάτες κ.ο.κ.) συμμετείχαν στην Τελετή Έναρξης της πολυαθλητικής και πολυπολιτισμικής διοργάνωσης.
Οι συμβολισμοί και οι σημειολογικές παραπομπές αναδείχθηκαν με ένταση και με έμφαση καθ’ όλη τη διάρκεια της Τελετής. Η βασική ιδέα του σεναρίου στηρίχθηκε στη σχέση της πόλης και της διοργάνωσης με το νερό και την άμμο που αποτελούν τα κυρίαρχα στοιχεία των Αγώνων.
To καλλιτεχνικό κομμάτι της Τελετής Έναρξης είχε ως επίκεντρο ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, με σημεία αναφοράς την εξάπλωση και τη διασπορά της διοργάνωσης και με όχημα μια μπάλα που παραπέμπει στο απλούστερο παιδικό παιχνίδι...