Μια άσκηση πέντε λεπτών που μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, ενισχύει τη φυσική κατάσταση και τονώνει τη μνήμη - Πώς γίνεται;
Θα μπορούσε μια άσκηση πέντε λεπτών την ημέρα χωρίς βάρη ή
τρέξιμο να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, να συμβάλει στην
καλύτερη γνωστική ικανότητα και να ενισχύσει την αθλητική απόδοση;
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής του Εξασκητή Αναπνευστικών Μυών (IMST), που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στο Ορλάντο, θα μπορούσε.
«Ο IMST είναι ουσιαστικά μια συσκευή εξάσκησης και ενδυνάμωσης των
αναπνευστικών μυών. Είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε γρήγορα στο σπίτι
ή το γραφείο, χωρίς να χρειάζεται καν να βάλουμε αθλητικά ρούχα και
μέχρι στιγμής φαίνεται εξαιρετικά ωφέλιμο για τη μείωση της αρτηριακής
πίεσης, ενώ πιθανώς να ενισχύει και τις γνωστικές και φυσικές
επιδόσεις», σχολίασε ο Daniel Craighead, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο
Τμήμα Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ο οποίος ηγείται της
μελέτης.Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής του Εξασκητή Αναπνευστικών Μυών (IMST), που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στο Ορλάντο, θα μπορούσε.
Πρόκειται για μια διαδικασία που περιλαμβάνει την έντονη αναπνοή μέσα σε μια φορητή συσκευή – έναν «εξασκητή» των αναπνευστικών μυών – ο οποίος παρέχει αντίσταση.
Στο πρώιμο στάδιο χρήσης της, η συσκευή χρησιμοποιούταν από ασθενείς με πνευμονικές παθήσεις καθημερινά σε μια 30λεπτη αγωγή χαμηλής αντίστασης, με στόχο την αύξηση της πνευμονικής τους ικανότητας.
Το 2016 οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα δημοσίευσαν τα αποτελέσματα μιας δοκιμής όπου εξέταζαν αν μόνο 30 εισπνοές ημερησίως με μεγαλύτερη αντίσταση θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους πάσχοντες από αποφρακτική άπνοια ύπνου, οι οποίοι τείνουν να έχουν αδύναμους αναπνευστικούς μύες.
Εκτός από πιο ξεκούραστο ύπνο, μετά από έξι εβδομάδες οι συμμετέχοντες στην έρευνα παρουσίασαν μια απροσδόκητη παρενέργεια: Η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε σημαντικά, σε βαθμό διπλάσιο από αυτόν που μπορεί να αποφέρει τόσο η αερόβια άσκηση όσο και πολλά φάρμακα.
Η συστολική αρτηριακή πίεση – η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς φεύγει από την καρδιά – αυξάνεται καθώς οι αρτηρίες γίνονται πιο άκαμπτες με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε βλάβες στους ιστούς και σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αλλά και έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών και νεφρικής βλάβης.
Το εντυπωσιακό, βέβαια, στην κατάσταση αυτή είναι ότι, ενώ έχει αποδειχθεί ότι τα 30 λεπτά αερόβιας άσκησης ημερησίως μειώνουν την αρτηριακή πίεση, μόνο το 5% των ενηλίκων γυμνάζεται έστω και αυτό τον ελάχιστο χρόνο, την ίδια στιγμή που το 65% των μεσηλίκων έχουν υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση.
«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε αποτελεσματικές και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις που θα μπορούν πράγματι να κάνουν οι πολυάσχολοι μεσήλικες», δήλωσε ο Doug Seals, βασικός ερευνητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Ενσωματωμένης Φυσιολογίας της Γήρανσης του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, με τον Δρ. Craighead να συμπληρώνει: «Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Αμερική. Θα είναι πολύ σημαντικό αν αποκτήσουμε ένα ακόμα εργαλείο για να αποτρέψουμε μια τέτοια κατάσταση».
Με περίπου τις μισές δοκιμές να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, οι ερευνητές βρήκαν σημαντικές μειώσεις στην αρτηριακή πίεση και βελτιώσεις στη λειτουργία των μεγάλων αρτηριών, στους ανθρώπους που έκαναν IMST, αντίστοιχες με όσους χρησιμοποίησαν συσκευές τεχνητής αναπνοής με χαμηλή αντίσταση.
Η ομάδα του IMST είχε επίσης καλύτερη απόδοση σε ορισμένες δοκιμασίες γνωστικής ικανότητας και μνήμης, ενώ όταν τους ζητήθηκε να ασκηθούν μέχρι να εξαντληθούν, ήταν σε θέση να παραμείνουν στο διάδρομο περισσότερο και να κρατούν τον καρδιακό τους ρυθμό και την κατανάλωση οξυγόνου σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της άσκησης.