Υπογράμμισε, δε, ότι δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση που εφιστά την προσοχή στο συγκεκριμένο ζήτημα, παραπέμποντας στην κοινή εργαλειοθήκη μέτρων μετριασμού που συμφωνήθηκε από τα κράτη- μέλη της Ένωσης για την αντιμετώπιση των κινδύνων για την ασφάλεια που σχετίζονται με την ανάπτυξη των δικτύων 5G, της πέμπτης γενιάς δικτύων κινητών επικοινωνιών.
«Πολύ απλά, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εκτιμούν ότι είναι δυνατόν να μετριαστεί επαρκώς ο κίνδυνος περιορίζοντας τον ρόλο ενός μη αξιόπιστου προμηθευτή σε ορισμένα μόνο τμήματα του δικτύου», σημείωσε ο κ. Φλέγκερ, εξηγώντας την αμερικανική στάση στο ζήτημα. Επικρότησε, παράλληλα, τις αποφάσεις που ανοίγουν τον δρόμο ώστε να έρθουν αξιόπιστοι πάροχοι στα δίκτυα της Ελλάδας.
Στη βάση της αξιοπιστίας έθεσε και τη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η σχέση Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο τώρα. Κι αυτό επειδή έχουμε εμπιστοσύνη ότι η δύσκολη περίοδος, την οποία διήλθε την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα είναι πλέον πίσω μας, έχουμε εμπιστοσύνη στις ευκαιρίες και τη δυναμική της ψηφιακής οικονομίας και των καινοτόμων τομέων -ιδιαίτερα εδώ στη βόρεια Ελλάδα- κι εμπιστευόμαστε τις αξίες και τις πεποιθήσεις που μοιραζόμαστε από κοινού με τους Έλληνες εταίρους μας, οι οποίες και καθιστούν την Ελλάδα έναν τόσο αξιόπιστο σύμμαχο και ηγέτη σ’ αυτή την περιοχή, μια περιοχή που βλέπουμε από κοινού να αναπτύσσεται».
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός πρόξενος υπογράμμισε την (ψηφιακή) μεταμόρφωσή της, επισημαίνοντας πως πλέον οι αμερικανικές εταιρείες βλέπουν «το ανθρώπινο κεφάλαιο, το ζωντανό εκπαιδευτικό τοπίο, τις δυνατότητες σε ό,τι αφορά τα logistics και την επικοινωνία που συνυπάρχουν εδώ στη Θεσσαλονίκη» και οι οποίες αποτελούν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την πόλη και την περιοχή.
«Με ενθουσιασμό υποστηρίζουμε τη Cisco και τη Pfizer στην απόφασή τους να έρθουν εδώ και να λειτουργήσουν κέντρα καινοτομίας και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε εταιρείες όπως η Deloitte και η Veltio αλλά και άλλες που ήδη εργάζονται εδώ σ’ αυτούς τους τομείς», σημείωσε ο Αμερικανός πρόξενος, τονίζοντας πως η παρουσία αυτών των εταιρειών εδώ συνιστά μια σαφή αναγνώριση του κομβικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Φλέγκερ έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2018, αλλά και στο περίπτερο «Digital Greece» την επόμενη χρονιά, ενώ υπογράμμισε τις διάφορες δράσεις της πρεσβείας και του προξενείου για την προώθηση της εκπαίδευσης STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), όπως το πρόγραμμα «Code Girls» που υλοποιείται σε διάφορες ελληνικές πόλεις.