8.3.20

Τι λένε οι ειδικοί - Πότε αναμένεται να μπει η χώρα σε ρυθμό ευρείας διασποράς κορονοϊού

Οι ειδικοί θεωρούν θετικό ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει ανεξέλεγκτη μετάδοση στην κοινότητα και πως η μετάδοση γίνεται με την επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με το newsbeast.gr. Η τοπική έξαρση που καταγράφεται στην Ηλεία και την Αχαΐα με πυρήνα τα 53 άτομα που ταξίδεψαν στο Ισραήλ και την Αίγυπτο ενισχύει τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι η Ελλάδα πιθανόν να διανύσει δυο τρεις εβδομάδες ακόμη με αυτόν τον ρυθμό, πριν μπει σε ρυθμό ευρείας και μεγάλης διασποράς, δηλαδή επιδημίας.
Στη λίστα των χωρών με επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού μπήκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου η Ελλάδα, ένα μήνα και 15 μέρες μετά τον πρώτο νεκρό στην Κίνα και περίπου δυόμιση μήνες μετά την εμφάνιση του ιού στην πόλη Γουχάν της Κίνας.
Από τότε μέχρι σήμερα Κυριακή 8 Μαρτίου φτάσαμε στο σημείο να μετράμε 73 επιβεβαιωμένα κρούσματα covid-19, 7 σήμερα, μετά και την έκτακτη ανακοίνωση που έκανε ο ΕΟΔΥ για την πορεία εξέλιξης του ιού.
Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει αντιμετωπίσει το θέμα με συνεχείς ενημερώσεις που γίνονται από τους φορείς του υπουργείου Υγείας κάνοντας μια προσπάθεια εμπεριστατωμένης ενημέρωσης της κοινής γνώμης ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα πανικού που μπορεί να οδηγήσουν σε ακραίες καταστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια χώρα που είναι σχεδόν δίπλα μας, η Ιταλία, είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με τους θανάτους να έχουν ξεπεράσει τους 230 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πάνω από 5.800!
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής ο εκπρόσωπος του Υπουργείο Υγείας καθηγητής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας δείχνουν αυτό ακριβώς που αναφέραμε παραπάνω. Την ανάγκη για περιορισμό όσο το δυνατόν περισσότερο του covid-19 αφού τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει έμφαση στις ευπαθείς ομάδες και ανέφερε ότι ο ιός εξακολουθεί να μεταδίδεται ταχύτατα καθώς ήδη έχει ανιχνευθεί σε πάνω από 100 χώρες με 106.000 κρούσματα.
Τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
Όσον αφορά στα μέτρα που ελήφθησαν, ανέφερε ότι αυτά στοχεύουν κυρίως στις ευπαθείς ομάδες και είναι τα εξής:
Αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠΗ σε όλη τη χώρα για 4 εβδομάδες.
Για 4 εβδομάδες δεν θα μπορεί να διενεργηθεί κανένα συνέδριο στην επικράτεια.
Για 2 εβδομάδες σταματούν οι σχολικές εκδρομές εντός της χώρας
Για 2 εβδομάδες όλες οι αθλητικές διοργανώσεις θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών χωρίς θεατές.
Επίσης αποφασίστηκε η προληπτική αναστολή, όπως ήδη ισχύει, της λειτουργίας σχολείων ανά περίπτωση, όταν συνδέονται με επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Μέχρι σήμερα έχει ξεπεραστεί το στάδιο νοσηλείας όλων των ασθενών
Στο σημείο αυτό να πούμε ότι από την εβδομάδα που πέρασε έχει ξεπεραστεί το στάδιο νοσηλείας όλων των ασθενών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι από όσους έχουν βρεθεί θετικοί στους τρεις πληττόμενους νομούς Πελοποννήσου (Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου) βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και όχι στα νοσοκομεία. Αντίστοιχα, και οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία ως επιβεβαιωμένα κρούσματα θα παίρνουν εξιτήριο νωρίτερα. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον Sars-CoV-2, Σωτήρης Τσιόδρας, αυτήν τη στιγμή τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο είναι δύο διαδοχικές αρνητικές μοριακές εξετάσεις για την παρουσία του ιού. Στη συνέχεια, θα σταματήσει και η «μανία» με το τεστ και το κριτήριο για να λάβει κάποιος εξιτήριο θα είναι η απουσία πυρετού και βήχα για πέντε συνεχόμενες ημέρες.
Σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα, πάντως, λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. Τα περισσότερα έχουν κρατήσει μία είσοδο ανοιχτή, ώστε να υπάρχει έλεγχος ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, ενώ νέοι ξεχωριστοί και ειδικοί χώροι διαλογής περιστατικών (isolation boxes) τοποθετούνται σε οκτώ νοσηλευτικά ιδρύματα.
Mέτρα για στήριξη της οικονομίας
Στο πλαίσιο της οργανωμένης αντιμετώπισης του covid-19 αύριο θα ανακοινωθούν και τα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη των κλάδων και των επιχειρήσεων.
Τα μέτρα αυτά αφορούν στην αναστολή καταβολής ΦΠΑ, φόρων και εισφορών καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω κορωνοϊού.
Τέλος η κυβέρνηση ετοιμάζει κατάλογο με τις δαπάνες που θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο οποίος θα υποβληθεί σε επόμενο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου αυτές να αφαιρεθούν από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2020.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου