Και ενώ η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν έχει πάρει -τυπικά- την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ο νέος πρωθυπουργός και ο παραμένων υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας προχωρούν με με άμεσους, γρήγορους ρυθμούς στην εφαρμογή του νόμου για την εργασιακή εφεδρεία στους ΟΤΑ και στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (πολυνομοσχέδιο υπουργείου Οικονομικών). Ο Δημήτρης Ρέππας κοινοποίησε σήμερα στους «ενδιαφερόμενους» εγκύκλιό του, σύμφωνα με την οποία πρέπει να έχουν καταρτίσει τους καταλόγους του προσωπικού που μπαίνει σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας μέχρι τις 25 Νοεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εγκύκλιος διαφοροποιείται σε αρκετά σημεία από το προσχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες, ενώ «αναθεωρεί» ακόμα και διατάξεις του πολυνόμου 4024/2011.
Η ένταξη στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης για κάθε έννομη συνέπεια και οι αποδοχές που καταβάλλονται στο προσωπικό που εντάσσεται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας συμψηφίζονται με την αποζημίωση λόγω απόλυσης που τυχόν οφείλεται κατά τη λήξη του χρόνου της εργασιακής εφεδρείας.
Σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ν. 4024/2011 (πολυνομοσχέδιο), το προσωπικό που εντάσσεται στο καθεστώς εφεδρείας συνεχίζει να λαμβάνει για 12 μήνες και εφόσον προβλέπεται από ειδικότερες διατάξεις μέχρι 24 μήνες, από την ένταξή του στο καθεστώς αυτό, αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού μισθού που λάμβανε κατά τον χρόνο εισόδου του στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Εξαιρέσεις...
Από τις «συμπληγάδες πέτρες» της εργασιακή εφεδρείας εξαιρούνται:
Το καλλιτεχνικό προσωπικό (Λυρικής Σκηνής, ΚΟΑ, ΚΟΘ, Εθνικού Θεάτρου, ΚΘΒΕ, Ορχήστρα Λυρικής Σκηνής), το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των φορέων κοινωνικής πρόνοιας, του ΕΚΑΒ και των ασφαλιστικών ταμείων.
Επίσης, οι ερευνητές και ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες που υπάγονται στις διατάξεις του Ν.1514/1985, εργαζόμενοι των οποίων οι σύζυγοι έχουν ενταχθεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή στην εργασιακή εφεδρεία, οι υπάλληλοι των οποίων οι σύζυγοι ή τα τέκνα τα οποία τους βαρύνουν φορολογικά και συνοικεί με αυτόν, έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, υπάλληλοι που είναι ανάπηροι σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή πολύτεκνοι και οι προστάτες μονογονεϊκών οικογενειών με τέκνο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά.
Καμία αναφορά στους «11»
Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η μη αναφορά για το χρονοδιάγραμμα κατάργησης και συγχώνευσης των 11 μεγάλων οργανισμών που απασχολούν 7.000 υπαλλήλους, παρά το γεγονός ότι είχαν καταγραφεί στο προσχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες, και είναι από τους πρώτους που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος.
Προειδοποίηση Ρέππα
Στις «υποσημειώσεις» Ρέππα, η προειδοποίησή του σε Οργανισμούς και φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται, πως θα τους βάλει «λουκέτο» στην περίπτωση που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία μεταφοράς του προσωπικού μέσα στην προκαθορισμένη ημερομηνία.
πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/