Μεταφορά πυραύλων
Η Βόρεια Κορέα κάλεσε όλες τις ξένες πρεσβείες στην Πιονγιάνγκ να εξετάσουν το ενδεχόμενο να απομακρύνουν το προσωπικό τους σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η βορειοκορεατική κυβέρνηση προειδοποιεί για δραματικές εξελίξεις, μη αποκλείοντας κανένα ενδεχόμενο, ακόμα και αυτό της ένοπλης σύρραξης τις επόμενες ημέρες.
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα βρίσκεται σε επαφή και συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία σχετικά με το αίτημα της Β. Κορέας να εξεταστεί το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του διπλωματικού προσωπικού των χωρών αυτών από το έδαφος της.
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Ντένις Σαμσόνοφ, είπε ότι η Μόσχα εξετάζει το αίτημα, δεν σχεδιάζει ωστόσο να προβεί στην άμεση απομάκρυνση του διπλωματικού της προσωπικού από την πρεσβεία σε αυτό το στάδιο.
Η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πρεσβειών από τις 10 Απριλίου στην περίπτωση σύγκρουσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, το οποίο υπενθύμισε στην Πιονγιάνγκ την υποχρέωσή της να προστατεύει τις διπλωματικές αποστολές.
"Η βρετανική πρεσβεία στην Πιονγιάνγκ έλαβε ανακοίνωση από την κυβέρνηση της Β. Κορέας σήμερα το πρωί, στην οποία αναφερόταν ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να εγγυηθεί από τις 10 Απριλίου την ασφάλεια των πρεσβειών και των διεθνών οργανώσεων στην χώρα στην περίπτωση σύγκρουσης", αναφέρει το Φόρεϊν Όφις.
Ο ΟΗΕ, από την πλευρά του, αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ώρες ή ημέρες ότι προβαίνει στην απομάκρυνση όλου του προσωπικού του στη χώρα, ενώ στην ίδια κίνηση προσανατολίζονται και τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων που διατηρούν ανταποκριτές στη χώρα.
Παράλληλα ο πρεσβευτής της Τσεχίας στην Πιονγιάνγκ δήλωσε ότι η Β. Κορέα συνέστησε στην τσεχική πρεσβεία στην βορειοκορεάτικη πρωτεύουσα να απομακρύνει το προσωπικό της, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο.
"Λάβαμε σήμερα αυτήν την σύσταση, η οποία δεν έγινε μόνον προς εμάς, βρισκόμαστε μεταξύ και άλλων χωρών", σημείωσε ο πρεσβευτής Ντούσαν Στράουχ.
Η Γερμανία, η Σουηδία, η Βρετανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία διατηρούν διπλωματικές αποστολές στην Βόρεια Κορέα.
Να σημειωθεί ότι η Β. Κορέα μετέφερε ένα δεύτερο πύραυλο μέσου βεληνεκούς στις ανατολικές της ακτές μαζί με έναν αυτοκινούμενο εκτοξευτή πυραύλων, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, εντείνοντας τους φόβους ότι μπορεί να προβεί στη χρήση τέτοιων όπλων και ότι η κατάσταση στην περιφέρεια μπορεί να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.
"Επιβεβαιώθηκε ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε με τρένο, στις αρχές της εβδομάδας, δύο πυραύλους μέσου βεληνεκούς Μουσουντάν, προς την ακτή και τους εγκατέστησε σε οχήματα από τα οποία μπορούν να εκτοξευτούν", δήλωσε Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Reuters