Το πιστόλι στον κρόταφο της Ελλάδας, βάζουν οι δανειστές, λίγα 24ωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.
Παρά τις διαρροές στην Αθήνα ότι στο πρόσφατο EuroWorkingGroup δεν συζητήθηκε το ελληνικό θέμα, πληροφορίες που διέρρευσαν σε ξένα μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να κρατούν σκληρή γραμμή απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.
Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι οι προτάσεις που θα καταθέσει τη Δευτέρα ο Γιάνης Βαρουφάκης, δεν θα γίνουν αποδεκτές από το Eurogroup εφόσον είναι ίδιες με τις γενικόλογες μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε πριν δύο ημέρες η κυβέρνηση
Σύμφωνα με το Mega, ανώτερος αξιωματούχος μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας εξηγούσε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο από την ελληνική πλευρά μέχρι στιγμής. Ωστόσο η Αθήνα επιθυμεί την Δευτέρα να υπάρξει ένα θετικό μήνυμα τόσο για προχωρήσουν οι δανειστές σε μερική εκταμίευση της δόσης όσο και για να χαλαρώσει η ΕΚΤ τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
«Τη Δευτέρα στο Eurogroup, είπε, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα πάει με επεξεργασμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Τιμούμε τη συμφωνία, περιμένουμε να την τιμήσουν και οι εταίροι μας» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στον Αντέννα.
Βρισκόμαστε στο στάδιο της εξειδίκευσης της συμφωνίας, συνέχισε ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος χαρακτήρισε θετικές τις πρόσφατες τοποθετήσεις από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, που άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο εκταμίευσης τμήματος της δόσης με ορισμένες προϋποθέσεις.
Πάντως οι αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι εκτιμάται ότι είναι απόλυτα συνυφασμένες με εκείνες του Eurogroup. Οπως είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ: "Θέσατε το ερώτημα σε ποιο βαθμό εξαρτώνται οι αποφάσεις από αυτό που θα συμβεί στο Eurogroup. Η απάντηση είναι σε τεράστιο βαθμό. Αν υπάρξει συμφωνία για ένα συμβόλαιο ή όπως αλλιώς θέλετε, το υπόβαθρο αλλάζει εντελώς και θα είμαστε σε θέση να λάβουμε πολύ πιο ευνοϊκές αποφάσεις για την Ελλάδα".
Ουσιαστικά ο κ. Ντράγκι σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» παρέπεμψε την ελληνική κυβέρνηση στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών. Εκεί θα πρέπει να κλειστεί η συμφωνία, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με συγκεκριμένες δεσμεύσεις που πρέπει να λάβει η Αθήνα και στη συνέχεια να αυξηθεί η ρευστότητα προς την Ελλάδα.