6.4.14

Υπόθεση θανάτου Ιλί Καρέλι - «Καταπέλτης» το κατηγορητήριο σε βάρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων της Νιγρίτας

"Καταπέλτης" είναι το κατηγορητήριο που συνέταξε η ανακρίτρια Σερρών Γεωργία Τουτουντζή σε βάρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων της Νιγρίτας Σερρών, που φέρονται ότι "πρωταγωνίστησαν" στα βασανιστήρια, κατά του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι, από τα οποία επήλθε τελικά ο θάνατός του.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι -15 τον αριθμό- που αναφέρονται ονομαστικά ένας προς έναν- υπέβαλαν για πάνω από δύο ώρες τον 42χρονο κρατούμενο «συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια», προκειμένου να τον τιμωρήσουν για τη δολοφονία του συναδέλφου τους, Γιώργο Τσιρώνη, στις φυλακές Μαλανδρίνου. 
Οι υπόλογοι υπάλληλοι -12 φύλακες, ένας αρχιφύλακας, ένας υπαρχιφύλακας κι ένας υπάλληλος εξωτερικής φρουράς-, όπως αναφέρεται, έριχναν ακόμη και νερό στον αλλοδαπό κρατούμενο για να είναι πιο επώδυνα τα χτυπήματά τους.
«Ενεργώντας όλοι από κοινού χτυπούσατε τον Ιλί Καρέλι με γροθιές, λακτίσματα και με τη χρήση τμήματος κλινοσκεπάσματος, διαμορφωμένου σε αυτοσχέδιο κοχλιότυπο βούρδουλα, μήκους περίπου 50 εκατοστών, σε διάφορα σημεία του σώματός του, στην πλάτη, στα πόδια, κυρίως στα πέλματα των ποδιών (φάλαγγα) και τις γαστροκνημίες (γάμπες), στους γλουτούς, το στήθος, την κοιλιακή χώρα και το κεφάλι, ρίχνοντάς του ταυτόχρονα νερό, ώστε τα χτυπήματα να καθίστανται πιο επώδυνα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κατηγορητήριο.
Οι δε περιγραφόμενες πράξεις βασανισμού τελέστηκαν, από τις 3.57 μ.μ. μέχρι τις 6.38 μ.μ., στον χώρο αναμονής των φυλακών Νιγρίτας -γνωστός στη γλώσσα των σωφρονιστικών υπαλλήλων ως "ψυγείο"- όπου οδηγήθηκε αρχικά ο Αλβανός βαρυποινίτης, μετά την άφιξή του στο κατάστημα κράτησης, μέχρι να ολοκληρωθούν κάποιες τεχνικές εργασίες στο κελί όπου επρόκειτο να κρατηθεί.
Αποτελέσματα των πράξεων αυτών, κατά το κατηγορητήριο, ήταν να προκληθούν στον παθόντα εκτεταμένες θλαστικές εκχυμωτικές κακώσεις, ορισμένες εκ των οποίων ήταν δηλωτικές του θλόντος-μέσου οργάνου, το οποίο αφήνει σπειροειδή ευρήματα επί των μαλακών μορίων του σώματος, καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου με την πέριξ αυτού αιμορραγική διήθηση των μαλακών μορίων, το οποίο πιέζει την καρδιά κατά τις αναπνευστικές κινήσεις ή τις κινήσεις του σώματος.
Στη συνέχεια, οι φερόμενοι ως δράστες, περί τις 6.38 μ.μ. οδήγησαν τον Ιλί Καρέλι, υποβασταζόμενο στο διαμορφωμένο κελί -όπου παρέμεινε μόνος του- βρεγμένο και εμφανέστατο ταλαιπωρημένο, χωρίς να μεριμνήσουν να εξετασθεί από γιατρό. Κατά το κατηγορητήριο, το κάταγμα του στέρνου, σε συνδυασμό με τις πράξεις βασανισμού, «ήταν ικανό να επιφέρει, και τελικά επέφερε, τον αρρυθμιογόνο θάνατο του Ιλί Καρέλι λίγες ώρες αργότερα, ήτοι μεταξύ του χρονικού διαστήματος από 6.38 μ.μ. μέχρι τις 11.15 οπότε και διαπιστώθηκε ότι αυτός δεν ανέπνεε και ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ που τον μετέφερε στο νοσοκομείο Σερρών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του».
Ήδη για την υπόθεση κλήθηκαν σε απολογία οκτώ σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να λογοδοτήσουν την ερχόμενη Τρίτη στην ανακρίτρια Σερρών. Οι υπόλοιποι επτά, από τους 15 που αναφέρονται στο κατηγορητήριο, αναμένεται, σύμφωνα με πηγές της εισαγγελίας Σερρών, να λάβουν τα επόμενα 24ωρα κλήσεις προκειμένου κι αυτοί με τη σειρά τους να απολογηθούν στην ίδια ανακρίτρια.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου