3.8.14

Μεγάλη έρευνα: Λιτότητα και στο σεξ οι Έλληνες

«Καταρρακωμένο» το σεξουαλικό προφίλ των Ελλήνων από το 2011 έως σήμερα - Έξι στους δέκα δηλώνουν πως η οικονομική κρίση καταστρέφει τη σχέση τους 
- Η ανάκαμψη πάντως ξεκινάει από το... κρεβάτι: το 2014, ο άνδρας βγαίνει από τον ερωτικό «λήθαργο» και η γυναίκα απολαμβάνει συχνότερα το σεξ μαζί του

Βαριά πλήγματα στον ερωτισμό και τη σεξουαλική διάθεση των Ελλήνων έχει καταφέρει τα τελευταία τρία χρόνια η οικονομική κρίση.

Τρόικα, μνημόνια, μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, πακέτα μέτρων άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στα πορτοφόλια, αλλά και στα… κρεβάτια των Ελλήνων.

Άνδρες και γυναίκες είδαν την ερωτική τους επιθυμία και την ερωτική πράξη να βρίσκονται σε… ελεύθερη πτώση άκρως εναρμονισμένη με τις αποδοχές και τα εισοδήματα τους.

Το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας κατέγραψε χρόνο με το χρόνο τις ως επί το πλείστον δυσχερείς μεταβολές που επέφερε η οικονομική κρίση στη σεξουαλική ζωή των Ελλήνων από το 2011 έως σήμερα, σκιαγραφώντας το καταρρακωμένο και... ανέραστο, πια , προφίλ τους.

Επιβεβαίωσε όμως και το περίφημο κλισέ ότι οι άνδρες προέρχονται από τον Άρη και οι γυναίκες από την Αφροδίτη, καθώς και σε αυτήν την περίπτωση άνδρες και γυναίκες βιώνουν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο την κρίση και τις επιπτώσεις της: οι μεν άνδρες βυθίζονται αργά και βασανιστικά στη δίνη της κρίσης, οικονομικής και σεξουαλικής, οι δε γυναίκες πέφτουν «μια κι έξω» εξαρχής, αντιλαμβανόμενες ίσως καλυτερα τις διαστάσεις του προβλήματος και την αδυναμία ελέγχου του.

Στην πορεία συναντιούνται και πάλι, τόσο στο ναδίρ του ερωτισμού -όπως αυτό αποτυπώνεται στη μελέτη το έτος 2012, όσο και στο τρέχον έτος- σε μια προσπάθεια για ανάκαμψη κι ανάκτηση του ελέγχου της ζωής τους, αρχής γενομένης από την... κρεβατοκάμαρά τους.

Ψάχνει τον… ανδρισμό του ο Έλληνας

«Έπειτα από τρία χρόνια μελέτης για τις επιπτώσεις της ύφεσης στην σεξουαλική ζωή των Ελλήνων μπορούμε να πούμε ότι το κόστος της κρίσης ήταν υψηλό και για τα δύο φύλα, όμως η κρίση κυριολεκτικά λύγισε τον άνδρα. Η έκθεσή του και η αδυναμία του να διαχειριστεί τις απαιτήσεις που έφερε η οικονομική κρίση, τόσο με τη μείωση των χρημάτων του όσο και την αυξανόμενη ανεργία, τον οδηγεί απέναντι στη γυναίκα αδύναμο, εκτεθειμένο και μη ικανό να ανταπεξέλθει στις προδιαγραφές της σχέσης και της οικογένειας. Όλη αυτήν την περίοδο ο Έλληνας δέχεται απανωτά πλήγματα στην αυτοεκτίμησή του, στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, και φυσικά στον ανδρισμό του» εξηγεί ο νευρολόγος - ψυχίατρος και Διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Θάνος Ασκητής, τι έχει συμβεί στον ανδρικό πληθυσμό της χώρας.

Το β' εξάμηνο του 2012 και όλο το 2013 ο άρρεν πληθυσμός της χώρας πλήττεται σημαντικά από τα οικονομικά μέτρα και την έντονη φορολογική επίπτωση, βιώνοντας ανασφάλεια και αβεβαιότητα στον επαγγελματικό τομέα.

Το χτύπημα είναι ευθύ στην σεξουαλικότητα των ανδρών: αδυνατούν να ανταποκριθούν προς την επιθυμία, αδυνατούν να φέρουν εις πέρας σεξουαλικές επαφές. Το β' εξάμηνο του 2011, που αρχίζει η καταγραφή από το Ινστιτούτο, το 54% των ανδρών δηλώνει ότι έχει επαρκείς και καλές σεξουαλικές επαφές. Δύο χρόνια μετά το ποσοστό των ανδρών με ικανοποιητική ζωή έχει σχεδόν υποδιπλασιαστεί, πέφτοντας στο 29%.

Αντίθετα, οι Ελληνίδες βίωσαν πολύ έντονα το έτος 2011 -έτος ύφεσης, κυβερνητικής μεταβλητότητας αλλά και διαρκούς έκφρασης της δυσαρέσκειας των πολιτών με τα κινήματα του «δεν πληρώνω» και των «αγανακτισμένων»- και αυτό αποτυπώθηκε σχεδόν αμέσως κι αρνητικά στη λίμπιντο τους.

Το 49% των γυναικών δηλώνει πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά την ερωτική τους ζωή. Μάλιστα, ποσοστό 10% των γυναικών δηλώνει πως δεν έχει καθόλου ερωτική ζωή.

Το α' εξάμηνο του 2012 οι γυναίκες που βιώνουν την κρίση στο σπίτι, στη δουλειά τους και συνεπεία αυτής και στο… κρεβάτι τους αυξάνονται από το 49% στο 56%, πλέον όμως η κρίση γίνεται πιο έντονο βίωμα και στον ανδρικό πληθυσμό: το ποσοστό των ανδρών που έχει μπλοκάρει σεξουαλικά είναι 46%.

Με τον ίδιο ανησυχητικό ρυθμό συνεχίζεται η κρίση και στο β' εξάμηνο: ένας στους δύο Έλληνες κι Ελληνίδες συμφωνούν ότι η ερωτική τους ζωή βρίσκεται στα Τάρταρα -όπως και η οικονομία. Οι εκλογές και η κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ δεν αποδεικνύονται καταλύτης για την καλύτερη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών.

Φως στο βαθύ τούνελ της σεξουαλικής κρίσης το 2014

Το 2013 η κρίση βαθαίνει. Έξι στους δέκα άνδρες δηλώνουν ότι η κρίση επιδρά αρνητικά στην σεξουαλική τους ζωή. Στο γυναικείο πληθυσμό το ποσοστό των... δυσαρεστημένων στο σεξ φτάνει στο 54%.

Το 2014 οι γυναίκες συνεχίζουν να δέχονται απανωτά τα πλήγματα του οικονομικού περιβάλλοντος: έξι στις δέκα δηλώνουν ότι κρίση και ανύπαρκτο ή κακό σεξ πάνε πακέτο. Το αντίστοιχο ποσοστό στους Έλληνες το ίδιο διάστημα, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους είναι 54%.

«Τα στοιχεία του τρέχοντος έτους δείχνουν ωστόσο ότι άνδρες και γυναίκες αφουγκράστηκαν με προσοχή το αισιόδοξο μήνυμα που έστειλε κυρίως η κοινωνιολογική και όχι η οικονομική προσέγγιση της κρίσης. Το τελευταίο 6μηνο της μελέτης (Ιανουάριος - Ιούνιος 2014) καταγράφεται βελτιωμένη η σεξουαλική απεικόνιση του άνδρα σε σχέση με εκείνη της γυναίκας. Ο μεν άνδρας δείχνει να ξαναβρίσκει το σεξουαλικό του ενδιαφέρον, αλλά και η γυναίκα που το εισπράττει «τον αφήνει» να εκδηλωθεί, οδηγώντας έτσι σε συχνότερες επαφές» λέει ο κ. Ασκητής.

«Ανάχωμα» οι γυναίκες στη σεξουαλική κρίση των ανδρών (τους)

Οι συνθήκες της νέας οικονομικής πραγματικότητας που διαμορφώθηκε για τους Έλληνες τα τελευταία χρόνια άφησαν, ωστόσο, ανέπαφες τις ερωτικές στιγμές για ένα συμπαγές ποσοστό του πληθυσμού. Περίπου ένας στους τρεις ερωτώμενους από το β’ εξάμηνο του 2011 έως το α' εξάμηνο του 2012 δηλώνει πως η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει ιδιαίτερα την -ικανοποιητική, όπως την χαρακτηρίζει- σεξουαλική του ζωή.

Συγκεκριμένα, στην αρχή της μελέτης το 36% των γυναικών και το 43% των ανδρών διαχωρίζουν την κρίση από το σεξ (που συνεχίζουν να κάνουν όπως δηλώνουν).

Το 2012 το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται σε 36% για γυναίκες και «γράφει» απώλειες για τον ανδρικό πληθυσμό κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (το 32% των ανδρών διατηρεί καλή σεξουαλική ζωή). Το 2013 οι εραστές με επιδόσεις ανέρχονται σε 34% στις γυναίκες και 28% στους άνδρες ενώ το 2014 το σεξ παραμένει καλό κι ενδιαφέρον και απολύτως αποσυνδεμένο από τα λοιπά προβλήματα που πιθανόν ανακύπτουν στο μικροοικονομικό περιβάλλον καθενός για το 32% αμφότερων φύλων.

Το σταθερό ποσοστό που αναφέρει σταθερή σεξουαλική ζωή καθόλη την τριετία 2011- 2014 μαρτυρά κατά τους ερευνητές τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η γυναίκα, λειτουργώντας ως ανάχωμα, προσπαθώντας να μειώσει τη δυσλειτουργία του συντρόφου της.

«Σε κάθε κρίση στη σχέση της η γυναίκα αισθανόμενη ότι ο άνδρας δεν την προκαλεί και δεν της ζητάει το σεξ, αναλαμβάνει ρόλο διεκδίκησης και πρωτοβουλίας, έτσι και στην δύσκολη αυτή τριετία φαίνεται ότι η πτώση του άνδρα την οδηγεί στη δική της αφύπνιση και ενεργοποίηση. Η Ελληνίδα προσπάθησε πολύ να είναι δοτική, διαθέσιμη, ερωτική για τον άνδρα της τα χρόνια της κρίσης» επισημαίνει ο κ. Ασκητής.

Φθοροποιός η κρίση και για τις σχέσεις

Ανεξίτηλα μελανό αφήνει το σημάδι της η κρίση και σε επίπεδο σχέσης. Εξαρχής το 54% των γυναικών και το 41% των ανδρών δηλώνουν πως η πραγματικότητα που διαμορφώνεται με τα μνημονιακά μέτρα επιδρά αρνητικά στη σχέση τους με τον σύντροφό τους.

Η ίδια επίπτωση στις σχέσεις αποτυπώνεται και στην επόμενη χρονιά: το 2012 ένας στους δύο άνδρες και γυναίκες δηλώνουν πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά τη σχέση τους με τον σύντροφό τους (ποσοστό 55% και 56% για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα).

Το 2013 το τίμημα που πληρώνουν οι Έλληνες σε συναισθηματικό και συντροφικό επίπεδο μεγαλώνει: έξι στους δέκα δηλώνουν πως η κρίση «τρώει» τη σχέση τους. Το ίδιο υψηλό ποσοστό καταγράφεται και το 2014, με εκείνο των γυναικών να… τραβά την ανηφόρα αφού πλέον οι Ελληνίδες που λένε ότι η κρίση καταστρέφει τον δεσμό τους ανέρχονται στο 63%.

Οικονομική κρίση και επάγγελμα

Η αποτύπωση της επίδρασης της κρίσης στον επαγγελματικό μικρόκοσμο των Ελλήνων είναι σαφής: το 50% των ανδρών δηλώνει το 2011 ότι έχει επηρεαστεί αρνητικά το επάγγελμά του από την κρίση. Το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι 28%. Το 2012 ο συσχετισμός κρίσης και εργασίας γίνεται ακόμη πιο προφανής: το 62% των ανδρών και το 58% των γυναικών επιχειρεί, μάλλον ανεπιτυχώς, να διασώσει την εργασία του από το τσουνάμι των οικονομικών αλλαγών που βιώνει.

Το 2013 και το α' εξάμηνο του 2014 το ποσοστό ανέρχεται στο 70%, με άνδρες και γυναίκες να συμφωνούν εξίσου ότι η κρίση επιδρά μόνο αρνητικά στο επάγγελμά τους.

protothema.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου